Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Страхование, 28 июня 2021, вопрос №44168 150₴

Инвестиционный страховой полис

Здравствуйте. Для проекта требуются инвестиции. Иностранный инвестор требует страховой полис, как ключевое условие предоставления займа. Помогите разобраться. Просьба писать на почту или звонить на вайбер. Благодарю

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    Что дает инвестиционный страховой полис

    Инвестиционное страхование жизни, или unit linked — это гибрид страхового и банковского продукта, который дает возможность получить потенциально высокий доход, гарантируя защиту от непредвиденных обстоятельств.

    Инвестиционное страхование жизни — продукт, сочетающий в себе страхование жизни человека и финансовый инструмент, позволяющий получить доход за счет инвестирования денег в различные финансовые активы (облигации или акции).

    Человек поручает страховой компании, у которой он покупает полис, инвестирование в фондовые рынки. Основная цель– страхование жизни и накопление капитала на различные долгосрочные жизненные цели: оплата образования, пенсионные накопления, покупка недвижимости и другое.

    Вложения клиента делятся на две части: страховую и инвестиционную. Страховая часть направляется на страхование и инвестируется в надежные финансовые инструменты, например в государственные ценные бумаги, и по этой части страховая компания гарантирует определенную ставку доходности. Инвестиционная часть направляется в выбранный клиентом портфель. Страховщики предлагают множество стратегий, а клиент сам определяет комфортное для себя соотношение риск/доходность.

    Объясню на примере нашего. Страховщик гарантирует доходность по накопительному страхованию жизни например на уровне 2,6%–3,41% годовых в долларах США в зависимости от сроков полиса. Доходность инвестчасти зависит от выбранных клиентом инвестиционных портфелей. К примеру, за 15 лет средняя брутто-доходность портфеля «100 крупнейших IPO компаний США» составила 14,53% годовых в долларах США, за минусом расходов страховщика.

    По программам инвестиционного страхования жизни доходность зависит исключительно от тех инвестиционных инструментов, которые были выбраны клиентом.

    Рекомендация:

    - суть я Вам изложил, а конкретные предложения узнавайте у страховых компаний.

    Бондарь Владимир Борисович

    Юрий, здравствуйте. В общих чертах информация о страховании инвестиций такова.

    "Будь-яка інвестиція ― чи то вкладення в цінні папери, чи то банківський депозит або придбання нерухомості, ― пов'язана з певними ризиками. Кожен інвестор, що зважився вкласти гроші в той чи інший актив з метою отримання прибутку або регулярного пасивного доходу, має усвідомлювати, що завжди існує можливість втрати, знищення або знецінення цих активів. Постає логічне запитання: чи можна та як захистити свої інвестиції?

    Будь-який інвестор частково здатний захистити свої капіталовкладення самостійно. На допомогу вкладникам приходять і спеціалізовані організації, наприклад, страхові компанії, готові застрахувати прямі інвестиції, або, простіше кажучи, майно (основні фонди, матеріальні активи тощо), а також комерційні та інші страхові ризики.

    Що таке страхування інвестицій?

    Під страхуванням у цьому випадку йдеться про захист майнових інтересів суб'єктів інвестиційної діяльності. Інвестору пропонується укласти договір, за умовами якого страховик буде зобов'язаний виплатити компенсацію в разі втрат або збитків, повністю або частково відшкодувавши їх. Інвестор зі свого боку зобов'язується сплатити страховику певний розмір страхової премії, зафіксований у договорі.

    В окрему категорію входить страхування іноземних інвесторів, інтереси яких можуть постраждати внаслідок політичних ризиків, наприклад, у результаті націоналізації або військових дій у чужій країні. Захист міжнародних інвестицій здійснюється на підставі окремих економічних угод між різними державами.

    Звертаємо вашу увагу, що способи страхування залежать від виду й особливостей вибраних об'єктів інвестицій.

    Тим, хто планує інвестувати в об'єкти інфраструктури або бізнес, доступний досить широкий ряд страхових продуктів. Серед них ― страхування майнових об'єктів і прав власності, страхування капіталу, контрактів і навіть кредитів та позик.

    Окрема страхова програма є й у тих, хто віддає перевагу банківським депозитам. Нагадаємо, що в Україні діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який в разі банкрутства фінансової установи забезпечить виплату вкладів у розмірі до 200 тис. грн. На жаль, для юридичних осіб така страховка недоступна.

