Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 15 июля 2021, вопрос №45099 600₴

Грошові маніпуляції з карткою банку

Випадок такий , я офіцер ЗСУ донас взяли на службу одного парня з діагнозом параноїдна шизофренія але як він йшов наслужбу то він це утаїв так вишло,десь півроку я повозив його по госпіталях шоб йогодіагноз підвердився,коли забирав його з київського госпіталля мені видали його документи і я його супроводив до частини ,і потім з цими документами супроводив до військомата бо його звільнили подіагнозу і то шо цей діагноз не звязаний зі ,коли ми були майе біля військомата я йому передав його осбисті речі,і зробив голосовий запис на діктовфон шо він підверджував шо отримав всі документи на руки і претензій немає,тепер ж до мене звоне участковий і утверждає шо я не законо заволодів карткою цього шизіка і знімав кошти з його рахунку.
шо мені робити в такій ситуації?
і вдруг шо чи мона силатися шо цей чоловік психічно хворий?

Ответы юристов (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    - шо мені робити в такій ситуації?

    Головне бути спокійними і чітко пояснювати всі обставини ситуації, про які Ви описали вище.

    Якщо стверджують, що Ви заволоділи карткою, і Ви звичайно такі звинувачення відкидаєте, то нехай доведуть, що Ви заволоділи карткою і знімали гроші в власних інтересах.

    Обставина доказування чітко покладається на державу, у особі наприклад дільничого!

    Однак впевнений, що ніяких доказів не було і не могло бути.

    Але у будь-якому випадку пояснюйте все, як було насправді, і до Вас у майбутньому не виникне запитань.

    - і вдруг шо чи можна силатися шо цей чоловік психічно хворий?

    ця обставина повинна враховуватися при обробці інформації, що йде від такої особи. Звичайно, можете при розмові з дільничим згадати і про це, не розкриваючи його основний діагноз.

    Успіхів!

    • Общаться в чате Чемпіони ЛОЛ Клиент 2 года назад

      а яке наказанія за такі махінації участковий стверджував шо зняли приблизно 3.5 тисяч доларів

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    41.7%
    Общаться в чате Тарасюк Віктор Анатолійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! Для початку нагадаю Вам і для передачі дільничому: В Україні діє презумпцію невинуватості яка закріплена в ст. 17 Кримінального кодексу України: Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    Одна лише заява що Ви заволоділи карткою це лише підстава для проведення перевірки. Якщо людина хвора, це також не означає, що її заяви не треба перевіряти.

    Що робити? Звернутись до адвоката, тут потрібна професійна допомога. Посилання на те що людина "шизік, психічно хворий" - це не аргумент!

    Будуть питання звертайтесь. Контакти в профілі, гарантую якісну кваліфіковану правову допомогу.

    • Крикун Сергій  Павлович
      Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

      Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

      Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

      Вікторе Анатолійовичу, стаття КК не 17, а 2 - це щодо Вашої кваліфікованої павової допомоги.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    в залежності від того, як правоохоронні органи кваліфікують таке діяння.

    Це може бути або частина 1 статті 185 ККУ:

    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    або

    може бути частина 2 статті 190 ККУ

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    Общаться в чате Тарасюк Віктор Анатолійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    P.S. Для того, щоб не нашкодити собі, найкраща рекомендація: Не давайте ніяких показів. Стаття 63 Конституції України: Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе,

    Обовязок розслідування та доказування - це робота правоохоронних органів.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Зверніть увагу на:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням.

    Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. ...".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    Якщо Вас викличуть на допит в якості свідка, то можете скористатися наступними порадами:

    1. Відповідно до ст. 224 КПК слідчий може провести допит за місцем проведення досудового розслідування або в іншому місці за погодженням (!) З особою, яку збираються допитати. Проведення допиту в нічний час (з 22-00 до 6-00 години) не допускається, крім виняткових випадків, коли затримка в допиті може призвести до втрати слідів кримінального правопорушення або втечі підозрюваного (а не свідка!). Є три головні умови, при дотриманні яких допит свідка вважається законним: наявність кримінального провадження, попередження про права і відповідальності за відмову від дачі показань і дачу завідомо неправдивих показань свідком, а також ведення протоколу допиту. На допиті можливе застосування технічних засобів фіксації (за рішенням слідчого або на вимогу самого свідка) відповідно до положень ст. ст.103, 104, 223, 224 КПК. Інакше це не допит, а опитування, яке (опитування), на відміну від допиту, носить виключно добровільний характер і від якого можна без наслідків відмовитися.

