Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 15 марта 2021, вопрос №39583 100₴

Угроза блокировки счета родственника из-за моей задолженности

Добрый день. У меня задолженность в мфо. Брал займ через сайт. Сегодня моей матери пришло сообщение от банка "Капитал" с требованиями оплатить долг, иначе они заблокируют все её счета. Только в этом банке у неё счетов нет. Она пенсионер + переселенец, как и я. Счета у неё в другом банке. Сам банк "Капитал" в стадии ликвидации. Могут ли они заблокировать счета моей матери?

Ответы юристов (13)

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%

    Добрый день! Если Ваша мама не подписывала договор поручительства, и тем более если у вашей мамы нет счета в этом банке - вам волноваться абсолютно не о чем. Такого рода сообщения рассылаются МФО с целью психологического давления.

    К слову: Порука — обов'язок поручителя перед кредитором нести відповідальність за порушення боржником своїх зобов'язань. Порука виникає на базі договору поруки.За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку, причому поручитель відповідає перед кредитором тільки за порушення зобов'язання боржником (стаття 553 Цивільного кодексу України)

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    50%

    Богдан, поскольку ваша мама в качестве поручителя ЛИЧНО ничего не подписывала, то нет НИ ОДНОГО ЮРИДИЧЕСКОГО основания применять к ней какие-либо меры юридического воздействия. Это все сугубо психологическое давление (незаконное, кстати) с целью создать давления на вас со стороны вашего окружения, чтобы вы закрыли долг.

    Так что вашей маме абсолютно ничего не грозит.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Відповідно до Закону України “Про виконавче провадження” звернути стягнення (у вигляді арешту, вилучення (списання коштів з рахунків) та примусової реалізації) можливо лише на майно, що безпосередньо належить боржнику.

    У разі, якщо боржником є Ви, у тому числі як ФОП, виконавча служба може накладати арешт лише на рахунки, що відкриті на ваше ім'я.

    Тобто, накласти арешт на рахунки близьких родичів особи задля стягнення боргу такої особи виконавча служба не має права. Так, борг Ваш наслідків для Вашої матері не матиме

    Однак, майте на увазі, що боргові зобов'язання є частиною спадкової маси, що надає право кредиторам пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, та покладає на такого спадкоємця обов'язок задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

    У той же час, якщо зазначений Вами податковий борг належить не особисто Вашому батьку, а юридичній особі учасником (засновником) якої він є, то Ваш батько не повинен відповідати за зобов'язаннями юридичної особи.

    Так, статтею 96 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном, при цьому учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

    Таким чином, з Вашої мами не можуть стягувати борг Ваш та накладати арешти на ЇЇ особисті та підприємницькі рахунки.

    В залежності від дій колекторів можна вчинити наступні дії:

    1.Якщо ви маєте не виконані підтверджені належними доказами зобов'язання перед колекторами і від вас вимагають їх виконання (з погрозами насильства або заподіяння шкоди здоровою або майну) то звертаєтесь до поліцї з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 355 КК України примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань.

    2.Якщо у вас вимагають погашення боргу без достатніх на те підстав то знову звертаємось в поліцію з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 189 КК України Вимагання.

    Щодо позову до колекторів. Як правило, колектори купують право вимоги за зобов'язанням (купують борг) в наслідок чого стають новим кредитором за вашим зобов'язанням. Відповідно до ЦК України боржник має право на претензії до нового кредитора в тому ж обсязі в якому мав право до старого. Тому за наявності підстав для позову ви беззаперечно маєте право його подати.

    Таким чином загальний перелік я описав. В запиті відсутні деталі вашої ситуації тому досить складно визначити та описати конкретну стратегію. За умови надання більше інформацію допоможу розробкою стратегії протидії та її реалізацію.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Если ваша мать не является поручителем по вашему займу, то ни о какой блокировке ее банковских счетов не может быть и речи. Более того, наложить арест на денежные счета в банке можно только по решению суда или рамках уже открытого исполнительного производства. Действия банка это банальное давления на заёмщика через родственников. Банки часто так делают. Наложить арест на банковские счета вашей мамы они не имеют права.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Если Ваша мама не выступала поручителем, то никаких действий по блокировке ее счетов банк предпринять не может. Это давление на Вас через Вашу маму.

