Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 08 мая 2021, вопрос №42086 100₴

Угрожает ли ФОП 2 група переход с единого налога на общую систему?

ФОП 2 группа хочет заниматься продажей товаров на ВЭД (до 150 евро). Однако такой ФОП не может оказывать юрособам услуги. По договору купли-продажи иностранное юрлицо покупает у ФОП товары, однако может обращаться к ФОП с просьбой пересылать их напрямую заказчикам (3-м лицам) за границу в случае перепродажи таких товаров. При этом ФОП работает не за комиссию и вознаграждение. Это договор купли-продажи между ФОП и юрлицом, деньги получаются только за товар. ФОП действует (отправляет товары) не от имени юрлица, а от своего имени. Могут в данном случае действия ФОП каким-то образом быть трактованы налоговой как посреднические услуги или иные услуги, хоть деньги ФОП за них не получает, что грозит переходом на общую систему? Или ФОП выступает здесь только как продавец и общая система никоим образом не угрожает?

Ответы юристов (13)

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    40%

    Роман, если вы все верно изложили, то никакого посредничества у вас нет и фантазии налоговой вам не грозят. Главное, чтобы у вас был грамотно составлен договор купли-продажи, где будет указано, что получателями товара со стороны Покупателя могут быт третьи лица (фактические получатели, заказчики). Формально юридически посредничество можно заподозрить лишь у вашего покупателя контрагента, но вас как ФОПа это не касается.

    Проблема может быть лишь в том, что ФОП на 2 группе в принципе не имеет права работать/ оказывать услуги юрлицам, кроме сферы услуг типа ресторанных.

    Поэтому, скорее всего, вам надо перейти на 3 группу ЕН, поскольку угроза принудительного перевода на ОС исходит не от посредничества, а в принципе от работы с ЮЛ, ибо закон не делает исключений для нерезидентов.

    И надеюсь вы не собираетесь торговать подакцизными товарами типа жидкостей для электронных сигарет, поскольку ЕН в принципе недоступен тем, кто работает с подакцизными товарами.

    • Роман Клиент 2 года назад

      Первым абзацем вы меня порадовали, а дальше не совсем понял. ФОП на 2-й группе может продавать товар и заключать договора с кем угодно - и с юрлицами тоже должно быть все в порядке. Только услуги не может оказывать юрлицам, о чем и вопрос. А если нет услуг, то нет необходимости переходить и на 3-ю группу

      • Кальницкий Георгий  Валериевич

        Роман, прошу прощения, немного погарячился вчера, было поздно, не разобрался. Разумеется, сугубо торговлю вторая группа может осуществлять с любыми юрлицами. Процитируем положение налогового кодекса -

        друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

        не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

        обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень.

        Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

        То есть, ограничения по ведению плательщиками единого налога второй группы хозяйственной деятельности с юридическими лицами касаются только предоставления услуг. Доход полученный от продажи товаров, в т.ч. юридическим лицам, облагается по ставке определенной для соответствующего вида деятельности плательщиков единого налога второй группы с учетом требований установленных главой 1 раздела XIV ПК.

        Таково мнение в т.ч. ГНА в Херсонской области.

        Более того, посредничеством вы тоже можете заниматься, поскольку запрет посредничества касается исключительно области недвижимости и ювелирки.

        Кроме того, ограничения по услугам касаются только юрлиц на ОС, если услуги оказываются юрлицам на ЕН, то с такими тоже можно работать.

        Удачи!

        • Роман Клиент 2 года назад

          В моем случае юрлицо вряд ли на ЕН. Так у меня здесь есть услуги, за которые меня могут перевести на общую систему (хоть ничего не платится)? У меня именно этот конкретный случай: договор купли-продажи ВЭД, в котором почти дословно написано, что юрособа может обращаться к ФОП с просьбой пересылать товары напрямую заказчикам (3-м лицам) за границу в случае перепродажи таких товаров. Поменять его, боюсь, не удастся. Все в порядке? Нет угрозы ни со стороны посредничества, ни со стороны услуг? Заранее благодарю за уточнение!

          • Кальницкий Георгий  Валериевич

            Роман, ваши услуги касаются недвижимости и ювелирки? Если нет, то не о чем переживать. На ОС не переведут.

            Фразы в договоре о возможности отправки третьим лицам достаточно для организации легальной отправки.

      • Винограденко Антон Анатолійович
        30%

        Доброе утро! Как правильно заметил коллега, посредничества у вас нет. Исходя из вашего сообщения не вы оказываете никаеих услуг, а вам оказывает услугу юр. лицо.

