Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 31 июля 2021, вопрос №46142 100₴

лишение родительских прав, опека над ребенком

Я проживаю с дочерью и внучкой. Она-мать-одиночка. Набрала кучу кредитов, отдавать нечем, я второй год выплачиваю кредиты за ее прошлые шалости. Это очень усугубляет материальное положение. Я-пенсионер с пенсией 2075грн, неофициально подрабатываю репетитором иностранного языка. Коммуналка, одежда и обувь для внучки, все на мне. Заработок дочери такой, что его не хватает на выплаты по кредитам. Сейчас она набрала новых, нас уже терроризируют звонками и сообщениями. В доме просто пекло. У меня сдают нервы, мы часто ругаемся, я еще как-то пытаюсь не выходить за рамки, она матом кроет меня при внучке, желает смерти в очень грубой форме, также груба и равнодушна с ребенком. Мне раньше было страшно подумать, о лишении родительских прав, городок у нас маленький, это стыдно. Сейчас уже даже внучка говорит, что чем с такой мамой, лучше без нее. Как лучше поступить в данной ситуации в интересах ребенка? Мне сказали, что мне ее могут не оставить из-за низких доходов. (мои доходы неофициальные) Что будет с внучкой в случае лишения ее матери материнских прав? Меня интересуют, если ее у нас заберут, то куда? Будет ли ей там лучше? Смогу ли я хоть навещать ее в этом случае?

Ответы юристов (4)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%

    Добрый день, Светлана!

    Лучший путь как поступить-определять только Вам. Вам же с этим решение и по жизни быть. Здесь юристы точно не советчики.

    Ребенка вам оставят, даже несмотря на низкий доход. Потому как если есть кто-то из близких родственников, то оставят ребенка у родственника, даже при минимальном доходе, плюс будет же соц. помощь на ребенка.

    Если вы не проявите конечно желания и воли, что бы девочку оставили, тогда ее передадут в гос.учереждение, где ей будет предоставлена защита и обеспечение, на уровне, предусмотренном законом.

    Навещать вы ее сможете.

    Набирайте, если остались вопросы.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Светлана!

    Для лишения родительских прав нужны основания и заключение органа опеки местной госадминистрации, после чего при их наличии, этот вопрос решается в судебном порядке, путем подачи иска в суд о лишении родительских прав.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135):

    Сімейний кодекс України | від 10.01.2002 № 2947-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав

    1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

    1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

    2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

    3) жорстоко поводяться з дитиною;

    4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

    5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

    6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

    2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

    3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

    4. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

    5. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

    6. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини".

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав:

    Питання надання органами опіки та піклування є дуже важливим. Такий висновок є ключовим доказом у даній категорії справ, якою б не була підстава позбавлення батьківських прав. Висновок робиться на підставі засідань комісії органу опіки та піклування про питання доцільності позбавлення батьківських прав. Для підготовки висновку комісія спілкується з обома батьками та вивчає наявність підстав для позбавлення батьківських прав. За наявності висновку, що підтверджує потребу позбавлення батьківських прав, суди здебільшого виносять рішення із задоволенням позовних вимог. Отже, ненадання такого висновку органами опіки та піклування може бути підставою не задоволення позовних вимог та порушення прав та законних інтересів громадян.

    Звернення з відповідною заявою про надання висновку про доцільність позбавлення конкретної особи батьківських прав, подається до відповідної Служби у справах дітей органу місцевого самоврядування відповідного району в місті або місцевої державної адміністрації в районі відповідної області за місцем реєстрації матері або батька, стосовно яких вирішується питання про позбавлення батьківських прав згідно з вимогами, визначеними постановою КМУ від 24.09.2008 року № 866, якою затверджено Порядок провадженнями органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини.

