Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 22 июля 2021, вопрос №45567

Запретить отцу видеться с детьми

Здравствуйте. Как запретить биологическому отцу видеться с детьми? В браке не состояли. В свидетельстве о рождении в графе"отец" прочерк

Ответы юристов (4)

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...):

    "Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене

    1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою."

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran...):

    "18. Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків, прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім'я та по батькові - за вказівкою матері у заяві про державну реєстрацію народження. Графи актового запису про народження "Дата народження", "Місце проживання" в розділі "Відомості про батька" у цьому випадку не заповнюються.".

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 13. Межі здійснення цивільних прав

    1. Цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

    2. При здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині..

    3. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах...

    6. У разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені частинами другою - п'ятою цієї статті, суд може зобов'язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом...".

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 356. Самоправство

    Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.".

    Во-первых, в свидетельстве о рождении в графе "отец" должен быть не прочерк, а Ваша фамилия, а имя и отчество - по Вашему указанию. Во-вторых, статус "биологический отец" законодатесльством не предусмотрен. В-третьих, на домагательства данного лица направьте ему заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении. возможно через нотариуса) об отсутствии его прав в отношении детей, о нарушении ним требований приведенной ст.13 ГК (превышение границ гражданских прав). о наличии в его действиях признаков ст.356 УК (самоуправство), о запрете Вами и недопущении ним в будущем нарушении Ваших и Ваших детей прав под страхом обращения в полицию и суд о запрете с его стороны незаконных действий. Можете также обратиться за консультацией в Службу по делам детей.

    • Маргарита Клиент 2 года назад

      Спасибо большое

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. Зараз законодавством не передбачена можливість ставити прочерк в графі "батько" свідоцтва про народження. Якщо до органу РАЦС батько не звертався та він не був визнаний батьком за рішенням суду, то в свідоцтві про народження вказуються дані міфічного батька. Прізвище та громадянство там вказуються материні, а ім'я та по-батькові-зі слів матері.

    Можете звертатися до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього питання. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію.

    • Маргарита Клиент 2 года назад

      Здравствуйте. Извините, не так выразилась. В графе "отец" записано ФИО с моих слов.

      Спасибо за ответ


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України