Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 липня 2021, питання №45222 100₴

как защитить свою квартиру от нечестных и незаконных посягательств

Здравствуйте. Я затопила соседку снизу и она подала в суд на компенсацию ущерба, но ущерб оценила не реальный, а просто оценила все свое имущество, сумма получилась огромная. Мирным путем решить этот вопрос не удалось потому, что требуемая сумма в 10 раз превышает сумму ущерба. Судебные разбирательства еще продолжаются. Недавно я узнала, что ее цель - моя квартира, она хочет отнять ее в счет долга. Я являюсь единственным владельцем квартиры и прописана в ней со своим 6-ти летним ребенком. Как я могу обезопасить себя от нечестных посягательств на мою квартиру? Можно ли оформить, например, дарственную на кого-то из близких родственников или самого несовершеннолетнего ребенка так, чтобы она не могла потом обратится в суд о взыскании с нового владельца?
Карина. г. Овруч

Відповіді юристів (7)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо Ви власник квартири забрати її ніхто не зможе просто так. Без рішення суду.

    Непорушність права власності Право власності є непорушним. ... Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Стаття 321 ЦК України

    Ви можете оформити договір дарування на дитину у нотаріуса, за погодження з органами опіки при виконкомі місцевої ради.

    Якщо в квартирі зареєстровані неповнолітні дії з майном вчиняються за згоди органу опіки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Дарственная на кого-либо ничего в Вашей ситуации не решит. Если у Вас суд заберет квартиру в счет погашения убытков,то договор дарения признают недействительным.

    2. А вот место регистрации ребенка в квартире, во многом обезапасит Вас. Ребенка не могут выбросить на улицу.

    3. Лучшая защита для Вас это в Суде. Требуйте проведения судебной экспертизы по определению размера ущерба.

    4. Суд даже, если примет решение о компенсации ущерба соседям, не принимает решение об отчуждении квартиры. Принимается решение, что Вы должны компенсировать определенную сумму.

    5. Пострадавшие с решением Суда идут в исполнительную службу и последняя занимается исполнением решения суда.

    Есть определенный порядок исполнительного производства.

    Исполнительное производство открывается в момент вступления в силу исполнительного документа, которое выдают украинские и международные суды, нотариусы, госорганы и другие субъекты на это уполномоченные.

    Решение о взыскании долга всегда исполняется исходя из принципа соразмерности.

    К примеру, за долг в 1 тысячу гривен никто не будет реализовывать квартиру - в первую очередь аресту подлежат счета в банках либо доходы должника.

    После описи, изъять и реализовать могут движимое имущество: транспортные средства, бытовые домашние вещи. В последнем случае дополнением к закону "Об исполнительном производстве" установлен перечень предметов, которые не могут быть изъяты в ходе исполнительного производства.

    Среди этого списка:

    • одежда в определенном количестве на каждое лицо (1 зимнее пальто, обувь и т.д.);
    • мебель (по одной кровати и стулу на каждое лицо);
    • белье;
    • продукты питания из расчета на потребности осужденного и его семьи на три месяца;
    • инструменты, необходимые для профессиональной работы и пр.

    Если сумма долга существенная и не может быть погашена за счет движимого имущества, то у исполнителя есть право на реализацию недвижимости для закрытия долга в пользу взыскателя. В то же время взыскание на жилье не осуществляется:

    • если задолженность лица меньше, чем 20 минимальных зарплат по любому долгу(Сейчас это 12000 грн);
    • по взысканиям кредитных средств, выданных в иностранной валюте.

    Аадвокаты и юристы отмечают, что эпизоды, когда в ходе производства исполнителем были нарушены права должника, не единичны. На такие действия исполнителя потерпевший должник может подать жалобу как к руководителю отдела, которому подотчетен исполнитель, так и впоследствии на высший уровень – к руководителю органа Государственной исполнительной службы или в Управление юстиции, если это частный исполнитель.

    Также в течении десяти рабочих дней после совершения противоправных действий лицо, считающее себя потерпевшим, может подать иск в административный суд.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Карина!

    Прежде всего, хотел бы обратить внимание, что оценка ущерба истцом (соседкой) вполне может быть опровергнута Вами же в том же исковом производстве.

    Вы как ответчик можете не только подавать возражения на исковые требования, на экспертизу и ее доводы, но и просить суд провести альтернативную или же самостоятельно заказать альтернативное суд.заключение, это явно поможет снизить сумму ущерба до реальной.

    В отношении квартиры. Обратите внимание, что есть форма обеспечения иска- ареста на имущество до вынесения решения суда. В вашем случае не применялась?

    Набирайте, оставляя лид на сайте.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    погоджуюсь з викладеного колегами

    Вам в судовому порядку необхідно вимагати експертизу

    та якщо маєте можливість зареєструйте неповнолітню особу у вашій квартирі

    також рекомендую взятии кредит тощо щоб квартиру передати в іпотеку квартиру так як наявність відомостей про квартиру в обтяженнях ускладнить будь-які посягання на квартиру а знімати сторонній особі їх буде складно та довго, для вас це не несе ніяких особливих проблем якщо ви не збираєтесь продавати квартиру.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Карина!

    Вы имеете право подать отзыв на иск в суд, с возражениями и ходатайство о проведении судебной товароведческой экспертизы оспорив оценку, по которой завышено стоимость причиненного ущерба, либо самостоятельно провести и предоставить в суд данную судебную товароведческую экспертизу оспорив оценку, по которой завышено стоимость причиненного ущерба.

    Кроме того, нужно дать оценку Акту затопления квартиры, возможно он оформлен с нарушением закона.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Стаття 178. Відзив

    1. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    2. Відзив підписується відповідачем або його представником.

