Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 15 сентября 2021, вопрос №48892 100₴

Страховий\пенсійний стаж/фонд при відмові від громадянства

Доброго дня!

Поїнформуйте, будь ласка, що відбувається з пенсійним/страховим стажем та фондом персони при набутті громадянства іншої краіни. Анулюється?
1. Чи враховується час навчання у вищому навчальному закладі у пенсійний стаж (після 2000 року, якщо це має значення)?
2. Чи є можливість витребування вже сплаченних пенсійних\страхових внесків за період життя/праці в Україні при відмові від громадянства?
3. Чи генеральна довіреність є достаньою умовою, щоб витребувати поточні дані від Пенсіного Фонду України? (електронного підпису, SIM з електронним підписом, українського BankID немає)

Дякую.

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Маєте отримувати пенсію, так як згідно інструкції про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні Пенсії, призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються відповідно до законодавства про пенсійне забезпечення. Переказування пенсій здійснюється з дня припинення їх виплати в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

    Пенсіонерам, яким пенсія переказується за кордон, структурний підрозділ з питань міжнародного співробітництва в другому місяці четвертого кварталу поточного року розсилає для заповнення бланки заяв щодо посвідчення факту перебування особи в живих, якщо інше не передбачено міжнародним договором. У разі неповернення заповненої заяви пенсіонером, переказування пенсії з першого кварталу наступного року призупиняється, про що робиться помітка в особовому рахунку. У разі якщо інформація не надійшла від пенсіонера протягом двох років, пенсійна справа з розпорядженням про припинення виплати пенсії разом з особовим рахунком передається для зберігання в архів.

    Поэтому в вашем случае пенсионер должен хотя бы раз в год ЛИЧНО получить пенсию через отделение почты либо явиться в Пенсионный фонд.

    . В этом случае пенсия по заявлению пенсионера переводится Пенсионным фондом Украины по новому месту проживания;

    В отличие от территориального принципа, когда выплата пенсии в Украине прекращается и начинает выплачиваться профильным территориальным органом страны пребывания.

    И в первом и во втором случае пенсия, назначенная в Украине, может быть выплачена пенсионеру наперед за 6 месяцев перед отъездом, начиная с месяца, который наступает после месяца снятия с учета по месту постоянного жительства.

    Полный перечень стран, с которыми заключены международные двусторонние соглашения, можно посмотреть на сайте Пенсионного фонда Украины по ссылке - https://www.pfu.gov.ua/68834-pensiyi-u-razi-vyyizd... .

    Генеральна довіреність - це звісно добре , проте краще через консульство направити заяву пенсіонера про переведення виплат на його особистий рахунок в країні проживання.

    Все , що ви заробили до моменту відмови від громадянства має вам бути виплачено органом ПФУ

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    50%

    Добрий день!

    "1. Чи враховується час навчання у вищому навчальному закладі у пенсійний стаж (після 2000 року, якщо це має значення)"?

    - Так, відповідно до пункту «д» частини третьої статті 56 Закону «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

    Час навчання у зазначених закладах після 1-го січня 2004 року (якщо особа не працювала) не зараховується до страхового стажу, оскільки студенти не підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню.

    "2. Чи є можливість витребування вже сплаченних пенсійних\страхових внесків за період життя/праці в Україні при відмові від громадянства"?

    - Так.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про громадянство України

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 13, ст.65):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#Text

    "Цей Закон відповідно до Конституції України визначає правовий зміст громадянства України, підстави і порядок його набуття та припинення, повноваження органів державної влади, що беруть участь у вирішенні питань громадянства України, порядок оскарження рішень з питань громадянства, дій чи бездіяльності органів державної влади, їх посадових і службових осіб.

    Стаття 17. Підстави припинення громадянства України

    Громадянство України припиняється:

    1) внаслідок виходу з громадянства України;

    2) внаслідок втрати громадянства України;

    3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України".

    "Стаття 20. Правосуб’єктність громадянина України, який подав заяву про вихід з громадянства України або щодо якого оформляється втрата громадянства

    Громадянин України, який подав заяву про вихід з громадянства України або щодо якого оформляється втрата громадянства, до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України".

