Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 30 апреля 2021, вопрос №41839 600₴

апелляция появилась после вступления решения суда в силу и оформления права властности

Описание сложное, но постараюсь написать покороче.

У меня есть тетя Донара, которая жила в квартире со своей невесткой Людмилой. Все родители, дети и мужья умерли у обоих женщин. После смерти Донары, Людмила жила в этой квартире, т.к. завещание было составлено на нее. Людмила умерла очень неожиданно и завещания не оставила.
Получилось, что квартира никому не принадлежит по завещанию или прямому наследству.
Посовещавшись с адвокатом, мы подали в суд заявление о том, чтоб признать меня наследницей, сказав, что я жила с Людмилой и мы считаемся семьей.
В иске принимали участие я, мой сын (по плану нужно было) и мiська рада. Длился суд долго, т.к. собирали разные документы и приглашали свидетелей. Мiська рада была почти всегда, но никогда ничего не говорили.
Суд принял решение в нашу пользу:
1. мы с Людмилой являемся одной семьей
2. право власности назначается мне в порядку спадкування
В течении месяца апелляцию никто не подавал и 2 апреля решение вступило в силу.

При этом, 9 апреля я получаю повестку в суд "Ухвала про вiдкриття провадження" про право визначення спадщини вiдумерлою. Заявитель - мiська рада.
При детальном изучении повестки оказалось, что создали ее 2-го апреля - сразу после завершения срока подачи апелляции.

Нотариус, исходя из решения суда, которое вступило в силу оформил на меня свiдоцтво на спадщину.
Квартиру мы сразу планировали продавать. Знакомый риелтор попросил забрать решение суда, предназначенное моему сыну. В канцелярии сказали, что оно находится в апелляционном суде. Узнали подробности дела у секретаря судьи. Он подтвердил, что дело находится в апелляционном суде. Значит на апелляцию подали и ее приняли.

Вопросы:
1. Можно ли сейчас продавать квартиру?
2. Сейчас мы можем быстро продать квартиру (до суда), но что будет, если мiська рада выиграет апелляцию?
3. Чем это грозит нам и покупателем квартиры?



Ответы юристов (18)

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Подать апелляционную жалобу еще не значить ее выиграть. Апелляция вправе оставить решение суда первой инстанции без изменений, или вернуть дело на пересмотр. Надо знать содержание жалобы. В вашем случае случае лучше не спешить с продажей квартиры до полного решения вопроса.

    • Владимир Клиент 2 года назад

      А что будет если они все-таки выиграют апелляцию и признают решение первого суда недействительным? Чем это будет грозить нам и покупателю, если квартира уже будет продана?

    Беликов Олег  Александрович
    10%

    Будет новое рассмотрение дела. Чтобы говорить о последствиях, надо знать, чего добивается горсовет, что он указал в своей апелляционной жалобе. Продать квартиру вы можете и сейчас, тем более, как видно меры по обеспечению не приняты, квартира подлежит отчуждению. Но опять же, чего добивается горсовет? Покупатель квартиры будет добросовестным покупателем, ему ничего не грозит, но нервы потрепает. А вы должны будете вернуть стоимость квартиры.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте, Владимир!

    "1. Можно ли сейчас продавать квартиру"?

    - Свидетельство о праве на наследство и документы о праве собственности на квартиру у Вас есть и фактически Вы можете продать эту квартиру.

    "2. Сейчас мы можем быстро продать квартиру (до суда), но что будет, если мiська рада выиграет апелляцию"?

    -В зависимости от того, какое решение будет принято судом апелляционной инстанции, но если полностью решение суда апелляционной инстанции будет на пользу городского совета, то городскому совету необходимо будет подавать иск в суд о признании договора купли-продажи квартиры недействительным и соответственно будет новый суд, врядли это понравиться лицам, которые купят квартиру.

    "3. Чем это грозит нам и покупателем квартиры"?

    - Ответственности за это не будет. В крайнем случае, Вам необходимо будет вернуть деньги за проданную квартиру.

    На данный момент, рекомендую Вам не создавать трудностей себе и покупателям, не продавать квартиру задешево, у Вас есть выигранное дело в суде первой инстанции, с положительным решением, поэтому добивайтесь выираша в суде апелляционной инстанции, после чего смело и спокойно продавайте квартиру, она не будет проблемной.

