Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 апреля 2021, вопрос №41441 150₴

Могу ли я дарственную переписать на отца?

После смерти мамы я получила завещание на право собственности земельного пая ,площадью 4 га .Могу ли я переписать на отца эти гектары?Я с мужем купила год назад дом в другом селе и хотим там купить землю для ведения с/хоз.Ну,думаю,гектара 2.
Если нельзя переписать,то в селе могут не выделить землю,если на мне будут числиться эти паи?Тоесть,смогут ли мне отказать в селе в выделении земли?

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    40%

    Доброго ранку!

    Коротка відповідь: так, ви сможете подарувати земельну ділянку, але тількі післі 01.07.2021 року.

    Розгорнута відповідь: На даний час в Україні діє мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення, тобто тимчасова заборона на здійснення купівлі-продажу, відчуження у інший спосіб (зокрема дарування) земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

    На час дії мораторію земельний пай неможливо було продати або подарувати, але при цьому можна було передавати у спадок і здавати в оренду. Але, з прийняттям 31 березня 2020 Верховною Радою України у другому читані Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (проект №2178-10), яким з 01 липня 2021 скасовується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Даний Закон дає змогу, громадянам України, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення (паї) вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном. Тобто, з 01 липня 2021 року подарувати свою земельну ділянку (пай) відповідно до статті 131 Земельного кодексу України можна громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді.

    Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

    Отже, кожен, хто має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з 01 липня 2021 року може скористатися своїм правом власності, та подарувати її, шляхом укладення договору дарування відповідно до цивільного законодавства України.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Додам щодо відмови про виделення земельної ділянки: Частиною сьомою статті 118 Земельного кодексу України визначений перелік підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за результатами розгляду належним чином оформлених клопотання та додатків до нього, який є вичерпним, а саме:

    • невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів;
    • невідповідність місця розташування об'єкта вимогам прийнятих відповідно до цих законів нормативно-правових актів;
    • невідповідність місця розташування об'єкта вимогам генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    Рішення сесії про відмову в надані дозволу з інших підстав не є правомірною та може бути оскаржено в судовому порядку.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Наталья. Вы можете принять или не принять наследство и отказаться. Если вы уже получили свидетельство о праве на наследство, то да, конечно, сможете подарить/продать, но уже с Июля 2021 г.

    Такого основания для отказа на приватизацию земли, как наличие уже земли в собственности, нет.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Наталья!

    Еслы Вы хотите купить 2 га земли, то это не проблема на земли ОСГ мораторий на продажу не распространяется.

    Получение 2 га земли в селе бесплатно не зависит от того, что Вам завещали земельный пай, поскольку до 2 га выделяют землю для ведения ОСГ (особисте селянське господарство), а земельный пай это совсем другая земля, которая досталась бывшим работникам колхозов и совхозов. Отказать могут если интересующая Вас земля уже имеет собственника либо с другим целевым назанчением и т.д., но не потому что у Вас есть земельный пай.

    Пуха Наталія ТендерОк
    26.7%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Якщо ви є власником земельної ділянки то розпоряджатися ви зможете не на власний розсуд, тобто подарувати батьку або продати або самостійно нею володіти.

    Так вам вірно зазначили колеги про реалізацію зазначеного права з 01.07.2021 року, якщо земля сг призначення.

    Підстави відмови

    Частиною сьомою статті 118 Земельного кодексу України визначений перелік підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за результатами розгляду належним чином оформлених клопотання та додатків до нього, який є вичерпним, а саме:

    невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів;

    невідповідність місця розташування об'єкта вимогам прийнятих відповідно до цих законів нормативно-правових актів;

    невідповідність місця розташування об'єкта вимогам генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    Рішення сесії про відмову в надані дозволу з інших підстав не є правомірною та може бути оскаржено в судовому порядку.

    Щодо можливості отримання іншої земельної ділянки, то наявність отриманої спадщини не є підставою для відмови вам у отримані земельної ділянки, також звертаю вашу увагу що процес отримання від держави землі є складним клопітким та тривалим, з коригуванням відомостей у кадастровій карті, тому рекомендую не квапитися з рішенням про дарування землі.

    Успіхів

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Как только закончится действие моратория на отчуждение земель сельхозназначения (паевая земля) вы сможете распорядиться этим паем, который получили по наследству. По закону это станет возможно после 01.07.2021 года. Одновременно вы можете обращаться в сельсовет по новому месту жительства для получения земли ОСГ, ваше наследство не станет препятствием.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Наталья!

    "Могу ли я переписать на отца эти гектар"?

    - Можете,только с 01.07.2021 года, по договору дарения, удостоверенному нотариально, налоговая ставка нулевая.