    2. Згідно з нормами КПК, проводити допит свідка уповноважені прокурор і слідчий (слідчий суддя, суд). Прокурор і слідчий також мають право видати окреме доручення на проведення допиту оперативному співробітнику. При відсутності такого доручення проведення допиту оперативними співробітниками є незаконним. Заявіть про це в тому випадку, якщо Вас намагається допитати оперативний співробітник (а не слідчий або прокурор) і не може при цьому пред’явити письмове доручення від слідчого (прокурора) на проведення саме цієї слідчої дії і саме з Вами.

    3. Відповідно до ст. 63 Конституції України кожен має право без наслідків відмовитися давати показання (і пояснення) щодо себе, членів сім’ї та найближчих родичів. Два трюки слідчого з метою обійти цю статтю Конституції: «розкажіть не про себе, а про інших», «під цю статтю підпадає не будь-яка, а тільки та інформація, яка може привести до звинувачення свідка або його родичів». Не піддавайтеся на такі маніпуляції.

    4. Фіксуйте в протоколі точний час початку і закінчення допиту (ст. 104 КПК). Допит не може тривати більше двох годин без перерви і більш, ніж вісім годин на день, в іншому випадку це пряме порушення ч. 2 ст. 224 КПК і прояв психологічного тиску на свідка.

    5. Перед допитом треба запитати у слідчого суть кримінального провадження і причину виклику свідком по даній справі саме Вас. Ви маєте право це знати, а слідчий зобов’язаний забезпечити Вам це право згідно з п. 1 ч. 1 ст. 66 КПК.

    6. Пам’ятайте, що питання, поставлені на допиті, повинні стосуватися тільки даного кримінального провадження (ч. 1 ст. 95 КПК). Інші питання потрібно вважати незаконними і припиняти їх зустрічним питанням: «А як ЦЕ стосується ЦЬОГО кримінального провадження?». Запам’ятайте, на питання, які не стосуються даного кримінального провадження, Ви відповідати не зобов’язані. Вимагайте занести саме цю фразу в протокол допиту.

    7. Уважно читайте протокол допиту перед тим, як його підписати. Підписувати необхідно кожну сторінку протоколу – це не заборонено. Незаповнені графи в протоколі завжди перекреслюйте буквою «Z», плюс закреслюйте всі порожні місця в протоколі. Так як всі порожні місця в протоколі можуть згодом бути заповнені слідчим самостійно, без Вашого відома і не на Вашу користь.

    8. Дані про всіх осіб, присутніх на допиті, повинні обов’язково вноситися до протоколу. Тому, не соромтеся вимагати у слідчого внести інформацію про всіх осіб, які перебувають в кабінеті, де проводиться допит. На заперечення слідчого про те, що вони не беруть участь в допиті, відповідайте, що закон вимагає внесення до протоколу всіх осіб, які присутні на допиті, а не тільки тих, хто в ньому бере участь (ч. 3 ст. 104 КПК). Зайві помічники слідчого Вам на допиті точно не потрібні.

    9. Всі помилки, допущені слідчим, рекомендую вказувати в зауваженнях до протоколу – внизу протоколу перед підписом свідка. Потрібно письмово фіксувати всі помилки в своїх записах під час допиту, а не тримати їх в пам’яті. При цьому слід пам’ятати, що записувати зайве на допиті не рекомендується, так як Ваші записи можуть бути після закінчення допиту вилучені слідчим і прикладені до протоколу допиту.

    10. Не ознайомлення Вас перед початком допиту з Вашими правами і відповідальністю – це грубе порушення. Вкажіть це в протоколі перед Вашим підписом.

    11. Після закінчення допиту Вас можуть перекваліфікувати зі свідка на підозрюваного, обшукати, тимчасово вилучити весь вміст кишень і сумок, затримати. Висновок – не беріть з собою на допит нічого зайвого. Все, що Ви візьмете з собою до слідчого може бути згодом їм оглянуто та вилучено.

    12. Пам’ятайте, що якщо Ви в своїх свідченнях посилаєтеся на інших людей, то їх теж, як правило, повинні будуть знайти і допитати (посилаючись на Ваші показання). Тому, будьте обережні у висловлюваннях щодо інших осіб!

    13. Забороняється застосування на допиті насильства, погроз та інших незаконних методів ведення слідства, які принижують гідність людини (ст. 11 КПК). За ці дії передбачено покарання до 3-х років позбавлення волі, а якщо застосовувалося насильство – до 8 років відповідно до ст. 373 КК України. У разі необхідності, – нагадайте про це слідчому, він стане ввічливим, перевірено.

    14. У разі чинення тиску на Вас або наявності інших зловживань з боку слідчого – обов’язково вкажіть це в протоколі допиту (перед Вашим підписом!)

