Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 мая 2021, вопрос №42110

ежегодный отпуск после декрета

Здравствуйте, я работаю на предприятии с апреля 2015 года, в июне 2017 года ушла в декрет, отгуляв при этом свой отпуск полностью, в 2020 году 3 февраля я вышла на работу, я решила пойти в отпуск по графику в ноябре 2020 года и получить материальную помощь, начальник предприятия мне подписал документы и я получила свой отпуск и материальную помощь, в мае 2021 года я решила опять взять часть отпуска и материальную помощь, мне ее опять же подписали, но отдел кадров говорит, что я беру этот отпуск в долг, что расчетный период у меня с февраля по февраль, хотя в графике отпусков указывают с апреля по апрель, а потом говорят, что это ошибка у них. В коллективном договоре нет такого пункта фактическое время работы, они в данном случае говорят про февраль месяц, когда я вышла с декрета, хотя в коллективном договоре говориться, что у меня непрерывный стаж работы. Я им пытаюсь доказать, что рабочий год, за который предоставляется ежегодный отпуск, должен брать отсчет с даты заключения трудового договора.Подскажите, где правда и на какой закон мне ссылаться, чтобы что-то доказать и действительно я буду должна предприятию деньги в случае увольнения? 

Ответы юристов (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Для разрешения Вашей ситуации будут полезны следующие разъяснения:

    Кабмін постановою від 09.12.2020 № 1213 вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, який застосовується для обчислення відпускних, вихідної допомоги та в інших випадках.

    Тепер цей порядок поширено на ФОП та фізосіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.

    Порядок буде застосовується у випадках надання усіх видів відпусток, передбачених законодавством (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами), а не тільки щорічної та додаткових, а також для службових відряджень (крім службових відряджень державних службовців), вимушеного прогулу та за час затримки виконання рішення суду.

    Обчислення середньої зарплати проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, а працівникам, які пропрацюють менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи (з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка). Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

    При обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми, крім виключень визначених у пункті 4 Порядку.

    Премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати.

    Розширено перелік виплат, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, до них включили заробітну плату, яка нарахована за час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму та винагороди державним виконавцям.

    Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

    Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або компенсації за невикористані відпустки проводиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за фактично відпрацьований період (розрахунковий період) на відповідну кількість календарних днів розрахункового періоду. Із розрахунку виключаються святкові та неробочі дні, встановлені законодавством. Отриманий результат множиться на число календарних днів відпустки.

    Более детально по данному вопросу - по следующей ссылке https://interbuh.com.ua/ua/documents/oneanalytics/...

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України