    Сейчас подавайте отзыв на апелляционную жалобу городского совета.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 360. Відзив на апеляційну скаргу

    1. Учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

    2. Відзив на апеляційну скаргу має містити:

    1) найменування суду апеляційної інстанції;

    2) ім’я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти, за наявності;

    3) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

    4) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

    5) перелік матеріалів, що додаються.

    3. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

    4. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Владимир Клиент 2 года назад

      В течении какого времени можно подать отзыв?

      На каком основании?

      • Беликов Олег  Александрович

        Отзыв вы подадите после получения апелляционной жалобы, экземпляр которой должен поступить на ваш адрес. Основание подачи отзыва - ст. 360 ГПК Украины. Из содержания жалобы будет ясно, с чем не согласен горсовет и чего он добивается.

        • Владимир Клиент 2 года назад

          Насколько я знаю, его присылают за 5 дней до начала заседания, ведь так?

          Сразу после этого подавать отзыв на апелляционную жалобу, чтоб этого заседания вообще не было?

          • Адвокат Евгений Александрович
            2.5%

            Владимир!

            ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

            (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

            https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

            "Стаття 360. Відзив на апеляційну скаргу

            1. Учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження... ".

            После получения определения суда апелляционной инстанции об открытии апелляционного производства, вместе с копией апелляционной жалобы, Вы имеете право подать отзыв на апелляционную жалобу.

            В определении суда апелляционной инстанции об открытии апелляционного производства, должен быть указан срок для подачи ОТЗЫВА на апелляционную жалобу, то есть СУД УСТАНАВЛИВАЕТ СРОК, достаточный для подачи ОТЗЫВА.

            Основание - наличие апелляционной жалобы.

            Всего доброго!

            Удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    8.3%

    Доброго дня

    Щодо вашого питання

    Опишу ситуацію як я її бачу з викладеного вами:

    Щодо апеляції ви (ваш адвокат) отримаєте копію апеляційної скарги та подасте до суду відзив зі своєю позицією, що рішення суду першої інстанції вважаєте вірним, прийнятим без порушень норм матеріального та процесуального права, та просите залишити без змін.

    Щодо наявності самої скарги, то це не означає, що Міськ раді її задовільнять, тому ви передчасно переживаєте, проте й ігнорувати також не варто, у вас наявний представник, який представляв ваші інтереси в суді першої інстанції, зверніться до нього попрацюйте над слабкими сторонами у судовому рішенні.

    Щодо продажу квартири, то тут все залежить від того, чи було Вами оформлене право власності, та чи отримали ви право власності, якщо ви не отримали реєстраційні документи, та не провили реєстраційні дії, а лише вступили у спадщину, то продати квартиру ви не можете, так як ви не є власником квартири.

    Щодо наслідків при продажі то нові власники при укладені договору купівлі продажу отримують документи про підтвердження власності, та

    наслідки для них

    - визнання договору купівлі продажу недійсним, зазначене можна визнати лише в судовому порядку (тривалий та затяжний процес) , а підстави встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 Цивільного Кодексу України, а саме:

    Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

    Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

    Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

    Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

    Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

    Водночас правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

    Тому не ігноруйте апеляцію, зазначене буде швидким та зазвичай за одне засідання ви отримаєте рішення.

    Успіхів

    Пуха Наталія ТендерОк

    Вам апеляційний суд надішле

    ухвалу про відкриття провадження

    з апеляційною скаргою та додатками

    і в ухвалі буде зазначено термін для подачі відзиву, ви ж відзив подаєте з аргументацією своєї позиції та зазначаєте підстави для незгоди з позицією скаржника, що викладена в апеляційнвй скарзі.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    7.5%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо права на квартиру Ви придбали законно, не могли знати про обставини,що склалися з майном.

    Ви є добросовісним набувачем майна згідно оформлених документів та даних у реєстрі нерухомого майна та ііх обтяжень,саме це необхіу зазначити у відзиві на позовну заяву міськоіі ради.

    Обгрунтування:

    Добросовісний набувач

    Добросовісний набувач — набувач, який не знав і не міг знати, що він придбав майно у особи, яка не мала права це майно відчужувати.

    Право власника на витребування майна від добросовісного набувача

    Стаття 388 ЦК України характеризує право власника на витребування майна від добросовісного набувача в наступних випадках:

    1. Якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно:

    було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння;

    було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння;

    вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

    2. Майно не може бути витребуване від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

    3. Якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

    Визначення поняття добросовісності у власності на майно

    Передусім важливо зрозуміти чи був набувач добросовісним під час набуття майна.

