Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 14 сентября 2021, вопрос №48819 100₴

Уголовная ответственность за интимную переписку

Какая ответственность за интимную переписку с несовершеннолетней девушкой без личной встречи,без фото и видео и я не знал сколько ей лет те более она предлагала плату за свои услуги

Ответы юристов (6)

    Охременко Артем Вікторович
    30%

    Доброго дня!

    1. СТАТУС ОСОБИ:

    • Закон України "Про охорону дитинства"

    (сам текст - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text)

    Стаття 1. Визначення термінів

    дитина - особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше;

    • Сімейний кодекс України

    Стаття 6. Дитина

    1. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

    2. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

    Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

    2. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

    Вказне питання дуже чітко врегультовано Кримінальним Кодексом України:

    • Стаття 156-1. Домагання дитини для сексуальних цілей

    1. Пропозиція зустрічі, зроблена повнолітньою особою, у тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з метою вчинення стосовно неї будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій, у разі якщо після такої пропозиції було вчинено хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася, -

    карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Пропозиція зустрічі, зроблена повнолітньою особою, у тому числі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій, неповнолітній особі з метою втягнення її у виготовлення дитячої порнографії, якщо після такої пропозиції було вчинено хоча б одну дію, спрямовану на те, щоб така зустріч відбулася, -

    карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або щодо малолітньої особи, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Примітка. 1. Під зустріччю в цій статті слід розуміти, у тому числі, зустріч, проведення якої передбачає використання інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій.

    2. Під дитячою порнографією в цій статті та статті 301-1 цього Кодексу слід розуміти зображення у будь-який спосіб дитини чи особи, яка виглядає як дитина, у реальному чи змодельованому відверто сексуальному образі або задіяної у реальній чи змодельованій відверто сексуальній поведінці, або будь-яке зображення статевих органів дитини в сексуальних цілях.

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Здравствуйте, Александр!

    Если при переписке не будет указано её личные персональные данные, что есть конфиденциальной информацией за сбор и использование которой, предусмотрена уголовная ответственность по статье 182 Уголовного кодекса Украины и в переписке Вы не будете назначать встречу, настаивать на встрече, требовать встречу и указывать интимные моменты, что Вы можете сделать оказавшись вместе, тем самым даже при её добровольном согласии, исключив квалификацию за приготовление к совершению уголовных правонарушений по статье 14 - "Подготовка к совершению уголовного правонарушения", со статей 155 Уголовного кодекса Украины - "Половые отношения с лицом, которое не достигло шестнадцатилетнего возраста" и ст. 156-1 Уголовного кодекса Украины - "Домагательство ребёнка для сексуальных целей", то уголовной ответственности за эти статьи не будет.

    Но в случае если ей нет 16 лет и переписка интимного характера будет соответственно иметь развратный характер, то может быть привлечение к уголовной ответственности по статье 156 Уголовного кодекса Украины за развращение несовершеннолетних, в части психологического воздействия и морального развращения несовершеннолетней.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Статья 156 Уголовного кодекса Украины. Развращение несовершеннолетних

    1. Совершение развратных действий в отношении лица, не достигшего шестнадцатилетнего возраста, -

    наказываются ограничением свободы на срок до пяти лет или лишением свободы на тот же срок.

    2. Те же действия, совершенные в отношении малолетнего или совершенные членами семьи или близкими родственниками, лицом, на которое возложены обязанности по воспитанию потерпевшего или забота о нем, -

    наказываются лишением свободы на срок от пяти до восьми лет с лишением права занимать определенные должности или заниматься определенной деятельностью на срок до трех лет или без такового".

    Гончаренко Константин

    Доброго дня.

    Такими справами зазвичай, займається Кіберполіція.

    Конфіденційною може бути інформація, що, зокрема, може міститися в комп’ютерній мережі, доступ до якої здійснюється лише з дозволу особи, якій вона належить.

    Кримінальна відповідальність за викрадення, привласнення та вимагання такої інформації передбачена статтями 361-2, 362 Кримінального кодексу України.

    Розглядувані злочини вважаються закінченим з моменту вчинення суспільно небезпечних дій, зазначених у законі.

    Обов'язковою ознакою злочину повинен бути саме ВИТІК інформації.

    Тому якщо витіку не було, це не можна вважати закінченим кримінальним правопорушенням.

    Тому існують ще такі поняття, як готування до кримінального правопорушення та замах на правопорушення.

    Адже повинно бути доведений саме склад злочину та певні діяння особи по його вчиненню.