    3. Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;

    3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

    4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;

    5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

    6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

    7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

    8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    4. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

    5. До відзиву додаються:

    1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

    2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

    6. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

    7. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    8. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

    Стаття 103. Призначення експертизи судом

    1. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

    1) для з’ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

    2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

    2. У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

    3. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

    4. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

    5. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз’яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов’язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

    6. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

    7. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

    Стаття 104. Ухвала про призначення експертизи

    1. Про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

    2. Якщо суд доручає проведення експертизи кільком експертам чи експертним установам, суд в ухвалі призначає провідного експерта або експертну установу.

    3. Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об’єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі).

    4. У разі необхідності суд може заслухати експерта щодо формулювання питання, яке потребує з’ясування, та за його клопотанням дати відповідні роз’яснення щодо поставлених питань. Суд повідомляє учасників справи про вчинення зазначених дій, проте їх неявка не перешкоджає вчиненню цих дій.

    5. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків.

    6. У разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення призначений судом експерт невідкладно подає суду клопотання щодо його уточнення або повідомляє суд про неможливість проведення ним експертизи за поставленими питаннями.

    Стаття 105. Обов’язкове призначення експертизи судом

    1. Призначення експертизи судом є обов’язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов’язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:

    1) характер і ступінь ушкодження здоров’я;

    2) психічний стан особи;

    3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

    Стаття 106. Проведення експертизи на замовлення учасників справи

    1. Учасник справи має право подати до суду висновок експерта, складений на його замовлення.

    2. Порядок проведення експертизи та складення висновків експерта за результатами проведеної експертизи визначається відповідно до чинного законодавства України про проведення судових експертиз.

    3. Висновок експерта, складений за результатами експертизи, під час якої був повністю або частково знищений об’єкт експертизи, який є доказом у справі, або змінено його властивості, не замінює сам доказ та не є підставою для звільнення від обов’язку доказування.

    4. Висновок експерта, складений за результатами експертизи, під час якої був повністю або частково знищений об’єкт експертизи або змінено його властивості, до розгляду судом не приймається, крім випадків, коли особа, яка його подає, доведе можливість проведення додаткової та повторної експертизи з питань, досліджених у висновку експерта.

    5. У висновку експерта зазначається, що висновок підготовлено для подання до суду, та що експерт обізнаний про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок.

    6. Експерт, який склав висновок за зверненням учасника справи, має ті самі права і обов’язки, що й експерт, який здійснює експертизу на підставі ухвали суду.

    7. За заявою учасника справи про наявність підстав для відводу експерта, який підготував висновок на замовлення іншої особи, такий висновок судом до розгляду не приймається, якщо суд визнає наявність таких підстав.

    Стаття 107. Збирання матеріалів для проведення експертизи

    1. Матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

    2. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати.

    Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання, крім випадків вчинення інших дій, безпосередньо пов’язаних із проведенням експертизи.

    3. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

    4. У разі скасування судом ухвали про призначення експертизи, призначений судом експерт зобов’язаний негайно повернути суду матеріали та інші документи, що використовувалися для проведення експертизи.

    Стаття 108. Проведення експертизи

    1. Експертиза проводиться у судовому засіданні або поза межами суду, якщо це потрібно у зв’язку з характером досліджень, або якщо об’єкт досліджень неможливо доставити до суду, або якщо експертиза проводиться за замовленням учасника справи.

    2. У разі якщо суд призначив проведення експертизи експертній установі, керівник такої установи доручає проведення експертизи одному або декільком експертам. Ці експерти надають висновок від свого імені і несуть за нього особисту відповідальність.

    3. Експерт повинен забезпечити збереження об’єкта експертизи.

    4. Якщо експертне дослідження пов’язане з повним або частковим знищенням об’єкта експертизи або зміною його властивостей:

    1) призначений судом експерт має одержати на його проведення відповідний дозвіл суду, який оформляється ухвалою;

    2) залучений учасником справи експерт має повідомити відповідного учасника справи про наслідки проведення експертного дослідження, передбачені цим Кодексом, та одержати письмовий дозвіл на його проведення.

    Вы имеете право оформить договор дарения, удостоверенный нотариально на своего 6-ти летнего ребенка, для перестраховки.

    Всего доброго, ужачи Вам!

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Карина, здравствуйте! В целом согласен с консультациями коллег относительно оценки ситуации. Но! Не спешите брать кредиты и дарить либо иным образом переоформлять квартиру. Нужно оценить реальность претензий вашей истицы. Для этого необходима оценка ситуации по вашему делу, которое в суде. Обращайтесь лично через зеленую кнопку на сайте возле моего фото "звернутись". Мы с Вами свяжемся и оценим ситуацию после предоставления Вами исходных данных по делу. Оценка ситуации - бесплатно.

    Всего Вам доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2658-14#Text):

    "Стаття 6. Оцінювач

    Оцінювачами можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які склали кваліфікаційний іспит та одержали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача відповідно до вимог цього Закону...

    Стаття 7. Випадки проведення оцінки майна

    Оцінка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї з сторін угоди та за згодою сторін.

    Проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках:...

    визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених законом;...

    Проведення незалежної оцінки майна є обов'язковим ... під час вирішення спорів та в інших випадках, визначених законодавством або за згодою сторін..."

    1. Имущество, поврежденное, пришедшее в негодность вследствие затопления должно быть указано в акте затопления квартиры, который составляется представителем ЖЭКа, ОСББ, Управителя дома в присутствии жильцов - сторонами в деле затопления. 2. Размер приченного ущерба подлежит оценке не самой соседкой, а уполномоченным, имеющим свидетельство СПД-оценщиком. 3. В отзыве на иск укажите незаконность указанного в иске размера ущерба, изложите ходатайство об оставлении иска без рассмотрения в связи с необходимостью квалифицированной оценки ущерба.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України