    Якщо ж інвестор як фінансовий інструмент вибирає цінні папери, зокрема акції та облігації, варіантів страхування небагато. Захищати права інвесторів у цьому випадку допомагає страховка від банкрутства брокера. Одразу зазначимо, що в Україні немає вітчизняних організацій, що пропонують таку послугу."

    Таким образом, если инвестор предоставляет Вам займ, теоретически, страховая компания может застраховать Вашу ответственность за не погашение этого займа. Как пример, можете посмотреть здесь https://oranta.ua/upload/iblock/00d/00d02ec39a8890... Правила "Оранты" предоставления такой страховки. Пообщайтесь с различными страховыми компаниями, кто из них что Вам предложит.

    Надеюсь консультация Вам будет полезной.

    • Юрий Клиент 2 года назад

      Тобто , виходячи з цього, страховий платіж маю проплатити я?

      • Бондарь Владимир Борисович
        40%

        В такому випадку так. Страхується Ваша відповідальність за неповернення кредиту. Це так, як страхування відповідальності від ДТП - особа винна, а відшкодовує страхова компанія. Я ж так розумію кошти інвестором надаються на поворотній основі? Тобто Ви їх колись повинні повернути? Чи інвестор надає кошти за частку у проєкті? Тоді тут повинно бути інше страхування

        • Юрий Клиент 2 года назад

          Інвестор іноземний,з Україною працює тільки формою кредиту. Поліс страхування в даній ситуації оформляється перед отриманням кредиту?

    Адвокат Евгений Александрович
    60%

    Добрий вечір, Юрій!

    Якщо мова йде про страхування інвестицій, то під страхуванням інвестицій розуміють страхування таких вкладень інвестора, які пов'язані з одержанням прибутку, а саме — підприємницьких (реальних) та фінансових інвестицій.

    В Україні законодавче визначення інвестицій наведено в Законі України "Про інвестиційну діяльність".

    Фінансові інвестиції — це придбання різного роду фінансових активів.

    Якщо інвестор або інша особа, що діє на ринку фінансових інвестицій, страхує себе від можливих збитків у зв'язку з операціями на такому ринку, купуючи страховий поліс у професійного страховика, який не бере участі в угоді та виступає як третя особа, то таке страхування називається страхуванням фінансових інвестицій.

    Підприємницькі інвестиції — це вкладання майнових та інших цінностей (коштів) безпосередньо в здійснення певного інвестиційного проекту. Під страхуванням підприємницьких інвестицій розуміють угоду, при якій інвестор купляє поліс страхової компанії, яка не буде участі в цій угоді.

    Так, інвестор-підприємець може страхувати не тільки свій капітал, але й майбутні доходи, пов'язані з певним інвестиційним вкладом. Така форма страхування доходів с більш прийнятною, вона базується на фактичних даних про прибутковість уже діючих об'єктів і тісно пов'язана з майновим страхуванням.

    Укладання договору страхування здійснюється на основі письмової заяви страхувальника. Договір страхування укладається, як правило, на рік. Продовження дії договору на наступний рік може здійснюватися авансовим внесенням відповідної суми страхових платежів.

    Таким чином, у випадку страхування інвестицій, витрати несе інвестор.

    Можливо інвестор бажає не застрахувати інвестиції, а лише надати позику, то він хоче щоб Ви як позичальник були застрахован від нещасних випадків, то у такому випадку Вам треба оформити страховий поліс, оформлення якого оплачувати повинні Ви.

    Всього доброго!

    • Юрий Клиент 2 года назад

      Дуже вдячний.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    щодо вашого питання

    Під страхуванням інвестицій розуміють страхування таких вкладень інвестора, які пов'язані з одержанням прибутку, а саме — підприємницьких (реальних) та фінансових інвестицій.

    Фінансові інвестиції — це придбання різного роду фінансових активів. Розрізняють три форми фінансових інвестицій:

    1) вкладення капіталу в дохідні інструменти фондового ринку (цінні папери);

    2) вкладення капіталу в дохідні інструменти грошового ринку (депозитні вклади);

    3) вкладення капіталу в статутний капітал інших суб'єктів господарювання.

    Якщо інвестор або інша особа, що діє на ринку фінансових інвестицій, страхує себе від можливих збитків у зв'язку з операціями на такому ринку, купуючи страховий поліс у професійного страховика, який не бере участі в угоді та виступає як третя особа, то таке страхування називається страхуванням фінансових інвестицій.

