Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 30 октября 2021, вопрос №50521 150₴

Полиция требует сертификат или тест

С 1 ноября в Киеве вводятся более строгие карантинные ограничения. Метро и весь общественный транспорт будет работать. На входе никто сертификаты и тесты спрашивать не будет. Сказалия, Полиция будет выборочно уже внутри спрашивать тест или сертификат. НО, существует закон об охране здоровья, статья 39¹ о том, что пациент имеет право на тайну о состоянии здоровья, диагнозе, методах лечения и т.д. То же самое прописано в статье 286 гражданского кодекса Украины. Так же, в законе Украины о полиции нет статьи о том, что полиция имеет право требовать какие-либо мед справки. Соответственно, если полиция просит сертификат, могу ли я не боясь пользоваться общественноым транспортом и в случае чего на основании выше приведённых статей, отказать полиции в предоставлении сертификата? Ведь гражданин имеет право на тайну о состоянии здоровья и диагнозе. И то, что я слышал, человек обязан предоставить информацию о здоровье, только по постановлению суда в адрес этого человека. И если полиция не отступает, то по идее, я могу вызывать следственно оперативную группу и писать заявление на полицию о превышении должностных полномочий? В общем, ч планирую ездить ежедневно на метро и хочу понимать, могу ли я таким образом избежать каких-то проблем и спокойно кататься?

Ответы юристов (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    26.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    С 1 ноября 2021 пользоваться общественным транспортом разрешено при наличии ковид-сертификата или ПЦР или антиген теста, который сделан не более чем за 72 часа до поездки, или сертификата о выздоровлении.

    Чтобы проверять соблюдение этих правил, правоохранители будут проводить в транспорте Киева специальные рейды.

    Нарушителям грозит штраф от 17 до 34 тысяч гривен. Размер наказания определяет суд.

    Справка: Для беспрепятственного проезда в общественном транспорте будет действовать желтый (об одной дозе вакцины) и зеленый (о полной вакцинации) сертификат, ПЦР-тест, действующий в течение 72 часов, тест на антиген или справка о выздоровлении (в настоящее время на стадии тестирования – ред.). Дети будут ездить без ограничений.

    Такое наказание прописано в постановлении Кабинета министров от 9 декабря 2020 года.

    Выборочную проверку документов в наземном транспорте и метро будут проводить рейдовые группы. В случае отсутствия соответствующих документов у граждан будут составляться админпротоколы о нарушении правил карантина, которые затем направляются в суд для принятия решения.

    Для планшетов полиции уже разработали программное обеспечение для быстрой проверки сертификатов о вакцинации в приложении "Дия", а также по бумажным вариантам. Проверка документов будет проводиться по QR-кодам.

    В сертификатах обязательно должны быть реквизиты – информация о виде прививки, количество доз, подпись врача и печать официального учреждения здравоохранения.

    Все данные о вакцинации граждан уже есть в реестре, который также подключен к международным базам.

    Выводы:

    1. Полиции поставлена задача и они ее будут выполнять.

    Если Вы откажетесь предоставить сертификат, на Вас все равно составят протокол, а затем передадут в Суд.

    2. Уже в Суде Вы будете доказывать свою правоту.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Згідно змін внесених до Постанови КМУ #1236 Для проїзду у громадському транспорті Вам необхідно мати:

    оформлений на порталі “Дія” або в однойменному додатку “жовтий” чи “зелений” міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;

    іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;

    документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;

    Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;

    негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

    Ваша відмова буде підставою для складання протоколу та передачі матеріалів до суду.. Де Ви маєте довести свою позицію, або судом накладається адмін відповідальність у вигляді штрафу від 17 -тис грн

    Перевіряти мають право мобільні групи також

    Поліція має виконувати процедуру контролю згідно постанови вище зазначеної.

    Якщо у Вас є протипокази необхідно отримати медичну довідку ЛКК чи сімейного лікаря про це.

    Протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний або лікуючий лікар та надати відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання. За потреби для отримання додаткової інформації щодо верифікації діагнозу, перебігу захворювання, необхідності додаткових обстежень лікар може також скеровувати пацієнта до профільного спеціаліста, за висновком якого остаточно приймає рішення, чи здійснювати вакцинацію чи відтермінувати її до певного часу.

    Якщо в пацієнта є протипоказання до щеплення однією з вакцин проти COVID-19 за можливості особа має вакцинуватися іншими типами вакцин.

    Передбачено в майбутньому можливість внесення висновку про протипоказання до другої дози або загального протипоказання до вакцинації в електронну систему охорони здоров’я.

    Протипоказання можуть бути:

    1. Абсолютні – стан, за якого існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину у пацієнта, а ризики від проведення вакцинації значно перевищують переваги від проведення щеплення. Абсолютні протипоказання можуть бути постійними й тимчасовими:

    Постійні протипоказання – протипоказання до щеплень, що мають постійний пожиттєвий характер.

    Тимчасові протипоказання – протипоказання, які мають тимчасовий характер та зникають з часом

    2. Застереження (вакцинація з пересторогою) – ситуація, за якої остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від щеплення.

    Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини. У цьому випадку пацієнтові буде рекомендовано щепитися від COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності. Якщо у пацієнта є алергія на один із компонентів вакцини від COVID-19, йому також слід щепитися іншою вакциною.

    Тимчасовими протипоказаннями є:

    Гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C. Вакцинація може бути проведена після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Довідка видається на термін до 2 тижнів від початку захворювання.

    Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення курсу терапії. Термін дії довідки – 3 місяці.

    Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинація від COVID-19 має бути проведена через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб (за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити одночасно з антиковідною вакциною в різні руки). В проміжку між першою та другою дозою вакцини проти COVID-19 можуть бути введені інші вакцини з дотриманням 14-денного інтервалу. Термін дії довідки – 14 днів.

    Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). У разі необхідності провести пробу з туберкуліном або IGRA, її слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні після проведення вакцинації проти COVID-19. Вакцинація від COVID-19 може бути здійснена в будь-який час після завершення всіх етапів проби з туберкуліном. Термін дії довідки – до завершення оцінки проби/IGRA.

    COVID-19 в анамнезі. Вакцинацію може бути відтерміновано на 3 місяці від часу перебігу COVID-19 або здійснена раніше, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2. Якщо людина захворіла на ковід після отримання першої дози антиковідної вакцини, друга доза може бути введена відповідно до затверджених схем вакцинації конкретних вакцин, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19. Термін дії довідки – до 3-х місяців.

    Вакцинація з пересторогою, або особливі стани:

    Онкологічна хвороба. Вакцинація проти COVID-19 осіб з онкопатологією є пріоритетною. При її здійсненні слід дотримуватися відповідних рекомендацій НТГЕІ – http://bit.ly/NTHEI_onco.

    Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом “Ритуксимаб”, повинні відкласти вакцинацію щонайменше на 4 тижні після останньої дози цього препарату. Більше рекомендацій у підпункті 5.6 пункту 5 Наказу МОЗ України від 11.10.2019 № 2070.

    Особи з імунодефіцитом. Наявних нині даних недостатньо для оцінки ефективності та ризиків вакцини для осіб із важкими імунодефіцитними станами. Враховуючи, що вакцина не є «живою», а особи з імунодефіцитом мають вищий ризик важкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть бути вакциновані.

    Крім того, існують протипоказання до введення окремих вакцин, наприклад CoronaVac від Sinovac Biotech протипоказаний вагітним.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Владислав!

    Вы имеете право потребовать у сотрудников полиции предоставление удостоверений, номера их жетонов, приказ на проведение рейда, решение Киевсовета об усилении карантина, требование закона, которые разрешают сотрудникам полиции проводить рейды, проверки документов о наличии сертификатов, ПЦР-тестов, что они обязаны сделать, а Вы имеете право потребовать.

