Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 04 апреля 2021, вопрос №40643 350₴

Як виписати і виселити людину яка прописана в будинку.

Жінка проживала в будинку з невісткою. За пів року до смерті переписала будинок на дочку. Станом на сьогодні- дочка володіє дарчою і правом власності а невістка прописана в будинку. Невістка не приймає участі в сплаті комунальних послуг та іноді навідується для створення враження ведення господарства. Вивішує одяг на шнурки для сушіння. Крім того невістка зачинила частину будинку на ключ де зберігає своє майно. Будинок старий і для проживання потребує капітального ремонту але дочка не може цього зробити оскільки частина будинку зачинена. З часу смерті матері в будинку фактично ніхто не проживає і тому газ, вода та електроенергія відключені. Те, що остаточну крапку в справі встановить суд зрозуміло. Стоіть питання: як вибрати найефективнішого адвоката оскільки підчас консультацій кожен пропонує свою стратегію. Один пропонує виламати двері, другий замінити замок на вхідних і т.д. Бажання виписатися самостійно невістка не має.

Ответы юристов (24)

    Костромина Виктория
    7.1%

    Добрый день

    вы можете ее снять с регистрации в судебном порядке

    Нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска-- обращайтесь через сайт - помогу подготовить все документы

    С уважением Виктория Костромина

    • Надія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь. Я думаю, що ,напевно, краще буде шукати когось ближче оскільки в процесі справи можливо потрібна буде присутність адвоката в суді і , можливо, не раз. Чи не так?

      • Костромина Виктория

        Нет не так.

        Все документы можно подготовить и подать удаленно.

        А если нужно будет представление интересов в суде - то проводятся видеоконференции с любой точки Украины и в любых судах .

        Но у Вас проблем не будет.

        У меня таких дел за всю мою практику - более 15 лет - было оченьььььь много.

        Так что обращайтесь

      • Костромина Виктория

        С многолетней практики я Вам скажу - у меня 95% клиентов по таким делам ходят сами. А детальную консультацию и рекомендации Вы можете получить и в телефонном режиме. Для Вас главное грамотно составленный иск и рекомендации.

        Так что обращайтесь - буду рада Вам помочь.

        С уважением Виктория Костромина

    Кирюшин Артем Андреевич
    7.1%

    Здравствуйте.

    Лишить права пользования данным ломом можно исключительно в судебном порядке, иные действия - выбросить вещи, взломать замки не очень законны и подпадают под самоуправство.

    Суды по таким делам как правило принимают решения в пользу собственников недвижимости.

    Если вам нужна помощь в разрешении данного спора - обращайтесь. Буду рад помочь.

    • Надія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь. Спробую пошукати когось ближче. Оскільки , можливо потрібна буде безпосередня участь адвоката в суді.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Доброго дня, Надіє!

    У першу чергу, як на мене, потрібно вирішити питання із зняттям такої особи з відповідного місця реєстрації. Оскільки добровільно "виписуватися" вона не бажає, то можемо говорити лише про примусову процедуру.

    Примусове зняття особи з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі судового рішення. В такому випадку потрібно подавати позов про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення та зняття з реєстрації.

    Подавати позов до суду може власник, або квартиронаймач (якщо квартира не приватизована і є ордер). Позовна заява подається до суду за місцем знаходження житлового приміщення.

    Потім, коли буде рішення суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення та зняття з реєстрації, питання із тим, що вона заблокувала частину квартири, можна буде вирішити через, наприклад, правоохоронні органи, адже у особи не буде жодного права навіть на проживання у цій нерухомості.

    Достатньо буде просто звернутись до поліції із заявою про те, що особа чинить перешкоди у реалізації права приватної власності.

    У випадку наявності запитань, звертайтеся!

    • Надія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь.

    Беликов Олег  Александрович
    7.1%

    Добрый день. Лишить права проживания и регистрации можно только в судебном порядке. То, что невестка не оплачивает коммуналку, это другой вопрос. Взлом дверей и новые замки - это противозаконно,поэтому сразу отбрасывайте такие предложения.