    "3. Чи генеральна довіреність є достаньою умовою, щоб витребувати поточні дані від Пенсіного Фонду України? (електронного підпису, SIM з електронним підписом, українського BankID немає)"?

    -Так.

    Представництво - це правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (частина перша статті 237 Цивільного кодексу України).

    Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами (частина перша статті 244 Цивільного кодексу України).

    Довіреність адресована третім особам і засвідчує повноваження представника перед третіми особами. Довіреність може бути видана на ім'я однієї особи або декількох осіб. Як особа, яку представляють, може виступати одна або декілька осіб.

    Зміст довіреності визначається межами правоздатності особи, яку представляють.

    Загальна (генеральна) - довіреність, що уповноважує представника на вчинення широкого кола різних правочинів чи інших юридичних дій (наприклад, довіреність на відчуження всього нерухомого майна, що належить особі, яка видала довіреність.

    Строк довіреності встановлюється у довіреності (якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії).

    Довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною (стаття 247 Цивільного кодексу України)

    Особа, яка видала довіреність (за винятком безвідкличної довіреності) може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення, про що повинна негайно повідомити представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

    Права та обов'язки щодо третіх осіб, що виникли внаслідок вчинення правочину представником до того, як він довідався або міг довідатися про скасування довіреності, зберігають чинність для особи, яка видала довіреність, та її правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя особа знала або могла знати, що дія довіреності припинилася (стаття 249 Цивільного кодексу України).

    Представник має право відмовитися від вчинення дій, які були визначені довіреністю, про що зобов'язаний негайно повідомити особу, яку він представляє.

    Представник не може відмовитися від вчинення дій, які були визначені довіреністю, якщо ці дії були невідкладними або такими, що спрямовані на запобігання завданню збитків особі, яку він представляє, чи іншим особам (стаття 250 Цивільного кодексу України).

    Підстави припинення представництва:

    1. Зміна закону, яким встановлено представництво за законом.
    2. Скасування адміністративного акту, на підставі якого виникло представництво.
    3. Припинення договору, на підставі якого виникло представництво.
    4. Припинення представництва за довіреністю:
    • закінчення строку довіреності;
    • скасування довіреності особою, яка її видала;
    • відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;
    • припинення юридичної особи, яка видала довіреність;
    • припинення юридичної особи, якій видана довіреність;
    • смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;
    • смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    50%

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань:

    1. Чи враховується час навчання у вищому навчальному закладі у пенсійний стаж (після 2000 року, якщо це має значення)?

    Так, відповідно до пункту «д» частини третьої статті 56 Закону «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

    Час навчання у зазначених закладах після 1-го січня 2004 року (якщо особа не працювала) не зараховується до страхового стажу, оскільки студенти не підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню.

    2. Чи є можливість витребування вже сплаченних пенсійних\страхових внесків за період життя/праці в Україні при відмові від громадянства?

    Забрати грошові кошти потенційно нараховані на пенсійне забезпечення не передбачено, проте Україною укладені договори, на право отримувати право на пенсію за кордоном. Для цього наявні міждержавні договори – угоди про соціальне забезпечення з 23 країнами: Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном, Угорщиною, Молдовою, Білоруссю, Грузією, Азербайджаном, Монголією, Румунією, Латвією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Естонією, Іспанією, Португалією та Польщею. Кожна угода має свої особливості. В одних випадках усю пенсію на підставі українського та іноземного трудового стажу виплачуватиме Пенсійний фонд України (ПФУ) і братиме до розрахунків зарплату, отриману за кордоном.

    В інших випадках отриманий за кордоном стаж дає право на пенсію в Україні і дозволяє претендувати на виплати з пенсійних фондів інших держав. У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від'їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (стаття 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

    Звертаємо увагу, що положення пункту 2 частини першої статті 49 та другого речення статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визнано неконституційними (Рішення Конституційного Суду України від 07.10.2009 № 25-рп/2009).

    Таким чином, на сьогоднішній день вищевказані положення чинного законодавства України фактично втратили чинність (частина друга статті 152 Конституції України).

