Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 07 октября 2021, вопрос №49868 100₴

Годен ли я с варикоцеле 2 степени?

В военкомате дали направление в поликлинику на подтверждение варикоцеле 2 степени. Сегодня диагноз подтвердили и сказали, что в военкомате мне могут дать только отсрочку. Но в статье 42 расписания болезней написано, что варикоцеле 2 степени относится к пункту «в» (негоден в мирное время). Могу ли я отказаться от операции чтобы получить военный билет?

Ответы юристов (3)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Артем!

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению срочной воинской службы, зависит от результатов медкомиссии ТЦКСП (военкомата).

    Да, исходя из Вашей информации Вы правы, а решение медкомиссии ТЦКСП (военкомата) является незаконным, так как должно было быть решение медкомиссии ТЦКСП (военкомата) по п."в" ст.42 Розкладу за "з незначними порушеннями кровообігу та функцій" о "непридатності до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час".

    Так, в своей деятельности медкомиссия ТЦКСП (военкомата), руководствуется приказом Министерства обороны Украины № 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Додаток 1до Положенняпро військово-лікарську експертизув Збройних Силах України

    РОЗКЛАД

    хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ...

    Стаття 42

    Включено: хвороби артерій, артеріол та капілярів I70-I79 (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризма, розширення або розшарування аорти та інших артерій; емболія і тромбоз аорти та інших артерій; хвороби периферичних судин (синдром Рейно, облітеруючий тромбангіїт)); набутий артеріовенозний свищ, спадкова гемолітична телеангіектазія, непухлинний невус; хвороби вен, лімфатичних судин та вузлів I80-I89 (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, післяфлебітичний синдром; неспецифічний лімфаденіт, наслідки хірургічних втручань)

    а) зі значними порушеннями кровообігу та функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями кровообігу та функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями кровообігу та функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) за наявності об'єктивних даних без порушень кровообігу та функцій

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    Додаток 2до Положенняпро військово-лікарську експертизув Збройних Силах України

    ПОЯСНЕННЯ

    щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ...Стаття 42

    За наявності показань громадянам та військовослужбовцям пропонується хірургічне лікування. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього придатність до військової служби визначається залежно від вираженості патологічного процесу.

    До пункту "а" належать:

    артеріальні та артеріовенозні аневризми магістральних судин;

    облітеруючий атеросклероз, ендартеріїт, тромбангіїт та аортоартеріїт при декомпенсованих ішеміях кінцівок (гангренозно-некротична стадія);

    атеросклероз черевного відділу аорти з частковою або повною облітерацією просвіту її вісцеральних гілок, здухвинних артерій з різкими порушеннями функцій органів та дистального кровообігу;

    тромбоз воротної або порожнистої вени;

    часто рецидивний тромбофлебіт, флеботромбоз;

    посттромботична і варикозна хвороба нижніх кінцівок, індуративно-виразкова форма з хронічною венозною недостатністю III ступеня (недостатність клапанів глибоких, підшкірних та комунікантних вен з наявністю постійного набряку, гіперпігментації та витончення шкіри, індурації, дерматиту, виразок та післявиразкових рубців);

    наявність імплантованого кава-фільтра;

    слоновість IV ступеня;

    наслідки реконструктивних операцій на великих магістральних (аорта, здухвинна, стегнова, брахіоцефальна артерії, воротна або порожниста вена) та периферичних судинах за наявності вираженого порушення кровообігу і при прогресуючому перебігу захворювання.

    До пункту "б" належать:

    облітеруючий ендартеріїт, тромбангіїт, аортоартеріїт і атеросклероз судин нижніх кінцівок II стадії;

    посттромбофлебітична або варикозна хвороба, набряково-індуративна форма з хронічною венозною недостатністю III ступеня (набряклість стоп та гомілок, яка не зникає повністю за час нічного відпочинку, свербіння, гіперпігментація, витончення шкіри, відсутність виразок);

    слоновість III ступеня;

    наслідки реконструктивних операцій на магістральних та периферичних артеріях з незначним порушенням кровообігу;

    варикозне розширення вен сім'яного канатика III стадії (канатик опускається нижче нижнього полюса атрофованого яєчка, наявність постійного больового синдрому, порушення сперматогенезу). Особи, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, за наявності варикозного розширення вен сім'яного канатика III ступеня оглядаються за пунктом "в".