    Операції на фінансовому ринку як об'єкта страхування відрізняються порівняно з іншими об'єктами страхування. Інвестор свідомо йде на певний ризик, вкладаючи свої кошти, знаючи наперед, який прибуток він одержить. Звернення за допомогою до страховика, зменшуючи ризик, одночасно зменшує і прибуток у силу того, що інвестор сплачує страховику страхову премію. Таким чином, інвестор може вибрати менш ризикований спосіб вкладання капіталу й одержати менший прибуток. Такі можливості щодо страхування операцій на фондовому ринку доступні для інвестора на достатньо розвиненому фінансовому ринку.

    Детальніше про умови та компанії, що займаються зазначеним за посиланням https://ffin.ua/blog/articles/investopediia/post/y...https://www.pzu.com.ua/admin/upload/file/informati...

    Успіхів

    • Юрий Клиент 2 года назад

      Дуже вдячний за відповідь

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Інвестиційне страхування життя, більш відоме як unit-linked – це спосіб інвестування в міжнародні активи через страхування життя. Серед найбільш поширених інвестиційних інструментів – пайові інвестиційні фонди (ПІФи), на заході їх називають взаємними фондами та ETF фонди.

    Unit-linked має перевагу над традиційними страховими полісами, оскільки надає страхувальнику можливість інвестувати в ряд інвестиційних інструментів разом із свободою адаптувати портфель відповідно до його потреб та цілей.

    Страховий поліс лише відіграє роль оболонки для інвестування. Замість відкриття брокерського рахунку, ви купуєте поліс страхування життя, через який інвестуєте свої кошти. Як і на брокерському рахунку, вам необхідно самостійно або за допомогою фінансового радника обирати фонди для інвестицій. На складений портфель впливають ринкові ризики, тому дохідність не гарантована, на відміну від класичного страхування життя.

    Інвестиційне страхування життя або unit-linked – це спосіб інвестування в міжнародні активи через страхування життя. Страховий поліс відіграє роль оболонки для інвестування. Ви інвестуєте свої кошти через страхову компанію, як через звичайний брокерський рахунок.

    Після закінчення терміну дії полісу накопичений капітал можна зняти повністю, частково або налаштувати автоматичну виплату фіксованих сум у вигляді пасивного доходу. До того ж решта капіталу продовжуватиме працювати, генеруючи додатковий прибуток. У випадку настання смерті власника такого полісу, спадкоємці отримають виплату у розмірі 101% від накопиченої суми.

    Види програм

    Існує декілька видів програм:

    Накопичувальна – клієнт робить регулярні внески протягом визначеного періоду. Мінімальний розмір внеску 100 $ на місяць або 1200 $ в рік. Страхова компанія розміщує ці внески відповідно до заздалегідь складеного інвестиційного портфелю.

    Програма з одноразовим внеском – клієнт робить одноразовий внесок від 10 000 $. Як і в накопичувальній програмі, страхова компанія розміщує ці внески відповідно до заздалегідь складеного інвестиційного портфелю.

    Професійна програма з одноразовим внеском – інвестор робить одноразовий внесок сумою від 75 000 $. В даному випадку клієнт може купувати будь-які фінансові інструменти без обмежень.

    Програми з фіксованою відсотковою ставкою – клієнт може робити регулярні або одноразові внески на вибір. Мінімальний регулярний внесок 200 $ в місяць або 10 000 $ при одноразовому внеску. Процентна ставка коливається від 2,5 до 6% річних залежно від обраного типу програми.

    Програми із захистом від збитку інвестованого капіталу – клієнт може робити регулярні або одноразові внески на вибір. Інвестиції відбуваються в американський фондовий індекс S&P 500. Мінімальний регулярний внесок – 200 $ щомісяця або 10 000 $ при одноразовій інвестиції. Терміни інвестування – 7, 10, 15 та 20 років із захистом капіталу до 160% від інвестованої суми залежно від програми.

    В які активи можна інвестувати через продукти unit-linked

    При відкритті накопичувальної програми кошти інвестора вкладаються в закордонні пайові ETF фонди, які перебувають під управлінням інвестиційних компаній зі світовими іменами – таких як Fidelity, BlackRock, Franklin Templeton Investments, Morgan Stanley, iShares та ін. Ці фонди охоплюють майже всі сектори світової економіки – біотехнології, нерухомість, високі технології тощо, а також регіони – такі як Єврозона, Німеччина, Індія, Китай, США і т.д. Таке різноманіття дає можливість створити широко диверсифікований інвестиційний портфель згідно з будь-якими цілями та побажаннями клієнта.

