Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 07 жовтня 2021, питання №49870 250₴

Отримання паспорта в Криму

Доброго дня!

Батьки живуть в Криму.

Для отримання спадщини батьки наполягають на отриманні кримського паспорта

Чи це законно в Україні? Які наслідки цього можуть бути?

Дякую за відповідь

Відповіді юристів (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ірина!

    Україна не визнаватиме російські паспорти.

    В той же час, МЗС наголошують, що закон України чітко визначає, що примусова паспортизація українців у Криму не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

    З отриманням так званого паспорта громадянина РФ у Криму – українське громадянство автоматично не втрачається, як і примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною.

    Відповідно Закону України «Про громадянство», громадянин України, який відповідно до чинного законодавства України є таким, що постійно проживає за кордоном, може вийти з громадянства України лише за його клопотанням. Оформлення виходу з громадянства України здійснюється за заявою особи на ім’я Президента України, яка подається до закордонної дипломатичної установи.

    При цьому, датою припинення громадянства України у цьому випадку, є дата видання відповідного Указу Президента України.

    Таким чином, Російська Федерація не може приймати будь-яких рішень щодо припинення українського громадянства мешканців АР Крим та міста Севастополя. Подавати будь-які заяви для збереження громадянства України не потрібно.

    Державна міграційна служба України також застерігає громадян у жодному разі не передавати паспорти громадянина України будь-яким особам та представникам іноземних держав, оскільки у майбутньому такі паспорти можуть бути використані для протиправної діяльності, наприклад, для продажу майна, отримання кредитних коштів тощо.

    Так, частиною 1ст. 204-1 КУпАПпередбачено відповідальність за перетинання або спробу перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади, але за судовою практикою, такі справи суд закриває.

    https://verdictum.ligazakon.net/document/98934013

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/84...

    https://verdictum.ligazakon.net/document/98393500

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/79...

    https://verdictum.ligazakon.net/document/91380514

    Всього доброго!

    • Ирина Клієнт 2 роки тому

      Дякую за грунтовну відповідь!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Ірина!

        "Дякую за грунтовну відповідь"!

        Будь ласка!

        Яв Вы бачите, як танкової суворої відповідальності за вищевказані дії поки що не має.

        У разі наявності додаткових запитань звертайтеся.

        Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    ДДоброго дня!

    Повідомляю наступне:

    в інформаційному просторі спостерігається штучна дискредитаційна кампанія щодо російських паспортів, що нав’язувалися громадянам України російською окупаційною адміністрацією Криму з березня 2014 року.

    Примусова паспортизація - це елемент репресивної політики держави-агресора по відношенню до громадян України, які змушені жити в умовах окупації.

    Після незаконної окупації і спроби анексії Росія грубо порушила як українське законодавство, так і міжнародне право.

    Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року чітко визначає, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України. Стаття 45 Положення про закони та звичаї суходільної війни, затвердженого IV Гаазькою конвенцією 1907 року, забороняє примус населення окупованих територій до присягання на вірність державі-окупанту, а отже і до примусової зміни громадянства.

    Нав’язана паспортизація є також елементом системного тиску російської окупаційної адміністрації на громадян України, заздалегідь спланованим і цинічно реалізованим.

    Громадяни України, що мешкають в АР Крим та м. Севастополь, фактично були позбавлені права вибору.

    Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову.

    Крім того, у разі відмови мешканців Криму від отримання російських паспортів, штучно обмежувалися їхні права на працевлаштування, медичний захист, соціальну і пенсійну допомогу. Відсутність російського паспорта могла також стати причиною примусової депортації з, та заборони в’їзду на територію АРК та м.Севастополя.

    Невід’ємним аспектом автоматичної паспортизації була й загроза переслідування проукраїнських активістів, у т.ч. журналістів, з боку окупаційної влади. Історія окупації засвідчила, що мешканці Криму мали всі підстави для побоювань, що через подачу заяв про відмову від російського громадянства окупаційна влада здійснювала «інвентаризацію» опонентів для проведення репресій.

    Громадяни України були змушені отримувати російські паспорти ще й для того, щоб зберегти власні оселі, майно на окупованому півострові. Нещодавнє підписання Президентом РФ В.Путіним указу щодо позбавлення українських громадян можливості володіння землею в тимчасово окупованому Криму - черговий крок до нав’язування російського громадянства та грубого порушення міжнародного права.

    Україна захищатиме права та інтереси громадян України, що проживають в умовах окупації в Автономній Респуліці Крим та м.Севастополі.

    Україна не визнає документи видані в Криму, тому вони не створюють юридичних наслідків для громадян України на окупованій території.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ирина Клієнт 2 роки тому

    дякую дуже за швидку відповідь

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Ірино.

    Наскільки я зрозумів паспорт РФ саме для вас, батьки розглядають в контексті саме спадкування їх майна в Криму?

    Це дійсно неприємна правова проблема і з огляду на поточний підхід влади в РФ до законотворення (згадайте такий спеціфічний і не відомий в Україні юридичній термін "иностранный агент" і наслідки його застосування до певної особи) і збройний конфлікт між РФ та Україною.

    Дійсно, з одного боку спадкування майна в РФ не залежить від вашого громадянства. Воно здійснюється на загальних підставах, тобто ви, на перший погляд, можете спадкувати з українським паспортом. Але...

    Стаття 11 Закону України 1207 визнає таке спадкування нікчемним. Навіть з російським паспортом, який вам до того ж не потрібен.

    Цілий перелік законів РФ вказує на те, що ви наприклад не можете володіти земельною ділянкою в Криму - це стаття 15 Земельного кодексу РФ. Тут вам буде цікаво прочитати як українців позбавляють право володіння землею в Криму https://www.advgazeta.ru/mneniya/zapret-na-vladeni...

    Але це щодо землі, не квартири, вкладу або машини. Але в ЦК РФ є стаття 1192, яка дає простір для подальшого розширення обмежувальних заходів: "Правила настоящего раздела не затрагивают действие тех императивных норм законодательства Российской Федерации, которые вследствие указания в самих императивных нормах или ввиду их особого значения, в том числе для обеспечения прав и охраняемых законом интересов участников гражданского оборота, регулируют соответствующие отношения независимо от подлежащего применению права (нормы непосредственного применения)."

    В той же час, отримання паспорта рф така собі ідея плюс додатково я знаю, що це саме в Криму технічно дуже складно, ви не перша і ви його не отримаєте - на загальних підставах, якщо розумієте про що я :)))

    Я би зробив трохи іншим чином (це дуже схематично пишу, за деталями звертайтесь особисто через кнопку Звернутись: оформив би майно на юр особу в Криму за правилами РФ, але в певний день подав на спадкування у Україні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України