    Закон розрізняє два види незаконного володіння чужою річчю, що породжує різні цивільно-правові наслідки. Власник визнається добросовісним, якщо, здобуваючи річ, він не знав і не повинний був знати про те, що відчужуватель речі не має права на її відчуження. У випадку, якщо власник речі знав, чи принаймні, повинний був знати, що здобуває річ в особи, що не мала права на її відчуження, він вважається недобросовісним.

    Встановлення добросовісності набуття майна покладається на набувача, який має довести, що він набув майно оплатно і що він не знав і не міг знати про те, що воно придбане у особи, яка не мала права його відчужувати.

    Наприклад, добросовісність набуття виключається, якщо на момент вчинення правочину з набуття майна право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно не було зареєстровано за відчужувачем такого майна або в цьому Реєстрі речових прав був запис про судовий спір щодо цього майна.

    Тому, щоб запобігти ризикам набуття статусу добросовісного набувача в розумінні ст.88 ЦК України, щонайменше необхідно перевіряти документи контрагента, що підтверджують його право власності на майно і відповідні державні реєстри (Єдиний державний реєстр судових рішень, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Автоматизовану систему виконавчого провадження, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (у разі купівлі нерухомості).

    Характеристика умов витребування майна у добросовісного набувача

    У добросовісного власника майно може бути витребуване не завжди. Можливість витребування майна від добросовісного набувача залежить від того, як придбане ним майно – відплатно чи безвідплатно.

    Власник може витребувати майно від добросовісного набувача лише у випадку, коли воно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, поза їх волею, та коли такий набувач набув майно за відплатним договором. Якщо майно було загублено власником, викрадено в нього чи вибуло іншим шляхом поза його волею, то воно підлягає поверненню власнику, хоча б добросовісний набувач і придбав річ оплатно. Це ж правило діє і тоді, коли річ вибула з володіння особи, якому власник передав її за договором.

    Власник має право витребувати майно від добросовісного набувача в усіх випадках, коли він набув його безвідплатно.

    Якщо майно було набуте певною особою поза волею власника і це порушує права та законні інтереси власника, він може звернутися за судовим захистом своїх порушених права - пред’явити до добросовісного набувача позов про витребування майна.

    Стаття 388 ЦК України, передбачає не тільки втрату чи розкрадання як підставу для захисту інтересів власника шляхом віндикації, але й інші випадки, хоча закон їх не перелічує. Головне, щоб майно вибуло з володіння власника не з його волі (пожежа, повінь і інші стихійні явища, у зв´язку з якими річ вибуває з володіння власника фактично поза його волею). У випадку, коли річ вибуває з володіння власника за його бажанням (він може передати її на зберігання), власник несе ризик вибору контрагента, якому він вирішив довірити своє майно. Якщо власник неналежним чином поставився до вибору особи, яка б заслуговувала довіри, то він позбавляється права вимагати повернення речей від добросовісного набувача, але йому надається можливість вимагати відшкодування збитків від особи, яка не виправдала його довіру за договором.

    Відповідно до статті 389 ЦК України від добросовісного набувача не можна витребувати гроші та цінні папери на пред'явника.

    Відповідно до статті 390 ЦК України власник майна має право вимагати від добросовісного набувача передання усіх доходів від майна, які він одержав або міг одержати з моменту, коли дізнався чи міг дізнатися про незаконність володіння ним, або з моменту, коли йому було вручено повістку до суду у справі за позовом власника про витребування майна.

    Що має право вимагати від власника майна добросовісний набувач

    Добросовісний набувач (володілець) має право вимагати від власника майна відшкодування необхідних витрат на утримання, збереження майна, здійснених ним з часу, з якого власникові належить право на повернення майна або передання доходів.

    Необхідними вважаються витрати на утримання речі і підтримання її в нормальному стані (витрати на поточний і капітальний ремонт, техобслуговування тощо)

    Добросовісний набувач (володілець) має право залишити собі здійснені ним поліпшення майна, якщо вони можуть бути відокремлені від майна без завдання йому шкоди. Якщо поліпшення не можуть бути відокремлені від майна, добросовісний набувач (володілець) має право на відшкодування здійснених витрат у сумі, на яку збільшилася його вартість.

    Обґрунтування умов віндикаційного позову в витребуванні майна у добросовісного набувача

    Віндикаційний позов – позов неволодіючого майном власника до його фактичного набувача про витребування індивідуально-визначеного майна з чужого незаконного володіння (ст.387 ЦК України).