    У зв’язку з чим пенсія має виплачуватись абсолютно всім громадянам України, які виїхали за кордон, незалежно від наявності / відсутності міжнародних договорів України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

    Окремо зазначу, що В частині 1 інструкції «Про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні», вказано, що:

    «1.5. Пенсії, призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються відповідно до законодавства про пенсійне забезпечення.

    Переказування пенсій здійснюється з дня припинення їх виплати в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами. Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії.

    3. Чи генеральна довіреність є достаньою умовою, щоб витребувати поточні дані від Пенсіного Фонду України? (електронного підпису, SIM з електронним підписом, українського

    Щодо отримання електроної справи то зазначене ви можете здійснити віддалено самостійно через Засоби Інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA) авторизацію зможете пройти за допомогою відкритою карти в банку україни тобто BankID у вас є або буде при отриманні картки Приватбанку або Монобанку процедура займе декілька хвилин (документи також можна подати віддалено).

    Успіхів

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань:

    1. Чи враховується час навчання у вищому навчальному закладі у пенсійний стаж (після 2000 року, якщо це має значення)?

    Так, відповідно до пункту «д» частини третьої статті 56 Закону «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

    Час навчання у зазначених закладах після 1-го січня 2004 року (якщо особа не працювала) не зараховується до страхового стажу, оскільки студенти не підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню.

    2. Чи є можливість витребування вже сплаченних пенсійних\страхових внесків за період життя/праці в Україні при відмові від громадянства?

    Забрати грошові кошти потенційно нараховані на пенсійне забезпечення не передбачено, проте Україною укладені договори, на право отримувати право на пенсію за кордоном. Для цього наявні міждержавні договори – угоди про соціальне забезпечення з 23 країнами: Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном, Угорщиною, Молдовою, Білоруссю, Грузією, Азербайджаном, Монголією, Румунією, Латвією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Естонією, Іспанією, Португалією та Польщею. Кожна угода має свої особливості. В одних випадках усю пенсію на підставі українського та іноземного трудового стажу виплачуватиме Пенсійний фонд України (ПФУ) і братиме до розрахунків зарплату, отриману за кордоном.

    В інших випадках отриманий за кордоном стаж дає право на пенсію в Україні і дозволяє претендувати на виплати з пенсійних фондів інших держав. У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від'їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (стаття 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

    Звертаємо увагу, що положення пункту 2 частини першої статті 49 та другого речення статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визнано неконституційними (Рішення Конституційного Суду України від 07.10.2009 № 25-рп/2009).

    Таким чином, на сьогоднішній день вищевказані положення чинного законодавства України фактично втратили чинність (частина друга статті 152 Конституції України).

    У зв’язку з чим пенсія має виплачуватись абсолютно всім громадянам України, які виїхали за кордон, незалежно від наявності / відсутності міжнародних договорів України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

    Окремо зазначу, що В частині 1 інструкції «Про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні», вказано, що:

    «1.5. Пенсії, призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються відповідно до законодавства про пенсійне забезпечення.

    Переказування пенсій здійснюється з дня припинення їх виплати в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами. Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії.

    3. Чи генеральна довіреність є достаньою умовою, щоб витребувати поточні дані від Пенсіного Фонду України? (електронного підпису, SIM з електронним підписом, українського

    Щодо отримання електроної справи то зазначене ви можете здійснити віддалено самостійно через Засоби Інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA) авторизацію зможете пройти за допомогою відкритою карти в банку україни тобто BankID у вас є або буде при отриманні картки Приватбанку або Монобанку процедура займе декілька хвилин (документи також можна подати віддалено). Генеральна довіреність не авторизує Вас як користувача.

    Успіхів

    Фисун Богдана Владимировна

    Доброго дня! Ви маєте право на отримання усіх пенсійних виплат від України, якщо Ви досягли пенсійного віку. І при цьому Ви можете проживати за кордоном, отримуючи пенсію з України. Громадянство ніяким чином не впливає на страховий стаж особи за той період, коли людина пропрацювала в Україні. Стосовно довіреності, Вам необхідна довіреність зі штампом апостіль. Ми вже більше 10 років вдало допомагаємо особам, які виїхали на ПМП за кордон, на отримання пенсійних виплат з України. За більш детальною інформацією звертайтесь


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України