Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 березня 2021, питання №39459

Питання, щодо сплати аліментів


Доброго вечора! Скажить будь-ласка з яких складових військової пенсії за вислугою років утримуються аліменти 1. основна частка, 2. додаткова за УБД, 3. додаткова на утримання другої малолітньої дитини, яка проживає зі мною, чи зі всієї пенсії? Чи можна мені, як платнику аліментів, витребувати з отримувача аліментів на першу дитину, яка проживає з матір`ю, звітності за цільове використання коштів а не на власний розсуд? Якщо да то відповідно якого законодавства?

Відповіді юристів (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Изложенные Вами вопросы регулируются нормами Семейного кодекса Украины:

    Статья 181 Семейного кодекса Украины

    За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Таким образом, алименты взыскиваются во всех доходов плательщика. Поскольку пенсия и доплаты являются Вашими доходами - алименты будут взыскиваться с них в совокупности.

    Что касается пенсии несовершеннолетнего по утрате кормильца - эти виды доходов являются собственностью ребенка и не относятся к доходам плательщика алиментов, следовательно из данного вида пенсии алименты высчитываться не будут.

    Статья 186 Семейного кодекса Украины.

    Контроль органу опіки та піклування за цільовим витрачанням аліментів

    1. Контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів, порядок та періодичність здійснення яких визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів здійснюються органом опіки та піклування позапланово, але не більше одного разу на три місяці.

    2. У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

    Таким образом, Вы можете обратиться в орган опеки и попечительства по месту жительства ребенка для проведения контроля целевого использования алиментов, которые Вами выплачиваются в пользу ребенка.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України