Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 04 октября 2021, вопрос №49822 100₴

Суд не передал дело в пробацию

Уже вопрос поднимался, но однозначного мнения так и нет. Еще в конце прошлого года получил условный срок 2 года. Сам приговор после оглашения на руки не выдали так как закончилась бумага. Апелляцию никто не подавал. До сих пор в службу пробации дело мое так и не дошло соответственно отмечаться не приходится. В службе сказали что обращайтесь в суд мол они провтыкали и пусть присылают дело. Взял проную справку о несудимости там сказано что несудим, но в суд было передано обвинительный акт и больше информации нет. Стоит ли мне обращаться в суд чтобы они искали дело и направили его в службу пробации? Если по окончании условного срока дело так и не передадут то будет ли это считаться автоматическим погашением судимости или нужно гасить в суде через пробацию? Есть ли варианты по окончанию сроков давности?

Ответы юристов (3)

    Проданець Наталія Вікторівна
    Проданець Наталія Вікторівна 2 года назад

    Адвокат, г. Львов, 18 лет опыта

    По моему мнению, в Ваши полномочия не входит исполнения судебных решений, поэтому инициатива в данном случае нежелательна.

    Потом у вас могут возникнуть бюрократические задержки,если нужны будут документы, но пока это их проблема.

    Если ничего нового не сделать, то могут и не вспомнить

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Андрей!

    В справке о судимости/не судимости нет данных, так как они не переданы судом в информационный центр Национальной полиции и МВД Украины.

    Рекомендую Вас выждать срок окончания приговора - это 5 лет.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 80. Звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку

    1. Особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в такі строки:

    1) два роки - у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі;

    2) три роки - у разі засудження до покарання у виді обмеження волі;

    3) п'ять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі за нетяжкий злочин, а також при засудженні до позбавлення волі на строк не більше п'яти років за тяжкий злочин;

    4) десять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі на строк понад п'ять років за тяжкий злочин, а також при засудженні до позбавлення волі на строк не більше десяти років за особливо тяжкий злочин;

    5) п'ятнадцять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років за особливо тяжкий злочин.

    2. Строки давності щодо додаткових покарань визначаються основним покаранням, призначеним за вироком суду.

    3. Перебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з'явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання. У цьому разі строки давності, передбачені пунктами 1-3 частини першої цієї статті, подвоюються.

    4. Перебіг давності переривається, якщо до закінчення строків, зазначених у частинах першій та третій цієї статті, засуджений вчинить новий злочин. Обчислення давності в цьому випадку починається з дня вчинення нового злочину.

    5. Питання про застосування давності до особи, засудженої до довічного позбавлення волі, вирішується судом. Якщо суд не визнає за можливе застосувати давність, довічне позбавлення волі заміняється позбавленням волі.

    6. Давність не застосовується у разі засудження за злочини проти миру та безпеки людства, передбачені статтями 437-439 та частиною першою статті 442 цього Кодексу".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 76. Обов’язки, які покладає суд на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням

    1. У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд покладає на засудженого такі обов’язки:

    1) періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;...".

    Закон Украины "Про пробацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/160-19#Text):

    Стаття 14. Суб’єкти пробації

    1. Суб’єктами пробації є:...

    особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням;...

    Стаття 17. Основні обов’язки суб’єктів пробації

    1. Суб’єкти пробації зобов’язані:

    виконувати встановлені законом та покладені на них рішенням суду обов’язки;...".

    Ненаправление судом приговора в орган пробации не освобождает осужденного от исполнения приговора, с одной стороны, и, с другой стороны, может быть вменено осужденному в вину за неявку в орган пробации с последующей отменой условного срока на применение реального срока лишения свободы. Во избежание таких неблагоприятных последствий (чиновники найдут способы и основания освобождения себя за ненадлежащее исполнение своих обязанностей), считаю надлежащим найти в Реестре судебных решений (https://reyestr.court.gov.ua/) свое решение (приговор), распечатать его и направить его в порядке приложения к своему заявлению на имя начальника филиала Центра пробации в г.Киеве и Киевской области (https://www.probation.gov.ua/?page_id=13) с изложением ситуации и готовности соблюдать исполнение приговора суда (заявление подать под регистрацию его вручения администрации филиала на своем экземпляре). Таким образом Вы убезпечите себя от возможного перекладывания на Вас ответственности.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України