Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 12 марта 2021, вопрос №39427 100₴

ФОП 2 групи працює на ринку, чи можливий переход на1 групу

ФОП 2 групи, працюю на міському ринку, в закритому окремому ларьку, кожного дня сплачую містове, чи можливий перехід на 1 групу?

Ответы юристов (9)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    25%
    Общаться в чате Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Марина.

    Причин для зміни групи єдиного податку може бути три:

    • Переходите на «старшу» групу єдиного податку, тому що не вписується в ліміти доходу «молодших» груп;
    • ФОП 1–2-ї груп перевищив ліміт річного доходу. Може вибирати: перейти на «старшу» групу ЄП чи на загальну систему. У 3-ї групи єдиний варіант — перехід на ЗС;
    • ФОП 3-ї групи можуть перейти на 2-гу і навіть на 1-шу, якщо відповідають за всіма параметрами — доходом і працівниками.

    Умови переходу

    Обсяг доходу. Дохід на вашій поточній групі за минулий рік не повинен перевищувати ліміту для нової (п. 291.4 ПКУ):

    Група ЄП

    1-а

    2-а

    3-я

    Ліміт доходу за рік

    1 002 000 грн

    5 004 000 грн

    7 002 000 грн

    Види діяльності. Переходите на 1-шу або 2-гу групу — проконтролюйте, щоб ваші види діяльності були дозволені на цих групах.

    Наприклад, на 1-й групі можна надавати послуги лише населенню і торгувати ринках, тобто КВЕД 73.11 «Рекламні агентства» для вас заборонений.

    Для 2-ї групи є свої обмеження: послуги можна надавати населенню і платникам ЄП, продавати товари — будь-яким контрагентам.

    Як швидко перевірити КВЕДи, що у вас зареєстровані, в реєстрі єдинників.

    Якщо є заборонені для нової групи, заздалегідь виключіть такий КВЕД із реєстру платників ЄП.

    Подаєте заяву, де вказуєте, який КВЕД треба прибрати.

    Наймані працівники. На момент переходу чисельність працівників не повинна перевищувати ліміт для нової групи, це здебільшого обмеження для ФОП 1–2-ї груп:

    • для 1-ї групи працівники під забороною;
    • на 2-й групі — не більше ніж 10 осіб;
    • на 3-й обмежень нема.

    Як заповнити заяву про перехід

    У разі зміни групи подаєте в податкову, де перебуваєте на обліку, ту саму форму заяви, що й під час реєстрації на спрощеній системі.

    Заповнюєте пункти:

    • п.п. 1–3 — назва податкової, де перебуваєте на обліку. Ваш 10-значний податковий номер і ПІБ;
    • п. 4 — ваша податкова адреса;
    • у п. 5.2 — вказуєте, що змінюєте групу ЄП, треба вказати поточну групу й групу, на яку переходите й нову ставку ЄП. Якщо вибрали 3-ю групи без ПДВ ставтьте позначку навпроти — «без реєстрації ПДВ». Якщо зі сплатою — «із реєстрацією ПДВ», ще вам потрібно заповнити п. 5.3. «Відомості про реєстрацію платника ПДВ».
    • п. 5.3 — якщо переходите за 3-ю групу й будете платити ПДВ, вам потрібно поставити позначку навпроти «Прошу зареєструваті платником ПДВ з первого числа календарного кварталу...». Якщо на 3-й групі просто змінюєте ставку ЄП, і переходите на 5% (без ПДВ), позначку ставте навпроти «Прошу анулюваті реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду…». З 3-ї групи (з ПДВ) переходите на 1-ю або 2-ю, реєстрація ПДВшника анулюється.
    • п. 6 — місце провадження господарської діяльності;
    • у п. 7 — указують кількість найманих працівників (приміром, якщо переходите на 1-шу групу і у вас є хоча б один співробітник, вас не переведуть);
    • п. 8 — заповнюєте, якщо разом зі зміною группи, реєструєт нові коди КВЕД, перелічите їх тут, але тільки ті, які попередньо зареєстрували в держреєстратора;
    • п. 9 — поставте позначку, що у вас немає податкової заборгованості.