    "Если нельзя переписать,то в селе могут не выделить землю, если на мне будут числиться эти паи"? "То есть, смогут ли мне отказать в селе в выделении земли"?

    - Наличие земельного пая, не есть препятствием в получении земельного участка.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо Ви вже прийняли спадщину та отримали свыдоцтво про право на спадщину. Ви є власником такого майна і можете подарувати його третім особам уклавши договір дарування нотаріально , проте укласти угоду можете лише з 01.07.21 року , так як на даний час діє мораторій.

    ст. 118 Земельного Кодексу України містить чіткі та вичерпні підстави для можливої відмови у передачі земельних ділянок громадянам , такої підстави , як Ви зазначили Кодекс не містить , тому у разі відмови Ви маєте право оскаржити рішення органу МС до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Наталья!

    В настоящее время в Украине действует мораторий на отчуждение земель сельскохозяйственного назначения (до 01 июля 2021 года). С 01 июля 2021 года подарить свой земельный участок (пай) в соответствии со статьей 131 Земельного кодекса Украины можно гражданам Украины, юридическому лицу или территориальной общине. Для заключения и удостоверения договора дарения земельного участка сельскохозяйственного назначения необходимо обратиться к местному нотариусу. Найти государственную нотариальную контору или частного нотариуса для заключения договора можно по ссылке: https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx

    Для заключения договора дарения земельного участка сельскохозяйственного назначения необходимо иметь следующие документы (ориентировочный перечень):

    1) паспорт и регистрационный номер учетной карточки плательщика налогов;

    2) отчет об экспертной денежной оценке земельного участка;

    3) документы, подтверждающие право собственности на земельный участок (свидетельство о праве собственности на земельный участок; Выдержка из Государственного реестра прав на недвижимое имущество; Государственный акт);

    4) Выписка из Государственного земельного кадастра

    Если договор заключается от лица представителем по доверенности, то кроме указанных выше документов необходимо иметь:

    1) доверенность;

    2) паспорт и регистрационный номер учетной карточки налогоплательщика поверенного.

    ВНИМАНИЕ! Для отчуждения земельного участка сельскохозяйственного назначения он должен иметь кадастровый номер. Если кадастрового номера на земельный участок нет, то его необходимо присвоить.

    В соответствии с положениями Налогового кодекса Украины, объекты дарения, подаренные налогоплательщику другим физическим лицом, облагаются налогом согласно правилам, установленным для налогообложения наследства.

    В связи с этим, договор дарения земельного участка НЕ облагается налогом (ставка равна нулю):

    - родственнику первой степени (дети, родители, один из супругов),

    - второй степени родства (внуки, дедушки / бабушки).

    В статье 125 Земельного кодекса Украины определено, что право собственности на земельный участок, право постоянного пользования и право аренды земельного участка возникают с момента государственной регистрации этих прав.

    Регистрации права собственности на земельный участок осуществляют:

    - нотариус;

    - другие государственные регистраторы (исполнительных органов сельских, поселковых и городских советов, районных, районных в городах государственных администраций), в том числе через центры предоставления административных услуг.

    Перечень необходимых документов:

    1) заявление установленной формы;

    2) документ, удостоверяющий личность (паспорт гражданина Украины);

    3) копия регистрационного номера учетной карточки плательщика налогов;

    4) заверенная копия решения о передаче земельного участка в собственность;

    5) выписка из Государственного земельного кадастра о земельном участке (не обязательно);

    6) документ, подтверждающий внесение платы за государственную регистрацию права собственности на недвижимое имущество - в размере 0,1 прожиточного минимума для трудоспособных лиц (по состоянию на 2021 - 230 грн.).

    Заявление и документы рассматриваются государственным регистратором в течение 5 рабочих дней.

    В подтверждение государственной регистрации права собственности на землю государственный регистратор выдает выписку из Государственного реестра прав на недвижимое имущество.

    Обращайтесь, если потребуется помощь (контакты для связи есть в моем профиле).

    Всего хорошего!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%

    Земельный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14):

    "Стаття 33. Земельні ділянки особистих селянських господарств

    1. Земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам України і використовуватися ними для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок...

    Стаття 81. Право власності на землю громадян

    1. Громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі:

    а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

    б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; (Ваш случай получения земельного участка для ведения "ОСГ" - прим. авт.)

    в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;

    г) прийняття спадщини;

    ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

    Стаття 118. Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами...

    "...6. Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). ...

    Стаття 130. Покупці земель сільськогосподарського призначення

    1. Покупцями земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва можуть бути:

    а) громадяни України, які мають сільськогосподарську освіту або досвід роботи у сільському господарстві чи займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва;...".

    Как представляется, формальным основанием для отказа в выделении земельного участка может быть отсутствие документов об опыте работы в сельском хозяйстве


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України