Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 09 июня 2021, вопрос №43469 100₴

Чи потрібно розмитнювати мотоцикл куплений у Франції, якщо я в'їжджаю на ньому в Україну на 2 місяці

Добрий день! Я навчаюся у Франції і хочу на два літні місяці поїхати в Україну. Нещодавно купив мотоцикл і тому думаю про те, щоб поїхати на ньому. Поки що знайшов в інтернеті різну інформацію з приводу розмитнення. З одної сторони кажуть, що треба розмитнити, якщо я хоча б на 5-10 днів буду в'їжджати. З іншого кажуть, що можна до 60 днів в рік, якщо людина стоїть на консульскому обліку. Нажаль я на облік не став раніше, і вже не встигаю стати на облік у Франції зараз. Чи можна якось стати на облік по прибутті в Україну? Чи можливо є якісь інші варіанти як обійтись без розмитнення? Або можливо я не так зрозумів правила?

З повагою,
Йосиф

Ответы юристов (10)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Согласно таможенного кодекса предусмотрены следующие правила:

    - временный ввоз гражданами-нерезидентами транспортных средств с иностранной регистрацией разрешается на срок до одного года без внесения денежного залога. (ч.1, ч.2 ст.380 Таможенного кодекса).

    Следует обратить внимание, что юридическое понятие «резидент» абсолютно не тождественно понятию «гражданин». Обобщая положения Налогового кодекса Украины, резидентом является лицо, чьи экономические интересы (место работы или место регистрации бизнеса) находится в Украине. Иностранец, проживающий и получающий доход в Украине, является резидентом, а гражданин Украины, постоянно работающий за границей – нерезидент.

    У Вас должно быть официальноее подтверждение, что Вы постоянно проживаете во франции. Эту справку необходимо заверить у местного нотариуса, апостилировать во Франции и перевести на украинский язык (в консульском отделе Посольства Украины во Франции).

    УДАЧИ!

    • Йосиф Клиент 2 года назад

      Добрий день! Дякую за відповідь, але нажаль я ще певно резидент України, бо не минули півроку з моменту останнього візит. Та й навряд я встигнув би отримати довідку.

    Сергеев Артем
    100%
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Тимчасове ввезення громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України інших транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розділом Х цього Кодексу.

    Транспортні засоби, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами-резидентами у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за укладеними трудовими договорами з підприємствами-нерезидентами, що підтверджується документами відповідних компетентних органів країни реєстрації підприємства-нерезидента, для цілей цього Кодексу вважаються транспортними засобами особистого користування. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України таких транспортних засобів дозволяється на строк до 10 діб за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розділом X цього Кодексу.

    • Йосиф Клиент 2 года назад

      Вибачте, але я не дуже розумію, як трактувати цей текст. Могли б ви мені пояснити, як це працює?

      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 2 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        Стаття 310. Порядок надання фінансових гарантій митним органам2) у вигляді внесення декларантом, уповноваженою ним особою, перевізником або гарантом грошової застави на відповідний рахунок митного органу.

        Для перетину кордону Ви вносите певні кошти (як правило в розмірі митних платежів), які Вам мають повернути при вивозу ТЗ з України.

        Раджу звернутися з грунтовним письмовим запитом до митних органів https://customs.gov.ua/contacts із зазначенням вичерпного переліку питань.

        33) нерезиденти:

        в) фізичні особи: іноземці та особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України;

        50) резиденти:

        в) фізичні особи: громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі ті, які тимчасово перебувають за кордоном;

        • Йосиф Клиент 2 года назад

          Дуже вам дякую за інформацію!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Законодавством України передбачено, що громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один ТЗОК, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    Тобто важливою умовою є перебування громадянина-резидента на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном.

    Оскільки Ви не звернулися за постановкою на консульський облік, то Ви втрачаєте право скористатись безмитним ввезенням ТЗОК на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року, і до Вас автоматично застосовуються норми щодо тимчасового ввезення ТЗОК на загальних підставахна строк до одного року під письмове зобов’язання про зворотне вивезення ТЗОК за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів (абзац перший частини третьої статті 380 Митного кодексу).

    Отже, Вам потрібно сплатити всі митні платежі, якщо будете їхати мотоциклом!

    • Йосиф Клиент 2 года назад

      Добрий день! То ці митні платежі це і є розмитнення мотоцикла чи для тимчасового ввезення терміном до року це якась менша сума?

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день! Дякую за відповідь, але нажаль я ще певно резидент України, бо не минули півроку з моменту останнього візит. Та й навряд я встигнув би отримати довідку.

    Ххххххххххххх

    Срок исчисляется не последним пересечение границы, а количеством дней в году, проведенных за пределами Украины в течении года.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Вам достаточно заехать на территорию Украины в режиме "временного ввоза" транспортного средства.

    - временный ввоз гражданами-нерезидентами транспортных средств с иностранной регистрацией разрешается на срок до одного года без внесения денежного залога. (ч.1, ч.2 ст.380 Таможенного кодекса).

    ---

    Громадяни держав з безвізовим порядком в'їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України

    Было бы хорошо ,если бы при выезде Вы оформили справку в консульстве о том ,что Вы постоянно проживаете во Франции с проставлением апостиля работником консульства.

    По приезде в Украину ,нужно сделать нотариальный перевод на Украинский язык

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України