Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 сентября 2021, вопрос №48883 150₴

Односторонняя прописка ребенка

Здравствуйте. Покупаем дом не будучи в отношениях с будущей супругой, недеюсь . Хотим приобрести его в долях, в зависимости от вложенных средств. Мои 30 процентов, ее 70. Предусматривает ли этот договор купли - продажи одностороннюю прописку своих детей? У нее свои дети, у меня свои. Могу ли я без ее согласия прописать ребенка? И она без моего по умолчанию? Если нет, то возможно ли этот ньюанс прописать в договоре, чтоб такая возможность была? Прошу ответить ссылаясь на законы. Чтоб самому ознакомиться. Заранее всем благодарен.

Ответы юристов (13)

    Петренко Евгений
    16.7%
    Петренко Евгений 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день. Вы имеете право прописать несовершеннолетних детей в квартире по своему месту жительства без согласия других совладельцев. Дети до 14 лет должны быть зарегистрированы с одним из родителей.

    Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"

    Постанова Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207 "Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру"

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Віталій!

    Якщо Ви придбаваєте будинок на праві часткової вланості (це коли частки власників чітко визначені), то згода іншого співвласника (Ваша чи жінки) на прописку особи, у тому числі дитини, є обов'язковою!

    Однак я би на Вашому місці звернув увагу на наступне.

    Виходячи з Вашого питання, батьки у дітей є різними! Тому раджу звернути увагу на наступне:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2016 р. № 207

    ПРАВИЛАреєстрації місця проживання

    У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    Тому треба згода другого з батьків на прописку дитини!

    Якщо є питання, звертайтесь!

    • Виталий Клиент 2 года назад

      Вот как. Какие противоположные ответы. Ребенку 15 лет

    • Виталий Клиент 2 года назад

      Можно ли право на одностороннюю прописку прописать в договоре купли-продажи? Будет ли эта фраза иметь юридическую силу?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Прошу вибачення за неточність у минулій відповіді!

        постанова Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2016 р. № 207

        ПРАВИЛА реєстрації місця проживання

        18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

        1) заяву за формами, наведеними відповідно у додатках 6, 7 або 8;

        2) документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження. Реєстрація місця проживання дітей, які є іноземцями чи особами без громадянства, здійснюється за умови внесення даних про дітей до посвідки на постійне або тимчасове проживання їх батьків та копії свідоцтва про народження. Документи, видані компетентними органами іноземних держав, підлягають легалізації в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами;

        3) квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу);

        4) документи, що підтверджують:

        право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);

        право на перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи, - довідка про прийняття на обслуговування в спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи за формою згідно з додатком 9, копія посвідчення про взяття на облік бездомної особи, форма якого затверджується Мінсоцполітики (для осіб, які перебувають на обліку у цих установах або закладах);

        проходження служби у військовій частині, адреса якої зазначається під час реєстрації, - довідка про проходження служби у військовій частині, видана командиром військової частини за формою згідно з додатком 10 (для військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби);

        5) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

        6) заяву про зняття з реєстрації місця проживання особи за формою згідно з додатком 11 (у разі здійснення реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з реєстрації попереднього місця проживання).

        У разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подаються:

        документ, що посвідчує особу представника;

        документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законними представниками малолітньої дитини - батьками (усиновлювачами).

        Реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

        У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

        У разі перебування житла в іпотеці, довірчій власності як способу забезпечення виконання зобов’язань для реєстрації місця проживання особи додатково подається письмова згода відповідного іпотекодержателя або довірчого власника.

        {Пункт 18 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 481 від 27.05.2020}

        Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання особи інші документи.

        Таким чином, у договорі навіть немає сенсу зазначати про односторонність прописки, адже це передбачено законодавством!

        • Виталий Клиент 2 года назад

          Тобто можу без згоди співвласника, я так розумію?

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    16.7%

    Добрій день. По Вашему вопросу: В 14 лет ребёнок получает паспорт. После 14 лет он имеет право быть прописанным где угодно и никакого согласия родителей на прописку его по новому адресу не требуется (нужно только согласие на прописку владельца или владельцев жилплощади, на которую прописывается ребёнок). Если ребёнок любого возраста с рождения до 18 лет прописывается к родителям или одному из них, то получать согласие собственника жилья в этом случае не нужно. Если ребёнок с 14 до 18 лет самостоятельно прописывается на жилплощадь, где не зарегистрирован хотя бы один из родителей, он должен получить согласие собственника жилья.

    Для прописки не обязательно подавать документы лично. Если необходимо, от вашего имени это может сделать представитель, имеющий нотариально заверенную доверенность. Исключение составляют военнообязанные, которые должны лично явиться в военкомат для регистрации своего нового места жительства. Поэтому военнообязанные и призывники не могут прописаться по доверенности.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрый день, Виталий!

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2016 р. № 207

    ПРАВИЛА

    реєстрації місця проживання:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...

    "Реєстрація місця проживання

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:... 4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);... ".

    "Предусматривает ли этот договор купли - продажи одностороннюю прописку своих детей? У нее свои дети, у меня свои. Могу ли я без ее согласия прописать ребенка? И она без моего по умолчанию? Если нет, то возможно ли этот ньюанс прописать в договоре, чтоб такая возможность была"?

