Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 июля 2021, вопрос №45956 150₴

Підвищення категорії BE, C

Сервісний центр МВС в Івано-Франківську. Здача теоретичного екзамену на BE, C. Сказали що будуть відбирати права в разі нездачі.

Примусова здавав теорію 2 роки назад при отриманні категорії А
Стаж водіння B категорія - 18 років.

Питанання - чи мали право примуувати здавати теорію на категорію А
Чи мають право відібрати права при неуспішній здачі теорії при зараз (для категорії BE, C)

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Доброго дня!

    По суті, Вам озвучили вірну інформацію!

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 8 травня 1993 р. № 340

    (в редакції постанови Кабінету Міністрів України

    від 20 травня 2009 р. № 511)

    ПОЛОЖЕННЯ

    про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    18. Посвідчення водія на право керування транспортними засобами категорій А1, А, В1, В, С1, С, D1 і D видаються особам, які склали в територіальному сервісному центрі МВС теоретичний і практичний іспити, категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE - практичний, а на право керування трамваєм або тролейбусом - теоретичний іспити.

    Під час теоретичного іспиту перевіряється знання Правил дорожнього руху та інших предметів, передбачених програмою підготовки. Результати складеного теоретичного іспиту вважаються дійсними протягом трьох місяців.

    Під час практичного іспиту перевіряються навички керування транспортними засобами відповідних категорій.

    19. Якщо особа під час теоретичного іспиту не підтвердила знання Правил дорожнього руху, то посвідчення водія повертається після успішного складення повторного іспиту, що призначається не раніше ніж через п'ять днів.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Додам ще до того, що вказано колегами ІНСТРУКЦІЯ про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водіяVII. Видача посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами іншої та нижчої категорії

    1. Для отримання посвідчення водія з правом на керування транспортним засобом іншої категорії особа, крім документів, визначених пунктом 9 розділу I цієї Інструкції, подає до ТСЦ МВС:

    документи, що підтверджують навички керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців (у разі відкриття нижчої категорії транспортних засобів);

    документи, що підтверджують навички керування транспортними засобами більше одного (трьох) року (років) протягом останнього часу з максимально допустимою перервою не більше трьох місяців на дату подання документів до ТСЦ МВС (за потреби у разі відкриття іншої категорії транспортних засобів).

    2. Керування транспортним засобом підтверджується:

    для осіб, що працюють водіями, - завіреною належним чином копією наказу (розпорядження) про призначення особи на посаду або трудового договору (контракту) або витягом з трудової книжки та довідкою з місця роботи із зазначенням дати закріплення за особою транспортного засобу, його марки, моделі і номерного знака. Витяг з трудової книжки або довідка з місця роботи засвідчується підписом посадової особи підприємства. У разі ліквідації підприємства витяг з трудової книжки засвідчується в установленому порядку;

    для осіб, які керують власним транспортним засобом, - реєстраційними документами на такий транспортний засіб;

    для осіб, які керують транспортними засобами, що не є їх власністю, - реєстраційними документами на такий транспортний засіб та документами, що надають право на користування ним, засвідченими в установленому порядку (довіреність або договори, угоди).

    Для підтвердження навичок керування транспортним засобом особа може подати також документи, що підтверджують право власності на транспортний засіб іншого з подружжя, разом з документом про шлюб, документи, що підтверджують позику, оренду, лізинг, або тимчасовий реєстраційний талон на керування транспортним засобом.

    3. Право на керування транспортними засобами категорій BE, C1E, CE, D1E і DE надається особам, які мають посвідчення водія категорії B, C1, C, D1 і D відповідно або кількох з них та навички керування транспортними засобами категорії B, C1, C, D1, D відповідно (однією або кількома з наявних) більше одного року протягом останнього часу, пройшли перепідготовку за встановленими програмами та склали в ТСЦ МВС практичний іспит з навичок керування составом транспортних засобів.

    Право на керування транспортними засобами категорії D1 надається особам, які мають посвідчення водія категорії B, C1, C або кількох з них та навички керування транспортними засобами відповідної категорії більше трьох років протягом останнього часу, пройшли перепідготовку за встановленими програмами та склали в ТСЦ МВС теоретичний і практичний іспити на право керування транспортними засобами категорії D1.

    Право на керування транспортними засобами категорії D надається особам, які мають посвідчення водія категорій B, C1, C, D1 або кількох з них, та навички керування транспортними засобами відповідної категорії більше трьох років протягом останнього часу, пройшли перепідготовку за встановленими програмами та склали в ТСЦ МВС теоретичний і практичний іспити на право керування транспортними засобами категорії D.

