Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 04 апреля 2021, вопрос №40656

Обов'язкова частка і заповіт

Доброго дня, мене звати Олег, цікавить одне питання, є маєток власник який помер і заповіт на одного із двох братів 100%, брат який немає заповіту на пенсії, іншому на якого заповіт ще рік залишилося до пенсії, які можливості щоб маєток залишився брату з заповітом 100%

Ответы юристов (2)

    Шульга Светлана Леонидовна

    Оскільки брат, який не має заповіту, на пенсії він вважається непрацездатною особою і має обов'язкову частку у спадщині.

    Право на обов’язкову частку в спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців на її отримання, а також місця проживання спадкоємця. Але, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони вправі звернутися з відповідним позовом до суду.

    У встановлених законом випадках суд, з урахуванням відносин між спадкоємцями, що мають право на обов’язкову частку (а також за інших обставин, що мають істотне значення), може зменшити її розмір. Це може бути, наприклад, коли здійснення права на обов’язкову частку у спадщині перешкоджає можливості передати спадкоємцеві за заповітом майно, яким спадкоємець, що має право на обов’язкову частку, за життя спадкодавця не користувався, а спадкоємець за заповітом використовував його для проживання (будинок чи інше житлове приміщення). Можуть бути враховані відносини між спадкоємцями і спадкодавцем, які існували за життя останнього, а також інші обставини, які мають істотне значення (наприклад, майновий стан спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині).

    Танача Юлія  Антонівна

    Доброго дня!

    Брати та сестри померлого відносяться до другої черги спадкоємців.

    Після померлого спадкує той брат, на користь якого складено заповіт. Перебування на пенсії не має жодного відношення до спадкування в даному випадку. Право на обов'язкову долю у спадковому майні мають непрацездатні спадкоємці першої черги, до яких брати/сестри померлого не відносяться.

    Протягом 6 місяців з дня смерті брат із заповітом повинен звернутися до нотаріальної контори та відкрити спадкову справу. Якщо відсутні неповнолітні/непрацездатні спадкоємці 1 черги (діти, супруна, батьки), маєток на 100% успадковується одним братом за заповітом.

    Успіхів Вам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України