    І пам'ятайте, що вас не переведуть, якщо вкажете види діяльності, заборонені на новій групі.

    Як подати

    Заяву можна подавати в податкову на папері, можете віднести особисто або надіслати поштою. Подати онлайн поки можна через кабінет платника, через програму податкової «Єдине вікно» (код форми — F/J 0102003), можливість подання через кабінет платника поки не реалізована.

    Коли подавати заяву в 2021 році

    Коли подавати заяву, залежить від того, чому змінюєте групу ЄП — за власним рішенням чи це вимушена дія через перевищення ліміту доходу на групі.

    Перевищено ліміт доходу на 1–2-й групі — заяву подаєте не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому було перевищення (п. 293.8 ПКУ).

    Тобто, якщо перевищие граничний обсяг доходу в I кварталі 2021 року, подати заяву про перехід на «старшу» групу треба буде до 20 квітня.

    Із суми перевищення треба сплатити підвищену, 15%-ву, ставку єдиного податку. І відобразити цю суму в декларації з ЄП.

    Змінюєте групу ЄП за своїм добровільним рішенням. Заяву подаєте не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого планується перехід на нову групу (пп. 298.1.5 ПКУ).

    Якщо хочете поміняти групу ЄП у 2021 році:

    • з II кварталу подати заяву про перехід треба не пізніше 16 березня.
    • з III кварталудо 15 червня включно.
    • з III кварталудо 15 вересня включно.

    Коли переведуть

    З першого числа першого місяця нового кварталу ви станете платником ЄП на новій групі.

    Зміни до реєстру платників єдиного податку вносять у день подання заяви. Перевірити, чи перевели вас, можете в реєстрі єдинників.

    Успіхів Вам.

    Винограденко Антон Анатолійович
    35%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день! Так, ви маєте право працювати на ринку і бути на 1-й групі єдиного податку. Вам потрібно внести в реєстр ЄДРПОУ наступні КВЕДи (загалом чи окремо):

    47.81 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами

    47.82 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям

    47.89 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами

    Також потрібно подати заяву до податкової обов'язково до 16 березня про зміну групи єдиного податку.

    Зверніться до мене особисто, я вам дуже подробно розповім

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 3 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Перейти з 2 на 1 групу раз в квартал подавши заяву до ДПІ не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого планується перехід на нову групу (пп. 298.1.5 ПКУ), проте зверніть увагу на наступне:

    На 1-й групі можна надавати послуги лише населенню і торгувати ринках,

    Вам необхідно звірити наявні (актуальні ) код КВЕД у разі необхідності додати

    Наймані працівники для 1-ї групи під забороною;

    Вам необхідно подати декларацію про дохід, та не перевищити граничний дохід для 1 групи детальніше інформацію про перехід та які дані необхідно заповнювати за посиланням https://journal.ostapp.com.ua/uk/articles/post/kak...

    Також ви можете подати заяву і декларацію через электронной кабінет https://cabinet.tax.gov.ua/ код форми — F/J 0102003.

    Успіху

    Карпенко Андрей Владимирович
    40%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    1.

    1-я группа ФЛП (ФОП) Единого Налога значит, что человек, который открыл ФОП, работает самостоятельно, без наемных сотрудников.

    ФЛП (ЧП, СПД) на 1 группе Единого Налога может оказывать, бытовые услуги для населения и торговать, исключительно, на рынке.

    Если Вы торгуете в магазине, который стоит на территории рынка – в таком случае применяется 2 группа или 3 группа ФЛП на Едином Налоге или на Общей Системе. Также Вы можете открыть Юр. Лицо.

    Торговое место — это площадь, отведенная для размещения необходимого для торговли инвентаря (весов, лотков и т. п.) и осуществления продажи продукции с прилавков (столов), транспортных средств, прицепов, тележек (в том числе ручных), в контейнерах, киосках, палатках и т. п. (п. 1.8 Инструкции о заполнении формы государственного статистического надзора № 12-торг «О наличии и использовании торговой сети на рынках и реализации сельскохозяйственной продукции на них», утвержденной приказом Госкомстата Украины от 26.07.2005 г. № 209».

