Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 26 апреля 2021, вопрос №41633 150₴

Изъятие авто после отмены генеральной доверенности

Какая последовательность действий, чтбы изъять авто после отмены генеральной доверенности? Владелец авто не менялся.
Доверенность была выдана на человека О, машиной управляет человек П у которого и нужно произвести изьятие. Доверенность уже отменена, человеку О отправлено уведомление заказным письмом. Если этот человек не проживает по своему адресу, как тогда произвести уведомление? В случае повреждения авто, как это зафиксировать, чтоб компенсировать деньги за ремонт?

Ответы юристов (10)

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Борис!

    Оформление генеральной доверености обычно происходит когда стороны хотят продать авто, но не хотят тратится на договор купли-продажи. Поэтому забрать авто Вы можете по взаимному согласию сторон (фактического владельца) в случае отсутствия спора. Если согласия достичь не удастся спор нужно разрешить в судебном порядке. Т.е. чтобы правомерно забрать авто у Вас должно быть решения суда истребовать автомобиль у незаконного владельца. Тогда с исполнительной службой и полицией сможете забрать авто.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Борисе!

    Спробуйте спочатку "мировими" шляхами витребувати авто, але якщо не вийде, то подавайте позовну заяву до суду про витребування майна із незаконного володіння.

    А взагалі на майбутнє не раджу видавати генеральні довіреності, оскільки вона не передбачає перехід права власності на авто, і у випадку чогось, всі утримання нестиме саме власний!

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня! Для повернення автомобіля необхідно якнайшвидше скасувати довіренність (Ви вже це зробили), а також виконати кілька дій:

    1. Негайно повідомити про скасування довіренності не тільки представника (можливо направити і за місцем роботи), а також відомих третіх, якщо було передбачено передоручення.

    2. Негайно повідомити регіональний сервісний центр МВС який займається реєстрацією транспортних засобів, про скасування довіренності, що буде підставою для відмови в перереєстрації автомобіля на третіх осіб

    3. Погоджуючись з колегами, негайно готувати позовну заяву про витребування майна з чужого незаконного володіння (ст.387 ЦКУ).

    Будуть питання звертайтесь, допоможу кваліфіковано вирішити всі питання. Щасти Вам.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Ваша довіреність судячи з суті питання уже не дійсна , враховуючи це , та людина що користується Вашим авто , робить це незаконно, а тому Вам необхідно знайти цю людину всіма можливими методами , а якщо ні то Ви як власник звернетесь до поліції з заявою про викрадення Вашого авто, а також до суду з позовом -" про витребування Вашого майна з незаконного володіння" плюс судові витрати будуть покладені на відповідача по справі.

    Доки по документам Ви є власником авто , Ви несете повну відповідальність за дії вчинені на ньому. Якщо тільки водій самостійно не визнає свою вину будучи у Вашому авто. Згідно ч. 1 ст. 279-3 КУпАП власник, звільняється від штрафу, якщо протягом 20 календарних днів з дня правопорушення особа, яка керувала автомобілем, звернулася особисто до підрозділу МВС із заявою про згоду, що порушення вчинила вона, а також сплатила суму штрафу.

    Якщо ж таки контакту і далі не буде потрібно звернутись до поліції , бо як Ви правильно зазначили ніхто не може бути впевненим у тому , що авто не потрапить у ДТП з наслідками різного ступеню тяжкості. та відповідним відшкодуванням на ремонт авто. Щоб отримати компенсацію за ремонт потрібно мати , всі квитанції з сервісу , акт обстеження авто, розрахунок робіт з відновлення авто, а також документи на авто де вказано, що ви є власником.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Доверенность была выдана на человека О, машиной управляет человек П у которого и нужно произвести изьятие. Доверенность уже отменена, человеку О отправлено уведомление заказным письмом.

    в судебном порядке, в порядке истребования имущества

    можете попробовать через полицию

    Если этот человек не проживает по своему адресу, как тогда произвести уведомление? главное отправить по месту регистрации

    В случае повреждения авто, как это зафиксировать, чтоб компенсировать деньги за

    ремонт? отогнать машину на сервис и составить акт

    Крикун Сергій  Павлович

    Считаю дело является более сложным чем отозвание доверенности и даже обращение в суд об истребовании автомобиля из чужого незаконного владения. Доверенность была выдано только на управление авто, а вот передана Вами "поверенному", как представляется, в собственность, за плату (без оформления сделки). Поэтому речь должна идти, как я считаю, не об истребовании авто из незаконного владения ("покупатель" предъявит доказательства о платном владении авто), а о признании сделки недействительной:

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 218. Правові наслідки недодержання вимоги щодо письмової форми правочину

    1. Недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків, встановлених законом.

    Заперечення однією із сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами. Рішення суду не може грунтуватися на свідченнях свідків.

    2. Якщо правочин, для якого законом встановлена його недійсність у разі недодержання вимоги щодо письмової форми, укладений усно і одна із сторін вчинила дію, а друга сторона підтвердила її вчинення, зокрема шляхом прийняття виконання, такий правочин у разі спору може бути визнаний судом дійсним...

    Стаття 229. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки

    1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

    Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом.

    2. У разі визнання правочину недійсним особа, яка помилилася в результаті її власного недбальства, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

    Сторона, яка своєю необережною поведінкою сприяла помилці, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки...

    Стаття 234. Правові наслідки фіктивного правочину

    1. Фіктивним є правочин, який вчинено без наміру створення правових наслідків, які обумовлювалися цим правочином.