    До пункту "в" належать:

    облітеруючий ендартеріїт, тромбангіїт, атеросклероз судин нижніх кінцівок I стадії;

    посттромботична або варикозна хвороба нижніх кінцівок з явищами хронічної венозної недостатності II ступеня (періодична набряклість стоп, гомілок після довготривалого ходіння або стояння, яка зникає після денного або нічного відпочинку);

    слоновість II ступеня;

    варикозне розширення вен сім'яного канатика II стадії.

    До пункту "г" належать:

    варикозна хвороба нижніх кінцівок без ознак венозної недостатності (I ступеня);

    слоновість I ступеня (незначний набряк тилу ступні, що зменшується або зникає в період нічного або денного відпочинку).

    Розширення вен нижніх кінцівок на окремих ділянках у вигляді циліндричних або звивистих еластичних вип'ячувань без ознак венозної недостатності, варикоцеле I ступеня не є підставою для застосування цієї статті, не перешкоджають проходженню військової служби, навчання у ВВНЗ.

    Після травм, поранень та інших пошкоджень великих магістральних артерій з повним відновленням кровообігу та функцій для осіб, які оглядаються за графою I Розкладу хвороб, застосовується пункт "в", а за графами II, III Розкладу хвороб - пункт "г" цієї статті.

    Діагноз захворювань та наслідків пошкоджень судин повинен відображати стадію процесу та ступінь функціональних порушень. Постанова приймається після клінічного обстеження з застосуванням методів, що дають об'єктивні показники (реовазографія з нітрогліцериновою пробою, ангіо-, флебо-, лімфографією тощо).

    В случае несогласия с решением медкомиссии ТЦКСП (военкомата), такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины и путём подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Полномочия Центральной ВВК Министерства обороны Украины, которые могут отменить решение ТЦКСП (военкомата), обязать пройти повторную медкомиссию и сами ее провести, согласно приказу Министерства обороны Украины № 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    "2.2. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

    Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);

    ВЛК регіону;

    ВЛК евакуаційного пункту;

    ВЛК пересувної госпітальної бази.

    Штатні ВЛК комплектуються лікарями із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо), з досвідом роботи у військових частинах та лікувальних закладах.

    Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань, не пов'язаних із військово-лікарською експертизою, забороняється.

    2.3. Центральна військово-лікарська комісія

    2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

    2.3.2. Начальник ЦВЛК безпосередньо підпорядковується директору Військово-медичного департаменту (далі - ВМД) Міністерства оборони України. Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються начальнику ЦВЛК.

    2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також:

    розроблення та участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, посібників, методичних рекомендацій з питань військово-лікарської експертизи;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України та МОЗ України медичних показань для військово-професійного призначення призовників до видів Збройних Сил України, родів військ та за військовими спеціальностями;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України науково обґрунтованих вимог до стану здоров'я військовослужбовців з метою максимального збереження їх на військовій службі, запобігання необґрунтованого їх звільнення із Збройних Сил України за станом здоров'я;

    перевірка якості лікувально-профілактичної роботи у цілях військово-лікарської експертизи серед військовослужбовців у військових частинах і лікувальних закладах Міністерства оборони України;

    контроль за лікувально-оздоровчою роботою серед допризовників, організація медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, військовослужбовців, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних та резервістів (кандидатів у резервісти);

    розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

    аналіз та узагальнення результатів і досвіду роботи підпорядкованих ВЛК;

    проведення спільно з головними (провідними) медичними спеціалістами та іншими лікарями-спеціалістами аналізу й оцінки результатів медичного огляду військовослужбовців та інших контингентів, розробка пропозицій для покращення військово-лікарської експертизи;

    організація та керівництво науковою роботою з питань військово-лікарської експертизи у підпорядкованих ВЛК;

    підготовка та вдосконалення кадрів для ВЛК;

    прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України;

    проведення спільно з МОЗ України аналізу та узагальнення результатів лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників і призовників, медичного огляду призовників та розроблення пропозицій щодо покращення цієї роботи.

