Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 05 августа 2021, вопрос №46476 350₴

Что предпринять,если не брала кредит,а требуют чтобы я его вернула?

Добрый день.Ситуация следующая,брат(35 лет)набрался кредитов онлайн-я ему их выплатила,взамен он подарил мне свою квартиру,но пока я выплачивала он набрался новых кредитов.Теперь мне звонят и пишут,что у меня долги и по месту жительства приедут и будут описывать имущество.Что мне делать в такой ситуации?
Кредитов я не брала,своей подписи нигде не ставила.
На звонки кредиторов не отвечаю
Спасибо за ответ

Ответы юристов (10)

    Адвокат Евгений Александрович
    14.3%

    Здравствуйте, Инна!

    За полученные кредиты несёт ответственность только должник своим личным имуществом.

    Поэтому, если Вы не получали кредиты, не являетесь по ним поручителем, Вы не обязаны соответственно их возвращать и нести за это какую-либо ответственность.

    В данном случае, Все действия в отношении Вас со стороны кредиторов, коллекторов, являются незаконными.

    За збор личных данных, их использование, вмешательство в личную жизнь, предусмотрена уголовная ответственность по статье 182 Уголовного кодекса Украины.

    Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 Уголовного кодекса Украины,о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Также, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вымогательстве по статье 189 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Доброго дня, Інно!

    Згодний з колегою, якщо Ви не брали жодного кредиту, і не виступали в кредитних відносинах в якості поручителя Вашого брата, то Вам абсолютно нічого боятись!

    Такі смс приходять Вам з метою психологічного тиску на Вас, аби Ви скоріше або виплатили кредит, або допомогли брату!

    Тому не звертайте увагу, а натомість маєте цілком законне право звернутись до правоохоронних органів із заявою про вчинення щодо Вас кримінально-караного діяння.

    У випадку наявності запитань, звертайтесь!

    Винограденко Антон Анатолійович
    14.3%

    Добрый день!

    Если вы лично не оформляли кредиты на свое имя, или не выступали поручителем в кредитном договоре - вы не являетесь должником. Такие сообщения - просто запугивания. Если забыли или хотите убедиться, что вы не оформляли никакие кредитные договоры, отправьте этой компании ценное письмо с описью вложения и с уведомлением о вручении заявление о просьбе предоставить заверенные надлежащим способом копии документов, на основании чего они вам придумали задолженность. Если вы лично не брали кредиты и не были поручителем - никаких документов у них и не будет.

    Также обратитесь в полицию с заявлением о вымогательстве со стороны этой компании.

    Действенным способом прекращения таких звонков и сообщений является элементарная смена телефонного номера. Запомните, если к вам есть какие-то претензии кредитор обязан вас уведомлять письменно с подписью должностного лица и печатью.

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%

    Добрый день!

    1. Обязательства по кредитам несет заемщик.

    2. Если Вы не переписывали на себя кредиты, не выступали поручителем по кредитам своего брата, то и переживать Вам нет оснований.

    3. Скриншоты, которые Вы предоставили, являются не более, чем психологическим давлением на родственников заемщика.

    Савченко Олександр
    15.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день!

    Трапляються випадки, коли колектори телефонують або надсилають повідомлення з приводу кредиту, який ти не брав і не виступав поручителем. З точки зору закону, щоб припинити такі контакти – достатньо заборонити колекторській службі використовувати твої дані. Якщо дзвінки не припиняються, то потрібно зафіксувати порушення своїх прав (зробити скріншоти екрана телефону з повідомленнями та журналу дзвінків, зробити аудіо запис телефонних розмов тощо) та написати письмову вимогу до фінансової установи із запереченням проти обробки своїх персональних даних.

    Якщо письмова вимога не була задоволена, а колектори продовжують турбувати, звертайся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини через онлайн-приймальню (https://online.ombudsman.gov.ua/) або на поштову адресу.

    Якщо колектори вдаються до погроз, цілодобових дзвінків, використання лайливих слів у повідомленнях, розповсюдження образливих фотоколажів тощо, вони порушують низку статей Конституції України (статті 3, 21, 22 та 32), Цивільного кодексу України (статті 3, 291, 301, 302 та 308), Кримінального кодексу України (стаття 182). Обов’язково звертайтеся до правоохоронців.

    Комунікацію з колекторами можна перевести з усної в письмову форму. Наприклад:

    • з власної ініціативи надіслати листа на адресу колекторської компанії з вимогою надати завірені в установленому порядку копії кредитного договору, що має містити номер, дату укладення, реквізити первинного кредитора, а також документів, які підтверджують передачу заборгованості або права на її витребування на користь банку колекторською фірмою;
    • або ж в телефонному режимі повідомити про те, щоб колекторська компанія надіслала вам свою вимогу, викладену у письмовій формі і з усіма доданими документами.