    2. Фіктивний правочин визнається судом недійсним.

    3. Правові наслідки визнання фіктивного правочину недійсним встановлюються законами...".

    В данному случае уместной будет поговорка: "Скупой платит дважды".

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня!Погоджуюсь з консультаціями які надали колеги вище, але прошу звернути увагу, чи з Вашого боку не була це угода купівлі - продажу. Адже якщо при видачі довіреості ви писали розписку про отримання коштів за авто, то у Вашому випадку все не буде так однозначно.

    Адвокат Евгений Александрович
    46.7%

    Здравствуйте, Борис!

    "Доверенность уже отменена, человеку О. отправлено уведомление заказным письмом. Если этот человек не проживает по своему адресу, как тогда произвести уведомление"?

    - Если сообщение отправлено по месту регистрации, при возврате сообщения, оно считается таким , что вручено адресату.

    "Изъятие авто после отмены генеральной доверенности"?

    - Два варианта, путем:

    - вызову сотрудников полиции по телефону -"102" и оформления результатов изъятия автомобиля;

    - подачи иска в суд об истребовании имущества из чужого незаконного владения, с предварительной подачей заявления о наложении судом ареста на имущество - автомобиль.

    "В случае повреждения авто, как это зафиксировать, чтоб компенсировать деньги за ремонт"?

    - Провести судебную авто-товароведческую экспертизу в отношении автомобиля.

    Это возможно сделать в:

    КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ:

    Транспортно-товарознавча — Київський НДІСЕ (kndise.gov.ua)

    Київський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС:

    Контакти | КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ (ndekc.kiev.ua)

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате
    Какая последовательность действий, чтбы изъять авто после отмены генеральной доверенности? Владелец авто не менялся.Доверенность была выдана на человека О, машиной управляет человек П у которого и нужно произвести изьятие. Доверенность уже отменена, человеку О отправлено уведомление заказным письмом. Если этот человек не проживает по своему адресу, как тогда произвести уведомление? В случае повреждения авто, как это зафиксировать, чтоб компенсировать деньги за ремонт?

    В разі небажання незаконного володільця повертати майно власнику на його вимогу, останній вправі звернутися до суду в порядку цивільного судочинства із позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Борисе!

    Доверенность была выдана на человека О, машиной управляет человек П у которого и нужно произвести изьятие. - а добровільно особа П відмовляється повертати Вам авто? Чи відомо їй, що Ви є власником цього транспортного засобу? Про скасування довіреності також потрібно повідомити.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 249. Скасування довіреності

    2. Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

    Звичайно необхідно ознайомитися зі змістом цієї довіреності, щоб розуміти які взагалі повноваження мала людина, на яку довіреність була видана. Тобто, потрібно знати чи мала право особа О передавати право користування авто іншим особам (у даному випадку - це особа П). Також важливе значення має те, коли саме авто було передано від особи О до особи П: до скасування довіреності (тобто, коли вона ще була чинна) або після скасувавання довіреності.

    Якщо добровільно повертати авто Вам не хочуть, тоді спір можливо буде вирішити лише в судовому порядку.

    Зі схожою справою (яка, до речі, закінчилася на користь законного власника авто) можна ознайомитися у постанові КЦС ВС від 4 листопада 2020 року у справі № 573/476/19:

    Обставини справи

    Позивач звернувся до суду з позовом про витребування майна.

    Суд встановив, що позивач є власником автомобіля, він видав довіреність строком дії на 10 років, якою уповноважив відповідачів здавати в оренду, обмінювати, продавати спірний автомобіль. Один з відповідачів передоручив двом іншим відповідачам право вчиняти такі дії із зазначеним автомобілем.

    Пізніше позивач звернувся до приватного нотаріуса із заявою про скасування довіреності. На час звернення до суду власникові було відомо, що автомобіль перебуває у володінні одного з відповідачів, який відмовляється повернути його власнику.

    Рішенням суду першої інстанції позов про витребування спірного автомобіля задоволено. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і відмовив у задоволенні позову, оскільки відповідач, який користувався автомобілем, не був повідомлений про скасування довіреності, а тому він є добросовісним володільцем на підставі чинної довіреності.

    Позиція ВС

    ВС зазначив, що власник майна має право на захист свого права власності в разі порушення (невизнання або оспорювання) цього права на спірне майно.

    Проте, дії власника майна не повинні суперечити закону і порушувати право власності.

    Відмовляючи у задоволенні позову позивача, суд апеляційної інстанції не врахував, що останній є власником спірного автомобіля, діями відповідачів його право порушується. В судовому засіданні не доведено добросовісності володіння відповідача спірним майном, яке утримується ним без достатньої правової підстави. Тому позивач має право на захист свого порушеного права і його дії не суперечать закону, а витребування вказаного майна, що зроблено судом першої інстанції, є пропорційною мірою, направленою на захист права власності у цій конкретній справі.

    Отже, місцевий суд, дослідивши зібрані у справі докази у їх сукупності та надавши їм правову оцінку, дійшов обґрунтованого та правильного висновку про задоволення позову та витребування автомобіля.

    В случае повреждения авто, как это зафиксировать, чтоб компенсировать деньги за ремонт? - а чи було зафіксовано технічний стан авто та його вартість на момент передачі особі О по генеральній довіреності? Якщо ні - то у разі пошкодження авто щось довести буде неможливо.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України