    К торговым местам на рынках не относятся магазины и объекты ресторанного хозяйства.

    Следовательно, физическое лицо — предприниматель, осуществляющий розничную продажу товаров в магазине, расположенном на территории рынка, не может быть плательщиком единого налога первой группы.

    2.

    Как правило, причиной перехода в более низкую группу является желание физлица сэкономить на налогах. Такое добровольное решение единщик может реализовать, если: он показал себя как добросовестный плательщик «высшей» группы (работал, не нарушая условия пребывания в своей группе) (пп. 298.1.5 НК);

    доход за предыдущий календарный год не превысил объем, установленный п. 291.4 НК для выбранной «низшей» группы (п. 292.16 НК);

    виды деятельности единщика позволяют ему работать в «низшей» группе, не нарушая критерии, предусмотренные НК для такой группы.

    Для того чтобы сменить группу, единщик должен:

    не позже чем за 15 календарных дней (далее – к. д.) до начала следующего квартала подать в контролирующий орган заявление по форме, утвержденной приказом Минфина от 20.12.11 г. № 1675 (далее – заявление) (пп. 298.1.5 НК). В строке 5.2 заявления делается отметка о том, из какой группы в какую хочет перейти единщик. Отметим, что по общему правилу (пп. 298.1.1 НК) заявление в контролирующий орган может быть подано одним из следующих способов: – лично налогоплательщиком или уполномоченным на это лицом; – по почте с уведомлением о вручении и с описью вложения; – средствами электронной связи в электронной форме в порядке, определенном законодательством (но на практике для физлиц эта возможность пока не реализована) (ОИР, категория 107.12);

    уплатить ежемесячный авансовый взнос по новой ставке не позже 20-го числа первого месяца работы в новой группе – в случае, если единщик перешел из первой во вторую группу или наоборот;

    подать налоговую декларацию за период нахождения в отчетном году в «старой» группе – в сроки, установленные для квартального отчетного периода. Это касается и единщиков, которые переходят из второй в первую группу или наоборот (несмотря на то, что единщики обеих этих групп отчитываются по итогам года). При этом подача квартальной декларации освобождает таких единщиков от подачи декларации в срок, установленный для годового отчетного периода (пп. 296.5.1 НК). Обратите внимание: так как декларация за отчетный период года составляется нарастающим итогом, то в декларации за следующий отчетный период в соответствующих разделах отдельно приводятся показатели хоздеятельности единщика в «старой» и «новой» группе, а также суммы авансовых взносов, начисленные во время пребывания в первой/второй группе.

    Помимо этого нужно решить НДС-вопросы.

    Вывод:

    - киоск это не магазин и Вы можете перейти на ФОП 1-й группы.

    Токмач Галина Николаевна
    Общаться в чате Токмач Галина Николаевна 3 года назад

    Юрист, г. Мирноград, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    За умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених Податковим Кодексом для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

    У заяві зазначаються такі обов'язкові відомості:

    1) найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

    3) податкову адресу суб'єкта господарювання;

    4) місце провадження господарської діяльності;

    5) обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

    6) обрані суб'єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

    7) кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою - підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;

    8) дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

    До заяви включаються відомості (за наявності) про:

    1) зміну видів господарської діяльності;...

    2) зміну групи та ставки платника єдиного податку.

    З повагою, юрист Галина Токмач

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Ви маєте право працювати на 1-й групі оподаткування як ФОП.

    Необхідно Вам подати заяву реєстратору ЦНАПу про внесення додаткових КВЕДів:

    47.81 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами

    47.82 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям

    47.89 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами

    Також Ви подаєте заяву до органу ДФС за місцем реєстраціі ,про зміну групи оподаткування ФОП до 16.03.21 включно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    К плательщикам единого налога первой группы относятся ФЛП, которые не используют труд наемных лиц, осуществляют исключительно розничную продажу товаров с торговых мест на рынках и/или осуществляют хозяйственную деятельность по предоставлению бытовых услуг населению и объем дохода которых в течение календарного года не превышает 1 000 000 гривен.