    15. У кінці протоколу, перед Вашим підписом включіть фразу про те, що всі зауваження з приводу даної слідчої дії будуть викладені Вами в скарзі в установлений законом термін. Це дасть Вам і Вашому адвокату час добре і юридично грамотно сформулювати свої зауваження, і подати скаргу в інший день.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Правоохранительные органы довольно часто, не имея весомых и прямых доказательств причастности лица к совершению правонарушения, идут на умышленное нарушение презумпции невиновности ради того, чтобы сформировать в суде и обществе утвердительно-обвинительное мнение еще до приговора. Как результат - налицо ситуации, когда все вокруг считают лицо виновным, а суд не может вынести обвинительный приговор из-за нехватки достаточных доказательств его виновности.

    Принцип презумпции невиновности говорит о том, что обвиняемый невиновен, пока его вина не будет доказана приговором суда, вступившего в законную силу. Этот принцип является фундаментом для обеспечения справедливого суда и реализации права на защиту лица, в отношении которого ведется уголовное преследование. "Доказывать должен тот, кто утверждает, а не тот, кто отрицает", - один из постулатов древнеримского права.

    Презумпция невиновности закреплена в нормах национального законодательства (в ст. 62 Конституции Украины и ст. 17 Уголовного процессуального кодекса Украины - далее УПК Украины) и международных актах.

    УПК Украины подтверждает, что никто не обязан доказывать свою невиновность в совершении уголовного правонарушения и должен быть оправдан, если сторона обвинения не докажет виновность лица вне всяких сомнений. Все сомнения относительно доказанности вины лица толкуются в пользу такого лица.

    Сомнения формируются из косвенных и полученных незаконным путем доказательств, собранных стороной обвинения, на которую государством возложена обязанность доказывать вину лица.

    Отсюда первый и главный совет - храните молчание во время контакта с правоохранительными органами до разговора со своим адвокатом. Адвокат - это первое лицо, которому вы должны позвонить в таких ситуациях. Если у вас нет адвоката - звоните родственникам или друзьям и просите только об одном - срочно найти адвоката.

    Смолчать и не наговорить лишнего могут далеко не все. К тому же правоохранители умело используют время, когда человек еще не успел пообщаться с адвокатом, прибегают к запугиванию, провоцированию на чистосердечные разговоры, обещаниям отпустить за признание и т.п.

    Внимательно вычитывайте каждый документ, полученный от следователя, прокурора и суда, на предмет выявления лексических конструкций, однозначно свидетельствующих о вашей виновности как об установленном факте. Например, "вина подтверждается", "совершил правонарушение", "совершил преступление" и т.п. На стадии досудебного расследования лицо лишь "подозревается в совершении правонарушения", и поэтому в процессуальных документах формулировки должны звучать именно так.

    И последнее - не применяйте сами на себя статью, пусть об этом болит голова у полиции.

    На встречу с полицией идите с адвокатом.

    Бондарь Владимир Борисович
    Общаться в чате Бондарь Владимир Борисович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! Згоден з колегами стосовно презумпції невинуватості. Підтримую колегуТарасюк Віктор Анатолійович щодо права не давати показання на підставі ст.63 Конституції України.

    Конкретні рекомендації: 1. Припинити будь -яке непроцесуальне спілкування з правоохоронцями, ні по телефону, ні вживу.

    2. Якщо кудись викликають - вимагати надати повістку, в якій чітко повинно бути зазначено в якості кого Вас викликають і по якій справі (кримінальному провадженню).

    3. Ніяких пояснень, тим більше письмових не давати, посилаючись на ст.63 Конституції України.

    Оскільки з Вами спілкувався дільничний, то це значить скоріш за все, що ніякої кримінальної справи не порушено (не внесено даних про кримінальне правопорушення до ЄРДР).

    Навіть свідок має право на правничу допомогу у кримінальному провадженні.

    Отримаєте офіційний виклик (повістку) - звертайтесь особисто через сайт. Досвід захисту у криінальних провадженнях - більше 20 років.

    Якщо консультація була корисна - залишайте відгук на сайті. Всього Вам найкращого!

    • Общаться в чате Чемпіони ЛОЛ Клиент 2 года назад

      а яка вартість ваших послуг в загальному?

      • Бондарь Владимир Борисович
        Общаться в чате Бондарь Владимир Борисович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Приблизна вартість послуг зазначена на цьому сайті. Для щоб обговорити конкретну вартість послуг створіть особистий лід для мене (натисніть кнопку "звернутись" "обратиться")- це безкоштовно. Після цього я зможу з вами зв'язатися і обговорити всі умови.

