Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 25 июня 2021, вопрос №44079

Заборона фото- і відеозйомки

Добрий вечір, чому в Україні в ТЦ чи біля бізнес-центрів заборонена "професійна" фото- чи відео- зйомка і чи законна ця оборона і як спілкуватися з охоронцями?

Ответы юристов (19)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! біля бізнес центру вам не можуть заборонити зйомку, оскільки зйомка проводиться поза приміщенням. Заборону може встановити місцева рада, поки такої заборони немає, то і зйомку проводити можна.

    У ТЦ, магазині знімати можна лише правопорушення, прострочені продукти. Власники магазину мають право віднести планування магазину, торгові ряди, дизайн ТЦ до конфіденційної інормації і там проводити зйомку ви не маєте права.

    Права особи закінчуються там, де розпочинаються права інших осіб - зокрема право збирати конфіденційну інформацію є лише в працівників правоохоронних органів, контролюючих органів. Ви це можете робити лише у виключних випадках.

    Законне право віднести юридичній особі приміщення ТЦ, магазину до конфіденційної інформації гарантується частиною другою статті 21 Закону України «Про інформацію», конфіденційною є інформація, доступ до якої обмежено юридичною особою (крім суб’єктів владних повноважень). Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

    ЩАсти вам!

    • Петро Клиент 2 года назад

      На сайтах ТЦ можна знайти фотографії дизайну ТЦ і планування магазинів, а також торгові ряди, про яку конфіденційність інформації може йти річ, якщо ця інформація у вільному доступі? І яку відповідальність про порушення прав власників магазинів, я можу понести у суді? В реєстрі судових рішень вже є такі справи?

    Марусяк Андрій Романович

    На сайтах ТЦ можна знайти фотографії дизайну ТЦ і планування магазинів, а також торгові ряди, про яку конфіденційність інформації може йти річ, якщо ця інформація у вільному доступі? такі фото робляться зі згоди і за контролем власника майна, саме він дає дозволи на фотографування та використання фото

    І яку відповідальність про порушення прав власників магазинів, я можу понести у суді? В реєстрі судових рішень вже є такі справи?

    Це все залежить від фантазії юристів ТЦ і ваших конкретних дій. У реєстрі такими справами не цікавлюсь, вони не становлять для мене ні наукового, ні комерційного інтересу. За логікою власника ТЦ одна розбита камера краще за 1 рік судової тяганини і в цьому є сенс.

    Щасти вам! і будьте обережними, порушуючи правила ТЦ ви дійсно можете отримати незаконну реакцію охорони і пошкодження вашого інструменту.

    Петро Клиент 2 года назад

    В країні закони і права людей є, чи просто є документ який нічого не вартий? А може є ще юристи, які саме по цьому напрямку працюють і у яких є комерційний і науковий інтерес? Можливо краще не відповідати на питання, якщо воно вам не цікаве, а не писати нісенітницю?

    • Марусяк Андрій Романович

      В країні закони і права людей є, чи просто є документ який нічого не вартий? А може є ще юристи, які саме по цьому напрямку працюють і у яких є комерційний і науковий інтерес? Можливо краще не відповідати на питання, якщо воно вам не цікаве, а не писати нісенітницю?

      Вам дали чітку відповідь із посиланням на закон. Без дозволу власника, адміністрації фотографування магазину ТЦ(збирання конфіденційної інформації) заборонено.

      • Петро Клиент 2 года назад

        Так я не являюсь юридичною особою, в ТЦ немає конфіденційної інформації, дизайн і планування магазину не є конфіденційною інформацією. В статті 21 Закону про інформацію, немає цих пунктів.

    Петро Клиент 2 года назад

    Ви кваліфікований юрист в цьому питанні? Може це не ваш напрямок?

    Петро Клиент 2 года назад

    Андрій, а Ви бачили як виглядає дозвіл на фотозйомку в ТЦ?

    Петро Клиент 2 года назад

    Якщо ви можете зайти і подивитися на конфіденційну інформацію, то як вона може бути конфіденційною?

    • Марусяк Андрій Романович

      Ім'я, прізвище, по-батькові, дата народження, місто проживання є конфіденційною інформацією і за моєю волею вона розміщена на цьому сайті.

      Якби така інформація була розміщена за вашою волею на даному сайті, то ви би вчинили кримінальне правопорушення, передбаченест. 182 КК України.

      Така аналогія розповсюджується і на фото приміщення ТЦ, якщо рішенням власника, воно визнане конфіденційною інформацією. Порушенням для вас це буде тоді, якщо вас про це повідомили, бажано письмово.

