Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 26 сентября 2021, вопрос №49518

Живу с бабушкой, есть у неё сын, продал часть, свою мне, но будет претендовать на наследство как себя обезопасить?

Живу с бабушкой с самого детсва. Когда умер бабушки муж, дом поделился на бабушку и двух детей её (сына и дочь). Вскоре умерла её дочь и часть дома дочери досталась мне, её сыну, в итоге в доме было 3 собственника: я , бабушка и ёё сын. Лет 15 назад бабушка сделала завещание на меня, что все нажитое имущество после её смерти достанеться мне, а сын продал свою часть через договор купле-продажи. Но сейчас хочет ещё денег и скорее всего будет претиндовать на дом, после смерти бабушки. Бабушке сейчас 85 лет. Какой можно сделать договор или что можно заключить мне с бабушкой, что бы её сын не оспаривал в суде завещание.

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Володимир!

    Заповіт може бути оскаржений і визнаний недійсним за позовом заінтересованої особи. В чинному законодавстві прямо не встановлено, хто відноситься до цієї категорії, проте як свідчить судова практика заінтересованою особою може бути виключно особа, чиї спадкові права порушені у зв’язку із укладанням заповіту. Це можу бути спадкоємець за законом (в Вашому випадку це син Вашої бабусі), спадкоємець за іншим заповітом (будь-яка особа, яка була визначена спадкоємцем в інших заповітах), відказоодержувач (особа, на користь якої здійснено заповідальний відказ). Для оскарження заповіту застосовується загальний строк позовної давності – 3 роки з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права.

    Ви можете укласти договір дарування частки Вашої бабусі, але даний договір як і заповіт також може бути оскаржено та визнано недійсним. Згідно положень статті 1233 Цивільного кодексу України (Далі - ЦК України) заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті, статті 1235 ЦК України Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини. Тобто, якщо заповіт складено з дотриманням всіх законодавчих норм та бабуся свідомо заповіла Вам свою частку, то оскаржити заповіт її сину буде достатньо проблематично.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Можливо, син бабусі так поводиться тому, що бабуся залишила новий заповіт на користь її сина. Якщо договір купівлі-продажу частини будинку був укладений відповідно до тодішнього законодавства та передбачена договором сума була повністю виплачена продавцю, то Ви йому нічного не винні.

    Можете звертатись до мене з цим питанням для надання різних додаткових юридичних послуг.

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день.

    Оспаривать Ваш дядя сможет любой документ, право на обращение в суд установлено Конституцией и никакие договоры его не ограничат. Другой вопрос - с какими доказательствами он будет обращаться и будет ли его позиция верной.

    В Вашей ситуации рассмотрите заключение договора пожизненного содержания (часть дома сразу перейдет в Вашу собственность) или наследственный договор. Завещание при этом отменять не нужно.

    Всех благ Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України