Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 березня 2021, питання №39833 150₴

Декретные для ФОП (гражданка РБ)

Здравствуйте. Планирую переезд из Беларуси в Украину. Компания помогает с оформлением - будет ВНЖ и ФОП. Муж также гражданин РБ будет оформлять ВНЖ. Хотела бы узнать на какие выплаты могу рассчитывать в случае декретного отпуска (больничный), а также могу ли рассчитывать на детское пособие? Средняя зп после вычета налогов будет около 55 000 грив в мес (IT, инженер-разработчик) при условии что до наступления декретного случая отработала 6 месяцев / 12 месяце. Спасибо!

Відповіді юристів (5)

    Сергеев Артем
    20%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Добрий день. На такі самі виплати, як і громадяни України.

    Стаття 1. Право сімей з дітьми на державну допомогуГромадяни України, в сім'ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.https://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nr...

    Фізичні особи – підприємці, які здійснюють сплату єдиного соціального внеску відповідно до Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» мають право на отримання лікарняних та декретних виплат за рахунок Фонду соціального страхування України .

    Таке право за ними закріплене частиною 1 статті 19 Закону України від 23.09.1999 р. №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

    Але, якщо ФОП має заборгованість зі сплати ЄСВ, допомогу від Фонду він не отримає.

    Єдиної формули розрахунку для всіх жінок-ФОП, немає. Оскільки фігують показники середнього доходу, який у кожної жінки різний.

    Декретні виплачують у 100 % розмірі суми, розрахованої виходячи з фактичного середнього доходу незалежно від того, скільки років жінка була застрахованою особою.

    Розмір допомоги залежить від кількості днів відпустки та розміру ЄСВ, який сплачувала жінка-ФОП. Чим більша була сума ЄСВ, тим більшою буде допомога сума декретних виплат. Жінка-ФОП не звільняється від сплати ЄСВ на період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Стосовно вашого питання повідомляємо наступне:

    У разі отримання права на постійне проживання допомогу будете отримувати , як і для громадян України.

    Жінка-підприємець, якщо вона сплачувала страхові внески, має право на отримання допомоги по вагітності та пологам з Фонду соціального страхування як і звичайні працівниці, адже вона сплачувала єдиний соціальний внесок (ЄСВ) “за себе”, перебуваючи на єдиному податку чи загальній системі. Отримати виплати з Фонду вона має право незалежно від того, чи буде оформляти відпустку в податковій, чи ні, і незалежно від системи оподаткування.

    Це щодо права на отримання допомоги по вагітності та пологам.

    Що стосується саме відпустки по догляду за дитиною, то в даному випадку є певні нюанси.

    Для ФОПів період лікарняного по вагітності та пологам не зовсім правильно називати відпусткою, так як самозайняті особи не підпадають під КЗпП та існуючий Закон про відпустки від 15.11.1996 р. № 504. Однак, у податковому законодавстві закріпився для даної ситуації термін “відпустка” і тут він означає звільнення від сплати єдиного податку на даний період. Дане право підприємця визначене п. 295.5 ПКУ. Правильно це назвати звільненням від сплати єдиного податку, тобто "податкова відпустка".

    Право на таку податкову відпустку поширюється тільки на підприємців 1 та 2 групи єдиного податку, які не мають найманих працівників.

    На 3-ю групу це право не поширюється, оскільки тоді, коли вони отримують нульові доходи, вони сплачують нульовий податок.

    Отже, як такової відпустки по догляду за дитиною у ФОП 3 групи не може бути, так як мати дитини, яка є фізичною особою-підприємцем не має права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    16.7%
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня.

    Згідно ЗУ "Про державну допомогу сімям з дітьми" Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України.

    Для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається одним з батьків (опікуном), з яким постійно проживає дитина, заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та копія свідоцтва про народження дитини.

    Це стосується і страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (ст. 19 ЗУ "Про загальнообовязкове державне соціальне страхування"): Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні.

    Достатньо вчасно сплачваи ЄСВ (внесок в Пенсійний фонд України).

    Різниця між найаним працівником та фоп - те, що ви будете повинні самі подавати документи та заяви до фонду соціального страхування у разі настання страхового випадку (лікарняний, декрет).

    Якщо буде необхідна більш детальна консультація з усіх видів питань, звертайтесь через кнопку "Обратиться к юристу".

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Мария!

    Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства":

    Стаття 3. Засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства

    1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України.

    Закон України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми":

    Стаття 1. Право сімей з дітьми на державну допомогу

    Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Стаття 3. Види державної допомоги сім'ям з дітьми

    Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім'ям з дітьми:

    1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;

    2) допомога при народженні дитини, одноразова натуральна допомога "пакунок малюка";

    Физические лица - предприниматели (далее - ФЛП), которые осуществляют уплату единого социального взноса (далее - ЕСВ) в соответствии с Законом Украины от 08.07.2010 г.. № 2464-VI «О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование» имеют право на получение больничных и декретных выплат за счет Фонда социального страхования Украины (далее - Фонд).

    Такое право за ними закреплено частью 1 статьи 19 Закона Украины от 23.09.1999 г.. №1105 «Об общеобязательном государственном социальном страховании».