    2.3.4. ЦВЛК має право:

    оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

    перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

    перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

    перевіряти організацію та стан лікувально-діагностичної роботи у військових, цивільних лікувальних закладах, медичних підрозділах військових частин та ВВНЗ у цілях військово-лікарської експертизи;

    витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

    виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

    особові та пенсійні справи, медичні документи (у разі витребовування оригіналів зазначених документів вони повертаються за належністю після складання протоколу);

    архівні довідки, характеристики та інші документи, необхідні для прийняття постанови (у разі надання копій зазначених вище документів копії підшиваються до складеного протоколу та передаються до архіву зі строком зберігання 50 років);

    залучати головних медичних фахівців Міністерства оборони України, лікарів-спеціалістів Національного військово-медичного клінічного центру та інших військових лікувальних закладів, спеціалістів інших спеціальностей, начальників медичної служби та представників командування (керівництва) військових частин, де проходить службу військовослужбовець, що оглядається, для вирішення питань військово-лікарської, лікарсько-льотної експертизи;

    перевіряти у військових комісаріатах і закладах охорони здоров'я України організацію, стан та результати лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників та призовників, медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів;

    направляти у військові лікувальні заклади на контрольне обстеження та медичний огляд військовослужбовців, членів їх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби), військовозобов'язаних, резервістів, працівників;

    запитувати від військових, цивільних лікувальних закладів, військових частин, військових комісаріатів і ВВНЗ додаткові дані для аналізу, узагальнення та оцінки результатів військово-лікарської експертизи;

    надавати до Генерального штабу Збройних Сил України, командуванням видів, Сил підтримки Збройних Сил України, керівникам органів місцевої адміністрації результати лікувально-оздоровчої роботи, проведеної серед допризовників та призовників, медичного огляду військовослужбовців, членів їх сімей, кандидатів на навчання у ВВНЗ, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів та іншого контингенту;

    розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК (лікарсько-льотної комісії (далі - ЛЛК)) Збройних Сил України;

    надавати роз'яснення щодо формулювання постанов ВЛК (ЛЛК)".

    При наличии вопросов обращайтесь, через "Звернутися".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора.

    Призвати до строкової військової служби призовника мають тільки після проведення військово-медичної експерти, згідно до Наказу Мін оборони від 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

    Після закінчення медичного огляду кожний лікар заносить до облікової картки призовника та інших документів, дані про встановлений діагноз, надалі робиться висновок про ступінь придатності до військової служби. Від цього висновку залежить чи підлягаєте ви призову на військову службу, тобто придатні або не придатні у мирний час (обмежені придатні у воєнний час).

    Що стосується даних щодо Ваших розладів здоров'я, то в залежності від ступеня порушення фунукцій організму за певною статею приймається рішення про ступень придатності згідно Наказу Мін оборони від 14.08.2008 № 402 :

    Стаття Розкладу хвороб

    Назва хвороби, ступінь порушення функції

    Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

    Графа I

    Графа II

    Графа III

    Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

    Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

    Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

    1

    2

    3

    4

    5

    1. Вегетосудинна дістонія стаття 83

    Стаття 83

    Включено: вегетосудинна та нейроциркуляторна дистонія, встановлені в умовах стаціонару, що проявляються характерними синдромами вегетосудинних розладів G90, F45

    а) стійкі значно виражені вегетосудинні розлади, які проявляються у вигляді симпатоадреналових кризів або синкопальних станів, або поодинокими минущими порушеннями ритму серця (провідності)

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    б) стійкі помірно виражені вегетосудинні розлади без вказаних у пункті "а" проявів

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    2.Плоскостопість стаття 62:

    Стаття 62

    Включено: набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи S60-69, S90-99, набуті деформації кінцівок Т11, Т13, Т92, Т93, набута плоскостопість М20-М21; фібробластичні порушення М72

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    3. Розлади зору стаття 31:

    Стаття 31

    Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

    а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    4. Захворювання нирок статті 66 та 67

    Стаття 66

    Включено: гломерулярні та тубулоінтерстиціальні хвороби нирок № 00-Nі9 (нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркова недостатність)

    а) зі значними порушеннями функцій та нирковою недостатністю (ХХН IV-V стадії)

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій без ниркової недостатності (ХХН III стадії)

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій (ХХН I-II стадії)

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Стаття 67

    Включено: обструктивна уропатія та рефлюкс-уропатія (гідронефроз, піонефроз), вторинний пієлонефрит, сечокам'яна хвороба, інші хвороби нирки і сечоводу, зморщена, мала нирка, набута кіста нирки, цистит, хвороби сечового міхура, невенеричний уретрит, стриктура уретри, інші хвороби уретри та сечовивідної системи № 20 - № 39

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) за наявності об'єктивних даних, без порушень функцій

    Придатні

    Придатні

    Придатні

    Таким чином, за наявності даних висновків лікарів без значних порушень функцій, Вас можуть визнати в результаті ВЛК придатним до військової служби.

