Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 12 июля 2021, вопрос №44945

Что делать, если большие задержки по выплатам на альтернативной службе?

Здравствуйте. Я прохожу альтернативную службу на государственном предприятии, как и полагается. Как понимаю, такую сферу поддерживает соц служба и закон. Уже практически пол года задержки в зарплате (минимальная зарплата), доходит до того, что выплата может прийти - 1000 грн в 2-3 недели, и по срокам отдается зарплата только за май, а уже июнь. Вопрос: если человек проходит альтернативную службу и все это на другом уровне, нежели у других рабочих - защищает ли его закон и может ли он обратиться, чтоб предпринялись какие-то действия или нет? Ведь соц защита то не допускает таких бешаных задержек по пенсиям и прочим выплатам.

Ответы юристов (1)

    Юрій
    Общаться в чате Юрій 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    У статті 1 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено, що він регулює трудові відносини всіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, підвищенню ефективності суспільного виробництва і піднесенню на цій основі матеріального і культурного рівня життя трудящих, зміцненню трудової дисципліни і поступовому перетворенню праці на благо суспільства в першу життєву потребу кожної працездатної людини.

    Згідно зі статтею 2-1 КЗпП, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їх прав, повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції", а також сприяння особі у здійсненні такого повідомлення, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

    Отже, КЗпП поширюється на усі трудові відносини, що виникають в державі.

    Відповідно до статті 94 — заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

    У статті 115 втзначено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

    Пропуск встановлених строків для виплати заробітної плати вказує на порушення роботодавцем права працівника на оплату праці, що також включає право на своєчасну оплату праці.

    У разі вчинення такого порушення, то працівник вправі звернутись до суду для оскарження затримки виплати з/п і стягнути її у примусовому порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України