    Якщо копії запитуваних особою документів не надано, неможливо визначити правові підстави звернення до неї колекторів. У такому випадку також можна звертатись з заявою до правоохоронних органів щодо вчинення колекторської компанією кримінального правопорушення.

    Також зверніть увагу, що 12 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав підтриманий 19 березня 2021 року Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості» № 1349-ІХ (далі – Закон). Закон визначає, що колекторська компанія – це юридична особа, яка має право надавати кошти у позику, кредит та/або надавати послуги з факторингу, включена до реєстру колекторських компаній. Має право здійснювати врегулювання простроченої заборгованості в інтересах кредитодавця (первісного кредитора та/або нового кредитора) відповідно до договору з ним.

    Відтепер діяльність колекторських компаній контролюватиметься Національним банком України.

    У сьогоднішній ситуації поширення коронавірусу в Україні найбезпечніше та найзручніше звертатися до Національного банку за допомогою дистанційних каналів:

    • надішліть звернення на електронну пошту nbu@bank.gov.ua, використовуючи спеціальну форму. Найближчим часом з’явиться можливість подати звернення відразу на вебсайті НБУ;
    • зателефонуйте за номером 0 800 505 240, дзвінки безкоштовні. Якщо ви телефонуєте в неробочий час або всі оператори зайняті, залиште ваш номер телефону на автовідповідач, щоб фахівець Національного банку міг з вами зв'язатися пізніше;
    • надішліть лист разом із документами на адресу: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9.

    У зверненні потрібно вказати прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання та електронну пошту. Необхідно розповісти суть порушеного питання, вашої пропозиції чи скарги, а також вказати, якої фінансової установи стосується звернення. Інформації має бути достатньо для обґрунтованого вирішення вашої справи.

    Разом з наданням статусу колекторської компанії, на юридичну особу покладаються наступні обов’язки:

    • у встановлений строк повідомляти НБУ про залучення третіх осіб для безпосередньої взаємодії із споживачами;
    • розмістити на власному веб-сайті та/або мобільному додатку, а також у місцях надання фінансових послуг споживачам інформацію про вимоги щодо етичної поведінки;
    • під час першої взаємодії із особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію, у рамках врегулювання простроченої заборгованості, повідомити про повне найменування кредитора, своє повне найменування, номер телефону для здійснення зв’язку та адресу для листування, ПІБ особи, яка здійснює взаємодію, правову підставу взаємодії, розмір простроченої заборгованості, розмір неустойки та інших платежів, що стягуються, а у випадках передбачених законом, щодо наявності згоди споживача на передачу інформації про наявність простроченої заборгованості;
    • на вимогу споживача, його близьких осіб, представника, спадкоємця, поручителя або майнового поручителя надати протягом п’яти робочих днів документи, що підтверджують інформацію, зазначену у повідомлені про врегулювання простроченої заборгованості;
    • не здійснювати обробку персональних даних осіб, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію щодо графіка їх роботи, місця та часу відпочинку, зустрічі з родиною та друзями, поїздок за межі України, стану здоров’я, інформації розміщеної в соціальних мережах, політичних поглядів та релігійних переконань, членства у партіях та громадських об’єднаннях, фото та відеоматеріали з такими особами.

    Разом з цим, колекторським компаніям, а також кредиторам заборонено:

    • погрожувати, шантажувати тощо;
    • вводити в оману щодо розміру та характеру заборгованості, а також наслідків за невиконання договору, щодо адміністративної та кримінальної відповідальності, а також передання справи до суду, щодо належності працівників колекторської компанії або кредиторів до державних органів та органів місцевого самоврядування;
    • з власної ініціативи в період з 20 до 09 години, у вихідні та святкові дні взаємодіяти з особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію;
    • з власної ініціативи здійснювати більше двох взаємодій на добу;
    • приховувати номер телефону, з якого здійснюється дзвінок;
    • використовувати функцію автоматизованого додзвону протягом більше 30 хвилин на добу;
    • використовувати на конвертах або в повідомленнях зображень, що можуть містити погрозу або інформацію, яка прямо або опосередковано вказує на заборгованість адресанта, використовувати написи «повідомлення про виселення», «виконавчий лист» тощо;
    • повідомляти третіх осіб, які не надали згоди на взаємозв’язок, про заборгованість споживача.

    У випадку порушення колекторською компанією вимог етичної поведінки та законодавства щодо захисту прав споживачів, НБУ своїм рішенням має право притягнути таку юридичну особу до відповідальності, що має бути співмірною з вчиненим порушенням, зокрема:

    • направити вимогу про усунення порушення;
    • накласти штраф на кредиторів або колекторську компанію;
    • тимчасово заборонити колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;
    • виключити відомості про колекторську компанію з реєстру;
    • тимчасово зупинити або відкликати ліцензію небанківської установи на надання фінансових послуг.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    8.6%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Перш за все, Вам необхідно з’ясувати, на якій підставі фінансова установа вимагає у Вас кошти, та попросити документи, які б підтверджували законність їх вимог.

