Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 01 августа 2021, вопрос №46196 100₴

відмова міської ради надати земельну ділянку

Чи правомірна відмова міської ради надати земельну ділянку для с/г площею 2га.

Відповідь міської ради: "Згідно поданих графічних матеріалів земельна ділянка відноситься до земель порушених торфорозробками, отже надання такої ділянки неможливе."
Мене дана ділянка цілком влаштовує.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    \Доброго дня, Маріє!

    Відповідно до частини 7 статті 118 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    При цьому, перелік підстав для відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

    Відмова може бути визнана обґрунтованою лише тоді, коли компетентним суб`єктом владних повноважень встановлюється невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно - правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко - економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно - територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    Із Вашої ситуації вбачається, що відмова у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки є неправомірною, але оскаржити цю відмову можна до адміністративного суду протягом 6 місяців!

    Всього найкращого!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Марія!

    Вас -так, але такая категорія земель має специфіку та окреме регулюванням, зокрема-це категорія земель (011): яка як підгрупа визначає, що землі використовуються добивною промисловістю: включаючі закриті шахти та відпрацьовані розробки.

    Тому в силу закону виділення цієї котегорії земельне неможливо.

    А цей статус землі відповідає ген.плану?

    Телефонуйте

    Гончаренко Константин
    50%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    вирішуючи питання про затвердження проекту землеустрою, орган місцевого самоврядування зобов’язаний керуватись чинними нормами та може відмовити у затвердженні проекту землеустрою лише з підстав, визначених законодавством. Так, відповідно до ч. 6 ст. 186-1 Земельного кодексу України, підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації. Тобто, підставою для відмови у затвердженні проекту землеустрою може бути лише те, що проект землеустрою не погоджений в порядку, встановленому ст. 186-1 Земельного кодексу України, а також відсутність обов'язкової державної експертизи у визначених законом випадках. Жодних інших правових підстав для відмови у затвердженні проекту землеустрою після його погодження в порядку ст. 186-1 Земельного кодексу України норми ст. 118 Земельного кодексу України не містять.

    "Отже, громадяни України мають право на отримання вільної земельної ділянки, незалежно від її місця розташування. Відповідно нормативно не визначено, що не проживання у межах територіальної громади є підставою для відмови у затвердженні проекту землеустрою та відведенні земельної ділянки",

    Але вказана ділянка землі має спеціальний режим використання , тому міська рада цілком законно надала відмову .

    Оберіть іншу ділянку та подайте документи знову.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Чи правомірна відмова міської ради надати земельну ділянку для с/г площею 2га. Відповідь міської ради: "Згідно поданих графічних матеріалів земельна ділянка відноситься до земель порушених торфорозробками, отже надання такої ділянки неможливе."

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1051%D0%B1-201...

    Код згідно з КВЗУ - 011\02

    Землі під відкритими розробками, шахтами, кар'єрами, торфорозробками та відповідними спорудами. Підгрупа включає землі, які використовуються добувною промисловістю, включаючи закриті шахти і відпрацьовані розробки, а також кар'єри, які не експлуатують

    ТАКИЕ категории земель не выделяются.

    Пуха Наталія ТендерОк
    50%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Кожен українець може отримати безкоштовно ділянку земель державної або комунальної власності:

    до 2 га – для ведення особистого селянського господарства; до 0,12 га – для ведення садівництва; від 0,25 до 0,10 га – для зведення будинку і його обслуговування (присадибна ділянка). Так, в законі передбачено – 0,25 га – у селах, 0,15 га – у селищах та 0,10 га – у містах; до 0,10 га – для індивідуального будівництва; до 0,01 га – для будівництва індивідуальних гаражів; для ведення фермерського господарства – розмір паю визначається як середній по району або як середній для сільгоспідприємств. Отримати земельну ділянку певного призначення можна лише один раз. Якщо оформити, приміром не 0,10 га, а 0,05 га, то другу частину вже отримати неможливо.Матеріали генерального плану населеного пункту не можуть містити інформацію з обмеженим доступом та бути обмеженими в доступі. Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» шляхом надання їх за запитом на інформацію, оприлюднення на веб-сайті органу місцевого самоврядування, у тому числі у формі відкритих даних, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних, у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, у загальнодоступному місці у приміщенні органу місцевого самоврядування.Куди можна оскаржити порушення права на доступ до публічної інформаціїРішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені:• до керівника розпорядника;• вищого органу;• до суду;• до Уповноваженого ВРУ з прав людини;Що можна оскаржити?– 1) відмову в задоволенні запиту на інформацію;– 2) відстрочку задоволення запиту на інформацію;– 3) ненадання відповіді на запит на інформацію;– 4) надання недостовірної або неповної інформації;– 5) несвоєчасне надання інформації;– 6) невиконання розпорядниками обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;– 7) інші рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації, що порушили законні права та інтереси запитувача.Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.Зазначені Вами землі відносяться до угідь, земель - Землі під відкритими розробками, шахтами, кар'єрами, торфорозробками та відповідними спорудами.Підгрупа включає землі, які використовуються добувною промисловістю, включаючи закриті шахти і відпрацьовані розробки, а також кар'єри, які не експлуатуютьТобто умови виділення зазначених ділянок регулюються іншими законодавчими приписами та викоростовувати зазначені землі для своїх потреб Ви не зможете, тому доцільності оскарження немає.Успіхів

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України