    • Надія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь

    Савченко Олександр
    11.4%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Надія!

    Досить часто у громадян виникають труднощі щодо зняття з реєстрації у власному будинку чи квартирі особи, яка не є власником, не проживає протягом певного часу і добровільно звернутися до міської (сільської) ради у відділ державної реєстрації для зняття з реєстрації місця проживання не бажає. В такому разі вирішити дану проблему і визнати особу такою, що втратила право на користування житловим приміщенням можливо за рішенням суду.

    Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення про позбавлення права користування житловим приміщенням, яке набрало законної сили,

    Відповідно до частини 1 статті 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ(майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Згідно статті 383 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім ї.

    Згідно статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

    Порядок розгляду справ про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням:

    Позовна заява про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходження жилого приміщення.

    За подання позову немайнового характеру особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу відповідно до Закону України "Про судовий збір" (908 грн. 00 коп. - станом на 01 січня 2021 року).

    У позовній заяві, яка повинна відповідати нормам Цивільного процесуального кодексу України ( статті 175-177), зазначається дані відповідача ( тобто особи, яку потрібно зняти з реєстрації місця проживання), дані зацікавлених осіб ( наприклад, відділ державної реєстрації), викладається суть позовних вимог, тобто описується за яких обставин особа була зареєстрована, протягом якого часу не проживає, інші обставини, які доказують, що особа втратила право проживати у житловому приміщенні.

    До позовної заяви додаються докази, якими можуть бути:

    1. Довідка про склад сім'ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку .
    2. Копії документів, які підтверджують, що позивач є власником житла (договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину та інші..)
    3. Акт вуличного депутата в якому засвідчується факт, що особа не проживає протягом певного часу, або Акт про непроживання, засвідчений ЖЕК, ОСББ.
    4. Копія квитанцій про сплату комунальних послуг;
    5. Покази свідків.

    Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті. Водночас суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку (частина перша статті 210 Цивільного процесуального кодексу України).

    Особа у випадку прийняття судом рішення про відмову у задоволенні її позовних вимог щодо визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання має право протягом 30 днів з дня проголошення рішення подати апеляційну скаргу до суду апеляційної інстанції.

    Увага! Суд не здійснює зняття особи з місця реєстрації, а лише визнає особу такою, що втратила право користування жилим приміщенням. Після набрання судового рішення законної сили, власнику житлового приміщення необхідно звернутись з рішенням суду та заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до органів реєстрації: до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Крикун Сергій  Павлович

      Коллега Савченко, касательно Вашего: "Увага! Суд не здійснює зняття особи з місця реєстрації,...".

      "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

      "26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

      рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;...".

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Сергію Павловичу, саме так!

        Суд не здійснює зняття особи з місця реєстрації. Це робить орган реєстрації на підставі поданих заявником документів, одним з яких у даному випадку буде відповідне рішення суду.

    Пользователь не активен
    8.6%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Во-первых, Вы указываете, что в доме отключены все коммунальные услуги и тут же утверждаете, что невестка их не оплачивает - необходимо уточнить данную позицию.

    Во-вторых, если невестка приходит в дом и создает видимость своего проживания - значит ее проконсультировали о том, что ей нужно создавать эту видимость для того, чтобы ее не выписали и не сняли с регистрации.

    Следующее, невестка закрыла свою часть дома на ключ - что это означает - дом разделен на части, отражен ли данный раздел в технической документации, оформлено ли на Вас право собственности на весь дом?

    Вопрос о снятии невестки с регистрации и ее выселении (поскольку ее вещи находятся в доме и она будет утверждать, что она в нем живет) решается исключительно в судебном порядке.

    Кроме того, с учетом того, что Ваша невестка уже кем-то проконсультирована - она может утверждать о том, что Вы чините ей препятствия в пользовании жилым помещением (путем отключения коммунальных услуг). в котором она на законных основаниях зарегистрирована и "проживает".