    Предприниматели-единщики могут менять группу ЕН хоть каждый квартал, главное — вовремя подать заявление.

    Условия перехода

    Объём дохода. Доход на вашей текущей группе за прошлый год не должен превышать лимит для новой (п. 291.4 НКУ).

    Группа ЕН1-я2-я3-яЛимит дохода в 2021 году1 002 000 грн5 004 000 грн

    Виды деятельности. Переходите на 1-ю или 2-ю группу — проконтролируйте, чтобы ваши виды деятельности были разрешены на этих группах.

    К примеру, на 1-й группе можно предоставлять услуги только населению и торговать рынках, т. е. КВЭД 73.11 «Рекламные агентства» для вас запрещён.

    Для 2-й группы есть свои ограничения: услуги можно предоставлять населению и плательщикам ЕН, продавать товары — любым контрагентам.

    Как быстро проверить КВЭДы, которые у вас зарегистрированы, в реестре единщиков.

    Если есть запрещённые для новой группы, заблаговременно исключите такой КВЭД из реестра плательщиков ЕН. Что для этого надо сделать — подать заявление, где отмечаете, какой КВЭД надо исключить.

    сотрудников не должна превышать лимит для новой группы, в основном это ограничение для ФЛП 1−2-й групп:
    • для 1-й группы работники под запретом;
    Как заполнить заявление о переходе

    При смене группы подаёте в налоговую, где состоите на учёте, ту же форму заявления, что и при регистрации на упрощёнке.

    Заполняете эти пункты:

    • п.п. 1–3 — название налоговой, где состоите на учёте. Ваш 10-значный налоговый номер и ФИО;
    • п. 4 — ваш налоговый адрес.
    • в п. 5.2. указываете, что изменяете группу ЕН, надо указать текущую группу и группу, на которую переходите и новую ставку ЕН. Если выбрали 3-ю группу без НДС ставтьте отметку навпроти — «без реєстрації ПДВ». Если с уплатой — «із реєстрацією ПДВ» и вам нужно заполнить п. 5.3. «Відомості про реєстрацію платника ПДВ».
    • п. 5.3. — если переходите за 3-ю группу и будете платить НДС, вам нужно поставить отметку напротив «Прошу зареєструвати платником ПДВ з першого числа календарного кварталу…». Если на 3-й группе просто меняете ставку ЕН, и переходите на 5% (без НДС), отметку ставьте напротив «Прошу анулювати реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує переходу на застосування ставки єдиного податку...». С 3-й группы (с НДС) переходите на 1-ю или 2-ю, регистрация НДСника аннулируется.
    • п. 6 — место ведения хозяйственной деятельности;
    • п. 7 — указывают количество наёмных работников;
    • п. 8 — заполните, если одновременно с переходом регистрируете новые коды КВЭД, но помните, что сначала новые виды деятельности регистрируют у госрегистратора;
    • п. 9 — отметьте, что у вас нет налоговой задолженности.

    И помните, что вас не переведут, если укажете виды деятельности, запрещённые на новой группе.

    Подпишите заявление и поставьте дату.

    Когда подавать заявление

    Когда подавать заявление, зависит от того, почему меняете группу ЕН — это ваше решение или вынужденная мера из-за превышения лимита дохода на группе.

    Превышен лимит дохода на 1–2-й группе — заявление подаёте не позднее 20-го числа месяца, следующего за календарным кварталом, в котором было превышение (п. 293.8 НКУ).

    Что это значит, если перевысили предельный объём дохода в I квартале 2021, подать заявление о переходе на «старшую» группу надо будет до 20 апреля.

    Из суммы превышения надо уплатить повышенную, 15%-ю, ставку ЕН. И отразить эту сумму в декларации по ЕН.