    2. Ваша мама может обратиться в полицию с заявлением об угрозах со стороны банка.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Богдане!

    Могут ли они заблокировать счета моей матери?

    - Це виключено, якщо вона не ставила свій підпис під договором у якості поручителя.

    Якщо ніяких підписей не було, Вама мама може не хвилюватися ні про що!

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Оскільки Ваша матір не підписувала ні договору кредиту, а також не є поручителем, її рахунки не заблокують.

    У разі тиску на матір з боку МФО слід звернутися з відповідною заявою до поліції.

    Відповідати за кредитом перед МФО можете лише ви.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Кредит отримували ви, тобто боржник Ви, якщо Ваша матір не виступала поручителем по кредитному договору та не підписувала договір поруки то ніяких наслідків для неї не буде.

    Скоріше за все зазначені дії - психологічний тиск на вас, так як ви або змінили номер телефону, або перестали відповідати на їхні дзвінки, а контактний номер телефону мами Ви залишили або коли отримували кредит, або вони знайшли її контактні дані в себе в базі.

    Щодо можливості блокування рахунків- ні зазначені дії може здійснити лише приватний або державний виконавець, і лише на Ваші рахунки, на виконання відповідного судового рішення про стягнення заборгованості, або виконання дій за виконавчим написом нотаріуса, тому раджу вам перевірити чи наявне судове провадження щодо вас за посиланням https://court.gov.ua/fair/ або виконавче провадження https://asvpweb.minjust.gov.ua/.

    Успіхів.

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    У першу чергу, слід звернути увагу на те, що відповідно до п. 9.1. Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, обмеження прав клієнта (тобто власника рахунку, банківської картки) щодо розпоряджання грошовими коштами, що розміщені на його рахунку - не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду. Для того, щоб на банківську картку було накладено арешт, необхідне рішення суду а до цього договір позики чи попуки, який був укладений Вашою матір'ю з відповідним банком чи фінансовою компанію.

    Також, відповідно до ч.1 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження" звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації. Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову. Тому на основі вищезазначеного, Вашій матері заблокувати рахунки не зможуть.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Богдан!

    Могут ли они заблокировать счета моей матери? - конечно же нет. Кроме того, в соответствии с п. 9.1. Инструкции о безналичных расчетах в Украине в национальной валюте, утвержденной Постановлением Национального банка Украины № 22 от 21 января 2004 года, ограничение прав клиента (то есть владельца счета, банковской карты) относительно распоряжения денежными средствами, находящимися на его счете - не допускается, кроме случаев ограничения права распоряжения счетом по решению суда или в других случаях, которые четко установлены законом.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня!

    Оскільки за кредитним договором лише ви є боржником, жодним чином фінансова установа не має прав, блокувати рахунки, направляти відомості стосовно ВАС (Це вже порушення ЗУ "Про захист персональних данних" та розголошення банківської таємниці, тому вище вказані дії з боку фін установи є протиправними

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день.

    У меня задолженность в мфо. Брал займ через сайт. Сегодня моей матери пришло сообщение от банка "Капитал" с требованиями оплатить долг, иначе они заблокируют все её счета. Только в этом банке у неё счетов нет. Она пенсионер + переселенец, как и я. Счета у неё в другом банке. Сам банк "Капитал" в стадии ликвидации. Могут ли они заблокировать счета моей матери?

    Ваша мать никаким образом не имеет отношение к Вашим кредитным обязательства.

    Это давление с целью принудить к выполнению долговых обязательств.

    Костромина Виктория

    Добрый день. У меня задолженность в мфо. Брал займ через сайт. Сегодня моей матери пришло сообщение от банка "Капитал" с требованиями оплатить долг, иначе они заблокируют все её счета. Только в этом банке у неё счетов нет. Она пенсионер + переселенец, как и я. Счета у неё в другом банке. Сам банк "Капитал" в стадии ликвидации. Могут ли они заблокировать счета моей матери?

    Вашей матери они ничего не заблокируют и не имеют право сбивать св нее деньги - но они это дела.т шантажируют , пугают - вдруг кто то заплатит и в этом случаи все средства хороши.

    Так что не переживайте - и предупредите ее если будут звонить - пусть с ними не общается


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України