Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 22 октября 2021, вопрос №50137

Имеют ли право забрать инвалидность 3 группы если декрет 4 года?

Здравствуйте...я инвалид с детства (ДЦП,3 группа)в декрете 4 год из за медицинских показаний ребенка.Мсек сняла группу,мотивируя тем что я не работаю в данный момент...
Законно ли такая мотивация? Влияет ли трудоустройство на приобретение группы?

Ответы юристов (1)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Робота особи з інвалідністю чи не робота , жодним чином не впливає на призначення групи інвалідності.

    Подайте скаргу в обласне управління охорони здоров я нехай призначать перевірку , а далі до суду.

    Звичайно, законно отримувати пенсію, СОЦ ДОПОМОГУ пільги тощо особі з інвалідністю та одночасно працювати.

    Більш того, діюче законодавство покладає на роботодавців обов’язок щодо працевлаштування інвалідів.

    Так, згідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» держава гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства та створює для інвалідів потрібні умови, які дають можливість вести повноцінний спосіб життя згідно з їх індивідуальними здібностями та інтересами.

    Частиною першою ст. 19 цього Закону передбачено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій, громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.

    Роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу та самостійно здійснюють працевлаштування таких працівників. Із цією метою вони можуть звертатися із заявками про вакансії інвалідів в районні центри зайнятості або підшукувати інвалідів на вакансію своїми силами.

    Це означає, що особи з інвалідністю мають право працювати та отримувати пенсію.

    Крім того, діючим законодавством не передбачені обмеження (або заборони) щодо працевлаштуванні таких осіб у разі отримання ними пенсії за інвалідністю, та будь-які пільги тощо, вони також у разі працевлаштування не позбавляються пенсії та пільг.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України