Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 19 августа 2021, вопрос №47294 100₴

Банк подав до суду! Що робити?

Доброго дня. Декілька років назад брав кредит у моно банку, 10000 кредитний ліміт та 10000 на розстрочку. Не повертав, пройшов час, вони подали до суду. Постанова додому не надходила, плюс до того я зараз за кордоном. Якщо є можливість, зв'яжіться зі мною через вайбер. Чи є шанс, що можна щось оскаржити ?

677/705/21 справа

Ответы юристов (9)

    Тимченко Анастасия Александровна

    Добрый день. У вас еще время подать апелляционную жалобу, но насколько я понимаю, оснований для отмены решения нет. Это только разве что немного затянуть время. Так как если Вы действительно брали деньги и не возвращали их, то решение суда полностью обосновано и законно. После вступления в силу решения, взысканием займется исполнительная служба

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    50%

    Доброго дня!

    09 липня 2021 року було винесено рішення по даній справі. 09 серпня 2021 року, воно вступило в закону силу.

    Зі змісту рішення вбачається, що "Відповідач повторно в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином".

    Для оскарження даного Рішення у Вас було 30 днів. Наразі, можно спробувати його оскаржувати, лише якщо доведете поважність причин пропуску цього строку.

    Тимченко Анастасия Александровна
    50%

    Если Вы находитесь заграницей, то можете подать заявление о восстановлении пропущенного срока в связи с отсутствием на территории Украины, это уважительная причина и суд апелляционной инстанции срок Вам скорей всего восстановит

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Денис!

    Ви маєте право подати апеляційну скаргу на рішення суду, з клопотанням про поновлення строку, пропущеного з поважних причин, з приєднанням копій документів, з часу отримання копії рішення суду першої інстанції.

    "Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів,... з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення" (абзац 2 частина 1 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України).

    "Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

    1. на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;... " (частина 2 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України).

    " Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 2 статті 358 Цивільного процесуального кодексу України" (частина 3 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України).

    "Суд поновлює або продовжує строк, встановлений відповідно законом або судом, за клопотанням сторони або іншої особи у разі його пропущення з поважних причин. Питання про поновлення чи продовження пропущеного строку вирішує суд, у якому належало вчинити процесуальну дію або до якого потрібно було подати документ чи доказ. Про місце і час розгляду цього питання повідомляються особи, які беруть участь у справі. Присутність цих осіб не є обов'язковою. Одночасно з клопотанням про поновлення чи продовження строку належить вчинити ту дію або подати той документ чи доказ, стосовно якого заявлено клопотання. З питань, зазначених у цій статті, судом постановляється ухвала" (стаття 127 Цивільного процесуального кодексу України).

    Поважність причин пропуску строку для апеляційного оскарження виноситься на розсуд суду.

    "Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції" (стаття 355 Цивільного процесуального кодексу України).

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: ... 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

    Вам необхідно направити заяву з врученням до суду, через консульську установу.

    Апеляційний суд Харківської області

    головуючому по справі №

    (зазначити ПІБ судді)

    ___

    (процесуальний статус особи, яка подає заяву, ПІБ, адреса, телефон особи, яка подає заяву)

    ЗАЯВА

    про поновлення строку на апеляційне оскарження

    Відповідно до вимог ст.354,ст.357 ЦПК України надаю заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення (ухвали) ___

    (вказати назву суду першої інстанції)

    суду міста Харкова (Харківської області) від «___»___20___року.

    ___

    (зазначити обставини та поважність причин пропуску строку апеляційного оскарження)

    «___»___201__р. ___ П І Б

    підпис

    Обгрунтування:

    За правилами частини 1 статті 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду – протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

    Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

    Частиною 2 статті 354 ЦПК України передбачено, що учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

    • на рішення суду – якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;
    • на ухвали суду – якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

    Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

    Цивільним процесуальним кодексом України передбачено, що у випадку, якщо апеляційна скарга подана після закінчення строків, установлених статтею 354 ЦПК України, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Крикун Сергій  Павлович

      Констянтине, чого стосується така Ваша заява про поновлення строку на апеляційне оскарження, у такому вигляді вона є безпредметною, що поновлювати, якщо немає самої скарги. Насправді заява про поновлення строку викладається у самій апеляційні скарзі.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Денис!

    Необхідно вивчати коли і ким винесено рішення, і чи є строки на оскарження.

    В цілому, при наявності адвокатського договору та ваших даних, і адвокат може це з'ясувати.

    Далі вже визначити стратегію захисту.

    За правилами сайту, зв'язок з юристом/адвокатом через ресурс, тому звертайтесь через контакти на сайті.

    Костромина Виктория

    Доброго дня. Декілька років назад брав кредит у моно банку, 1000 кредитний ліміт та 1000 на розстрочку. Не повертав, пройшов час, вони подали до суду. Постанова додому не надходила, плюс до того я зараз за кордоном. Якщо є можливість, зв'яжіться зі мною через вайбер +380983002838. Чи є шанс, що можна щось оскаржити ?

    обжаловать возможность есть - обращайтесь

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Денисе!

    Закон України "Про споживче кредитування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1734-19#n218):

    Розділ IV ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

    6. У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону.

    Висновок: фінансова установа протягом дії карантину не може нараховувати і стягувати штрафні санкції та застосовувати інші види покарань. Якщо вже була нарахована пеня, то компанія повинна її відмінити (списати). Однак, нарахування процентів є законним, так як проценти є частиною кредиту, тому їх доведеться виплачувати.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran49...):

    Стаття 1048. Проценти за договором позики

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    Висновок: припис абз.2 ч.1 ст.1048 ЦК України про щомісячну виплату процентів до дня повернення позики у разі відсутності іншої домовленості сторін може бути застосований лише в межах погодженого сторонами строку кредитування.

    При цьому, право позикодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування.

    Такий правовий висновок узгоджується з позицією Великої палати Верховного Суду, висловленою у постанові від 28.03.2018 року у справі № 444/9519/12 та позицією Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, висловленою у Постанові від 06.02.2019 року по справі № 175/4753/15ц.

    Наприклад, якщо строк кредитування становить 30 днів, а процентна ставка 1,50 відсотків, то загальний розмір процентів за користування кредитом, які позичальник повинен виплатити позикодавцю, складає 6750 грн = (15000 грн х (1.50% : 100%) х 30 днів строку дії кредитного договору).

    Тобто, у такому випадку загальний борг позичальника не повинен перевищувати 21750.50 грн (кредит – 15000 грн, проценти за користування кредитом – 6750 грн).

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України