Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 11 мая 2021, вопрос №42194

Помилкове нарахування бухгалтерією університету стипендії, особі, яка більше не навчається у тому університеті.

Доброго дня. Склалась така ситуація, бухгалтерія університету в якому я навчався, помилково нарахувала мені стипендію у розмірі 1300 грн. На їхнє прохання повернути, я відмовився. Через два місяці після інциденту, вони знову мені написали, з повторним проханням повернути кошти, інакше вони будуть звертатись з офіційним листом до мене, а далі вже зі мною будуть розбиратись їхні юристи. Я хотів би дізнатись, чи буде мати моя відмова повертати кошти якісь юридичні наслідки ?

Ответы юристов (2)

    Марусяк Андрій Романович

    Я хотів би дізнатись, чи буде мати моя відмова повертати кошти якісь юридичні наслідки ?

    доброго дня! так, рекомендую вам повернути дані кошти добровільно, оскільки ви заволоділи ними без належної правової підстави.

    Університет звернеться до суду, ви програєте суд і сплатите суму стипендії, 940 грн. судового збору і компенсацію витрат на правову допомогу.

    Висновок: поверніть добровільно, запитайте реквізити для повернення коштів, інакше будете винні в три чотири рази більше. Щасти вам!

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Згідно ч. 1 статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобовязана повернути потерпілому це майно. Особа зобовязана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Не підлягають поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізособі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача (ст. 1215 Цивільного кодексу України).

    Тобто ви повинні повернути такі гроші. У разі відмови повернути помилково перераховані кошти, вони може стягнути ці кошти, звернувшись до суду. Якщо діло дійде до суду то така сума буде більша за ту, яку ви помилково отримали (як мінімум за рахунок додаткового стягнення судових витрат з вас, а потім, якщо ви не будете виконувати таке судове рішення добровільно, ця сума збільшиться ще за рахунок збору для відкриття виконавчого провадження у виконавчій службі). Тому раджу краще повернути ці гроші. Якщо будете повертати, то обов'язково попросіть у університета письмову вимогу про повернення з підписом та печаткою в якій вказані реквізити на які потрібно повернути кошти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України