        Т. Е.

        1 случай: Вы или напрямую продаете товар юр. лицу - заключаете договор купли-продаже товара.

        2 случай: Вы продаете третьему лицу - заключаете договор оказания услуг, по которому иностранное юр. лицо оказывает вам услугу поиска покупателей - в таком случае не происходит абсолютно никаких нарушений условий пребывания на едином налоге.

        • Роман Клиент 2 года назад

          У меня как раз такой случай, как описано (то есть 3-й случай): договор купли-продажи ВЭД, в котором почти дословно написано, что юрособа может обращаться к ФОП с просьбой пересылать товары напрямую заказчикам (3-м лицам) за границу в случае перепродажи таких товаров. Поменять его, боюсь, не удастся. И в этом случае тоже все в порядке? Нет угрозы ни со стороны посредничества, ни со стороны услуг? Заранее благодарю за уточнение!

          • Винограденко Антон Анатолійович

            Не проблема. Однако, на будущее такие договоренности (как я описал) лучше разделять в отдельные договоры: По одному договору вы продаете товар непосредственно юр.лицу, а по второму договору - вам оказывают услуг по поиску клиента, которому вы продаёте товар (Т.Е. юр. лицо выступает вашим посредником), так как наши "доблестные" контролирующие органы могут попытаться "перекрутить" все в свою пользу, а вам потом "доказывай что вы не верблюд", как говорится.

    Гончаренко Константин
    30%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Факту посередництва у Вас не виникає, просто необхідно правильно оформити договірні відносини.

    Якщо Ви продаєте товар третім особам, укладаєте договір про надання послуг ,де прописуєте умову: що іноземна компанія здійснює для Вас пошук клієнтів, яким Ви в подальшому продаєте товар. Компанія надає послугу Вам ,а Ви ,як ФОП уже надаєте своіі послуги клієнтам за ,що отримуєте винагороду.

    У такому разі порушень немає.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Роман Клиент 2 года назад

      У меня именно этот конкретный случай: договор купли-продажи ВЭД, в котором почти дословно написано, что юрособа может обращаться к ФОП с просьбой пересылать товары напрямую заказчикам (3-м лицам) за границу в случае перепродажи таких товаров. Поменять его, боюсь, не удастся. И в этом случае тоже все в порядке? Нет угрозы ни со стороны посредничества, ни со стороны услуг? Заранее благодарю за уточнение!

      • Кальницкий Георгий  Валериевич

        да, все в порядке, это не проблема!

        ***

        У меня именно этот конкретный случай: договор купли-продажи, в котором почти дословно написано, что юрособа может обращаться к ФОП с просьбой пересылать товары напрямую заказчикам (3-м лицам) за границу в случае перепродажи таких товаров. Поменять его, боюсь, не удастся. И в этом случае тоже все в порядке? Заранее благодарю за уточнение!

      • Гончаренко Константин

        Змінювати нїчого не треба. Договір з такими умовами підходить.

        З повагою

        Костянтин Гончаренко

        ___

        У меня именно этот конкретный случай: договор купли-продажи ВЭД, в котором почти дословно написано, что юрособа может обращаться к ФОП с просьбой пересылать товары напрямую заказчикам (3-м лицам) за границу в случае перепродажи таких товаров. Поменять его, боюсь, не удастся. И в этом случае тоже все в порядке

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Раз в квартал ви можете змінити групу та ставку оподаткування, для уникнення подальших неприємностей та правильного оформлення господарської у т. ч митних операцій діяльності рекомендую перейти на 3 групу платника єдиного податку:

    ЄП сплачуєте від доходу: 5% або 3%, раз на квартал звітуєте в податкову, ліміт доходу — 7 002 000 грн на рік.

    Обмеження лише для видів діяльності, заборонених для всіх єдинників.

    Вашими контрагентами й клієнтами можуть бути звичайні фізособи, платники єдиного податку, ФОП і юрособи на загальній системі, іноземні компанії й фізособи та навіть комунальні підприємства.

    Отримувати дохід ви можете в гривні й у валюті, готівкою й безготівково.

    Обмеження щодо доходу

    За календарний рік дозволено отримати 7 002 000 грн доходу (це 1167 мінімальних зарплат). Перевищите ліміт — мусите перейти на загальну систему.

    Як вести облік

    ФОП на 3-й групі без ПДВ ведуть тільки облік доходів. Доходом вважається вся ваша виручка, яку отримали готівкою і на рахунок. Витрати на закупівлю товарів, оренду, податки ви не враховуєте.

