Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 23 березня 2021, питання №40056 100₴

сталося ДТП де постраждав автомобіль

сталося ДТП (пошкоджено автомобіль)страхова виплатила кошти!Потерпілий подав до суду для стягнення знов коштів на ремонт та моральну шкоду.Що підскажете?Дякую

Відповіді юристів (12)

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    сталося ДТП (пошкоджено автомобіль)страхова виплатила кошти!Потерпілий подав до суду для стягнення знов коштів на ремонт та моральну шкоду.Що підскажете?Дякую

    Доброго дня. Потрібно аналізувати матеріали справи позовну заяву. Звертайтесь через профіль.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Нажаль для вас, але потерпілий у ДТП має право стягнути шкоду безпосередньо з особи, яка її завдала, навіть якщо цивільно-правова відповідальність цієї особи застрахована (ВСУ від 26 жовтня 2016р., у справі № 6-954цс16)

    Тому, Верховний суд України цілком справедливо констатував право потерпілого стягувати шкоду з винуватця ДТП напряму через суд за загальною процедурою, навіть, якщо цивільно-правова відповідальність винуватця була застрахована. Таким чином, винуватець стане більш зацікавленим у порядній поведінці після ДТП.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго дня!

    На скільки я розумію старахові виплати були зроблені в межах страхового ліміту та відповідно не покрили всі витрати по відновленню авто після ДТП, тому особа яка потерпіла має повне право стягнути з винуватця різницю витрачених коштів для відновлення авто, та моральна шкода( скоріш за все були постраждалі з тілеснии ушкодженням, що найменше середньої тяжкості. Щось порадити Вам з вашого запитання мало інформації, але якщо ви не погоджуєтесь з позовом наймайте адвоката бо самому Вам вряд чи вдасться захистити себе.

    Вдалого Вам вирішення питання. Зверніть увагу на суму відшкодування та обгрунтування позовних вимог на чом грунтуються та доводи, письмові докази.

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 3 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Потерпілий подав до суду для стягнення знов коштів на ремонт та моральну шкоду.Що підскажете?

    Якщо вартість пошкодження не буде покрита сумою страховки, то постраждалий може стягнути з вінуватця різницю. Також постраждалий може заявити позов про стягнення моральної шкоди, але її суму потрібно буде довести у суді, тому раджу укласти договір з адвокатом, щоб всі вимоги були ретельно вивчені на доцільність та доказовність.

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Особа котра понесла збитки від тих чи інших подій спричинених ДТП, може також звернутись до суду про стягнення матеріальноіі шкоди з винуватоіі сторони, незалежно від компенсаціі страховоіі компанііі.

    Це право особи звернутись до суду за захистом своііх прав ,які порушені.

    Таку позицію має Верховний суд України справедливо констатував право потерпілого стягувати шкоду з винуватця ДТП напряму через суд за загальною процедурою, навіть, якщо цивільно-правова відповідальність винуватця була застрахована.

    Нажаль ,Вам необхідно доводити у суді ,що збитки вже компенсовані.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Валерий!

    "...сталося ДТП (пошкоджено автомобіль)страхова виплатила кошти!Потерпілий подав до суду для стягнення знов коштів на ремонт та моральну шкоду.Що підскажете"?

    - Если потерпевший получил полное возмещение материального ущерба от страховой компании, то же самое возмещение материального ущерба он не может получить, но он имеет право получить недополученную сумму материального ущерба от страховой компании, ее разницу, а также причиненный моральный ущерб, который должен доказать потерпевший (истец).

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пользователь не активен
    25%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня!

    Така ситуація могла імовірно статися внаслідок того, що сума відшкодування сплачена страховою компанією - менша від суми збитків спричинених внаслідок ДТП. Так дійсно постраждала особа від ДТП (власник авто, особа водій якщо їй завдано шкоди здоров*ю) - може звертатись з вимогою про відшкодування до особи, що визнана винуватою у скоєнні ДТП, якщо сума страхового відшкодування не покриває в повній мірі збитки.

    Відповідно до частин першої, другої статті 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: 1) витрати, яких особа зазнала у зв’язку із знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушено (упущена вигода).

    Відшкодування збитків є однією із форм або заходів цивільно-правової відповідальності, яка вважається загальною або універсальною саме в силу правил статті 22 ЦК України, оскільки частиною першою визначено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

    Якщо потерпілий звернувся до страховика й одержав страхове відшкодування, але його недостатньо для повного відшкодування шкоди, деліктне зобов`язання зберігається до виконання особою, яка завдала шкоди, свого обов`язку, згідно зі статтею 1194 ЦК України, відшкодування потерпілому різниці між фактичним розміром шкоди та страховою виплатою (страховим відшкодуванням), яка ним одержана від страховика.

