Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 09 сентября 2021, вопрос №48582

спадщина ,якщо є один спадкоємець

чи можу я отримати спадщину автоматично,якщо батьків немає в живих і я є єдиним спадкоємцем?Право власності на квартиру --- на трьох,На мене,на маму і на батька,

Ответы юристов (2)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 2 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Доброго ранку.

    Якщо право власності на квартиру оформлено на трьох,то на 1/3 частку матері та на 1/3 частку батька потрібно оформити правовстановюючі документи: звернутися до нотаріуса, подати заяву про прийняття спадщини, інші необхідні документи, та заяву про видачу свідоцтв про право на спадщину за законом.Після видачі свідоцтв та внесення нотаріусом в державний реєстр нерухомого майна відомостей про власника нерухомого майна, Ви будете власником всієї квартири. Без звернення до нотаріуса і не переоформлення спадкового майна Ваша частка буде становити 1/3. Автоматично у Вашому випадку буде означати, що Ви - єдиний спадкоємець, тобто частки батьків на право власності на нерухоме майно не будуть ділитися між іншими спадкоємцями, і якщо Ви були зареєстровані разом з батьками на день їх смерті, то прийняли спадщину, відповідно до ст. 1268 ЦК України.

    Для відома. Прийняття спадщини ( стаття 1268 ЦК України) 1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    3. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

    4. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    5. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Саття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

    2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

    3. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Стаття 1297. Обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

    2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім'я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

    Стаття 1298. Строк видачі свідоцтва про право на спадщину

    1. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

    Успіхів Вам.

    Танача Юлія  Антонівна

    Доброго дня!

    чи можу я отримати спадщину автоматично,якщо батьків немає в живих і я є єдиним спадкоємцем?Право власності на квартиру --- на трьох,На мене,на маму і на батька,

    Так. можете. До оформлення права на спадщину розмір Вашої частки у квартирі становить 1/3 ( якщо інше не визначено документами про право власності). Спадкування, у Вашому випадку, буде дещо ускладнено: в залежності від того, хто помер першим та хто з ким був прописаний за однією адресою на момент смерті, залежить порядок спадкування. Наприклад, якщо всі співвласники квартири були прописані за однією адресою, це означає, що після смерті першого з родичів, Ви та іншій родич ( мати або батько), успадкували по 1/2 від частини першого померлого родича. Тому свою частку першого померлого родича Ви спадкуєте окремо, частки другого померлого родича - окремо. Фактично Ви будете єдиним власником квартири, проте потрібно буде сплатити за кілька свідоцтв про право на спадщину. Зверніться до нотаріуса за місцем знаходження квартири.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України