Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 14 сентября 2021, вопрос №48844 200₴

обязательная вакцинация от коронавируса

Я работаю на государственной службе. Всех сотрудников обязуют пройти вакцинацию. Я не имею желания ее делать. Руководство грозится уволить с работы по статье прогул. Они просто не пустят на работу и скажут что прогуляли. Какие мои действия и права. Можно ли утихомирить руководство моей организации?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня!

    Обов'язкової вакцинації, тим паче державним службовців, в країні немає.

    Дії вашого керівництва є абсолютно беззаконними.

    Загалом раджу Вам наступне:

    1. Подати скаргу до Держпраці про вимогу щодо примусового вакцинування працівника. У скарзі зазначте, що Вам погрожують звільненням.

    2. Коли Вас не будуть пускати на роботу, фіксуйте це на відео, та викликайте правоохоронні органи. Прогулом є відсутність працівника на роботі більше 3 годин.

    3. Спробувати вирішити ситуацію конструктивним шляхом. Повідомте керівництву причину (можливо неправдиву), через яку Ви не бажаєте вакцинуватись, і попередьте, що будете скаржитись до Держпраці!

    Якщо є запитання, звертайтесь!

    Савченко Олександр
    22.5%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталія!

    Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення (ст. 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб").

    В ст. 21 КЗпП не допускається будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема від стану здоров'я.

    Роботодавець може звільнити працівника, зокрема, у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, що перешкоджає продовженню даної роботи (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Проте таке звільнення проводять лише на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров'я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладені на нього трудові обов'язки чи їх виконання протипоказано за станом здоров'я (п. 21 постанови Пленуму ВСУ "Про практику розгляду судами трудових спорів" від 06.11.1992 р. № 9).

    Однак, звільнення працівника з цієї підстави не є заходом дисциплінарного стягнення.

    Якщо говорити про порушення трудової дисципліни, то під ним розуміють невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов'язків. Тож, відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.

    Руководство грозится уволить с работы по статье прогул. Они просто не пустят на работу и скажут что прогуляли. Какие мои действия и права. Можно ли утихомирить руководство моей организации? - якщо Вас не пускатимуть на роботу, фіксуйте це на камеру, відразу ж телефонуйте урядову «гарячу лінію» 1545 та одночасно в Держпраці України, щоб залишити скарги на ваше керівництво по даному випадку.

    Вазагалі всі порушення зі сторони керівництва потрібно фіксувати, щоб потім мати змогу себе захистити.

    Також можете викликати поліцію, оскільки такі дії є грубим порушенням законодавства про працю (випад­ки обмеження трудових прав громадян або зневажливого до них ставлення).

    Ознайомтеся (звільнення з роботи за прогул) - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%97%D0%B...

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    Вакцинація є добровільною примусити Вас не можуть, підстав для прогулу немає. На роботу пройдіть з поліцією .

    Зверніться до управління Держпраці з заявою про порушення трудових прав.

    Звільнити з таких підстав не можуть.

    Можуть звільнити ,якщо Ваша посада буде скорочена у штатному розписі установи.

    Вам мають повідомити за 2 тижні про скорочення і провести розрахунок.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Наталія!

    Так, вакцинація в Україні проти Covid-19 є добровільною і безкоштовною. Поки не передбачено ніякої примусової вакцинації, тим більше відсутня обов"язкова вакцинація для державних службовців.

    Вакцинація протипоказана тим, у кого:

    • алергія на будь-який з компонентів вакцини
    • була важка алергічна реакція на першу дозу вакцини
    • лихоманка (температура вище 38 °C)

    При цьому застуда або нежить з температурою нижче 38° C не є перешкодою для вакцинації. Але не рекомендується запрошувати на вакцинацію людей з ознаками застуди та високою температурою, оскільки у них може бути COVID-19.

    У разі примушування до обов"язкової вакцинації зі сторони работодавця, Ви маєте право подати скаргу до Держпраці для проведення перевірки та вжиття заходів реагування.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    12.5%

    Добрий вечір!

    У міністерстві роз’яснили, чи може роботодавець примушувати працівників вакцинуватися

    Відповідні роз'яснення надали у Директораті розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства економіки.

    Про це йдетьсяу відповідному "ЛИСТІ-РОЗ’ЯСНЕННІ ЩОДО НЕПРАВОМІРНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РОБОТОДАВЦЕМ ДО ПРАЦІВНИКА ЗАХОДІВ ПРИМУСУ ТА/АБО ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТЯГНЕННЯ ЗА ВІДМОВУ ВАКЦИНУВАТИСЯ ВІД КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ COVID-19".

    Так, як зазначається у згаданому листі-роз'ясненні, відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування.

    Згідно зі статтею 43 Основ законодавства про охорону здоров’я України визначено, що для застосування методів діагностики, профілактики та лікування необхідна згода інформованого відповідно до статті 39 цих Основ пацієнта.