    Если таких документов сотрудники полиции не предоставят, то Вы имеете право позвонить на горячую линию:

    - Кабинета Министров Украины: Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Урядова "гаряча лінія" 1545 | Кабінет Міністрів України (kmu.gov.ua)

    - МВД Украины: (044) 253-64-04

    - Национальной полиции Украины: 0-800-50-02-02

    - Департамент патрульной полиции: (044) 287 82 82

    Также, Вы имеете право подать официально жалобы в указанные учреждения.

    Вызывать СОГ Государственного бюро расследований (так как сотрудниками полиции, занимается ГБР) нет оснований, так как в действиях сотрудников полиции нет состава какого-либо уголовного правонарушения, согласно норм Уголовного кодекса Украины.

    Подача неправдивого заявления (сообщения), несет уголовную ответственность по ст.383 Уголовного кодекса Украины.

    При составлении в отношении Вас протокола по ст.44-3 КУоАП, Вы имеете право в суде доказать отсутствие в Ваших действиях состава административного правонарушения, а постановление по делу выносит суд.

    Всего доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Владиславе!

    Звичайно, ви праві щодо таємниці здоров'я і щодо повноважень поліцейських.

    Але, на жаль, зараз ми говоримо про рішення місцевої влади, які приймаються у рамках своїх повноважень, та на реалізацію постанови КМУ 1236.

    Якщо особа не згодна з постановою, вона має право оскаржити її у встановленому законодавством порядку шляхом подачі позову до суду.

    Але Ваша не згода, не звільняє Вас від обов'язку, допоки постанова і рішення місцевої влади чинне, від виконання таких документів.

    Тому на Вас дійсно можуть складатись адміністративні матеріали у випадку порушення вимог законодавства.

    Будьте обачні! Успіхів!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Будь-яких повноважень перевіряти сертифікати про вакцинацію проти COVID-19 чи відмовити в обслуговуванні, працівники магазинів, закладів громадського харчування, кінотеатрів і т. д. - НЕ МАЮТЬ!!!

    Так само як і в працівників поліції відсутні достатні підстави для такої перевірки, а в громадянина відсутній обов’язок пред’явлення таких документів!!!

    Такими діями порушуються вимоги:

    - ст.39-1 «Основи законодавства України про охорону здоров'я» - людина має право на таємницю про стан свого здоров'я;

    - ч.1 ст. 17 ЗУ «Про захист прав споживачів» за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається

    - ч.2 ст. 17 ЗУ «Про захист прав споживачів» споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.

    - Ст.32 Закону про Національну поліцію – відсутні достатні підстави для перевірки документів у пасажирів.

    Законом України «Про Національну поліцію», а саме статтею 32 передбачено, що поліція може перевіряти лише документ, який посвідчує особу або документ на відповідне право особи (посвідчення на право керування транспортним засобом, посвідчення на право володіння зброєю, тощо).

    При цьому підставами для перевірки документів є вчинення особою правопорушення або підозра у його вчиненні.

    Відповідно до ст.32 цього Закону у поліції відсутня компетенція на перевірку медичних документів як-то сертифікатів вакцинації чи тестування.

    Таким чином, поліцейський вимагаючи у особи пред’явлення медичних документів або довідок з роботи, сам порушує Конституцію і вище вказані Закони та підлягає кримінальній відповідальності за ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем» .

    За відмову від виконання протиправних наказів, людина не несе відповідальності.

    Даний принцип закріплено статтею 60 Конституції України - «Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.»

    Стаття 64 Конституції України гарантує, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

    Окрім того, в статті 68 Конституції України чітко прописано, що громадянин зобов'язаний дотримуватися лише і Конституції і Законів. В цій статті не прописаний обов’язок людини/громадянина дотримуватись підзаконних актів Кабміну, а саме протиправних карантинних постанов, тощо, - які прийняті в порушення норм Конституції та профільних Законів.

