Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 20 сентября 2021, вопрос №49192

Не возвразают предоплату за бронь даты.

Добрый день .
Такая ситуация, отказались проводить банкет в кафе за 10 дней до мероприятия.
Кафе не хочет возвращать предоплату.
Подскажите пожалуйста, как быть?

Ответы юристов (1)

    Руденко Артем Олександрович

    Доброго дня!

    ЦК Ураїни

    Стаття 570. Поняття завдатку

    1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

    Стаття 571. Правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком

    1. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора.

    Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості.

    2. Сторона, винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.

    3. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.

    Стаття 525. Недопустимість односторонньої відмови від зобов'язання

    1. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Враховуючи викладене: Завдаток є засобом забезпечення виконання зобов'язання. Тобто гарантією вашої згоди на проведення певної події в певному закладі та підтвердженням бронювання дати. Те, що вам не повертають завдаток цілком законно.Повернення завдатку можливе за умови спільної домовленості.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України