    • Общаться в чате Чемпіони ЛОЛ Клиент 2 года назад

      а яка вартість ваших послуг в загальному?

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, то дещо розподіллю інформацію

    Щодо зняття коштів то вкажу, що всі банкомати обладнані камерами відеоспостереження, тобто банк містить фото осіб, що знімають готівку через термінали, отже якби ви користувались чужою карткою то по часу отримання готівки та номеру терміналу не є проблематичним встановити особу що користувалась карткою.

    Щодо участкового то досить ймовірно, що особа яка вам телефонує, не є працівником поліції, Якщо ж це дійсно працівник поліції, то зазвичай зазначена категорія осіб просить підійти до них у відділок та уточнити інформацію, що отримана ними від громадян, а відомості отримані від зазначеного вами громадянина є недостовірними та ненадійними через діагноз.

    Щодо аспектів хвороби вашого знайомого

    То симптоми зазначеної звороби – це маячні ідеї, галюцинації або безглузда поведінка, які стають приводом для того, щоб звернутися до лікаря-психіатра. Є також і такі малопомітні симптоми, які більш вражають особистість, наприклад, відсутність ініціативи, відсутність цікавості до роботи. Саме ці симптоми більш усього руйнують життя людини. Тобто, через цей розлад людина відривається від суспільства, від роботи, від свого оточення. Основний метод лікування шизофренії – психофармакологічні засоби.

    Відповідно до чинного законодавства, якщо хворий на шизофренію не є небезпечним, ніхто не має права примусово його лікувати, розповіли лікарі. Але слід розуміти, що без лікування хвороба прогресує.

    Щодо законодавства то ч. 2 ст. 19 ККУ, Зазначає, що не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

    Наведену в законі сукупність ознак, що характеризують неосудність, називають формулою неосудності. 2 критерії: Медичний (біологічний) критерій: 1) хронічна психічна хвороба (шизофренія, епілепсія, параноя, прогресивний параліч, маніакально-депресивний психоз) – усі ці хвороби є прогресуючими, важко виліковними чи взагалі невиліковні. Хоча і при цих хворобах можливі так звані світлі проміжки; 2) тимчасовий розлад психічної діяльності – гостре, нетривале психічне захворювання, що відбувається у вигляді нападів. Це захворювання раптово виникає (часто як наслідок тяжких душевних травм) і за сприятливих обставин раптово минає (паталогічні афекти, алкогольні психози та ін.); 3) недоумство (олігофренія) – найтяжче психічне захворювання (психічне каліцтво). Є постійним, природженим видом порушення психіки, що вражає розумові здібності людини. 3 форми – ідіотія, імбецильність, дебільність, що різняться між собою різною тяжкістю вираження хвороби; 4) інший хворобливий стан психіки – такі хворобливі розлади психіки, що їх не охоплюють раніше названі види психічних захворювань (важкі форми психастенії та ін.), це не психічні захворювання в чистому вигляді, але за своїми психопатичними порушеннями вони можуть бути прирівняні до них. Для наявності медичного критерію неосудності досить встановити, що на час вчинення суспільно небезпечного діяння особа страждала хоча б на одне із зазначених захворювань. Інші можливі психічні стани, які негативно впливають на поведінку особи не виключають осудності. У певних випадках вони можуть розглядатися лише як обставини, що пом’якшують відповідальність. Встановлення медичного критерії ще не дає підстав для висновку про неосудність особи на час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого КЗ. Наявність його є лише підставою для встановлення критерію юридичного, який остаточно визначає стан неосудності. Юридичний (психологічний) критерій неосудності виражається в нездатності особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними саме внаслідок наявності психічного захворювання, тобто критерію медичного. ч. 2 ст. 19 ККУ: 2 ознаки юридичного критерію: інтелектуальна – особа не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність), не розуміє справжнього змісту своєї поведінки, а тому не може розуміти і його суспільну небезпечність і особа не здатна усвідомлювати, що її дія має суспільно небезпечний характер; вольова – особа не може керувати своїми діями (бездіяльністю). Юридичний критерій містить у собі ознаки, що визначають тяжкість захворювання, глибину враження психіки, ступінь впливу психічного захворювання на здатність усвідомлювати характер вчинюваного діяння. Отже, особа може бути визнана неосудною тільки тоді, коли встановлена хоча б одна з ознак юридичного критерію на підставі хоча б однієї з ознак медичного критерію.

    Однак ч. 3 ст. 19 ККУ Не підлягає покаранню особа, яка вчинила злочин у стані осудності, але до постановлення вироку захворіла на психічну хворобу, що позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними. До такої особи за рішенням суду можуть застосовуватися примусові заходи медичного характеру, а після одужання така особа може підлягати покаранню.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    На данний час в Україні існує сформована судова практика по притягненню до відповідальності осіб, які обвинувачуються у кражі саме банківської картки.