    Вам в обязательном порядке необходим адвокат для правильной подготовки документов и выработки позиции в суде исходя из имеющихся документов и сложившейся ситуации.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    • Надія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь. Уточнення: 1 Вивіз сміття і доставка газу сплачується незалежно від проживання. 2. Так вона має консультанта. 3.Дарча оформлена на весь будинок. В будинкує кілька кімнат дві з яких невістка зачинила на ключ. Інших розподільчих документів не існує.Так потрібен адвокат і наразі відбувається пошук оптимального варіанту.

      • Пользователь не активен
        Пользователь не активен 3 года назад

        Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

        Общаться в чате

        Добрый день!

        На данном этапе рекомендую составлять акты о непроживании в домовладении (произвольной формы, подписываются подписями 2-3х соседей, их подписи удостоверяются квартальным).

        Для обращения в суд Вам необходимо подтвердить такое непроживание на протяжении 1 года.

        Думаю Вам будут полезны следующие разъяснения законодательства:

        Згідно статті 405 Цивільного кодексу України, члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

        Перелік осіб, які є членами сім’ї власника житла визначено в статті 64 Житлового кодексу УРСР, зокрема, до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

        Згідно статті 156 Житлового кодексу УРСР, члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

        Члени сім'ї власника будинку (квартири) зобов'язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і прибудинкової території та проведенню ремонту. Припинення сімейних відносин з власником будинку (квартири) не позбавляє їх права користування займаним приміщенням.

        Таким чином, коли член сім’ї без поважних причин понад один рік не проживає в житловому приміщені та не бере участь у витратах по утриманню будинку (квартири), а також за наявності інших обставин, які мають істотне значення в такому випадку власник житла має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання члена своєї сім’ї таким, що втратив право користуватися житловим приміщенням.

        Такий позов до фізичної особи пред’являється в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.Варто звернути увагу, що норма про визнання особи такою, що втратила право користування житлом може бути реалізована за наявності двох обов’язкових складових, які повинні бути доведені під час судового розгляду.

        По-перше, це термін відсутності в житловому приміщенні понад один рік.

        По-друге, це те, що особа не проживає за адресою своєї реєстрації саме без поважних причин. В разі їх поважності, наприклад, внаслідок неправомірної поведінки інших членів сім'ї, суд може продовжити пропущений строк і відмовити в задоволенні позовних вимог.

        Доказами про непроживання члена сім’ї можуть бути будь-які фактичні дані, зокрема:

        • пояснення свідків, котрі підтвердять в суді факт непроживання особи в житловому приміщенні.• акти про відсутність члена сім’ї протягом одного року за місцем проживання (для багатоквартирних будинків – складаються працівниками ЖЕКу чи ОСББ, для приватного сектору в містах – квартальними комітетами).• довідки відділення поштового зв’язку про те, що особа не отримувала поштові відправлення, які надходили на її ім’я чи особисте листування із якого вбачається, що особа дійсно змінила місце проживання.• інші докази, зокрема: утворення сім’ї в іншому місці, перевезення майна в інше жиле приміщення, виїзд в інший населений пункт, укладення трудового договору на невизначений строк тощо.

        С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Шульга Светлана Леонидовна

    До вищеописаного колегами, додаю подібний випадок, в якому Верховний суд виніс позитивне рішення про виселення власником будинку. Але, так як і описали Вам у консультаціях, потрібно довести, що невістка чинить перешкоди, не впускає на половину будинку, Ви не можете провести ремонт із за чого будинок руйнується, та не приймає участі у спільному господарстві, із за чого заборгованість. Оскільки вона там зареєстрована, то повинна приймати участь у сплаті компослуг.

    Для суду ще краще взяти акт місцевого депутату про обстеження побутово - житлових умов, вказати про порушення невістки із закритими дверима, що немає світла..

    Приклад рішення.

    Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України в складі:

    розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – Козелецький районний сектор Управління державної міграційної служби України в Чернігівській області, про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні власністю шляхом виселення з будинку та зняття з реєстрації та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про вселення за заявою ОСОБА_1

    За положеннями статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

    У справі, яка переглядається, суди встановили, що позивачка є власником спірного житлового будинку, у якому не проживає, оскільки зареєстрована та постійно проживає в іншому будинку; її син перебував у шлюбі з відповідачкою, у зв’язку із чим остання була вселена до належного позивачці спірного житлового будинку, яка як власник цього майна надала право відповідачці користуватись ним.

