Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 августа 2021, вопрос №46768 100₴

Чи можуть мені призначити аліменти, якщо я з дружиною розлучився але ми всі живемо в одному будинку?

Я розлучився але ми всі разом живемо в одному будинку. Будинок побудований під час шлюбу в основному за мої кошти (80%/20%) . Після розлучення була усна угода з матірю моїх дітей що мої гроші йдуть на добуву другого поверху, фасад ,паркан . А вона одягає дітей і платить за школу. При тому я плачу два кредити які брав на добудову будинку так щоб переїхати. З недавніх пір вона захотіла подати на аліменти бо їй мало грошей з її слів. Чи є в неї шанси виграти суд і обтяжити мене аліментами? Дякую.

Ответы юристов (10)

    Хрипченко Юлия Юрьевна
    Хрипченко Юлия Юрьевна 2 года назад

    Адвокат, г. Запорожье, 19 лет опыта

    Я розлучився але ми всі разом живемо в одному будинку. Будинок побудований під час шлюбу в основному за мої кошти (80%/20%) . Після розлучення була усна угода з матірю моїх дітей що мої гроші йдуть на добуву другого поверху, фасад ,паркан . А вона одягає дітей і платить за школу. При тому я плачу два кредити які брав на добудову будинку так щоб переїхати. З недавніх пір вона захотіла подати на аліменти бо їй мало грошей з її слів. Чи є в неї шанси виграти суд і обтяжити мене аліментами? Дякую.

    Аліменти можна тримувати навіть перебуваючи у законному шлюбізвертайтесть, допоможу

    Роман Клиент 2 года назад

    А якщо через кредити я не можу платити аліменти?

    • Фараон Катерина Леонідівна
      Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

      Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

      Доброго дня Романе!

      Чи можуть мені призначити аліменти, якщо я з дружиною розлучився але ми всі живемо в одному будинку? Чи є в неї шанси виграти суд і обтяжити мене аліментами? А якщо через кредити я не можу платити аліменти?Щодо Ваших питань. 1) Так, колишня дружина вправі подати позов до суду про стягнення аліментів на утримання дітей, навіть якщо ви проживаєте в одному будинку. 2) Є шанси виграти суд. Але є і у Вас шанси відстояти свої законні інтереси та піти на домовленість із дружиною. Ви маєте укласти аліментний договір, який посвідчується нотаріально, так як ваша усна домовленість є недійсною. В аліментному договорі зазначаються усі умови (Ваші та дружини) стягнення аліментів на утримання дітей.

      3) Наявність кредитів не обмежує з Вас стягувати аліменти у тій сумі, яку призначить суд. АЛЕ при розгляді справи, суд може взяти, даний факт, до уваги.

      Готова відповісти на додаткові запитання.

      Успіхів Вам!

    • Костромина Виктория
      100%
      Костромина Виктория 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

      - если она подаст на алименты Вам их присудят .

      - в лучшем варианте для Вас - могут уменьшить размер или сумму - зависит от того в каком размере она будет просить у суда.

      - вы можете подать иск в суд на раздел кредитов

      - или пытайтесь с ней договориться

      нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов (

      заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт или найдите мои контакты, с уважением Виктория Костромина

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Между вами есть только устный договор, но этого не достаточно. Ваша бывшая жена, конечно вправе подать иск на взыскание алиментов. Для того чтобы этого не случилось вам надо заключить алиментный договор, который удостоверяется нотариально. И в этом договоре вы сможете решить вопрос алиментов так как вы описали в своем вопросе.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Роман!

    Звісно, в неї є всі шанси.

    Оскільки такі факти, як ви перераховуєте - стосуються більше спільного сумісного майна та боргів подружжя, але жодним чином не впливають на обов'язок утримувати дітей.

    Всі ваші доводи можуть спрацювати лише у доведенні більшої суми, ніж передбачено законом. Але мінімальна сума за рішенням суду їй гарантована.

    Я в свою ж чергу пораджу вам не тягнути тоді з питанням по розподілу спільного сумісного майна, в тому числі і боргів.

    Звертайтесь, через контакти на сайті.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Роман!

    Ваша дружина маж право на подання позовної заяви до суду про стягнення аліментів на дитину до 18 років та на себе до 3 років.

    При цьому, це її, але це не означає те, що її позов одразу ж буде задоволено судом.

    У такому разі, Вы маєте право подати відзив на позовну заяву до суду, де зазначити свої доводи і аргументи, з наданням підтверджуючих доказів того, що: "... ми всі разом живемо в одному будинку. Будинок побудований під час шлюбу в основному за мої кошти (80%/20%). Після розлучення була усна угода з матірю моїх дітей що мої гроші йдуть на добуву другого поверху, фасад ,паркан . А вона одягає дітей і платить за школу. При тому я плачу два кредити які брав на добудову будинку так щоб переїхати".

