Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 13 апреля 2021, вопрос №41063

Уважительные причины неявки в суд

Добрый день. Подскажите пожалуйста, уважительные причины неявки в суд, рассмотрение дела без моего участия? По каким статьям? Может быть причиной неявки в суд двое несовершеннолетних детей?

Ответы юристов (2)

    Марусяк Андрій Романович

    Добрый день. Подскажите пожалуйста, уважительные причины неявки в суд, рассмотрение дела без моего участия? По каким статьям? Может быть причиной неявки в суд двое несовершеннолетних детей?

    Доброго дня! ви можете написати заяву про перенесення розгляду справи. Суд кожного разу оцінює обставини перенесення. Двоє дітей це не самодостатня підстава для перенесення. Хвороба одного з дітей, відвідування лікаря вами, або дитиною, госпіталізація... це підстави для перенесення.

    Якщо ви просто не будете ходити в суд, то перший раз засідання перенесуть, а другий раз приймуть рішення заочно.

    Щасти вам!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Все зависит от конкретной ситуации - если вопрос не относится к категории особо спорных и в Вашем присутствии нет необходимости - Вы можете писать заявление о рассмотрении без Вашего участия - чтобы не затягивать рассмотрение дела.

    Если вопрос серьезный - необходимо либо искать возможности явки в суд либо подавать ходатайство о переносе слушания дела на основании веских обстоятельств, подтвержденных документально (если командировка - соответствующий приказ, билеты; если болезнь - соответствующие мед.документы и т.д.).

    Самого только факта наличия у Вас двоих детей не достаточно для переноса слушания по делу.

    Данная ситуация регулируется нормами Гражданского процессуального кодекса Украины:

    Стаття 223. Наслідки неявки в судове засідання учасника справи

    1. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

    2. Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав:

    1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання;

    2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними;

    3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи;

    4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

    5) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

    3. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі:

    1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки;

    2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки;

    3) неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з’явилася особа, яку він представляє, або інший її представник;

    4) неявки в судове засідання учасника справи, якщо з’явився його представник, крім випадків, коли суд визнав явку учасника справи обов’язковою.

    4. У разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

    5. У разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез’явлення не перешкоджає вирішенню спору.

    6. Наслідки, визначені частинами третьою - п’ятою цієї статті, настають і в разі, якщо учасник справи (його представник) залишить залу судового засідання.

    7. У разі розгляду справи за відсутності позивача або відповідача суддя-доповідач оголошує стислий зміст позовної заяви або відзиву відповідно.

    8. У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які з’явилися. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову.

    9. Про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України