    З 1 січня 2021 року скасували обов'язкову реєстрацію книги обліку доходів. Ви зможете самостійно вирішити — продовжувати вести книгу обліку чи ні.

    Якщо не плануєте продовжувати вести книгу, не поспішайте від неї позбавлятися: зберігати книгу треба три роки з моменту закінчення звітного періоду, у якому зробили останній запис.

    Облік вести обов'язково, просто можна це робити в довільній формі, у паперовому або електронному вигляді (робити записи з обліку можна в зошиті, журналі, таблиці Excel).

    Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році

    У вас мають бути первинні документи, що підтверджують дохід (чеки, квитанції на кожну продаж), їх можуть запросити податківці під час перевірки.

    Є надходження, які не потрібно включати в оподатковуваний дохід на 3-й групі:

    Повернення авансів, передоплати або повної суми покупки клієнтам. Спочатку відображаєте як дохід, але потім коригуєте на суму повернення.

    Поворотна фіндопомога. Якщо повернули протягом 12 місяців з дати одержання.

    Позитивна курсова різниця — може виникнути, якщо у вас валютний дохід. 70% виручки ви можете включити в оподатковуваний дохід за одним курсом, а реально продати дорожче, цю різницю в дохід не включають.

    Помилкове надходження грошей на рахунок — але такі гроші треба повернути й подбати про документи, щоб підтвердити повернення.

    Транзитні гроші за посередницькими договорами: коли приймаєте оплату, всю суму вказуєте в книзі, а коли частину замовника передасте йому, дохід скоригуйте. У декларацію з ЄП потрапляє тільки ваша винагорода.

    Що вважається доходом підприємця-єдинника

    Використання РРО

    Приймаєте готівкові й безготівкові оплати. Виходить, тільки-но перевищите ліміт в 1 млн 320 тыс. грн (раніше був 1 млн грн), з наступного ж кварталу зобов'язані використовувати звичайний або програмний РРО.

    Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

    Працює тільки з безготівковими грошима. Використовувати РРО не потрібно, якщо клієнти перераховують вам гроші на рахунок зі свого рахунку або через касу банку.

    Без прив'язки до ліміту 1 млн 320 тис. грн ФОП-єдинники зобов'язані проводити розрахунки через РРО/ПРРО, якщо:

    Торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту. Список таких товарів — у Постанові КМУ № 231.

    Продають ліки та медвироби. Надають платні послуги в сфері охорони здоров'я.

    Торгують ювелірними й побутовими виробами з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    Торгують підакцизними товарами (наприклад, єдинники, які продають пиво).

    Працівники

    Можете найняти скільки завгодно працівників — обмежень немає.

    Можна перейти на 3-ю групу із ЗС або 1–2-ї груп, подаєте заяву в податкову мінімум за 15 днів до початку кварталу.

    Ставка і сплата ЄП

    ФОП 3-ї групи сплачують ЄП від суми всього отриманого доходу (п. 293.3 ПКУ):

    5% — неплатники ПДВ;

    3% — для платників ПДВ.

    Доходу немає — єдиний податок не платите.

    У Податковому кодексі прописана особлива умова для підприємців, які виробляють, поставляють і продають ювелірні й побутові вироби з дорогоцінний металів і каміння, напівдорогоцінного каміння: вони платять ЄП за ставкою 5% і не можуть бути платниками ПДВ.

    Штраф передбачено за прострочення сплати й несплату ЄП (п. 126.1 ПКУ):

    10% від суми боргу з ЄП, якщо заборгованості менше 30 днів;

    20% від суми заборгованості, якщо ходите в боржниках понад 30 днів.

    Пеню починаєте нараховувати з 91-го дня прострочення оплати до моменту погашення заборгованості, якщо самі виявили недоплату.

    За боргами з податків стежить ДПС і надсилає боржникам повідомлення-рішення, у них податківці нараховують пеню з першого робочого дня, який іде за останнім днем граничного строку сплати ЄП (пп. 129.1.1 ПКУ).

    Як змінити групу єдиного податку

    ЄСВ підприємця

    Раз на квартал обов'язково треба сплачувати ЄСВ, навіть якщо немає доходу.

    Нараховується ЄСВ щомісяця за ставкою 22% від мінімальної зарплати, встановленої на момент сплати, — це мінімальний квартальний платіж, 3960 грн на квартал або 1320 грн на місяць у 2021 році.