    Разом з цим, у разі якщо Ви не згодні із висновком ВЛК про визнання Вас придатним до військової служби, Ви маєте право оскаржити такий висновок до Центральної військово-лікарської комісії при Міністерстві оборони України та/або до адміністративного суду.

    Тому, зараз порада дочекатися рішення ВЛК, зібрати також всі свої дослідження (ренген, аналізи, УЗД нирок тощо), та у випадку незгоди з висновком ВЛК звертайтеся до суду.

    Ви маєте 90 днів для оскарження рішення обласної комісії ВЛК.

    За цей час Вам необхідно письмово у довільній формі з зазначенням контактних даних на ім я начальника військомату звернутися з вимогою надати Вам копію висновку ВЛК про Ваше обстеження та придатність до служби, адже комісіямала відбуватись за вашої безпосередньої участі з видачею документів згідно Наказу Міністерства оборони № 402.

    В термін 15-ти днів Вам мають надати письмову відповідь згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян.

    Надалі необхідно оскаржити отримані документи у судовому порядку у адміністративному суді.

    Паралельно подаєте заяву до поліції про підробку документів посадовими особами кримінальний злочин за ст. 358 КК реєструєте у ЕРДР в порядку ст. 214 КПК України отримуєте довідку про прийняття заяви.

    до військомату направляєте заяву поштою рекомендованим листом, або особисто з відміткою штампу та вхідного номеру на заяві копію зі штампом вимагаєте надати Вам.

    Всі документи зберігаєте листування проводите письмово для доказів у суді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Призовники з варикоцеле другого ступеня можуть розраховувати на категорію В «БВ» або В «ВВ». У першому випадку людина йде в армію (накладаються деякі обмеження, в т. Ч. На рід військ), у другому — отримує білий квиток і відправляється в запас. Також можливе отримання категорії В «ГВ» (тимчасово не годиться), яка має на увазі звільнення від служби на термін від 1 до 6 місяців. За цей час призовник повинен пройти курс лікування варикозу. Позбутися від патології консервативним шляхом неможливо, тому при відсутності протипоказань призначається операція.

    Категорія В «ГВ» присвоюється призовникам з варикоцеле другого або третього ступеня, які потребують лікування.

    Тривалість відстрочки встановлюється під час комісування і залежить від наступних чинників:

    складність оперативного втручання;

    тривалість реабілітаційного періоду;

    наявність рецидивів захворювання.

    Призовник з варикоцеле має право відмовитися від хірургічного втручання, рекомендованого військкоматом. У цьому випадку він повинен написати заяву в довільній формі і пред’явити його членам медичної комісії. Ризикувати власним здоров’ям, щоб уникнути військової служби не варто.

    Також відстрочка покладається, якщо призовник був визнаний придатним, але вирішив оскаржити вердикт медкомісії в суді. В такому випадку він не може йти в армію до закінчення судового розгляду.

    Тобто аналізуючи ваше питання відповідь- Так, беруть.

    Постанова лікаря-уролога про наявний у призовника варикоцеле 2 ступеня без повторного рецидиву не вважається підставою для звільнення від армії.

    Призовнику можуть запропонувати пройти операцію по усуненню варикоцеле 2 ступеня, дадуть відстрочку, однак після проведення операції молода людина все одно буде придатний для військової служби.

    Спеціальні обстеження і спостереження у лікаря допоможуть обчислити ймовірність переходу захворювання з другого ступеня у третій: якщо ризик отримати варикоцеле 3 ступеня високий, то призовник може бути звільнений від призову.

    Відстрочка від армії після операції варикоцеле складе 6 місяців, відповідно до Статті 48 та Статті 86.

    Також можлива відстрочка від армії у випадку, якщо у призовника виявлений рецидив варикоцеле 2 ступеня. Після двох проведених раніше операцій у разі нового рецидиву варикоцеле 2 ступеня призовнику видається військовий квиток.

    Після того, як юнак пройде медичну комісію у військкоматі, буде винесено рішення про можливі категоріях придатності його до подальшої служби в армії або ж про однозначне звільнення молодої людини від несення військової повинності. У будь-якому випадку, воно не є остаточним, і його можна ще буде оскаржити.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України