    Петро Клиент 2 года назад

    Як може інформація, до якої є доступ будь-якої людини, вважатися конфіденційною? Ви розмістили про себе інформацію, власник магазину розмістив товар і дизайн в магазині, я і будь хто може подивитися на цю інформацію, як бажання власника може впливати на суть інформації? Річ в тому чому на телефон можна фотографувати і заборони немає, а на фотоапарат є заборона? Ви бачили дозвіл на фотографування в ТЦ чи магазині?

    • Марусяк Андрій Романович

      Як може інформація, до якої є доступ будь-якої людини, вважатися конфіденційною?

      важливий не лише доступ, а і збирання і Юзеф розповсюдження.

      будь хто може подивитися на цю інформацію, як бажання власника може впливати на суть інформації?

      Подивитись можете, із сайту навіть зберегти можете, розповсюджувати не можете. Це як ваші фото на сайті, вони захищені вашим авторським правом, подивитись можна, розповсюджувати без вашого дозволу (особливо в комерційних цілях) - ні.

      Річ в тому чому на телефон можна фотографувати і заборони немає, а на фотоапарат є заборона?

      Так, скоріше за все така дискримінація є, коли охорона бачить зеркалку, то реагує на це, як на червону ганчірку. По суті ви фотографуєте, поки вам не заборонить охорона, вимагаєте документ, яким це заборонено і починається конфлікт.

      Ви бачили дозвіл на фотографування в ТЦ чи магазині? жодного разу не бачив такого дозволу.

      У нас з вами довга дискусія, не розумію, чому ви не усвідомлюєте, що власник має конституційне право заборонити "збирати" (фотографувати) ініормацію в ТЦ, магазині, крім випадків, визначених законом.

    Петро Клиент 2 года назад

    Немає конституційного права на заборону, яка ж тоді то конституція, якщо одна стаття дозволяє збір інформації, а інша її забороняє? А я бачив, його можна попросити у адміністратора ТЦ, це не юридичний дозвіл, де потрібно вказати всю "конфіденційну інформацію" про себе, але так як фотозйомка ведеться без комерції, то половина документа взагалі не заповнюється, це лист А4 з таблицею. Охоронець попросив, щоб я отримав такий дозвіл, але спочатку не адміністратор, ні старший зміни охорони не зрозуміли, що я від них хочу. Я дві години ходив по ТЦ, поки мене не помітила охорона, і півтори години чекав на дозвіл.

    Петро Клиент 2 года назад

    А Ви точно юрист, того не бачив, цим не цікавлюсь? Можливо є кваліфіковані юристи на цьому сайті? Може підете працювати в іншу сферу, не явно не ваше.

    • Марусяк Андрій Романович

      1) Немає конституційного права на заборону, яка ж тоді то конституція, якщо одна стаття дозволяє збір інформації, а інша її забороняє?

      Це думка фотографа, а не юриста, тому не можу погодитись

      2) згода на зйомку в ТЦ, людини,людини в рекламі це документ довільної форми з обов'язковими формулюваннями згоди, згідно ЦК та інших законів.

      3) ви запитали, чи бачив я згоду на зйомку в ТЦ? відповідь ні, ви не питали, чи бачив і розробляв згоду на зйомку в рекламі, згоду на фотографування моделі, згоду на зйомку культурної спадщини???

      4) не переходьте на особистості, це не етично для даного сайту. Я не зобов'язаний підтримувати вашу правову деформацію і розкривати всі козирі зйомки в безоплатній консультації невихованої людини.

    Петро Клиент 2 года назад

    Андрій, ви знаєте що до вас я не впевнений, що те чим ви займаєтесь називається юриспруденцією. Я думав створити сайт з вашою інформацією, яка розміщена на даному сайті з вашої згоди, але потім знайшов такий сайт, я дуже впевнений що не ви його створювали чи давали згоду на розміщення своєї конфіденціальної інформації на ньому, але я впевнений в тому що ви його навіть знайти не зможете, не те щоб довести в суді свої права. І я взагалі не розумію навіщо ви займаєтесь адвокатурою, це не ваше, кожному хто звернеться до вас за платною консультацією треба показувати ваші відповіді. Це питання буде слушно показувати вашу необізнаність в юридичному ділі.

    Петро Клиент 2 года назад

    Я почитал и посмотрел других юристов по-этому вопросу и я так и не понял, как мне могут запретить без суда и следствия использовать свой девайс ( фотоаппарат)?

    Петро Клиент 2 года назад

    Как юристы могут консультировать граждан по каким-нибудь вопросам, при этом не зная законодательства?

    Петро Клиент 2 года назад

    Добрый день, на сайте так и не появились юристы, которые не хотят посадить клиента?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України