Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 14 апреля 2021, вопрос №41125 600₴

Де можна переглянути список російських санкційних компаній для співпраці?

Маю книжкову справу.

Хочу працювати з російськими видавництвами та гуртівнями щодо електронних російських книг.

Звідси 2 питання:
1. Де знайти інформацію про ті компанії, з якими законодавчо не можна працювати?
2. Останні роки весь імпорт російської книги ліцензується. Також не можу знайти, де переглянути список цих книг, що дозволені для дистрибуції в Україні.

Дякую!

Ответы юристов (10)

    Пуха Наталія ТендерОк
    18.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    рекомендую підписатися на спеціалізовані пабліки у Телеграм та вайбері, для оновлення постійної інформації, та стежити за обновлениями на сайтах з Указами президента, Держкомтелерадіо, РНБО , детальніше перелік по вашому питанню:

    http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    https://www.rnbo.gov.ua/ua/Diialnist/3065.html

    Успіхів

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    8.3%

    по поводу санкций, то список компаний здесь

    Введено в дію Указом Президента України від 14 травня 2020 року № 184/2020

    РІШЕННЯ Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2020 року

    Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (cанкцій)

    Пройдите по нижеуказанной ссылке https://www.president.gov.ua/documents/1842020-336...и там откройте три приложения со списками, в частности по юрлицам https://www.president.gov.ua/storage/j-files-stora... и https://www.president.gov.ua/storage/j-files-stora...

    Перелік видавничої продукції держави-агресора, на ввезення якої надано відмови у видачі дозволів

    http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=141781&cat_id=141650

    Реєстр видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України

    http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини

    http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    Удачи!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9.2%

    Доброго дня, Андрію!

    Загалом список санкційних юридичних та фізичних осіб дуже широкий. Ознайомитись із ним можна зокрема за наступними посиланнями:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0017525-21#Te...

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0007525-18#n2

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0002525-19#n8

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0004525-20#n9

    За цими посиланнями Ви можете відкрити відповідні додатки та ознайомитись із санкційними юридичними та фізичними особами.

    А за цим посиланням ознайомтеся із списком видавничої продукції, який дозволений для ввезення та розповсюдження в Україні - http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    Всього найкращого!

    • Клострейх Олена Володимирівна
      9.2%

      Доброго дня!

      Указ від 14 травня 2020 року № 184/2020 про введення в дію рішення РНБО "Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

      Відповідним рішенням РНБО передбачено застосування персональних спеціальних економічних санкцій та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фізичних осіб згідно з додатком № 1 до документа та юридичних осіб згідно з додатком № 2.

      Слідкуйте за оновленнями в системі ЛІГА:ЗАКОН - додатки до документу, в яких будуть надані повні санкційні списки, будуть розміщені найближчим часом.

      Однак ряд юросіб виключено із санкційного списку, зокрема, ТОВ "Сапран Україна" (Київ), ТОВ "Монт УА" (Київ), ТОВ "ГІСІНФО" (Вінниця) , ТОВ "Парус-Спецпроект" (представництво в Україні, Київ), ТОВ "Парус-2" (Київ), ТОВ "Парус-Впровадження" (Київ), ТОВ "Парус-Місто" (Київ), ТОВ "Парус-Прикарпаття" (Івано-Франківськ), ТОВ "Парус-Донбас" (Краматорськ), ТОВ "Центр інформаційних технологій "Парус-Единение"(Миколаїв), ТОВ "Південний парус" (Одеса), ТОВ "Парус-Лев"(Львів).

      Також санкції зняли із деяких фізичних осіб, зокрема, з Черневського Сергія Адольфовича і Чмихалова Сергія Вікторовича.

      Перелік видавничої продукції держави-агресора, на ввезення якої надано відмови у видачі дозволів

      http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=141781&cat_id=141650

      Реєстр видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України

      http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    Бондарь Владимир Борисович
    6.7%

    Пане Андрію, колеги надали посилання щодо санкційних списків відповідно українського законодавства. На всяк випадок слід враховувати також європейські та американські санкції, хоча конкретно у Вашому випадку можливо вони і не актуальні. Нажаль, інформація стосовно таких санкцій розпорошена по різним ресурсам. Для загального розуміння можна подивитись тут https://ruxpert.ru/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%..., хоча це і не офіційна, та де в чому застаріла інформація.

