Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 05 октября 2021, вопрос №49831 600₴

Являются ли адвент календари с алкоголем внутри подакцизным товаром?

Я владею интернет магазином по продаже адвент календарей.
Так как основные мои товары - это сладости и косметика, лицензии на продажу алкоголя у магазина нет.
Но появился запрос на календари, внутри которых как подарки вложена алкогольная продукция: джин, пиво, вино и тп. Отсюда возник вопрос, если по факту я продаю адвент календарь, а не алкогольную продукцию, необходимы ли для них дополнительные разрешения?

Пример такого календаря:
https://www.amazon.de/-/en/Advent-Calendar-Cocktail-Christmas-Liqueur/dp/B09DYNT3HP/ref=sr_1_11?_encoding=UTF8&c=ts&dchild=1&keywords=Adventskalender&qid=1633417339&s=grocery&sr=1-11&ts_id=14261173031

Ответы юристов (3)

    __________ ___________ ______________

    Добрый день!

    пункт 14.1.212. ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

    Таким образом, передача алкогольных изделий даже в комплекте с другим товаром, будет считать реализацией подакцизного товара.

    Даже, если Покупатель платит за сам календарь, но в комплекте вложен алкоголь, это будет считать реализацией.

    Риск есть, но остается открытым вопрос, каким образом налоговая может об этом узнать? Например, анализирую страничку Вашего интернет-магазина.

    В идеале, нужна лицензия, иначе риск неправомерной реализации подакцизных товаром остается открытым.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    - Торгівля через інтернет - це та сама торгівля.

    У Вашому випадку є ознаки реалізації алкоголю у складі іншої продукції.

    - На торгівлю тютюновими виробами та алкоголем у будь-якому вигляді, необхідна ліцензія (ст. 15 Закону України " Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" ).

    3. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ:

    А) Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    (сам текст - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)

    Стаття 156. Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння

    Б) Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального"

    Стаття 17:

    За порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним та зберігання пального посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

    До суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі:

    оптової і роздрібної торгівлі тютюновими виробами без наявності ліцензій - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень;

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Марусяк Андрій Романович
    100%

    Доброго дня! провів кваліфікацію даного товару. Дійшов висновку, що вказаний вами адвент календар є алкогольною продукцією. Для продажу такого товару необхідна ліцензія і законний імпорт зі сплатою акцизного податку.

    Аргументи:

    1) Згідно статті 1 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД. - вміст адвент календаря є алкогольними напоями. Отже для реалізації потрібна ліцензія, РРО та місце роздрібної торгівлі.

    При цьому роздрібну торгівлю столовими винами дозволено без ліцензії. А втім, податківці наголошують, що здійснювати таку роздрібну торгівлю без наявності ліцензії можливо лише за умови відповідності продукції поняттю "вина столові" згідно із законодавством та з урахуванням обмежень щодо продажу й споживання столових вин

    Наводжу актуальну консультацію ДПС про продаж алкогольних напоїв через інтернет магазин https://cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/472870.h...

    2) Адвент календар, на який ви лишили посилання по формі є сувеніром, але по суті, набором алкогольних напоїв. Маленькі пляшечки алкоголю, також є сувенірами, однак реалізувати їх можна лише при наявності ліцензії. Законодавство не виділяє такий тип товару, як алкоголь сувенір.

    Наводжу приклад із маркет плейсу Розетка.

    https://rozetka.com.ua/jameson_5011007003586/p4718... це сувенірний алкоголь, але продавець зазнчає офіційного імпортера. На світлинах товару у категорії "відгуки" помітно акцизну марку.

    Висновок: без ліцензії законно реалізувати вказаний товар у вас не вийде. Для інтернет-магазину існують додаткові вимоги на отримання ліцензії на право реалізації алкогольних напоїв.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України