Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 21 июля 2021, вопрос №45479 150₴

Социальные выплаты за рождение ребенка

Добрый день! родился ребенок 22.02.2021, как раз в перед жестким карантином. У моей жены Российский паспорт, у нее закончился срок годности, надо было поменять, посольства долго не работали, это все затянулось и только через 1,5 года смогли сделать свидетельство о рождении. Нам сказали что мы врядли получим деньги за ребенка, так как заявления принимают до 1 года. Как нам быть? Юрист сможет нам помочь?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    На жаль, допомога при народженні дитини може бути надана протягом 1 року після народження.

    Як повідомляється на порталі "Дія" за посиланням https://diia.gov.ua/services/dopomoga-pri-narodzhe...

    Подання заяви: 10 хвилин

    Коли звертатись:

    Протягом 12 місяців з народження дитини. Якщо не встигнете звернутися — отримати допомогу буде неможливо.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день!

    Нам сказали что мы врядли получим деньги за ребенка, так как заявления принимают до 1 года. - на жаль, це дійсно так. Адже, звернутися за призначенням допомоги могла не лише мати дитини, але й батько. А зробити це потрібно було не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини.

    Закон України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-12#Text):

    Стаття 1. Право сімей з дітьми на державну допомогу

    Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Стаття 3. Види державної допомоги сім'ям з дітьми

    Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім'ям з дітьми:

    1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;

    2) допомога при народженні дитини, одноразова натуральна допомога "пакунок малюка";

    Стаття 8. Умови надання і тривалість виплати допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами

    Підставою для призначення жінкам допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами є видана в установленому порядку довідка лікувального закладу встановленого зразка та довідка:

    з основного місця роботи (служби, навчання);

    ліквідаційної комісії для жінок, звільнених з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації;

    державної служби зайнятості для жінок, зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні;

    Стаття 10. Право на допомогу при народженні дитини

    Допомога при народженні дитини за цим Законом надається одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом з дитиною.

    Стаття 11. Умови призначення допомоги при народженні дитини

    Допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини.

    Для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається одним з батьків (опікуном), з яким постійно проживає дитина, заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та копія свідоцтва про народження дитини.

    Даний перелік документів є вичерпним.

    У разі народження (встановлення опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.

    Допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория

    Нам сказали что мы врядли получим деньги за ребенка, так как заявления принимают до 1 года. Как нам быть? Юрист сможет нам помочь?

    можете подать заявление на комиссию - и указать про карантин - возможно Вам пойдут на встречу

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%

    Добрый день!

    Решить Ваш вопрос можно только в судебном порядке, в случае отказа органов соцобеспечения.

    Помощь при рождении ребенка по своей природе является помощью самому ребенку, а не его родителям. Невозможность своевременного обращения одним из родителей в орган, осуществляющий назначения помощи при рождении ребенка, приводит к нарушению интересов ребенка.

    Согласно Конвенции о правах ребенка (п. 1 ст. 3) во всех действиях в отношении детей, независимо от того, предпринимаются они государственными или частными учреждениями, занимающимися вопросами социального обеспечения, судами, административными или законодательными органами, первоочередное внимание уделяется наилучшему обеспечению интересов ребенка (постановление ВС от 14 февраля 2018 по делу № 591/610 / шестнадцатый).

    Но помощь предоставляется только детям - гражданам Украины.

    Если у Вашего ребенка Свидетельство о рождении РФ, то помощь не положена.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Гончаренко Константин
    16.7%

    Доброго дня.

    згідно ст. 6 Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" документи на призначення допомоги, подаються особою самостійно. (або онлайн через сервіс мін соц політики)

    Потрібно подати: заяву, свідоцтво про народження, паспорт, код когось із батьків, копію свідоцтва про народження дитини.

    Документи можна подати на протязі 12 місяців з дня народження дитини

    Ви можете в онлайн режимі подати заяву про призначення допомоги при народженні дитини. Для цього потрібно мати електронно цифровий підпис та на сайті https://e-services.msp.gov.ua/ заповнити заяву

    Враховуючи карантинні обмеження та те, що карантин в Україні продовжено до 31 серпня 2021 року рішенням уряду.

    Подавайте документи на призначення допомоги посилаючись на наступне:

    Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення і 30- ть днів після припинення карантину.

    Ваше питання мають розглянути на комісії та надати письмове рішення , документи подавайте письмово поштою з врученням , або особисто під штамп та вхідний номер , документи подає той з батьків хто має діючий паспорт громадянина України

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    20%

    Добрый день!

    Вы не единственный с такой ситуацией, у многих были такие вопросы (по разным причинам), но срок подачи документов на назначения помощи можно возобновить с помощью подачи ходатайства.

    Или через суд, или через УСЗ (управление соц.защиты областного уровня).

    Конечно сразу советовал бы использовать именно УСЗ, и лишь после суд. В копию обращения на УСЗ, советую указать Минсоцполитики.

    Я такие кейсы сопровождал и успешно.

    Обращайтесь, если необходима помощь, оставляя лид на сайте на мое имя.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України