    Можна платити ЄСВ і з більшої суми, ніж мінімалка, але база нарахування не повинна перевищувати суму 15 мінімальних зарплат.

    Від сплати єдиного соціального внеску звільнені єдинники — пенсіонери за віком та інваліди (ч. 4 ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»).

    А якщо захворієте і є лікарняний, при цьому немає заборгованості з ЄСВ, можете отримати лікарняну допомогу від Фонду соцстраху.

    Звітність

    Декларація з єдиного податку. Подавати треба за кожен квартал — чотири рази на рік. Строк подання — протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

    Якщо останній день подання — вихідний або святковий, він переноситься на наступний за ним робочий день.

    Якщо наробили помилок, можна подати уточнюючу декларацію й усе виправити.

    Штраф за неподання або подання декларації із запізненням — 340 грн (п. 120.1 ПКУ).

    Звіт з ЄСВ (форма Д5), у ньому ви звітуєте про сплачені суми ЄСВ.

    Подаєте раз на рік — до 10 лютого, за минулий рік відзвітувати потрібно в поточному. Уточнюючої декларації з ЄСВ немає, тож заповнюйте уважно.

    За неподання або несвоєчасне подання штраф 340 грн.

    Працюєте самі — подаєте тільки ці два звіти.

    Звітність за працівників, з якими у вас підписані трудові договори, і за контрагентів за договорами ЦПХ.

    Звіт з ЄСВ (форму Д4) подавати треба щомісяця, показувати дохід, який виплачуєте працівнику або виконавцю-фізособі, та ЄСВ, який нарахований і сплачений із цього доходу.

    Строк подання — протягом 20 днів після закінчення звітного місяця.

    Податковий розрахунки за формою 1ДФ. Подаєте щокварталу за працівників, показуєте виплачений їм дохід і нарахований ПДФО і ЄСВ із цього доходу.

    За контрагентів за договорами ЦПХ — фізосіб і підприємців подаєте форму № 1ДФ лише за квартал, у якому виплачували їм дохід.

    Коли подавати — протягом 40 днів після закінчення кварталу.

    Як подавати звітність

    Заповнювати на папері й особисто нести в податкову.

    Через кабінет платника або інший онлайн-сервіс. Треба отримати ключ ЕЦП.

    Поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення й описом вкладення листа.

    За що виганяють зі спрощеною системи

    Реєстрацію платника єдиного податку анулюють і переводять на загальну систему за порушення правил роботи на ЄП:

    отримали дохід від заборонених для єдинників видів діяльності;

    використовували негрошові форми розрахунків (бартер, взаємозалік, електронні гроші).

    Із забороненого доходу треба сплатити 15% ЄП.

    Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

    Й за 10 календарних днів до початку нового кварталу подати в ДПС заяву про перехід на загальну систему.

    Не перейдете самі — вас переведе податкова, коли виявить порушення, з 1-го числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущено порушення (п. 299.11 НКУ).

    Це може відбутися й заднім числом. Тоді за весь період, який продовжували працювати на ЄП, податківці оподаткують ваші доходи ПДФО й ВЗ, адже ви мали працювати на ЗС. І це не все: вам доведеться сплатити штрафи за неведення обліку, можливо, за невикористання РРО тощо.

    Перевищили ліміт 7 002 000 грн. Із суми перевищення треба сплатити 15% ЄП і також перейти на загальну систему. Подати заяву слід до 20-го числа місяця, який іде за кварталом, у якому сталося перевищення ліміту.

    Отримали дохід від видів діяльності, які не зареєстрували в держреєстратора й не внесли до реєстру єдинників. Такий дохід обкладається 18% ПДФО і 1,5% військового збору, а з наступного кварталу після його отримання маєте перейти на загальну систему (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.10).

    Отримали дохід за КВЕДом, який внесли тільки до Єдиного держреєстру, але не внесли до реєстру єдинників. Обкладаєте його за ставкою — 15%. З наступного кварталу переходите на загальну систему. Або вам анулюють реєстрацію платника ЄП.

    А от якщо такий дохід показали в декларації, але подали заяву про внесення нового КВЕДа до реєстру єдинників разом із декларацією за період, у якому отримали дохід від такого виду діяльності, — можна продовжувати працювати на ЄП.

    Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

    Заборгованість з єдиного податку два квартали підряд на кожне 1-е число місяця. Реєстрація платника ЄП анулюється, і вас автоматично переведуть на ЗС в останній день другого кварталу (пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України