    Меняете группу ЕН по своему решению. Заявление подаёте не позднее чем за 15 календарных дней до начала квартала, с которого планируется переход на новую группу (пп. 298.1.5 НКУ).

    Если хотите поменять группу ЕН в 2021 году:

    • со II квартала 2021 года, подать заявление о переходе надо не позднее 16 марта.
    • с III кварталадо 15 июня включительно.
    • с III кварталадо 15 сентября включительно.
    Как подать

    Заявление можно подавать в налоговую на бумаге, можете отнести лично или отправить письмо. Подать онлайн пока можно через кабинет плательщика и программу налоговой «Єдине вікно» (код формы — F/J 0102003), подача через кабинет пока не реализована.

    Декларация по ЕН

    Если ФЛП 1–2-й групп переходят на 3-ю, они обязаны подать декларацию за период работы на своей группе до перехода (пп. 296.5.1 НКУ).

    К примеру, если переходите на 3-ю группу с III квартала, вам надо подавать декларацию за два квартала работы на 1–2-й группе. Сроки подачи — 40 дней после окончания ІІ квартала.

    Указываете сумму дохода за 6 месяцев и уплаченные суммы ЕН.

    Когда переведут

    С первого числа первого месяца нового квартала вы будете плательщиком ЕН на новой группе.

    Изменения в реестр плательщиков единого налога вносят в день подачи заявления. Проверить, перевели ли вас, можете в реестре единщиков.

    Изменение ставки ЕН

    ФЛП 3-й группы раз в квартал могут менять ставку единого налога. Для этого также подаёте заявление в налоговую. Срок подачи— не позднее чем за 15 календарных дней до начала нового отчётного квартала.

    Выбираете ставку для плательщиков НДС — 3% от дохода — дополнительно подайте заявление о регистрации плательщиком НДС.

    У плательщиков НДС при переходе на уплату ставки ЕН 5% от дохода регистрация НДСника аннулируется автоматически (пп. 298.1.5 НКУ).

    Все нюансы перехода на ставку ЕН 3-й группы с НДС мы описали в отдельной статье.

    https://journal.ostapp.com.ua/articles/post/kak-po...

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір, Марина! Перехід із вищої групи до нижчої Як правило, причиною переходу в нижчу групу є бажання фізособи заощадити на податках. Таке добровільне рішення єдинник може реалізувати, якщо: він показав себе як добросовісний платник «вищої» групи (працював, не порушуючи умови перебування у своїй групі) (пп. 298.1.5 ПК); дохід за попередній календарний рік не перевищив обсяг, установлений п. 291.4 ПК для вибраної нижчої групи (п. 292.16 ПК); види діяльності єдинника дозволяють йому працювати в нижчій групі, не порушуючи критерії, передбачені ПК для такої групи (див. вище). Що потрібно зробити єдиннику, щоб добровільно змінити групу Для того щоб змінити групу, єдинник повинен: не пізніше ніж за 15 календарних днів (далі – к. д.) до початку наступного кварталу подати до контролюючого органу заяву за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675 (далі – заява) (пп. 298.1.5 ПК). У рядку 5.2 заяви робиться позначка про те, з якої групи до якої хоче перейти єдинник. Завважимо, що за загальним правилом (пп. 298.1.1 ПК) заява до контролюючого органу може бути подана одним з таких способів: – особисто платником податків або уповноваженою на це особою; – поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; – засобами електронного зв'язку в електронній формі в порядку, визначеному законодавством (але на практиці для фізосіб ця можливість поки що не реалізована) (ЗІР, категорія 107.12); сплатити щомісячний авансовий внесок за новою ставкою не пізніше 20-го числа першого місяця роботи в новій групі – у випадку, якщо єдинник перейшов із першої до другої групи або навпаки; подати податкову декларацію за період перебування у звітному році в старій групі – у строки, установлені для квартального звітного періоду. Це стосується і єдинників, які переходять з другої до першої групи або навпаки (незважаючи на те, що єдинники обох цих груп звітують за підсумками року). При цьому подання квартальної декларації звільняє таких єдинників від подання декларації у строк, установлений для річного звітного періоду (пп. 296.5.1 ПК). Зверніть увагу: оскільки декларація за звітний період року складається наростаючим підсумком, то в декларації за наступний звітний період у відповідних розділах окремо наводяться показники госпдіяльності єдинника у старій і новій групі, а також суми авансових внесків, нараховані під час перебування в першій/другій групі. Всього доброго! Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Марино!.