    Продивіться будь-ласка це посилання https://reyestr.court.gov.ua/Review/80005723

    Такі дії кваліфікуються за сукупністю злочинів передбачених статтями 375 та 185 Кримінального кодексу і передбачають покарання до 5 років обмеження волі.

    Такі злочини є проступками, а тому по ним є свої специфічні особливості кримінального провадження, якими нажаль, користуються слідчі не на користь обвинувачених. Зокрема, весь пакет документів готується слідчим, затверджується прокурором, на вас тиснуть (інколи - аж занадто!) підписати певні документи, згідно з якими ви будете позбавлені повноцінного судового розгляду свого обвинувачення в суді.

    Нажаль, ви не слова не кажете про таке - чому саме вам зателефонував слідчий? потерпілий без сумніву контактував не тільки з вами, але набрали саме вас? Чи часом ви наприклад, за дорученням та в інтересах потерпілого в той же день не купували йому, наприклад, цукерок чи води, в магазині та/або супермаркеті і тепер така операція відобразилась по банківський виписці, а далі вже слідчий виходячи з цього взяв відеозапис відвідувачів в магазині?

    Нажаль, потрібні подробиці, а ви їх не даєте, а тому я раджу вам звернутись до особисто через персональний лід, для надання додаткових роз'яснень

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Вашу вину ще потрібно довести ,фактами та документами, якщо заяву подано тією особою потерпілим, то слідчий має провести перевірку фактів, Вас можуть опитати по обставинам ,що викладені у заяві.

    Ви можете долучити до пояснень копії медичних довідок, про стан здоров'я потерпілого. (За такого діагнозу,особа не може певною мірою керувати своїми діями та усвідомлювати наслідки).

    Суть презумпції невинності не в тому, що особа є невинною, а в тому, що існує припущення щодо її невинності. Презумпція невинності не може бути виправдана одним лише ліберальним прагненням полегшити становище обвинуваченого. Вона стимулює доказування вини особи і доки цього не буде досягнуто, ніхто не може бути визнаний винним. Відповідно до принципу презумпції невинності на обвинуваченого (а також на його захисника) не може бути покладено обов'язок доводити свою невинність, наявність обставин, які виключають кримінальну відповідальність. Цей обов'язок покладається на органи, що висунули обвинувачення (на особу, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора), але це не виключає права обвинуваченого доводити свою повну невинність або меншу вину. Усі обставини, що наводяться ним у свій захист, повинні бути ретельно досліджені слідчими органами, прокурором і судом.

    Презумпція невинності має декілька правил:

    обов'язковість доказування вини обвинуваченого покладається на обвинувачів (на особу, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора);

    обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях, будь-який не усунений сумнів у винуватості тлумачиться на користь обвинуваченого («in dubio pro reo»);

    обвинувальний вирок виноситься лише за умови, що в ході судового розгляду винність підсудного у вчиненні злочину доведена повністю, недоведена вина в юридичному розумінні дорівнює доведеній невинуватості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 2. Підстава кримінальної відповідальності...

    2. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини..

    Стаття 1176. Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду

    1. Шкода, завдана фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт, відшкодовується державою у повному обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду...";

    "Стаття 36. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

    1. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними...".

    У кримінальному судочинстві дії презумпція невинуватості, тобто, якщо щодо Вас буде порушено кримінальну справу, то не Ви повиннні доводити свою невинуватість, а прокур повиннен довести Вашу вину; а в цивільному судочинстві навпаки - діє презумпція винуватості, тобто, якщо щодо Вас порушено цивільну справу (подано до Вас позов), то не позивач повинен доводити Вашу вину, а Ви повинні довести свою. невинуватість.

    Щодо хвороби хлопця. З лав ВСУ хлопця звільнено, як Ви пишете, за станом здоров'я. Але допоки судом не буде прийнято рішення про обмеження його дієздатності, він ввається дієздатною особою і має всі права, передбачені громадянам чинним законодавством. Вам відомо, які документи та про що видано у госпіталі. В межах цих документів, оскільки Ви його суповоджували, Вам було видано ці документи, ви можете, маєте право, посилатись на ції документи, як офіційне джерело інформації.

    Дільничному скажіть: якщо у поліції є підстави, нехай порушують кримінальну справу, викликають Вас повісткою на допит, на якому Ви повідомите про документи, які слідчий має витребувати з госпіталю, військомату (центру компектування - його нова назва).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України