    Так, відповідно до статті 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором кредитодавець повинен надати грошові кошти (кредит) позичальникові на умовах та в розмірі, встановлених договором, а останній зобов'язується повернути дані кошти та сплатити проценти за договором.

    Звертаємо Вашу увагу, що кредитний договір укладається у письмовій формі.

    Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

    Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор (стаття 510 Цивільного кодексу України). Боржником є Ваш брат, і саме він повинен виплачувати даний кредит.

    Так як Ви не є стороною даного зобов’язання, між Вами та фінансовою установою не виникає будь-яких правовідносин, тому сплачувати борг брата Ви не зобов’язані.

    Проте боржник (в даному випадку ваш брат) має обов’язок виплатити борг кредитору (компанії, в якій брали кредит) та сплатити неустойку в зв’язку з простроченням виконання зобов’язання.

    Кредитор Вашого брата може вимагати стягнення коштів з Вашого брата, в тому числі за рахунок його майна. Тому, якщо у Вас є спільне майно з Вашим братом, Ви можете задовольнити вимогу кредитора за власним бажанням, так як кредитор Вашого брата може в судовому порядку стягнути з нього кошти та звернути стягнення на його майно або його частину спільного з Вами майна, в чому Ви можете бути не зацікавлені.

    Згідно із статтею 528 Цивільного кодексу України, інша особа (це можете бути Ви) може задовольнити вимогу кредитора без згоди боржника у разі небезпеки втратити право на майно боржника (право оренди, право застави тощо) внаслідок звернення кредитором стягнення на це майно.

    Підкреслюємо, що це є Вашим правом, а не обов’язком.

    ВИСНОВОК:

    Оскільки Ви не є стороною зобов’язання між фінансовою установою та Вашим братом, а саме стороною кредитного договору, Ви не зобов’язані відповідати перед кредитором Вашого брата та сплачувати за нього кошти.

    Також звертаємо Вашу увагу, що Ви можете звернутися до правоохоронних органів з заявою про вимагання коштів. У такому разі вони будуть зобов’язані прийняти таку заяву та внести її у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    8.6%

    Добрый день, Инна!

    Все эти действия коллекторов/взыскателей не что иное, как психологическое давление на всех возможных и платежеспособных (!) родственников заемщика!

    Особенно, если данные кредиторы уже знают, что вы прекрасно платите долги своих родственников.

    Поэтому, будьте спокойны, если лично вы не подписывали и не брали данные кредиты.

    Адрес ваш узнать - также не проблема.

    Сейчас, возможно, я бы советовал или: не реагировать, или направить письменный документ на имя юрид.лиц кредиторов, со ссылкой на новый закон по коллекторским службам (нормам,где им запрещено терроризм по телефону устраивать и тп), и указанием, что вы не имеете отношения к долгам своего родственника.

    Набирайте, если необходима помощь

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Зважаючи на наявні скріншоти раджу Вам звернутися до правоохоронних органів, з приводу наведених Вами фактів. З Ваших слів зрозуміло що жодних договірних відносин з кредитними установами у Вас не має, тому захищайте свою недоторканість. Бажаю Вам успіхів.

    Крикун Сергій  Павлович
    14.3%

    Закон Украины "Про споживче кредитування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1734-19#Text):

    "Стаття 25. Вимоги щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимоги щодо етичної поведінки)...

    1. Взаємодія кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії із споживачем, його близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем, майновим поручителем або третіми особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію,...

    2. Під час першої взаємодії із споживачем, його близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем, майновим поручителем або третіми особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію,...

    3...Новий кредитор, колекторська компанія не має права за власною ініціативою повторно взаємодіяти із споживачем, його близькими особами,...".

    Направьте компании сообщение, ответ о Вашем отказе взаимодействовать, решать этот вопрос и запрете обращаться по этому вопросу в дальнейшем, для пущей убедительности сошлитесь на приведенную мною статью Закона; это сообщение будет запретом для компании, ее сотрудников обращаться к Вам дальнейшем; нарушение запрета чревато для компании санкциями со стороны контролирующих органов в предусмотренном Законом порядке.

    Костромина Виктория

    Добрый день.Ситуация следующая,брат(35 лет)набрался кредитов онлайн-я ему их выплатила,взамен он подарил мне свою квартиру,но пока я выплачивала он набрался новых кредитов.Теперь мне звонят и пишут,что у меня долги и по месту жительства приедут и будут описывать имущество.Что мне делать в такой ситуации? Кредитов я не брала,своей подписи нигде не ставила. На звонки кредиторов не отвечаю Спасибо за ответ

    вы не отвечаете по долгам брата

    ничего никому не платите и не обращайте внимание на звонки - и посылайте их... в суд

    они могут взыскать только имущество которое принадлежит ДОЛЖНИКУ а не его родственникам


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України