    Мєньков Андрій Васильович
    8.3%

    Доброго дня Андрію!

    Доповню вже надану Вам інформацію і зазначу, що для імпорту книг з РФ отримання ліцензії законодавством не передбачено. Натомість законом передбачена видача Держкомтелерадіо дозволів на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України. Видача дозволу передбачена ст. 28-1 Закону України "Про видавничу справу" і здійснюється з квітня 2017 року коли Кабінет Міністрів прийняв відповідний порядок, зі змістом якого можете ознайомитися за посиланням zakon.rada.gov.ua/laws/show/262-2017-п#Text.

    Гончаренко Константин
    10.8%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Інформацію по Вашому питанню можна переглядати на сайтах Офіційного ІНТЕРНЕТ- Представництва Офісу Президента України в розділі Укази, Розпорядження, Держкомтелерадіо, РНБО , детальніше перелік по вашому питанню:

    http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    https://www.rnbo.gov.ua/ua/Diialnist/3065.html

    Імпорт книг з РФ в електронному вигляді не передбачає обов язковість отримання ліцензії, натомість законом передбачена видача Держкомтелерадіо дозволів на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України. Видача дозволу передбачена ст. 28-1 Закону України "Про видавничу справу" і здійснюється з квітня 2017 року коли Кабінет Міністрів прийняв відповідний порядок.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    9.2%

    Добрий день, Андрій!

    "1. Де знайти інформацію про ті компанії, з якими законодавчо не можна працювати"?

    - За інформацією Державний комітет телебачення і радіомовлення України:

    ПЕРЕЛІК

    книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права

    і свободи людини

    (станом на 12.04.2021)

    Довідка з питань надання публічної інформації:

    тел./факс: (044) 279-39-83;

    e-mail: rar@comin.gov.ua;

    вул. Прорізна, 2, поверх 7, кімн. № 707

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №184/2020 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

    "2. Останні роки весь імпорт російської книги ліцензується. Також не можу знайти, де переглянути список цих книг, що дозволені для дистрибуції в Україні"?

    - Ті що відсутні в забороні, то є дозволеними.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    9.2%

    Про санкції - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1644-18#Text

    Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини - http://comin.kmu.gov.ua/control/publish/article/sy...

    статтею 28 Закону України "Про видавничу справу" встановлено, що діяльність у видавничій справі не може бути використана для закликів, спрямованих на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

    У видавничій справі, зокрема забороняється: виготовляти чи розповсюджувати видавничу продукцію порнографічного характеру і таку, що пропагує культ насильства і жорстокості; виготовляти чи розповсюджувати видавничу продукцію, що проповідує релігійні віровчення, які загрожують життю, здоров'ю, моралі громадян, порушують їх права і свободи або закликають до порушення громадського порядку.

    Розповсюджувач не має права на розповсюдження вітчизняної видавничої продукції, виданої з порушенням законодавства України та ввезеної з-за кордону, яка підпадає під обмеження, визначені цією статтею.

    Ознайомитись із переліком книжкових видань антиукраїнського змісту, заборонених до ввезення на митну територію України можна перейшовши за посиланням: http://zak.sfs.gov.ua/data/files/201547.pdf

    Державний комітет України з питань телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо) ініціює перед Кабінетом Міністрів застосування економічних санкцій до юридичних осіб Російської Федерації, які систематично проводять і поширюють видання антиукраїнського змісту. Про це повідомляється на сайті Держкомтелерадіо. - http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article...

    До цього переліку внесено 172 видання, випущених 35 видавництвами. З поміж інших чітко виокремлюються видавництва, у діяльності яких випуск літератури антиукраїнського змісту посідає помітне місце і носить систематичний характер. Це, зокрема, такі російські видавництва, як “Алгоритм”, “Книжный мир”, “Центрполиграф”, “Эксмо”, “АСТ”, “Вече” та інші.

