Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 21 апреля 2021, вопрос №41454

Можно ли лишить человека прав на дом

Дядя уже больше 20лет гражданин России .пол дома было переписано на него ,можно ли его лишить прав на эти пол дома без его документов и без его присутствия

Ответы юристов (3)

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго дня! Позбавити права власності тільки тому, що він громадянин рф - НЕМОЖЛИВО.

    Статтею 41 Конституції України передбачено: “Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

    Ніхто не може бути протиправне позбавлений права власності.Право приватної власності є непорушним.

    Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

    Щасти Вам.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

    Цивільний кодекс України.

    Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    2. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Стаття 321. Непорушність права власності

    1. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    2. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    3. Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 цього Кодексу.

    Висновок: громадянство РФ не є підставою для відчуження майна.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Согласна с коллегами - на основании того, что Ваш дядя гражданин России Вы не можете лишить его права собственности на дом.

    Но, изначально Вам необходимо убедиться, что он действительно является собственником данной половины - эту информацию можно получить в Реестре недвижимого имущества (нужно понимать как на него эта половина была переписана - подарена, оставлена в наследство - вступал ли он в это наследство, оформлял ли его и т.д.).

    Затем исходя из конкретных данных - выбирать способ разрешения ситуации - искать контакты дяди чтобы договориться о купле-продаже, уточнять срок, в течении которого он и не проживает в доме, в зависимости от строения дома (цельный ли он либо разделен на 2 половины - рассматривать варианты признания права собственности на его 1/2 в порядке "набувальної давності".

    Нужно более детально уточнять данные и исходя из них давать рекомендации.

    В случае необходимости детальной консультации и получения информации из Реестра недвижимого имущества - обращайтесь. С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України