    До періоду часу, зазначеного в абзацах першому - третьому цього пункту, не враховується час, протягом якого особа позбавлена права на керування транспортними засобами.

    4. Для відкриття нижчої категорії транспортного засобу водій повинен закінчити в закладі 20-годинний курс навчання з практичного керування відповідним транспортним засобом, що підтверджується свідоцтвом.

    5. Нижчими категоріями відносно інших вважаються:

    D1 - відносно D;

    C - відносно D1, D;

    C1 - відносно C, D1, D;

    B - відносно C1, C, D1, D;

    A - відносно B1, B, C1, C, D1, D;

    A1 - відносно A, B1, B, C1, C, D1, D.

    6. Одночасне відкриття двох або більше нижчих категорій транспортних засобів можливе за умови проходження 20-годинного курсу навчання керування транспортними засобами відповідних категорій та складання практичних іспитів за кожною з категорій, що відкриваються.

    7. У разі підтвердження навичок керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з діючих категорій, а також у разі відкриття нижчої категорії транспортних засобів упродовж року після отримання посвідчення водія вперше або після відкриття в указаний період іншої категорії відкриття нижчих категорій транспортних засобів здійснюється після складання особою практичного іспиту.

    Якщо особа не керувала транспортним засобом протягом останніх 12 місяців, відкриття нижчої категорії транспортних засобів здійснюється після складання теоретичного і практичного іспитів.

    8. У разі якщо особа під час теоретичного іспиту не підтвердила знання ПДР, посвідчення водія повертається такій особі після успішного складання повторного іспиту, що призначається не раніше ніж через п'ять днів.

    9. У разі видачі посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами нижчої або іншої категорії раніше видане посвідчення водія підлягає обміну, а в новому посвідченні для підтвердження стажу керування в графі "Особливі відмітки" зазначаються відомості про посвідчення водія, що обмінюється.

    Успіхів

    Клострейх Олена Володимирівна

    Доброгог дня!

    Сервісний центр МВС в Івано-Франківську законно наголошує на здачі теоретичного іспити відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 в якій передбачено, що:

    18. Посвідчення водія на право керування транспортними засобами категорій А1, А, В1, В, С1, С, D1 і D видаються особам, які склали в територіальному сервісному центрі МВС теоретичний і практичний іспити, категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE - практичний, а на право керування трамваєм або тролейбусом - теоретичний іспити.

    19. Якщо особа під час теоретичного іспиту не підтвердила знання Правил дорожнього руху, то посвідчення водія повертається після успішного складення повторного іспиту, що призначається не раніше ніж через п'ять днів.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#...):

    "20. Позбавлення водіїв права на керування транспортними засобами здійснюється відповідно до законодавства.

    Рішення суду про позбавлення права на керування транспортними засобами протягом трьох робочих днів з моменту його отримання/винесення надсилається посадовою особою Національної поліції до територіального сервісного центру МВС за місцем проживання особи, зазначеним у цьому рішенні.

    Повернення посвідчень водія особам, позбавленим права на керування транспортними засобами (крім осіб, позбавлених права на керування транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення), здійснюється після складення теоретичного і практичного іспитів на право керування транспортними засобами всіх категорій, зазначених у посвідченні водія, що повертається...".

    Чи мали право примуувати здавати теорію на категорію А - як я вважаю мали право, при екзаменуванні за певною категорією не передбачено звільнення від перевірки знань, зокрема. з Правил дорожнього руху.

    Чи мають право відібрати права при неуспішній здачі теорії при зараз (для категорії BE, C) - як я ввжаю, не мають права: по-перше, екзаменування по додатковій категорії не означає екзаменування по чинній у водія категорії; по-друге, позбавлення права на керування ТЗ передбачено, як наведено вище, у судовому порядку.

    Крикун Сергій  Павлович

    Виправляю свою невірну відповідь на перше питання - теоретична підготовка не потрібна. Рішення своє змінив з підстави "ІНСТРУКЦ(ї) про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0074-10/print) - застосував її у наступному питанні.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE — состави транспортних засобів з тягачем категорії В, С1, С, D1 або D, яким водій має право керувати, але який не належить до зазначених категорій составів транспортних засобів;

    Якщо у Вас відкрито зазначені категорії Ви можете керувати зазначеним авто з причепом.

    Порядок допуску до водіння авто , категорії та допустима вага прописані згідно ПОЛОЖЕННЯ"про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами" ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340(в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 ð. ¹ 511) https://www.kmu.gov.ua/npas/218793383

    Ознайомтесь за посиланням там вказано всі допустимі габарити та інші умови водіння авто з причепом, але інші форми заборонені

    Складання теоритичної частини не потрібне в такій ситуації як описано у питанні.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України