    “З метою захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України та відповідно до статті 5 Закону України “Про санкції” Держкомтелерадіо пропонує винести на розгляд Ради національної безпеки та оборони України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до юридичних осіб Російської Федерації, які продукують та поширюють на території України видавничу продукцію антиукраїнського змісту”

    Савченко Олександр
    10.8%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрій!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    Рішення РНБО від 23 березня 2021 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0017525-21#Te...):

    2. Застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до:

    1) фізичних осіб згідно з додатком 1;

    2) юридичних осіб згідно з додатком 2.

    Однак, у даному випадку необхідно враховувати не лише національні санкції, але й міжнародні. Так, станом на сьогодні існують такі основні санкційні списки: санкції ООН (прийняті РБ ООН), санкції США (запроваджені OFAC), санкції Європейського Союзу, санкції України (запроваджені РНБО). Варто зазначити, що міжнародні санкційні списки є доволі динамічними. За статистикою санкційні списки оновлюються більш як тисячу разів на рік, що фактично складає 3 рази на день.

    Безумовно, кожна компанія, яка провадить активну зовнішньоекономічну діяльність, врешті-решт стикається з проблемою, коли відносно потенційних клієнтів, партнерів, контрагентів або самої компанії чи її посадових осіб можуть бути застосовані або вже застосовані торгово-економічні санкції.

    Беззаперечно, найвпливовішими санкціями є санкції запровадженні OFAC (Office of Foreign Assets Control) - Управлінням контролю за іноземними активами, що є структурним підрозділом Міністерства фінансів США. Чинне законодавство США, зокрема це федеральний закон Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), передбачає ряд обмежень у роботі з компаніями, які перебувають під дією санкцій:

    • заборона на ведення будь-якої діяльності та співробітництва із суб'єктами, що знаходяться під дією санкцій;
    • замороження активів осіб, які потрапили під дію американських санкцій;
    • заборона надання допомоги суб'єктам, на які розповсюджується дія санкцій.

    Згідно чинного законодавства України заборонено ввезення і поширення на території України видавничої продукції, яка за своїм змістом:

    – спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади;

    – пропагує війну, вчинення терористичних актів;

    – пропагує комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку;

    – розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу;

    – посягає на права і свободи людини;

    – пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України;

    – використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

    ПЕРЕЛІК книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини (станом на 12.04.2021)

    Закон України "Про видавничу справу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/318/97-%D0%B2%...):

    Стаття 28-1. Ввезення з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України видавничої продукції, що може бути розповсюджена на території України

    Видавнича продукція, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена на митну територію України та розповсюджена на її території за умови наявності відповідного дозволу, крім видавничої продукції, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або супроводжуваному багажі загальною кількістю не більше 10 примірників.

    Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, забезпечує реалізацію цього Закону шляхом видачі (відмови у видачі, переоформлення, видачі дубліката, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, на митну територію України (далі - дозвіл).

    Видача (відмова у видачі, переоформлення, видача дубліката, анулювання) дозволу здійснюється відповідно до законів України "Про адміністративні послуги", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

    Аналіз та оцінку видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України, здійснює експертна рада центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, яка формується з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, видавців, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, соціальних психологів, медіаекспертів та інших фахівців інформаційної сфери (далі - експертна рада).

    Критерії оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, розробляються та затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, відповідно до вимог цього Закону.

    Для отримання дозволу суб’єкт господарювання подає до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, такі документи:

    заяву про надання дозволу, в якій зазначаються повна назва видання мовою оригіналу та українською мовою, країна-виробник, рік виходу у світ, кількість примірників, що ввозяться на митну територію України;

    один примірник оригіналу видання, що ввозиться на митну територію України;

    оригінал або нотаріально засвідчену в установленому порядку копію угоди, укладеної з власником прав на видання, що підтверджує надання права на розповсюдження видавничої продукції на території України, разом з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально;

    рецензію, складену державною мовою фахівцем (експертом) щодо оцінки та характеристики змісту видання, засвідчену підписом власника прав на видання.

    Зазначений перелік документів, що подаються суб’єктом господарювання, є вичерпним.