    Костромина Виктория
    Как лучше поступить в данной ситуации в интересах ребенка? Мне сказали, что мне ее могут не оставить из-за низких доходов. (мои доходы неофициальные) Что будет с внучкой в случае лишения ее матери материнских прав? Меня интересуют, если ее у нас заберут, то куда? Будет ли ей там лучше? Смогу ли я хоть навещать ее в этом случае?вы предоставили мало информации необходима дополнительная информация

    обращайтесь через сайт - проконсультирую и помогу подготовить документы, с ув. Виктория Костромина

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Стаття 164 Сімейного кодексу України визначає, що батьків можуть позбавити відповідних прав, якщо батько або мати:

    з поважної причини не забрали дитину з пологового будинку та протягом півроку не виявляли до неї батьківського піклування

    не виконують свої обов’язки по вихованню дитини

    жорстоко поводяться з дитиною

    мають алкогольну або наркотичну залежність

    експлуатують дитину, примушують її до жебракування

    засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини

    Здебільшого суд позбавляє батьківських прав через ухилення від виконання батьками своїх обов’язків по вихованню дитини. Які саме обов’язки мають батьки перед своїми дітьми, визначає стаття 150 Сімейного кодексу України:

    Своєю чергою, у Постанові Верховного Суду зазначене ширше тлумачення батьківських обов’язків. Зокрема, вважається, що батьки ухиляються від їх виконання, якщо вони:

    не надають дитині необхідного харчування, медичного догляду

    здійснюють лікування дитини, що негативно на неї впливає

    не спілкуються з дитиною в тому обсязі, який є необхідним для її нормального розвитку

    не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей

    не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі

    не виявляють інтересу до її внутрішнього світу

    не створюють умов для здобуття нею освіти

    Одного або обох батьків можуть позбавити батьківських прав як щодо однієї дитини, так і щодо всіх.

    Процедура позбавлення батьківських прав складна. Адже це вимагає обов’язкового залучення Служби у справах дітей. Служба складає власний висновок, в якому зазначено, чи дійсно батька або мати слід позбавити прав.

    Звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав, крім батька або матері, можуть опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор та навіть сама дитина, якщо їй вже є 14 років.

    Аби домогтися позбавлення батьківських прав.:

    Зверніться до органів опіки. Вони повинні пред’явити до суду письмовий висновок про можливість позбавлення батьківських прав.

    Складіть позов / позовну заяву. Заява має містити детальну інформацію про конкретну ситуацію з батьком або матір’ю, а також причини, чому ви хочете позбавити одного з подружжя батьківських прав.

    Подайте позов до суду. Разом з усіма підготовленими доказами.

    Чекайте на рішення суду після судового розгляду позовної заяви.

    Якщо матір дитини позбавлять батьківських прав, місце проживання дитини визначить суд за поданням батька, або органу опіки.

    Якщо батько відсутній ,або з інших причин не спроможний утримувати дитину її доглядом може займатися близький родич дитини ( бабуся), яка має власне житло ,стабільний дохід з підтверджених джерел, не зловживає спиртними та іншими негативними звичками, за письмового погодження з органом опіки та акту комісії з обстеження матеріально- побутових умов. Якщо інших родичів немає ,а мати негативно впливає на розвиток дитини , орган опіки може прийняти висновок про позбавлення прав матері, але у виключних випадках прямої загрози інтересам дитини та вирішити питання передачі до батька чи інших родичів,або тимчасового поміщення дитини до ДБСТ(дитячого будинку сімейного типу)

    Враховуючи, що у дитини є Ви ( бабуся) Вам можуть передати дитину на виховання за умови, що Ви зможете забезпечити її догляд та гідний розвиток та місце проживання.

    Якщо інших родичів немає , рекомендую розпочати з повідомлення до органу опіки про загрозливу поведінку матері дитини ,нехай призначать комісію та проводять профілактичні процедури з матір'ю.

    Але будьте готові ,що вашу родину візьмуть на облік,як таку,що перебуває у важких сімейних обставинах та потребує захисту.

    Вам необхідно вирішити питання постійного доходу та житла для дитини, аби суд врахував ці оставини ,при визначенні місця проживання(якщо немає батька, або він позбавлений прав батьківських.

    Виходячи з інтересів дитини розпочніть з заяви в орган опіки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України