    Основанием для выплаты больничных и декретных выплат является копия листка нетрудоспособности, заверенная учреждением здравоохранения, которое его выдало ФОТ.

    При этом в графе «место работы» такого листа нужно указать, что это ФЛП, и ее фамилия. Такой листок нетрудоспособности должен храниться в ФЛП. И рассчитывать сумму выплат, а также обращаться за финансированием в Фонд предпринимателю придется самостоятельно.

    За счет Фонда больничные оплачивают только с шестого дня нетрудоспособности, а декретные выплачивают за все дни пребывания в декрете.

    Удерживать налоги с полученных больничных и декретных выплат ФЛПу не требуется. Обязанность по начислению налога на доходы физических лиц по ставке 18% и военного сбора - 1,5%, их уплату в бюджет возложены на Фонд. На суммы больничных и декретных, полученных предпринимателем от Фонда, ЕСВ не начисляется.

    Итак, ФЛП вправе получать за счет Фонда соцстрахования больничные и декретные выплаты, если он платит ЕСВ и не имеет задолженности.

    2) Общая продолжительность декрета - 126 календарных дней, причем они разбиваются следующим образом (ст. 17 Закона "Об отпусках" от 15.11.1996 г. № 504):

    70 календарных дней - до условного дня родов;

    56 календарных дней - после, учитывая условный день родов.

    При этом данные 126 календарных дней, считаются включая праздничные и нерабочие дни. Внимание: 126 - это количество дней, которые в стандартном случае оплачиваются беременной женщине, отправляется в декретный отпуск

    При расчете декретных, как и обычных больничных руководствуемся Порядком исчисление средней заработной платы по постановлению КМУ от 26.09.2001 г. № 1266 (далее - Порядок № 1266). Расчет отличается тем, что декретные начисляются за все дни за счет ФСС, то есть нет 5-дневного периода, который оплачивается предприятием, как это происходит при расчете больничных.

    Примеры расчета декретных 2021:

    Пример 1. Стандартная ситуация.

    21.01.2021 г. Работница Давыденко И.М. предоставила листок нетрудоспособности "беременность и роды" со сроком с 21.01.2021 по 26.05.2021. Бухгалтерия имеет следующие данные о сотруднице:

    - общий страховой стаж 60 месяцев (на расчет декретных не влияет, но необходимо для заполнения заявления-расчета для ФСС);

    - страховой стаж за последние 12 месяцев - полные 12 месяцев (следовательно, ограничение среднедневной 394,22 грн не применяем)$

    - начислен доход в виде заработной платы за январь-декабрь 2020 - 117867,25 грн, в т.ч. отпускные в августе 8000 грн;

    - начислены больничные 1600 грн за 5 дней;

    - работница находилась в течение расчетного периода в отпуске за свой счет 15 кал. дней в апреле 2020 года.

    Проведем необходимые расчеты:

    средняя зарплата за 1 кал. день = 117867,25 /(366 – 15 – 5) = 117867,25 /346 = 340,66 грн;

    декретные выплаты = 340,66 ×126 = 42923,16 грн;

    ЕСВ на декретные выплаты = 42923,16 ×0,22 = 9443,10 грн.

    При расчете не исключали из дохода отпускные, не учитывали сумму больничных. От количества дней в год отняли дня пребывания в отпуске за свой счет и 5 дней пребывания на больничном. Средняя за 1 кал. день превышает минимальное ограничение (197,11 грн) и меньше максимального (2463,86 грн).

    Пример 2. Стаж менее 6 месяцев.

    Работница уходит в отпуск по беременности и родам в январе 2021 года. За расчетный период январь-декабрь 2020 зарплата составляет 280 тыс. грн. Среднедневная 18000/366 =491,80 грн.

    Однако, работница имеет только 5 месяцев стажа за последние 12.

    Тогда среднедневная 491,80 грн превышает максимальное ограничение для этого случая 394,22 грн, по этому расчет производится с суммы 394,22 грн (двойное минимальное ограничение):

    - декретные выплаты = 394,22 ×126 = 49671,72 грн;

    - ЕСВ на декретные выплаты = 49671,72×0,22 =10927,78 грн.

    Также надо проверить, чтобы сумма декретных и дохода за месяц была не меньше минимальной зарплаты (6000 грн в январе-ноябре 2021 года). Если меньше - доначислить ЕСВ на сумму разницы, если других выплат за месяц не было, например, премий. Для этого нужно осуществить распределение ЕСВ помесячно.

    Всего доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    23.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Ви підпадаєте під дію Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text та у разі оформлення Вам буде призначена:

    1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;

    2) допомога при народженні дитини, одноразова натуральна допомога "пакунок малюка";

    Щодо допомоги по по вагітності та пологам то це виплата по листу непрацездатності (больні

    ичний) загальна тривалість 126 календарних днів (70 днів до родів та 56 днів після), при розрахунку виплати значення мають середня зп та стаж роботи.

    Деталі про отримання пакунку малюка https://www.msp.gov.ua/content/pakunok-malyuka.htm..., отримаєте або у пологовому будинку або звернетесь до Територіального органу праці та соціального захисту населення пред'явивши документи, що посвідчують особу та свідоцтво про народження дитини.

    Детально про строки та порядок звернення до уповноважених органів https://www.kmu.gov.ua/npasearch.

    Успіху


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України