    Зокрема у постанові Верховного Суду України від 2 грудня 2015 року у справі № 6-691цс15 зроблено висновок про те, що правильним є стягнення із винного водія різниці між фактичною вартістю ремонту з урахуванням заміни зношених деталей на нові (без урахування коефіцієнта фізичного зносу) та страховим відшкодуванням, виплаченим страховиком.

    Найда Олександр
    Найда Олександр 3 роки тому

    Адвокат, 12 років досвіду

    Доброго дня, Валерій!

    Абсолютно згодні з колегами- потерпіла сторона має повне право звернутись до суду з вимогою щодо винуватця ДТП про відшкодування завданих збитків.

    В зв'язку з чим, рекомендуємо провести наступні дії:

    1) ознайомитися з матеріалами справи, зробити їх аналіз, та розробити стратегію захисту

    2) при необхідності, звернутись до адвоката, який підготує відзив на позовну заяву потерпілого та здійснить представництво інтересів в суді

    Буде потрібна допомога- звертайтесь, ми на звязку - завжди!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1194. Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність

    1. Особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).";

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.".

    "Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    2. Моральна шкода полягає:...

    3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;...".

    Закон України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15):

    "Стаття 3. Мета здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності

    Обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників...

    Стаття 26-1. Відшкодування моральної шкоди, заподіяної потерпілому

    Страховиком (у випадках, передбачених підпунктами "г" і "ґ" пункту 41.1 та підпунктом "в" пункту 41.2 статті 41 цього Закону, - МТСБУ) відшкодовується потерпілому - фізичній особі, який зазнав ушкодження здоров’я під час дорожньо-транспортної пригоди, моральна шкода у розмірі 5 відсотків страхової виплати за шкоду, заподіяну здоров’ю...

    Стаття 9. Страхова сума

    9.1. Страхова сума - це грошова сума, у межах якої страховик зобов’язаний здійснити виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування.

    9.2. Розмір страхової суми за шкоду, заподіяну майну потерпілих, становить 50 тисяч гривень на одного потерпілого.

    У разі якщо загальний розмір шкоди за одним страховим випадком перевищує п’ятикратну страхову суму, відшкодування кожному потерпілому пропорційно зменшується...".

    Пост. Пленуму ВСУ " Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0004700-95):

    "5...Суд, зокрема, повинен з'ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору...".

    Цивільний процесуальний кодекс кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 72. Експерт

    1. Експертом може бути особа, яка володіє спеціальними знаннями, необхідними для з’ясування відповідних обставин справи.

    2. Експерт може призначатися судом або залучатися учасником справи...

    Стаття 103. Призначення експертизи судом

    1. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

    1) для з’ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

    2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності...".

    По-перше, майнова відповідальність підлягає до судового захисту не "знов", поверх страхового відшкодування, а частині, що перевищує це страхове відшкодування. По-друге, розмір невідшкодваної страхуванням шкоди має бути обгрунтованим позивачем - містити точний розрахунок цієї суми. По-третє, на противагу розрахунку позивача відповідач має право залучити свого (іншого) експерта для визначення суми завданої шкоди або клопотати суд про призначення експертизи. По-четверте, виплата потерпілому страового відшкодування не позбавляє позивача про доведення вини у ДТП також позивачем, що буде мати наслідком пропорційного зменшення відповідальності як майнової, так і моральної; більш того, з правом та в порядку зустрічного позову.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Законодавчо передбачено право потерпілого стягувати шкоду з винуватця ДТП через суд за загальною процедурою, навіть, якщо цивільно-правова відповідальність винуватця була застрахована.

    Тобто потерпілий отримав кошти в межах страхового ліміту, зарез звертається за компенсацією витрат, які не були покриті страховою виплатою.

    Щодо самого позову, то рекомендую звернутись:

    поспілкуватись з потерпілим, та поцікавитись сумою врегулювання та обдумати її;

    за допомогою до адвоката, розробити стратегію, обговорити шляхи зменшення суми виплати та підстави для затягування розгляду справи.

    Успіху

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    сталося ДТП (пошкоджено автомобіль)страхова виплатила кошти!Потерпілий подав до суду для стягнення знов коштів на ремонт та моральну шкоду.Що підскажете?Дякую

    если не согласны - Вам нужно подать отзыв на иск и приложить доказательства Вашей правоты чтоб истцу отказали в иске

    но если страховая выплатила страховку но эта сумма не покрыла ремонт - потерпевший имеет право обратиться в суд за оплатой разницы как и морального ущерба

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    сталося ДТП (пошкоджено автомобіль)страхова виплатила кошти!Потерпілий подав до суду для стягнення знов коштів на ремонт та моральну шкоду.Що підскажете?Дякую

    Потрібно бачити позовні вимоги. Суд повинен надіслати Вам копію позову


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України