Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 11 июня 2021, вопрос №43555

Проблемні питання по кредиту

Доброго дня , в мене таке питання , є кредит і через деякі труднощі я не проплатив і набігли відсотки , я чув що якщо я військовий учасник Ато , то при надані довідок можна списати всі відсотки і повернути за минулі заплачені відсотки кошти ? Відповідь бажано надати в телеграм 380689096539

Ответы юристов (1)

    Нарбут Тетяна  Миколаївна

    Порядок дій військовослужбовців, які мають фінансові зобов’язання і сплачують відсоток (пеню, штраф, комісію, тіло кредиту) за користування ними

    Відповідно до пункту 15 статті 14 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду ШТРАФНІ САНКЦІЇ, ПЕНЯ за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також ПРОЦЕНТИ за користування кредитом НЕ НАРАХОВУЮТЬСЯ.

    Особливий період почався 17.03.2014 року (Указ Президента України № 303 “Про часткову мобілізацію”) і триває до нині.

    Моментом виникнення права на ненарахування штрафних санкцій, пені і процентів є:

    17.03.2014 року – для тих осіб, які станом на 17.03.2014 року вже були військовослужбовцями;

    дата прийняття на військову службу (за контрактом і за призовом, зокрема призов під час мобілізації) – для тих осіб, які стали військовослужбовцями після 17.03.2014 року

    Отже, якщо Ви військовослужбовець, який має невиконані зобов’язання (зокрема, кредитні зобов’язання) пропонується:

    1. Звернутися до установи (зокрема, банку) з заявою провести звірку зобов’язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.

    Цей етап є важливим і радимо починати з нього задля розуміння реальної «картини» зобов’язання, що буде підтверджено офіційною інформацією від банку. Звертатися можна особисто, через представника (який має підтверджуючі документи), а також поштою (лист радимо відправляти з описом вкладення та повідомленням про вручення).

    2. Звернутися до установи (банку) із заявою про звільнення від сплати штрафних санкцій, пені і процентів по кредиту, а також про звільнення від сплати страхових платежів, якщо такі передбачені кредитним договором.

    До заяви необхідно додати документи, які підтверджують статус військовослужбовця. Такими документами можуть бути:

    - військовий квиток;

    - посвідчення офіцера;

    - довідка про призов на військову службу;

    - довідка про проходження військової служби, що видається у військовій частині.

    У випадку надання копій документів, вони мають бути завірені встановленим порядком.

    Відповідь має бути надана протягом 30 днів з дня отримання звернення (ЗУ «Про звернення громадян»)

    3. У випадку, якщо заяву, зазначену у п.2, не було задоволено звернутися до голови правління банку з аналогічною заявою. У цій заявіобовязково вказати відомості про надання попередньої заяви та результати її розгляду.

    Відповідь має бути надана протягом 30 днів з дня отримання звернення (ЗУ «Про звернення громадян»)

    4. У випадку якщо заяву, зазначену у п.3, не було задоволено, звернутися до суду з позовною заявою до банку.

    Крім того, у прохальній частині варто звернутися до суду про застосування заходів забезпечення позову – тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним зобов’язанням.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України