    Позивачем у віндикаційному позові може бути власник майна, який на момент подання позову не володіє цим майном. Крім власника, може бути особа, яка хоч і не є власником майна, але володіє майном на підставі договору (наприклад, оренди, схову, комісії) або на іншій підставі, передбаченій законом чи договором.

    Відповідачем за віндикаційним позовом є особа, яка незаконно володіє майном.

    Предмет віндикаційного позову – є вимога про повернення майна з чужого незаконного володіння. Тобто, умовою віндикації є відсутність договірних відносин між сторонами спору (першим власником та останнім).

    У разі загибелі індивідуально визначеного майна, зміни свого початкового господарського призначення, підстав для задоволення віндикаційного позову немає, власник має право лише на відшкодування збитків.

    Для задоволення віндикаційного позову істотне значення має добросовістність (недобросовістність ) незаконного володільця.

    Від недобросовісного набувача, майно може бути витребуване власником в усіх випадках.

    Витребування майна від добросовісного набувача залежить від обставин визначених ст. 388 ЦК України.

    У випадку, якщо добросовісний власник придбав річ безоплатно у особи, що не мала права її відчужувати, то віндикаційний позов власника підлягає задоволенню у всіх випадках, незалежно від того, як вибула річ з володіння власника (з його волі чи не з його волі).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.5%

    Доброго вечора, Володимире!

    Викладу свою позицію по Вашій ситуації.

    Все таки не раджу Вам відчужувати квартиру, тому що якщо апеляційна скарга була подана навіть і в останній день строку, то вона вважається поданою вчасно і в строк, і буде прийнята судом. По суті вона прийнята судом у Вашій справі.

    Чому не раджу? Тому що купівля-продаж потягне для Вас певні витрати, пов'язані із оплатою послуг нотаріуса і так далі. Невідомо, що буде в суді і яке рішення прийме суд апеляційної інстанції.

    Все таки вірогідність, що рішення суду 1 інстанції буде залишено в силі, висока. Тому раджу Вам пройти ще етап апеляційного оскарження, виграти його, а вже потім займатися відчуженням майна.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Владимир!

    1) Суд принял решение в нашу пользу - укажите, пожалуйста, номер дела. Ведь без ознакомления с решением суда предоставить полноценную консультацию невозможно. Так как даже неясно какой стороной по этому делу выступал городской совет.

    2) При этом, 9 апреля я получаю повестку в суд "Ухвала про вiдкриття провадження" про право визначення спадщини вiдумерлою. Заявитель - мiська рада. - Вы уверены, что это постановление об открытии апелляционного производства? Ведь в таком случае должно быть обжаловано решение местного суда (что, Вы с Людмилой являетесь одной семьей и о признании права собственности на недвижимое имущество в порядке наследования). А Вы пишите, что постановление - об определении наследства выморочным (то есть, новый предмет спора - соответственно должно быть и новое производство). Напишите, пожалуйста, номер постановления.

    Ведь если действительно было открыто новое производство, то наследство никак не может быть признано выморочным. Так как Вас уже в судебном порядке признано наследником Людмилы и владельцем наследственного имущества, а нотариус выдал Вам свидетельство о праве на наследство (что, фактически удостоверяет факт принятия Вами наследства).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n5...):

    Стаття 1277. Відумерлість спадщини

    1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    Если все-таки это не апелляционное производство, а уже другое дело по иску городского совета о признании наследства выморочным, то можете спокойно продавать квартиру, так как являетесь ее законным собственником (что также будет подтверждаться сведениями Государственного реестра вещных прав на недвижимое имущество).

    Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#Text):

    Стаття 27. Підстави для державної реєстрації прав

    1. Державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі:

    3) свідоцтва про право на спадщину, виданого нотаріусом або консульською установою України, чи його дубліката;

    Обращайтесь, если потребуется помощь.

    Всего хорошего!

    Удачи Вам!

    Танача Юлія  Антонівна
    8.3%

    Добрый день!

    Исходя из описанного у Вас 2 разных судебных дела: 1. по Вашему иску; 2. по заявлению городского совета о признании имущества выморочным.

    В деле № 1 подана апелляционная жалоба, т.е. решение, на основании которого Вы зарегистрировали право на наследство, является не вступившим в законную силу до рассмотрения жалобы.