    Водночас, частиною шостою статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» також передбачено, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення.

    Крім того, у пункті 3 своєї Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію.

    При цьому у Міністерстві нагадали, що відповідно до статті 2-1 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема, від стану здоров’я, не допускається.

    "Слід зауважити, що статтею 43 Конституції України також гарантоване право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    З ініціативи власника або уповноваженого ним органу трудовий договір може бути розірвано, зокрема у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, що перешкоджає продовженню даної роботи (пункт 2 частини першої статті 40 КЗпП). Водночас таке звільнення може бути проведено лише на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров'я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладені на нього трудові обов'язки чи їх виконання протипоказано за станом здоров'я (пункт 21 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 року № 9).

    Зауважимо, що звільнення працівника з цієї підстави не є заходом дисциплінарного стягнення. Згідно зі статтею 147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення", - йдеться у листі-роз'ясненні.

    Разом з тим, пунктом 24 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20.07.1984 р. № 213 (які зберегли свою чинність в частині, що не суперечить законодавству України), визначено, що порушення трудової дисципліни – це невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов'язків. Отже, відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.

    Також важливо, що Дорожньою картою з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021 - 2022 роках, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 24.12.2020 № 3018 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України 09.02.2021 № 213), встановлено, що вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп.

    Відтак, враховуючи вищевикладене, не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягнути їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби.

    Костромина Виктория

    Ви маєте право подати скаргу до Держпрац- в якій вкахть що Вас примушують вакцинуватися або звільнять чи\або не допустять до роботи з подальшим складанням акту про прогул і як наслідок звільнення - для проведення перевірки та вжиття заходів

    ознайомтесь -

    https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&...

    https://www.profiwins.com.ua/uk/letters-and-orders...

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Вам варто збирати докази і відстоювати свої права в судовому порядку.

    Щодо законодавчих приписів, які є на вашу користь, а саме законодавство України та вітчизняну і світову практику, що обов’язковість щеплень є допустимою. Звичайно, це трохи обмежує права людини та дозволяє державі певним чином втручатися у приватне життя громадян, проте це є виправданим, оскільки «здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві … для захисту здоров’я (ч.2 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод)». У рішенні Європейського суду з прав людини «Щодо правомірності притягнення до відповідальності батьків через невиконання обов’язків щодо вакцинації своїх дітей» стверджується «що влада не перевищила свободу розсуду, і тому оскаржувані заходи можна розглядати як «необхідні в демократичному суспільстві".

    Крім того, у пункті 3 своєї Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію, додали в Мінекономіки.

    Відповідно до Кодексу законів про працю України, будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема, від стану здоров’я, не допускається. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    «З ініціативи власника або уповноваженого ним органу трудовий договір може бути розірвано, зокрема у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню даної роботи. Водночас таке звільнення може бути проведено лише на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров’я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладені на нього трудові обов’язки чи їх виконання протипоказано за станом здоров’я. Зауважимо, що звільнення працівника з цієї підстави не є заходом дисциплінарного стягнення»

    відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла 14 років, провадиться за її згодою.

    Крім того, статтею 43 Основ законодавства про охорону здоров’я України визначено, що для застосування методів діагностики, профілактики та лікування необхідна згода інформованого пацієнта.

    Згідно зі статтею 147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення. Разом тим, законодавством визначено, що порушення трудової дисципліни - це невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов’язків. Отже, відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    "Стаття 221. Органи, які розглядають трудові спори

    Трудові спори розглядаються:

    1) комісіями по трудових спорах;

    2) районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами.

    Такий порядок розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і власником або уповноваженим ним органом, застосовується незалежно від форми трудового договору...

    Стаття 224. Компетенція комісії по трудових спорах

    Комісія по трудових спорах є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях, за винятком спорів, зазначених у статтях 222, 232 цього Кодексу.

    Трудовий спір підлягає розглядові в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом...

    Стаття 232. Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах

    Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами:

    1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються;

    2) працівників про поновлення на роботі незалежно від підстав припинення трудового договору, зміну дати і формулювання причини звільнення, оплату за час вимушеного прогулу або виконання нижчеоплачуваної роботи, за винятком спорів працівників, вказаних у частині третій статті 221 і статті 222 цього Кодексу;...

    5) працівників у питанні застосування законодавства про працю, яке відповідно до чинного законодавства попередньо було вирішено власником або уповноваженим ним органом і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (підрозділу) в межах наданих їм прав;...";

    "Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

    Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:...

    4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;...

    Стаття 43. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника)

    Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник,...

    У випадках, передбачених законодавством про працю, виборний орган первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, розглядає у п'ятнадцятиденний строк обгрунтоване письмове подання власника або уповноваженого ним органу про розірвання трудового договору з працівником...".

    Подайте на имя руководителя заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о незаконности понуждения к вакцинации, о незаконности угроз увольнения и недопуска к работе, о передаче вопроса в комиссию по трудовым спорам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України