Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 30 июля 2021, вопрос №46094 150₴

Если закрывают дело по сроку давности(по 49 статье), я обвиняемая

Вопросы:
Какие последствия могут быть от такого решения? Моя вина не доказана, в виду отсутствия улик, лепили какие то липовые бумажки. И вот спустя 5 лет суд принимает решение закрыть дело по сроку давности, а не оправдать меня.
Чем такое решение суда может повернуь против меня в будущем в обычной жизни?
И как действовать в такой ситуации?

Ответы юристов (6)

    __________ ___________ ______________
    Общаться в чате __________ ___________ ______________ 2 года назад

    Юрист, г. Харьков

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Існують три такі характеристики звільнення особи від кримінальної відповідальності:

    - щодо неї не постановляється обвинувальний вирок - до винного не застосовується покарання- особа не отримує судимість

    Однако это не реабилитирующее основание, и Вы не сможете заявлять возмещение.

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 49. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності

    1. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:...".

    Уголовный процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#n732):

    "Стаття 43. Виправданий, засуджений

    1. Виправданим у кримінальному провадженні є обвинувачений, виправдувальний вирок суду щодо якого набрав законної сили...

    3. Виправданий, засуджений має права обвинуваченого, передбачені статтею 42 цього Кодексу, в обсязі, необхідному для його захисту на відповідній стадії судового провадження.";

    "Стаття 42. Підозрюваний, обвинувачений...

    3. Підозрюваний, обвинувачений має право:...

    4. Обвинувачений також має право:...

    6) оскаржувати в установленому цим Кодексом порядку судові рішення та ініціювати їх перегляд,...".

    Другими словами, во-первых, дело. как я считаю, дело подлежит не закрытию, а вынесению приговора; во-вторых, лицо освобождается от уголовной ответственности, т.е. подлежит вынесению оправдательный приговор. Подайте на имя судьи заявлении о вынесении оправдательного приговора.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Виктория!

    "Какие последствия могут быть от такого решения".Моя вина не доказана, в виду отсутствия улик, лепили какие то липовые бумажки. И вот спустя 5 лет суд принимает решение закрыть дело по сроку давности, а не оправдать меня.Чем такое решение суда может повернуь против меня в будущем в обычной жизни? И как действовать в такой ситуации"?

    - Вам это не подходит,так как Вам нужен оправдательный приговор.

    При этом, также имеет значение суть решения суда (определение -"ухвала", либо приговор -" вирок")

    Вне зависимости от того, что Вы не признали свою вину, Вы будете считаться как такой, что Вас привлекали к уголовной ответственности (если суд вынес определение об освобождении от уголовной ответственности и закрытии уголовного дела по статье 49 Уголовного кодекса Украины) и судимой до определенного срока, с учётом статьи 89 Уголовного кодекса Украины (если судом будет вынесен приговор и в нем будет указана мера наказания, а затем освобождение от уголовной ответственности и закрытии уголовного дела по статье 74 Уголовного кодекса Украины).

    Такие данные будут в информационной базе данных МВД Украины, о чём будет указано при получении справки о судимости/несудимости.

    Это повлияет на Вашу биографию и трудоустройство, возможно отразиться на работе близких родственников и при поступлении в специализированные Вузы и при их трудоустройстве (суд, прокуратура, полиция, ГБР, НАБУ, госслужба).

    Вам обязательно однозначно необходимо подавать апелляционную жалобу, в апелляционный суд, через суд первой инстанции.

    При этом, необходимо соблюдение сроков на подачу апелляционной жалобы:

    Так, если суд вынес определение об освобождении от уголовной ответственности и закрытии уголовного дела по статье 49 Уголовного кодекса Украины - в течении 7 дней и если судом будет вынесен приговор и в нем будет указана мера наказания, а затем освобождение от уголовной ответственности и закрытии уголовного дела по статье 74 Уголовного кодекса Украины - в течении 30 дней.

    Нужна помощь обращайтесь.

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Закриття провадження у разі закінчення строків притягнення до кримінальної відповідальності: висновок ККС ВС

    facebook.svgУ положенні п. 3-1 ч. 1 ст. 284 КПК встановлено імперативне правило, за яким суд приймає рішення про закриття кримінального провадження у разі закінчення строків давності притягнення до відповідальності за умови, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення.

    Суд може прийняти рішення про закриття кримінального провадження у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за умови, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення (п. 3-1 ст. 284 КПК). Такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду при розгляді справи №397/42/20.

    За ухвалою місцевого суду закрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 194 КК, у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

    Апеляційний суд залишив вказане судове рішення без змін.