    ФОП 2 групи може перейти на 1 групу за наступних умов:

    1) Обсяг доходу. Дохід на вашій поточній групі за минулий рік не повинен перевищувати ліміту для нової (п. 291.4 ПКУ). Для першої групи - це 1 002 000 грн.

    2) Види діяльності. Переходите на 1-шу групу — проконтролюйте, щоб ваші види діяльності були дозволені на цих групах.

    Наприклад, на 1-й групі можна надавати послуги лише населенню і торгувати ринках, тобто КВЕД 73.11 «Рекламні агентства» для вас заборонений.

    Перевірити КВЕДи, що у вас зареєстровані, в можна в реєстрі єдинників.

    Якщо є заборонені для нової групи, заздалегідь виключіть такий КВЕД із реєстру платників ЄП.

    Подаєте заяву, де вказуєте, який КВЕД треба прибрати.

    3) Наймані працівники. На момент переходу чисельність працівників не повинна перевищувати ліміт для нової групи, це здебільшого обмеження для ФОП 1–2-ї груп:

    • для 1-ї групи працівники під забороною;
    • на 2-й групі — не більше ніж 10 осіб;

    4) Як заповнити заяву про перехід. У разі зміни групи подаєте в податкову, де перебуваєте на обліку, ту саму форму заяви, що й під час реєстрації на спрощеній системі.

    Заповнюєте пункти:

    • п.п. 1–3 — назва податкової, де перебуваєте на обліку. Ваш 10-значний податковий номер і ПІБ;
    • п. 4 — ваша податкова адреса;
    • у п. 5.2 — вказуєте, що змінюєте групу ЄП, треба вказати поточну групу й групу, на яку переходите й нову ставку ЄП. Якщо вибрали 3-ю групи без ПДВ ставтьте позначку навпроти — «без реєстрації ПДВ». Якщо зі сплатою — «із реєстрацією ПДВ», ще вам потрібно заповнити п. 5.3. «Відомості про реєстрацію платника ПДВ».
    • п. 5.3 — якщо переходите за 3-ю групу й будете платити ПДВ, вам потрібно поставити позначку навпроти «Прошу зареєструваті платником ПДВ з первого числа календарного кварталу...». Якщо на 3-й групі просто змінюєте ставку ЄП, і переходите на 5% (без ПДВ), позначку ставте навпроти «Прошу анулюваті реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду…». З 3-ї групи (з ПДВ) переходите на 1-ю або 2-ю, реєстрація ПДВшника анулюється.
    • п. 6 — місце провадження господарської діяльності;
    • у п. 7 — указують кількість найманих працівників (приміром, якщо переходите на 1-шу групу і у вас є хоча б один співробітник, вас не переведуть);
    • п. 8 — заповнюєте, якщо разом зі зміною группи, реєструєт нові коди КВЕД, перелічите їх тут, але тільки ті, які попередньо зареєстрували в держреєстратора;
    • п. 9 — поставте позначку, що у вас немає податкової заборгованості.

    І пам'ятайте, що вас не переведуть, якщо вкажете види діяльності, заборонені на новій групі.

    Заяву можна подавати в податкову на папері, можете віднести особисто або надіслати поштою. Подати онлайн поки можна через кабінет платника, через програму податкової «Єдине вікно» (код форми — F/J 0102003), можливість подання через кабінет платника поки не реалізована.

    Якщо хочете поміняти групу ЄП у 2021 році:

    • з II кварталу подати заяву про перехід треба не пізніше 16 березня.
    • з III кварталудо 15 червня включно.
    • з III кварталудо 15 вересня включно.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України