    Інвестиційне страхування життя unit-linked: що це, його особливості та кому підходить

    Інвестиційний портфель з ПІФів та ETF фондів одного з наших клієнтів із середньорічною прибутковістю 10,2% за останні 10 років

    Для програм із внеском від 75 000 $ обмежень по інвестиційним інструментам та ліквідності немає. Тут є можливість інвестувати в окремі акції, облігації, ETF фонди, взаємні фонди (ПІФи) та структурні ноти.

    Читайте також: Інвестиції у ці 5 мегатрендів окупляться і без зростаючого ринку

    Особливості продуктів unit-linked

    Захист капіталу інвестора від банкрутства страхової компанії

    Кошти інвестора захищені від банкрутства страхової компанії на чотирьох рівнях.

    Через сегрегацію (відокремлення) активів клієнта від майна компанії. Кошти інвесторів знаходяться у банків-кастодіанів.

    Через резервний фонд страхових компаній, в який вони зобов’язані перераховувати частину клієнтських внесків.

    У випадку банкрутства страхової компанії, державний орган тієї країни, де вона зареєстрована, визначає ліквідаційних менеджерів. Вони проводять процедуру банкрутства та погашення заборгованості визначенням переліку кредиторів та активів для реалізації.

    Якщо попередні рівні не спрацювали, клієнт отримає компенсацію із фонду захисту власників страхових полісів.

    Низький поріг входу

    Відкрити накопичувальну програму unit-linked можна починаючи від 100 $ на місяць терміном на 10 років і більше або від 200 $ на місяць терміном до 10 років. Програму із одноразовим внеском можна відкрити, починаючи від 10 000 $. За лояльність та збільшені внески інвестор може отримати до 5% у якості бонусу від страхової компанії.

    Спрощене оподаткування

    Оскільки інвестування через продукти unit-linked покрите оболонкою страхування, не варто подавати щорічну податкову декларацію та платити податки як у випадку з брокерським рахунком. Це надає додаткові переваги, оскільки кошти, які б пішли на податки, можна реінвестувати, а це суттєва прибавка у рості капіталу. Податок на прибутки виникає лише у випадку переводу коштів на банківський рахунок в Україні. Сьогодні це 18% плюс 1,5% військового збору від прибутку, який розраховується як різниця між усіма внесками і вартістю рахунку при виведенні всієї накопиченої суми. При отриманні регулярних фіксованих виплат (пасивного доходу) на карту українського банку, сплачується 19,5% від 60% суми такої виплати. Особи старші 70 років звільняються від сплати податків.

    Зручність при інвестуванні та управлінні коштами

    Інвестування через продукти unit-linked може бути автоматичним. Для цього достатньо «прив’язати» банківську карту, з якої страхова компанія буде регулярно і без комісій списувати потрібну суму. Ці кошти розподіляються між обраними клієнтом фондами в заздалегідь заданій пропорції.

    За інвестиційним портфелем клієнт може спостерігати 24/7 через особистий онлайн-кабінет. Також через цей кабінет можна робити розбалансування портфелю, купувати чи продавити фонди та виконувати інші операції.

    Інвестиційне страхування життя unit-linked: що це, його особливості та кому підходить

    Онлайн-кабінет клієнта в компанії Investors Trust

    Чітка процедура передачі в спадок

    При відкритті програми клієнт вказує спадкоємців та їх долі. Вони у випадку настання смерті власника програми unit-linked отримують накопичений капітал. Сума виплат складає 101% від усього капіталу. Процедура передачі спадку значно простіша та швидша ніж в Україні і триває до 3-х днів.

    Захист від претензій третіх сторін

    Оскільки інвестування відбувається через поліс страхування життя, ці кошти не можуть бути арештовані, поділені при розлученні тощо. Це означає, що можна отримати абсолютно легальний захист ваших активів від різних непередбачуваних ситуацій. Активи клієнтів знаходяться під захистом допоки розміщені в страховій компанії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Інвестор іноземний,з Україною працює тільки формою кредиту. Поліс страхування в даній ситуації оформляється перед отриманням кредиту?

    Хххххххххххххххххххх

    Добрый вечер!

    Изучите: https://dtkt.com.ua/debet/rus/2001/23/23pr6.html

    Юрий Клиент 2 года назад

    Изучил. Большое Вам


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України