    ККС ВС скасував судові рішення місцевого та апеляційного судів, призначено новий розгляд у суді першої інстанції.

    Обґрунтування позиції ККС: із матеріалів кримінального провадження і судових рішень вбачається, що ухвала місцевого суду та ухвала апеляційного суду не відповідають вимогам, зазначеним у ст. 370 КПК.

    Як передбачено у п. 3-1 ст. 284 КПК, кримінальне провадження закривається в разі, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

    Матеріалами кримінального провадження встановлено ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 194 КК, яке за положеннями закону України про кримінальну відповідальність, що діяли на час розгляду клопотання місцевим судом, було злочином середньої тяжкості, строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за який згідно з п. 3 ч. 1 ст. 49 КК складає 5 років. Відповідно до клопотання прокурора про закриття кримінального провадження протиправні дії, які полягали у демонтажі будівлі ферми, що належить ОСОБА_1, мали місце в період із квітня по червень 2009 р.

    Місцевий суд, дослідивши надані матеріали, встановив, що з моменту вчинення злочину пройшло більше 11 років, строки давності притягнення до кримінальної відповідальності закінчилися, а тому кримінальне провадження, незважаючи на те, що в результаті проведення слідчих дій встановлено осіб, які ймовірно причетні до умисного знищення майна потерпілого, підлягає закриттю на підставі п. 3-1 ч. 1 ст. 284 КПК.

    При цьому суд у мотивувальній частині ухвали зазначив, що ця процесуальна норма, яка зобов’язує задовольнити відповідне клопотання прокурора про закриття кримінального провадження, передбачає дві окремі самостійні підстави для прийняття такого рішення: закінчення строків давності та невстановлення осіб, причетних до протиправного діяння.

    Однак такий висновок є хибними з огляду на те, що у положенні п. 3-1 ч. 1 ст. 284 КПК законодавцем встановлено імперативне правило, за яким суд приймає рішення про закриття кримінального провадження у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за умови, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення.

    Приймаючи рішення про задоволення клопотання прокурора і закриття кримінального провадження з підстав закінчення строків, визначених у ст. 49 КК, однак із вказівкою на встановлення конкретних осіб, які причетні до вчинення злочину, суд допустив суперечність з нормою КПК, що призвело до істотного порушення вимог кримінального процесуального закону. Апеляційний суд зазначеної помилки не виправив, доводів апеляційної скарги потерпілого ОСОБА_1 належним чином не перевірив, унаслідок чого ухвалив рішення, яке не відповідає вимогам ні ст. 370, ні ст. 419 КПК. З огляду на викладене під час розгляду справи суди першої та апеляційної інстанцій допустили порушення вимог кримінального процесуального закону, які є істотними, оскільки ставлять під сумнів законність і обґрунтованість постановлених судових рішень, що відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК є підставою для скасування таких рішень.

    Також ВС зазначив, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений не мають права відмовитися від апеляційної чи касаційної скарги захисника.

    У Вашому випадку необхідно подати подання суду - про винесення виправдального вироку , а лише потім закриття провадження, тоді буде вірно трактуватися рішення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Охременко Артем Вікторович
    50%
    Общаться в чате Охременко Артем Вікторович 2 года назад

    Юрист, г. Кропивницкий, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Нет уголовного дела, дело закрыто Ваш статус больше не Обвиняемая или еще какой-то. Все нет больше никаких последствий так как ваша вина не доказана в установленом порядке. ПРЕЗУМПЦИЯ НЕВИНОВНОСТИ. Последствий никаких быть не может.

    Кримінальний колдекс:

    Стаття 2. Підстава кримінальної відповідальності

    1. Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом.

    2. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    3. Ніхто не може бути притягнений до кримінальної відповідальності за те саме кримінальне правопорушення більше одного разу.

    Кримінально-процесуальний кодекс:

    Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    ВОТ И ВСЕ)

    Савченко Олександр
    50%
    Общаться в чате Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Чем такое решение суда может повернуь против меня в будущем в обычной жизни? - нічим, однак без вашої згоди закриття кримінального провадження на підставі ст.49 КК України не допускається, тому потрібно бачити рішення суду. Якщо в судовому засіданні Ви висловили своє чітке бажання про застосування строків давності та закриття кримінального провадження, то рішення суду є цілком законним.

    Так, відповідно до п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності. Згідно з ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Згідно до ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

    Закриття кримінального провадження з цієї підстави не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує (ч.8 ст.284 КПК України).

    Ознайомтесь з Ухвалою ККС ВС від 02.02.2021 № 328/1109/19 (51-5464 км 20): https://reyestr.court.gov.ua/Review/94553317

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України