    Подання суб’єктом господарювання заяви про одержання (переоформлення, одержання дубліката, анулювання) дозволу, а також видача (відмова у видачі, переоформлення, видача дубліката, анулювання) йому дозволу здійснюються у паперовій або електронній формі через центр надання адміністративних послуг.

    Видача або надання відмови у видачі дозволу здійснюється безоплатно протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для видачі дозволу.

    Підставою для відмови у видачі дозволу є:

    подання суб’єктом господарювання не в повному обсязі пакета документів, необхідних для одержання дозволу згідно із встановленим цим Законом переліком;

    виявлення в документах, поданих суб’єктом господарювання, недостовірних відомостей;

    негативний висновок експертної ради.

    Підставою для переоформлення дозволу є зміна найменування або місцезнаходження суб’єкта господарювання - юридичної особи або зміна прізвища, імені, по батькові чи місця проживання фізичної особи - підприємця.

    Переоформлення дозволу здійснюється безоплатно за заявою, до якої додається дозвіл, що підлягає переоформленню.

    Строк видачі переоформленого дозволу становить п’ять робочих днів з дня одержання заяви про його переоформлення.

    Підставою для видачі дубліката дозволу є його втрата або пошкодження.

    Видача дубліката дозволу здійснюється на безоплатній основі протягом п’яти робочих днів з дня одержання заяви про його видачу.

    Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, анулює дозвіл з таких підстав:

    звернення суб’єкта господарювання із заявою про анулювання дозволу;

    припинення юридичної особи (злиття, приєднання, поділ, перетворення, ліквідація);

    припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця;

    негативний висновок експертної ради.

    Рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, про анулювання дозволу повинно містити перелік та опис підстав (обґрунтування) анулювання дозволу. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, надсилає копію рішення про анулювання дозволу не пізніше п’яти робочих днів з дня його прийняття. Рішення про анулювання дозволу може бути оскаржено до суду.

    Дозвіл видається на строк дії угоди, укладеної власником прав на видання, що підтверджує право на розповсюдження видавничої продукції на території України, але не більше п’яти років.

    Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, вносить до єдиного державного інформаційного веб-порталу "Єдине вікно для міжнародної торгівлі" у формі електронних документів, засвідчених електронним цифровим підписом, видані дозволи, а також інформацію про їх анулювання в день видачі таких дозволів чи прийняття рішення про їх анулювання.

    Випуск у вільний обіг на митній території України видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України для розповсюдження на території України, здійснюється митним органом на підставі відповідного дозволу, отриманого від центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері з використанням механізму "єдиного вікна" відповідно до Митного кодексу України.

    Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, веде реєстр видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України, забезпечує його розміщення на своєму офіційному веб-сайті та єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

    Розповсюдження на території України видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, без наявності відповідного дозволу, передбаченого цією статтею, тягне за собою застосування до розповсюджувачів такої продукції адміністративно-господарських санкцій у формі накладення адміністративно-господарського штрафу в розмірі десяти мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі п’ятдесяти мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

    Рішення про накладення штрафу, передбаченого частиною двадцять першою цієї статті, приймає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, на підставі звернень правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб. Мотиви та обґрунтування щодо визначення розміру адміністративно-господарського штрафу мають міститися в рішенні про накладення штрафу.

    Видавнича продукція, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України та розповсюджується на території України без відповідного дозволу, передбаченого цією статтею, вилучається з обігу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Отже, на імпорт книг із Росії тепер треба буде отримати дозвіл Держкомтелерадіо. Видача дозволу (або відмови у такому дозволі) здійснюється безоплатно протягом 10 днів із дня подачі відповідного пакету документів. За цей час фахівці Держкомтелерадіо мають визначитися, може чи не може та чи інша одиниця книжкової продукції завозитися в Україну. Якщо у комітеті матимуть сумнів, то звернуться до експертної ради.

    Всі заборонені книги, які потрапили в Україну, можуть бути вилучені працівниками Держкомтелерадіо у співпраці з правоохоронними органами, а на винних осіб матимуть право накладати штраф.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України