    Можу сказати наступне: Головне не брати від вказаної дівчини жодних подарунків у вигляді грошей чи інших, якщо кошти вона Вам перерахувала на картку, їх потрібно негайно повернути, звернувшись до каси банку , та перерахувати їх відправнику, якщо номер картки Вам відомий перерахуйте зворотним платежем. Впевнений відповідальність їй не загрожує адже адміністративна відповідальність настає з 16 -ти років , а кримінальна з 18 -ти. В такому разі уже у Вас можуть виникнути проблеми, за розповсюдження фото чи інші пропозицї до неповнолітньої особи особистого характеру , або прохання надання таких фото з Вашого боку. Нічого не платіть їй та не приймайте подарунків у будь-якій формі. Ви маєте право звернутись до кіберполіції з заявою про розповсюдження персональних даних без попередньої згоди. Оформити заяву можна онлайн https://ticket.cyberpolice.gov.ua Рекомендую Вам повідомити вказаній дівчині про те, що у разі подальших погроз та шантажу ви звернетесь до поліції .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Дійсно матеріали в мережі це повноваження кіберполіції, але норми законодавства яких потенційно варто остерігатися, а саме

    Чинне кримінальне законодавство містить кілька норм:

    Кримінальний кодекс України містить 2 положення, які захищають комунікаційну приватність особи: статтю 163 («Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер») та статтю 182 («Порушення недоторканності приватного життя»).

    Положення першої статті можуть поширюватися на випадки, коли приватне листування особи опиняється у чужих руках. Саме у такому листуванні в месенджерах, зокрема, часто можуть міститися інтимні зображення особи. І хоча зустріти застосування цього положення закону до ситуацій поширення порнопомсти віднайти не вдалося, українські суди застосували цю норму до ситуації, в якій засуджена вирвала з рук мобільний телефон потерпілої для того, аби ознайомитися з її СМС-листуванням з чоловіком засудженої. Тож потенційно, в ситуаціях публікації відповідного листування, можливою є кваліфікація діяння за статтею 163 КК України.

    Стаття 182 КК України забороняє незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу. Максимальною санкцією за вчинення такого злочину є обмеження волі на строк до трьох років, а за наявності обтяжуючих обставин – позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років (при повторності вчинення злочину або ж завданні істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи).

    Можливість застосування цієї норми можна обґрунтувати тим, що інтимні фото найчастіше становлять конфіденційну інформацію. Якщо звернутися до профільного законодавства, то Закон України «Про інформацію» у ч. 2 ст. 11 та ч. 2 ст. 21 визначає конфіденційною інформацію про фізичну особу, а також інформацію, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою; вона може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. Подібні норми щодо режиму поширення конфіденційної інформації містяться і у Законах України «Про доступ до публічної інформації» та «Про захист персональних даних».

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 68...Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності." -

    в этой части, незнание возраста девушки не освобождает Вас от ответственности за совершенные действия, которые имеют признаки уголовных правонарушени; презюмируется, что лицо должно убедиться о совершеннолетнем возрасте девушки.

    Уголовный кодекс Украины (УК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 156. Розбещення неповнолітніх

    1. Вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк...";

    Стаття 45. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

    Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин,...звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду...

    Стаття 46. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим

    Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин,...звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду...";

    "Стаття 12. Класифікація кримінальних правопорушень...

    4. Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років...";

    "Стаття 44. Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності...

    2. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом..." -

    в этой части, в Ваших действиях будут, как я считаю,иметь признаки преступления согласно ст.156 УК, но поскольку данное преступление классифицируется как нетяжкое (наказание не больше 5 лет лишения свободы), то такое лицо по основаниям ст.ст.45, 46 УК подлежит освобождению от уголовной ответственности, при этом, по решению (приговору) суда; т.е. дело будет передано в суд и лицо будет осуждено с последующим освобождением от наказания.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день!

    У даному випадку Вам не загрожує кримінальна відповідальність, так як у ваших діях відсутній склад злочину за ст. 156 "Розбещення неповнолітніх" та ст. 156-1 "Домагання дитини для сексуальних цілей". Лише сама інтимна переписка не містить об'єктивної сторони цих злочинів. Крім того, можливо дівчині вже є 16 років, що також виключає кримінальну відповідальність. Також зверніть увагу, що вона пропонувала Вам свої інтимні послуги, тому факт звернення до поліції є малоймовірним.

    Крім того, згідно зі ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    Аналогічні положення наведені в ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text)".

    Враховуючи зазначене, Вам непотрібно хвилюватися. Ви не вчинили нічого незаконного.

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    Якщо буде потрібна допомога - звертайтеся через контакти в моєму профілі (https://uristy.ua/ua/lawyer/30301) або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України