Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 13 мая 2021, вопрос №42316 150₴

Требуют возврат выплаты по инвалидности

Добрый день, поступил звонок с социальной службы. Что из-за карантина нам лишних полтора года начислили выплату по инвалидности и требуют вернуть эти деньги, как поступить в этой ситуации?

Ответы юристов (7)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Добрый день, поступил звонок с социальной службы. Что из-за карантина нам лишних полтора года начислили выплату по инвалидности и требуют вернуть эти деньги, как поступить в этой ситуации?

    если Ві не переоформили документі на продление віплаті - то такое возможно

    ознакомьтесь с ответами коллег - https://uristy.ua/ua/question/42175

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У тому разі ,якщо Ви не пройшли перекомісію згідно плану та не подовжили групу інвалідності , така ситуація можлива.

    В іншому випадку якщо інвалідність була встановлена раніше, а у зв'язку з карантином Ви не змогли подати документи, виплати мають продовжити на період діі карантину та 30-ть днів після його завершення.

    А далі необхідно звернутись на МСЕК для проходження огляду та підтвердження групи інвалідності.

    Щодо питання призначення інвалідності:

    Вам необхідно з медичними документами про стан здоров я звернутися до сімейного лікаря, аби він за результатами обстеження надав Вам направлення на лікарсько-консультативну комісію(ЛКК)

    Після чого ЛКК за результатами обстежень лікарями різних профілів лікувальної практики видає Вам висновки про стан здоров я та вирішує питання направлення вас на медико-соціальну експертизну комісію (МСЕК)

    За результатами обстежень та висновків про ступінь втрати працездатності МСЕК виносить постанову комісії про обмежену працездатність потребу у реабілітації та встановлює группу інвалідності( в залежності від ступеню втрати працездатності( 1, 2або 3 групу) та призначаються виплати відповідно до ЗУ Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні, вказану соціальну допомогу ви будете отримувати в управлінні соц захисту на ваш рахунок у банку на підставі рішення МСЕК.

    Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317.

    Встановлення групи інвалідності проводиться на підставі Інструкції про встановлення груп інвалідності, яка Затверджена Наказом Міністерства охорони здоров'я України 05.09.2011 N 561

    Виплати отримані раніше не підлягають поверненню , адже отримані Вами законно у період встановленої 3-ї групи інвалідності.

    Якщо Ви не пройдете повторну комісію згідно плану реабілітації то виплати з соц захисту припиняться до встановлення групи інвалідності на новий період, до наступної перекомісії.

    У разі незгоди з рішенням комісії , або інших державних органів соц. захисту Ви маєте право оскаржити їх рішення у суді.

    Перерахунок виплат робить управління соц .захисту за місцем обліку.

    До дня , місяця , року в якому у Вас призначено черговий огляд на МСЕК Ви маєте право отримувати виплати.

    Далі необхідно звернутися на МСЕК для проходження огляду та поновлення группи інвалідності.

    Інвалідність встановлюється до першого числа місяця, наступного за місяцем, на який призначено черговий переогляд хворого.

    Переогляд проводиться через 1 - 3 роки інвалідам з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій органів і систем організму з метою визначення ефективності відновного лікування та реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації .Переогляд раніше вказаних строків інвалідам (а також громадянам, інвалідність яких встановлено без зазначення строку переогляду), проводиться при зміні стану здоров’я і працездатності або при виявленні фактів зловживань чи помилок, допущених у встановленні групи інвалідності.

    У разі незгоди оглянутого з рішенням МСЕК, він протягом місяця має право подати про це письмову заяву до МСЕК, в якій він проходив огляд, чи до відповідного відділу (управління) охорони здоров’я.

    Комісія, що проводила огляд, або відділ (управління) охорони здоров’я в триденний строк з дня одержання заяви надсилають усі наявні документи разом із заявою на розгляд центральної міської МСЕК, яка не пізніш як через місяць з дня подання заяви проводить переогляд хворого і приймає відповідне рішення.

    Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення і 30- ть днів після припинення карантину.

    Враховуючи ситуацію , що склалася з запровадженням карантинних обмежень, Ви можете подати документи , Вам не мають права відмовити , строки проведення оглядів переносяться з урахуванням карантинно -епідемічних обмежень .

    до органів соц захисту звертайтесь письмово , отримуйте письмові відповіді , аби мати докази.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Такі ситуації трапляються. І якщо, дійсно протягом певного часу було виплачено грошові кошти, що не підлягали виплаті в наслідок того, що не була пройдена перекомісія, то орган, що провів таку виплату може вимагати її повернення.

    А в разі, якщо кошти повернені не будуть, то такий орган звернеться до суду з позовом та в подальшому в разі задоволення його вимог буде стягуватися додатково ще судовий збір, якщо Ви не звільнені від його сплати.

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго вечора, Євгеній!

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text):

    Стаття 50. Утримання надміру виплачених сум пенсій. Відрахування з пенсій

    1. Суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1215. Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню

    1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;

    ПОРЯДОК повернення сум пенсій, виплачених надміру, та списання сум переплат пенсій, що є безнадійними до стягнення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0374-03#Text):

    3. Суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду України чи в судовому порядку відповідно до статті 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

    Рішення про стягнення приймає територіальний орган Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебуває на обліку як одержувач пенсії (додаток 1).

    Якщо Ви не писали ніяких заяв, не підписували ніяких документів щодо продовження виплати Вам пенсії після закінчення строку, на який була встановлена інвалідність, то підстав для повернення коштів немає, так як відсутні зловживання та недобросовісність з вашого боку. Тому, на мою думку, якщо Ви добровільно відмовитеся повертати ці кошти, стягнути їх у судовому порядку з Вас не зможуть.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Евгений!

    "...поступил звонок с социальной службы. Что из-за карантина нам лишних полтора года начислили выплату по инвалидности и требуют вернуть эти деньги, как поступить в этой ситуации"?

    - Звонок по телефону - это не основание для возвращения выплат по инвалидности, поэтому рекомендую обратиться Вам в социальную службу для предоставления официального ответа с информацией о переплате и расчетом суммы долга, с указанием счета.

    Только после предоставления со стороны социальной службы официального ответа с информацией о переплате и расчетом суммы долга, с указанием счета, Вам необходимо будет вернуть данные денежные средства, дабы социальная служба не подала иск в суд.

    Всего доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Добрый день Евгений! Если речь идет о выплате пенсии по инвалидности, то в Закон о пенсионном страховании были внесены изменения суть которых сводится к тому что если лицо с инвалидностью пропустил(а) в период карантина повторный осмотр МСЕК, то выплата пенсии не прекращается до окончания карантина. При этом карантин на данный момент не закончился, соответственно и нет оснований прекращать выплату пенсии. Что касается возврата выплаченой пенсии, то это возможно только по решению суда и в случае если будут доказаны злоупотребления со стороны инвалида. Другими словами нет оснований для возврата выплаченой пенсии по инвалидности за период карантина даже если пропущен срок прохождения очередной МСЕК.

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    В дополнение консультации коллеги Савченко о применении ст.1215 ГК Украины имеет место еще один прямой, специальный аргумент в вашу пользу:

    Закон Украины "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Розділ XVПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ...

    14-6. У разі пропуску в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю.".

    Другими словами, на период карантина выплата Вам пенсии не прекращается, не требует переосвидетельствования (проведения МСЭК) - только после прекращения карантина может быть, подлежит переосмотр и перерасчет пенсии на будущее с учетом результатов переосмотра.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України