Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 20 сентября 2021, вопрос №49197

Як змусити сідчого змінити статтю кримінального правопорушення?

Сусіди-алкоголіки пограбували мою квартиру, винесли речей на десятки тисяч грн. А відкрили кримінальну справу по статті 162 ч.1 КК України 2001 - це без пограбування.Підскажіть, будь-ласка, як змусити слідчого змінити статтю і які я маю права, щоб вимагати таку зміну і як мені діяти далі, що мені робити? Сьогодні уже 11-й день, як відкрито провадження, а слідча ще досі не провела жодних дій. Каже, що немає часу, дуже зайнята і щоб я чекала її дзвінка. Дуже прошу, допоможіть.

Ответы юристов (3)

    Ангеліна
    Ангеліна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день. Ви можете звернутись до слідчого з клопотанням про перекваліфікацію кримінального правопорушення. Зразки клопотань можна знайти в Інтернеті. Клопотання здайте особисто в канцелярію органу поліції або відправте рекомендованим листом. У Вас має залишитись копія клопотання з відміткою працівника поліції про вручення (якщо клопотання буде здане особисто в канцелярію) або з поштовим чеком (якщо клопотання буде направлено поштою).

    Відповідно до ст. 220 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) клопотання потерпілого про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий зобов’язаний розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об’єктивних причин - надсилається їй.

    В разі якщо слідчий не розгляне таке клопотання протягом 3 днів з моменту вручення, бездіяльність слідчого може бути оскаржена до слідчого судді місцевого суду. В цьому разі слідчий суддя зобов*яже слідчого розглянути Ваше клопотання.

    Відповідно до ст. ст. 303, 306 КПК України на досудовому провадженні до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, може бути оскаржена бездіяльність слідчого, яка полягає у нездійсненні ним процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

    Відповідно до ст. 304 КПК України скарги на бездіяльність слідчого можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту вчинення бездіяльності.

    Взагалі якщо Ви хочете, щоб справа розслідувалась, постійно направляйте до слідчого клопотання про здійснення слідчих дій: огляд місця події, допит Вас, допит потенційних підозрюваних тощо. В разі бездіяльності слідчого, оскаржуйте бездіяльність в судовому порядку. Не чекайте активних дій від слідчого, а самі періодично нагадуйте йому про Вашу справу. Інакше існує загроза того, що кримінальне провадження буде закрито у зв*язку із закінченням строків досудового розслідування.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    В справах аналогічних вашій терміни і швидкість мають вирішальне значення. Кваліфікація важлива, але і пошук злочинців та викраденого має вирішальне значення.

    Я не раджу вам самостійно підшукувати документи та заповнювати їх. Скористайтесь послугами адвоката, якщо потрібно, йдіть до центрів БВПД.

    Самостійно ви результату не доб'єтесь.

    Тисніть "Звернутись" я готовий з вами поспілкуватись

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Нужно подавать ходатайство о переквалификации действий состава уголовного правонарушения и жалобу на имя начальника управления полиции и в прокуратуру на бездействие.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через Звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України