    - Это предусмотрено законом.

    В договоре купли-продажи это можно указать по Вашему обоюдному согласию.

    Регистрировать по месту проживания каждый из Вас своих несовершеннолетних детей - до 18 летнего возраста, имеете право без согласия другого супруга.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Виталій!

    "Тобто можу без згоди співвласника, я так розумію"?

    - Саме так, Вы правильно розумієте.

    Згода співвласника для реєстрації Вашої неповнолітньої дитини, віком 15 років не потрібна.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Згідно ч. 2 ст. 29 Цивільного Кодексу Украііни:

    1. Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    3. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом.

    У Вашому випадку необхідна лише згода власника тієї частини квартири де буде зареєстровано дитину , згода жінки не вимагається , як і ваша на реєстрацію її дітей на своїй частині майна згідно документів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Відповідно до вимог статей 7,155 Сімейного кодексу України дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, які встановлені Конституцією України та Конвенцією про права дитини, а батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

    Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків (частина перша статті 160 Сімейного кодексу України). Відповідно до положень частини четвертої статті 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.

    Відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» батьки або інші законні представники зобов'язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

    У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування) (абзац п'ятнадцятий пункту 18 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 (далі - Правила).

    Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом (частина перша статті 161 Сімейного кодексу України).

    Відповідно до ч. 2 ст. 64 ЖК до членів сім’ї наймача належить дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом із наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо особи, зазначені в ч. 2 ст. 64 ЖК, перестали бути членами сім’ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов’язки, як наймач та члени його сім’ї.

    Таким чином, для реєстрації місця проживання дружини, дітей, батьків наймача, за його бажанням інших осіб, необхідна згода повнолітніх членів його сім’ї, які проживають разом із ним. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно.

    За загальним правилом, реєстрація місця проживання в будинку, квартирі, іншому житловому приміщенні, які належать особам на праві приватної власності, повинна відбуватись безперешкодно та не може бути обумовлена згодою інших осіб.

    Однак існують випадки, коли одне житлове приміщення придбають різні особи у власність з відповідними частками (спільна часткова власність) або без визначення часток (спільна сумісна власність), що не є перешкодою для реєстрації місця проживання співвласниками такого житла. Але при реєстрації членів сім’ї співвласника або інших осіб необхідно виходити з умов здійснення права власності, установлених цивільним законодавством.

    Статтею 358 ЦК передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою відповідно до ч. 2 ст. 369 ЦК розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. У тому випадку, коли інший співвласник проходить військову службу (строкову, за контрактом) або відбуває покарання за вироком суду в місцях позбавлення волі, відповідно до норм Цивільного кодексу указані категорії осіб мають право розпоряджатись своїм майном , але тільки через довірену особу.

    За положеннями ст. 13 Конституції України, усі співвласники квартири (будинку) мають рівні права на користування і володіння, тобто вселення інших осіб має відбувались за взаємною згодою. Реалізація права власності однією особою не може шкодити праву власності іншої особи. Право спільної власності обмежено спеціальними нормами закону, унаслідок чого кожен із співвласників зобов’язаний реалізувати своє право власності з урахуванням прав та інтересів інших співвласників та за взаємною згодою. Таким чином, при реєстрації місця проживання осіб, які не є співвласниками житлового приміщення, працівники органу реєстрації місця проживання громадян роз’яснюють про необхідність надання письмової згоди інших співвласників.

    У тому разі, якщо співвласником житлового приміщення є територіальна громада в особі Органу місцевого самоврядування, згода на реєстрацію місця проживання має бути надана у формі рішення (витягу з рішення) сесії відповідної ради.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый вечер, Виталий!

    Предусматривает ли этот договор купли - продажи одностороннюю прописку своих детей? - фактически по такому договору дом приобретаться в общую частичную собственность, когда Вы и ваша будущая жена будете совладельцами с соответствующими долями.

    У нее свои дети, у меня свои. Могу ли я без ее согласия прописать ребенка? - да, на прописку несовершеннолетнего ребенка (до 18-ти лет) иметь согласие не нужно. Если же захотите прописать кого-либо другого, то нужно будет письменное согласие второго совладельца (то есть, вашей будущей жены).

    И она без моего по умолчанию? - да.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 355. Поняття і види права спільної власності

    1. Майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

    2. Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

    Стаття 356. Право спільної часткової власності

    1. Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

    Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    18. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:лугу);

    4) документи, що підтверджують:

    право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників);

    Оцените консультацию юриста, которая Вам наиболее помогла.

    При необходимости - обращайтесь через контакты в моем профиле или через "Звернутися" возле фото.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15#Text):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.".

    Принятием данного Закона упразднен институт прописки и введен институт регистрации места жительства. При этом, регистрация места жительства не дает лицу права на жилье - в Вашем случае регистрация детей не влечет какого-либо права детей на этот дом, ваши доли с будущей супругой как были, так и останутся - 30/70. После регистрации детей продажа дома потребует согласия органа опеки и попечительства (Службы по делам детей), снятие детей с регистрации также потребует этого согласия.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України