Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 26 сентября 2021, вопрос №49522

Кто ещё может быть наследником?

Добрый вечер.
В то время, когда погиб мой отец - я проходил срочную службу в армии. Из-за этого (и по истечении 6 месяцев)не мог подать заявление о вхождении в права наследства на дом. Тем временем родственники (сестра и отец погибшего отца)подали заявление о наследстве на себя.
В доме прописан только я.
Могут ли родственники претендовать на эту недвижимость?

Ответы юристов (4)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Іван!

    Відповідно до частини 1 статті 1272 Цивільного кодексу України (Далі – ЦК України) якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Згідно з частиною 2 статті 1272 ЦК України за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Частиною 3 статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Тобто, у Вас є два варіанти – подання заяви про прийняття спадщини, якщо сестра та батько померлого не проти, та звернення з позовом до суду для визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини. Чинним законодавством не визначено перелік поважних причин, на підставі яких суд продовжує строк для подання заяви, тому слід звернутися до судової практики. Верховний суд у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду в постанові від 26.06.2019 по справі № 565/1145/17 дійшов висновку, що «поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо».

    Таким чином, якщо Ваші родичі будуть заперечувати проти подання Вами заяви про прийняття спадщини після пропуску строку, Ви можете звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. В позові слід вказати про поважну причину (строкова служба) пропуску Вами строку і посилання на судову практику та висновки Верховного суду.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Звісно ж Ваші родичі можуть претендувати на дім, якщо там були прописані лише Ви, а Ваш батько не був там зареєстрований. Ви маєте право подати до суду позов для призначення Вам додаткового терміну для прийняття спадщини.

    Можете звертатись до мене з цим питанням для надання додаткових юридичних послуг. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію, написати текст позовної заяви чи написати текст заяви до нотаріуса. Я можу добитись значного покращення Вашого становища в цьому питанні.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    Наследниками первой очереди являются супруги, дети и родители умершего и наследуют в равных долях имущество наследодателя.

    Наследник, постоянно проживавший совместно с наследодателем на время открытия наследства, считается принявшим наследство, если в течение срока, установленного ст. 1270 ГК Украины, он не заявил об отказе от него.

    В Украине установлен срок для принятия наследства - 6 месяцев с момента его открытия (со дня смерти наследодателя). Однако часто наследники обращаются к нотариусу позже, из-за чего получают отказ в выдаче свидетельства о праве на наследство.

    Танача Юлія  Антонівна

    Добрый день, Иван.

    Сестра отца не наследует, если только на нее не было оформлено завещание на какую-то часть имущества.

    Наследуете как наследники первой очереди Вы и дедушка.

    Если отец на день смерти был прописан в одном доме с Вами - Вы считаетесь фактически принявшим наследство. Необходимо обратиться в нотариальную контору за выдачей свидетельства о праве на наследство.

    Если были прописаны с отцом в разных местах - снова к нотариусу, получайте письменный отказ (постановление) и с ним в суд, восстанавливать срок на принятие.

    Всех благ Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України