    Квартиру продавать не торопитесь, т.к. в случае, если решение по делу №1 отменят, а по делу № 2 удовлетворят, договор купли-продажи может быть признан недействительным, квартиру у нового собственника ( Вашего покупателя) могут истребовать. Он, в свою очередь, сможет требовать от Вас деньги за квартиру.

    Сейчас - рекомендую написать заявление об ознакомлении с материалами дела в апелляционном суде, готовить и подавать отзыв на жалобу, также в деле № 2 подать заявление о приостановлении его рассмотрения до принятия решение апелляционным судом по делу № 1. Отстаивайте свою позицию.

    Удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    9.2%

    В настоящее время, апелляционным судом принята к рассмотрению апелляционная жалоба. Это означает, что решение суда не вступило в законную силу. Да вы успели зарегистрировать квартиру на себя, но в любом случае вопрос в суде окончательно не решён. В принципе имея государственную регистрацию и решение суда первой инстанции, как правоустанавливающие документ, вы вправе продать эту квартиру. О том, что в отношении квартиры идет судебный спор вам нужно обязательно предупреждать потенциальных покупателей. Это будет честно и это ваша обязанность. До окончания судебного разбирательства квартиру лучше не продавать. Если горсовет выиграет апелляцию, то квартира будет признана вымороченной и у ваших покупателей будут проблемы связанные с признанием их добросовестными приобретателями и это опять судебное дело , в которое будете привлечены и вы. Если квартира в итоге достанется горсовету, то вам придётся вернуть деньги и компенсировать все расходы связанные как куплей - продажей так и судебными делами. Сейчас квартиру лучше не продавать.

    Костромина Виктория
    7.5%

    Вопросы:

    1. Можно ли сейчас продавать квартиру? ЕСЛИ У вас ЕСТЬ ПРАВО СОБСТВЕННОСТИ - КОНЕЧНО МОЖЕТЕ ПРОДАВАТЬ

    2. Сейчас мы можем быстро продать квартиру (до суда), но что будет, если мiська рада выиграет апелляцию? может быть что угодно

    3. Чем это грозит нам и покупателем квартиры? Вам ничем - так как решение набрало законной силы - но смотрите есть такое понятие как приостановление выполнения решения суда до рассмотрения апелляции

    а покупатели - вероятность того что они лишатся квартиры - есть - сложно судить не зная всей ситуации

    как Вам лучше поступить - сложно сказать - но зная про реальные последствия - лучше дождаться решения апелляции

    Крикун Сергій  Павлович
    11.7%

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 273. Набрання рішенням суду законної сили

    1. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

    2. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду...";

    "Стаття 122. Обчислення процесуальних строків

    1. Строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати...

    Стаття 124. Закінчення процесуальних строків

    1. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку.

    2. Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо закінчення строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, строк закінчується в останній день цього місяця.

    3. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день.

    4. Перебіг строку, закінчення якого пов’язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події.

    5. Останній день строку триває до 24 години, але коли в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу.

    6. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв’язку.";

    "Стаття 354. Строк на апеляційне оскарження

    1. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

    Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

    2. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

    1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

    2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

    3. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок (каким является судебный порядок - прим. авт.), якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    3. У разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним. (не имеет юридической силы, юридических последствий, кроме связанных с ничтожностью - прим. авт.)";

    "Стаття 215. Недійсність правочину...

    2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається...

    Стаття 216. Правові наслідки недійсності правочину

    1. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.".

    Момент о праве на подачу алелляционной жалобы и момент вступления решения суда в законную силу не могут совпадать, поэтому, поскольку материалы дела направлены в суд апелляционной инстанции, представляется, что срок на апелляцию не пропущен и вступление решения суда в силу принято Вами (а также нотариусом) ошибочно - решение суда (его копии) выдаются после вступления решения в силу.

    Мєньков Андрій Васильович
    7.5%

    Добрый день Владимир!

    Исходя из изложенных Вами обстоятельств имеют место быть два судебных дела (одно о признании права собственности в порядке наследования, а второе о признании наследства вымороченым. Чтобы разобраться в ситуации нужно иметь номера судебных дел, для понимания исковых требований и принятых по них судом решений. Сейчас Вам необходимо обратиться в суд по делу о вымороченом наследстве с ходатайством о приостановлении судом рассмотрения этого дела в связи с тем, что в апеляционном суде рассматривается связанное с ним дело о праве собственности. Суд остановит рассматривать дело. После того как апеляция рассмотрит первое дело и в зависимости какое примет решение можно будет обсуждать перспективы второго о вымороченном наследстве.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України