Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 31 травня 2021, питання №43116

Виплати працюючим пенсіонерам при скороченні

В нашому дитсадку закривають дві групи. Працівників попередили про скорочення. В першу чергу скорочують пенсіонерів. Чи мають їм виплатити якісь кошти? Директор нашого садка каже, що пенсіонерам під час скорочення не передбачено ніяких виплат. Чи законно це?

Відповіді юристів (1)

    Юрій
    Юрій 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня!

    Ні, незаконно.

    По-перше, звільнення має бути погоджене з профспілкою, членом якої є працівник.

    По-друге, у разі скорочення працівників, скороченому працівнику має бути виплачений середній заробіток як вихідна допомога при звільненні за пунктом 1 статті 40 КЗпП.

    По-третє, одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, крім випадків, передбачених цим Кодексом. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно. У разі якщо вивільнення є масовим відповідно до статті 48 Закону України "Про зайнятість населення", власник або уповноважений ним орган доводить до відома державної служби зайнятості про заплановане вивільнення працівників.

    По-четверте, при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається, зокрема, працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

    У разі порушення цих законодавчих вимог, ви вправі оскаржити звільнення в судовому порядку. У разі визнання звільнення незаконним, до роботодавця будуть вжиті заходи відповідальності за порушення ваших трудових прав, що передбачені статтею 235 КЗпП, а саме, на вашу користь буде стягнуто середньомісячний заробіток за весь час вимушеного прогулу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України