    За таких обставин суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що право відповідачки на користування чужим майном (спірним житловим будинком) підлягає припиненню на вимогу власника цього майна відповідно до положень частини другої статті 406 ЦК України.

    Керуючись пунктом 1 частини першої статті 355, пунктом 1 частини першої, частиною третьою статті 3603, частиною першою, пунктом 2 частини другої статті 3604 ЦПК України, Cудова палата у цивільних справах Верховного Суду України

    п о с т а н о в и л а :

    Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

    • Надія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь

    Крикун Сергій  Павлович
    11.4%

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 2...Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження." -

    регистрация места жительства невестки в доме (тем более, не жилом, в котором она не проживает) не может быть основанием для ограничения права собственности дочери на дом, права его владением и распоряжением;

    "Стаття 7. Зняття з реєстрації місця проживання

    Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:...

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    підстав на право користування житловим приміщенням..

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:...

    інших документів, які свідчать про припинення:..

    підстав на право користування житловим приміщенням (...закінчення строку...найму, піднайму житлового приміщення...та інших визначених законодавством документів).

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту (наведений мною абзац з виділеним шрифтом є дев'ятим - прим. авт.), здійснюється ..за заявою власника/наймача житла або їх представників." -

    тобто Правилами прямо перебачено право власника житла і обов'язок орган реєстрації місця проживання зняти особу з реєстрації згідно Правил, без рішення суду. Щодо "визначених законодавством документів", то такими можуть бути про підтверждення проживання невістки в іншому місці (житлі), про те, що у Вашому будинку ніхто не проживає і він відключений від систем забезпечення комунальними послугами. Це щодо знятти з реєстрації.

    Щодо виселення. Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 19. Самозахист цивільних прав

    1. Особа має право на самозахист свого цивільного права та права іншої особи від порушень і протиправних посягань.

    Самозахистом є застосування особою засобів протидії, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

    2. Способи самозахисту мають відповідати змісту права, що порушене, характеру дій, якими воно порушене, а також наслідкам, що спричинені цим порушенням.

    Способи самозахисту можуть обиратися самою особою чи встановлюватися договором або актами цивільного законодавства.

    Стаття 20. Здійснення права на захист

    1. Право на захист особа здійснює на свій розсуд." -

    Самозахистом є дії особи по захисту своїх порушених прав (протидії порушенням) із застосуванням самостійно сил і знарядь в межах необхідної оборони; самостійно - тобто без звернення до державних органів, але не виключно за допомоги третіх осіб (на попередження, запобігання фізичного конфлікту, відкриття дверей тощо)

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 36. Необхідна оборона

    1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони..".

    Отримайте документи щодо непроживання невістки у будинку, про відсутність мешканців у будинку взагалі, про відключення систем забезпечення. Зверністься до районної (місцевої) служби з реєстрації місця прожиівання із заявою про зняття її з реєстрації місцем проживання у будинку (у випадку відмови - скаргу на ім'я міського голови (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі). Направте невістці заяву-претензію (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про незаконність її дій перешкоджанням Вашому праву власності на користування будинком, про звільнення нею будинку у визначений Вами час (тиждень тощо) з попередження вчинення Вами дій самозахисту, в тому числі звернення до служби (органцізації) з відкриття дверей, звернення до організації охоронної діяльності (Закон України "Про охоронну діяльність" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4616-17).

    Адвокат Евгений Александрович
    17.1%

    Добрий вечір, Надія!

    Можна виписати людину без її згоди тільки через суд. Якщо людина не дає свою згоду на виписку, то у такому випадку, відповідно до Сімейного та Цивільного кодексів України, для виписки потрібно надати в суд докази не проживання даної особи в квартирі протягом останнього року або більше. Якщо ж ця особа не є родичем, то Житловий кодекс передбачає термін 6 місяців не проживання в квартирі, після якого можна подавати в суд. Доказом буде акт керуючої компанії (ЖЕК, ОСББ) про відсутність прописаної особи.

