Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 28 мая 2021, вопрос №42979

Доходы ФОПов из-за границы

1. Можно ли ФОПам 2 группы оказывать услуги онлайн через интернет? (КВЕД 74.1 и 74.3)
2. Могут ли ФОПы 2 группы в таком случае принимать оплату из других стран?

Ответы юристов (1)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    1. Якщо послуги надаються юрособі-нерезиденту, то єдинники групи 2 не можуть надавати послуги юрособам-нерезидентам. Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ПКУ ФОП групи 2 можуть надавати послуги тільки населенню та/або платникам ЄП. До "населення" юр­особу-нерезидента віднести аж ніяк не можна, а "єдиноподатників" за кордоном тим паче не знайдеш.

    Якщо послуги надаються фізособам-нерезидентам, то тут ситуація не така однозначна, як з юрособами. Річ у тім, що Податковий кодекс України не містить визначення категорії «населення» в цілях застосування п.п. 2 п. 291.4 ПКУ. На перший погляд, це всі люди, котрі звернулись до ФОП-єдинника групи 2 за наданням послуги. Проте не все так легко. Податкова щодо цього має власну точку зору (https://tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/438504.ht...):

    "...При цьому поняття «населення» у розумінні пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ не є специфічним, а використовується у загальному значенні.

    Населення – це сукупність людей, які перебувають у межах даної держави і підлягають її юрисдикції. До складу населення входять громадяни даної держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством.

    Таким чином, фізична особа – підприємець-платник єдиного податку другої групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність."

    Якщо ви хочете співпрацювати з фізособам-нерезидентами та бути у групі 2, краще отримайте письмову індивідуальну податкову консультацію на підставі ст. 52 Податкового кодексу України. Хоча, ураховуючи наявні консультації, шансів отримати позитивну відповідь невеликі. Тому, напевно, в такій ситуації більш простий варіант — обрати групу 3 платників ЄП.

    2. Могут ли ФОПы 2 группы в таком случае принимать оплату из других стран? - за "послуги" - ні (що випливає зі сказаного вище).

    Заздалегідь буду вдячний вам за будь-яку фінансову підтримку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України