    Рішення за судом.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Дружина Ваша як мати дитини має право подати позов про призначення аліментів. Вони будуть призначені у будь-якому випадку. Проте

    Сімейний кодекс каже, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено за рішенням суду за позовом платника у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення здоров’я та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Як ми бачимо, повного переліку обставин, які можуть послужити підставою для зменшення розміру аліментів закон не дає. Однак, аналіз судової практики по даному питанню дозволяє виділити найбільш розповсюджені ситуації, в яких зменшення розміру аліментів є обгрунтованим і допустимим.

    До них відносять наступні ситуації:

    платник аліментів є інвалідом І або ІІ групи, внаслідок чого потребує додаткових витрат на лікування, догляд, утримання;

    платник аліментів створив сім’ю і у нього народились діти;

    втрата роботи і неможливість знайти нову з тим самим рівнем доходів;

    дитина на яку виплачуються аліменти є власником майна, яке приносить дохід і відпала потреба сплачувати аліменти у тому розмірі, який існував раніше;

    платник аліментів повинен забезпечувати матеріально інших членів сім’ї (батька, матір. діда, бабу тощо).

    платник аліментів має дуже високий дохід, з якого стягується дуже великий розмір аліментів, який в рази перевищує реальні потреби дитини.

    Підстави для відмови у зменшенні розміру аліментів.

    Також варто згадати про обставини, які не можуть слугувати підставою для зменшення розміру аліментів, хоча платник аліментів часто посилається на такі обставини:

    високий дохід матері, з якою проживає дитина. Мати і батько дитини зобов’язані надавати матеріальне забезпечення спільним дітям в рівних частках, виділяючи для цього визначену законом частину доходу. Якщо в одного з батьків доходи більші, завдяки чому він виділяє на дитину більше грошей, це не значить, що другий з батьків може виділяти менше.

    наявність у власності дитини нерухомого майна, яке не приносить їй жодних доходів ( квартира, в якій дитина проживає, дачний будинок, земельна ділянка тощо).

    отримання неповнолітньою дитиною пенсії, соціальних пільг, стипендії.

    Потрібно пам’ятати, що якщо виникли підстави для зменшення виплат, передбачені законом, самовільно зменшувати розмір аліментів платник не має права. Якщо від платника аліментів буде поступати менше аліментів чим встановлено рішенням суду, виникне заборгованість.

    Зменшити розмір аліментів може тільки суд.

    Порядок дій для змершення розміру аліментів

    підготувати позов про зміну розміру аліментів;

    зібрати пакет документів, якими будуть підтверджені викладені в позові обставини і обгрунтовані позовні вимоги.

    оплатити судовий збір

    звернутись до суду

    Варто пам’ятати, що розмір виплат підлягає зниженню тільки на основі вагомих причин і переконливих доказів.

    Розглядаючи позов, суд буде враховувати всі обставини справи, включаючи

    матеріальне та сімейне становище обох з батьків;

    підстави для зменшення розміру аліментів;

    потреби дитини в утриманні.

    Вам необхідно зібрати документи про рівень заробітної плати, зобов'язання перед банком за кредитом(договір та свіжу довідку про стан заборгованості) , документи про стан здоров'я та інші ,що підтверджують неможливість сплачувати призначену суму.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Так Ваша дружина цілком має право подати на аліменти, та в майбутньому оптимально для вас мати письмовий договір або рішення про сплату суми утримання на дітей.

    Згідно з чч. 2, 3 ст. 181 СК України за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Положеннями ч. 1 ст. 183 СК України передбачено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 192 СК України).

    За змістом п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року N 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" відповідно до ст. 192 СК розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

    При подачі позову Вашою дружиною Вам необхідно буде подати відзив до зазначати, що ви приймаєте активну участь у забезпечені достатнього рівня нормальних умов проживання дружини та дітей стягнення з Вас аліментів за наявність зобов'язання за кредитами а також той факт, що не працює(або маєте незначний дохід), вважає є підставою для зменшення розміру аліментів (або відстрочення сплати в рахунок виконань договірних зобов'язань, тощо), зазначаєте що із за цього перебуває у важкому матеріальному становищі, отримання будь-якого блага, у тому числі кредитних коштів, не становить дохід а лише витрати які спрямовані на забезпечення належного рівня проживання, та свідчить про погіршення матеріального становища. У Вашому випадку доцільно також встановити хто брав кредит та спосіб виконання зобовязань за кредитом.

    Успіхів

    Юсько Іван Михайлович
    Юсько Іван Михайлович 2 года назад

    Юрист, г. Ровно, 7 лет опыта

    Доброго дня, Роман!

    Ваші усні домовленості з колишньою дружиною не впливають на її право подати позов чи заяву про стягнення аліментів, оскільки нотаріального договору Ви не укладали. Тому, Вам варто знайти фахівця для подальшого представництва.

    У разі потреби - звертайтесь, працюю у м. Рівне.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України