    До того, як виписати людину з квартири за допомогою суду, необхідно зібрати наступні документи:

    • оригінал квитанції про оплату судового збору;
    • копії вашого паспорта та коду;
    • копії паспорта та коду відповідача (якщо є);
    • документи, що підтверджують ваше право власності на квартиру;
    • якщо раніше зверталися в ЦНАП - письмову відповідь з відмовою у виписці;
    • документ, що підтверджує, що дана особа не проживає в квартирі протягом такого-то часу;
    • довідка про склад вашої сім'ї.

    Всього доброго!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    8.6%

    Доброго дня! Для того, щоб розпочати судовий процес для виселення невістки, Вам необхідно скласти акт, що протягом 6.м. остання там постійно не проживає. крім того заактувати показники лічильників що з певного періода вони не зміння, що підтверджує той факт, що там ніхто не проживає. і лише потім звертатися до суду. Бажаю Вам успіхів та скорішого вирішення свого питання!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Щодо Вашого питання

    Дійсно Вам колеги вірно зазначили, що висилити та зняти з місця реєстрації зазначену вами особу ( при добровільній неможливості врегулювання) можливо лише за рішенням суду.

    І перш ніж звертатися до адвоката за отримання допомоги при подачі позову Вам необхідно подбати про докази, що зазначена вами особа протягом більш як 6 (шести) місяців не проживає у будинку, тобто вам необхідно скласти акт (залучитись допомогою місцевого ОСББ, сільської селищної ради, ОТГ тощо) подбати про покази свідків сусідів, зняти показники лічильників, та знайти квитанції на оплату послуг ЖКП, вивозу сміття, оплати за воду, газ, світло, за землю, тощо (зазначене буде доказом, що ніхто не користується, а отже не проживає), також звернутися до ЦНАПу та отримати відмову у виписці, отимати довідку про склад сімї.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    7.1%

    Доброго дня!

    Станом на 1.07.19 р. Є 3 варіанти зняття людини з реєстрації в помешканні:

    • добровільне звернення;
    • за рішенням суду;
    • згідно свідоцтву про смерть.

    Перший варіант передбачає:

    Необхідно звернутися в ЦНАП або інший державний орган з такими функціями за місцем проживання або за адресою, де людина збирається зареєструватися. Заповнюється заява на зняття з реєстрації встановленого зразка, до якого додається квитанція про оплату адміністративного збору та необхідні документи:

    документ, у який вносяться відмітка про зняття з реєстрації;

    військовий квиток або посвідчення про приписку.

    Другий варіант передбачає: ( подається позов до суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням з наступним обгрунтуванням):

    У судовому порядку з чітких підстав:

    член сім'ї не проживає в квартирі тривалий час і свідки (сусіди) можуть це підтвердити; мешканець був зареєстрований з порушенням українського законодавства; мешканець колишній власник нерухомості, який відмовляється зніматися з реєстрації після завершення угоди.

    Можна зняти з реєстрації через суд, якщо він без поважних причин не проживав в квартирі протягом року – для членів сім'ї (родичів і тих, з ким велося спільне господарство), або півроку – для інших осіб.

    У судовому порядку знімаються з реєстрації мешканці, які: не мають законних прав на проживання за адресою; визнані безвісно відсутніми; оголошені померлими; порушують правила спільного проживання; використовують жиле приміщення не за призначенням; псують майно або квартиру.

    Третій варіант передбачає:

    Подачу документів до органів реєстрації з додаванням свідоцтва про смерть мешканця і таким чином реєстратор проводить всі необхідні дії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "а невістка прописана в будинку."

    Це дає право проживання.

    "Невістка не приймає участі в сплаті комунальних послуг та іноді навідується для створення враження ведення господарства. Вивішує одяг на шнурки для сушіння."

    Таким чином створює штучні докази свого проживання, аби не зняли з реєстрації у судовому порядку.

    Оптимальний варіант - спростовувати її штучні докази своїми та знімати з реєстрації у судовому порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України