    В разі порушення ваших прав, відмові в обслуговуванні/надінні послуг, чи вимозі пред’явити сертифікат про вакцинування,

    тел. гарячих ліній за якими можна залишити СКАРГУ:

    • Уповноважений ВРУ з прав людини

    Громадська приймальня Графік роботи: Пн.-Чт.9.30-13.00–14.00-17.00 Пт.9.30-13.00–14.00-16.00 Сб.-Нед.вихідний

    Гаряча лінія:тел.:0800-50-17-20 ( безкоштовно )

    • Представник Уповноваженого з дотримання рівних прав і свобод

    Іванкевич Віктор Вікторович

    тел. 044 - 298-70-64

    • Урядова «гаряча лінія» 1545, 1536 працює цілодобово

    • Цілодобова Гаряча лінія (Call-центр) Держпродспоживслужби (044) 364 77 80, (050) 230 04 28

    • 102

    • Гаряча лінія МВС 0 800 500 202

    • Спец лінія ДБР 044 300 27 07

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    И если полиция не отступает, то по идее, я могу вызывать следственно оперативную группу и писать заявление на полицию о превышении должностных полномочий? В общем, ч планирую ездить ежедневно на метро и хочу понимать, могу ли я таким образом избежать каких-то проблем и спокойно кататься?

    Вы конечно можете не предоставлять тесты или сертификаты - но существует вероятность что на Вас составят протокол . Можете вызвать опергруппу .

    и в суде Вы будете доказывать - противоречивость нашего законодательства

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про захист населення від інфекційних хвороб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1645-14#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:...

    обмежувальні протиепідемічні заходи - медико-санітарні та адміністративні заходи, що здійснюються в межах осередку інфекційної хвороби з метою запобігання її поширенню;

    протиепідемічні заходи - комплекс організаційних, медико-санітарних, ветеринарних, інженерно-технічних, адміністративних та інших заходів, що здійснюються з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб, локалізації та ліквідації їх осередків, спалахів та епідемій;...

    Стаття 3. Повноваження Кабінету Міністрів України у сфері захисту населення від інфекційних хвороб

    Кабінет Міністрів України у сфері захисту населення від інфекційних хвороб:...

    забезпечує фінансування та матеріально-технічне постачання закладів охорони здоров’я, органів державної санітарно-епідеміологічної служби, підприємств, установ та організацій, залучених до проведення заходів і робіт, пов’язаних з ліквідацією епідемій, координує проведення цих заходів і робіт;

    координує та спрямовує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади;...

    вирішує інші питання у межах повноважень, визначених законом...

    Стаття 20. Обов'язки осіб, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями

    Особи, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями, зобов'язані:

    вживати рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб;

    виконувати вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, додержуватися режиму роботи закладів охорони здоров'я та наукових установ, у яких вони лікуються;

    проходити у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження...

    Стаття 22. Заходи щодо осіб, хворих на інфекційні хвороби, контактних осіб та бактеріоносіїв

    Особи, хворі на інфекційні хвороби, контактні особи та бактеріоносії, які створюють підвищену небезпеку зараження оточуючих, підлягають своєчасному та якісному лікуванню, медичному нагляду та обстеженням. Особи, які хворіють на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, є носіями збудників цих хвороб або перебували в контакті з такими хворими чи бактеріоносіями, а також хворі на інші інфекційні хвороби у разі, якщо вони створюють реальну небезпеку зараження оточуючих, підлягають лікуванню, медичному нагляду та обстеженням у стаціонарах відповідних закладів охорони здоров'я чи наукових установ...

    Стаття 29. Карантин

    Карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.

    У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них, підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, перебування особи в обсерваторі (обсервації), госпіталізації до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів). Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності...

    Стаття 32. Обмежувальні протиепідемічні заходи

    Обмежувальні протиепідемічні заходи встановлюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря у разі, коли в окремому населеному пункті, у дитячому виховному, навчальному чи оздоровчому закладі виник спалах інфекційної хвороби або склалася неблагополучна епідемічна ситуація, що загрожує поширенням інфекційних хвороб. Обмеженням підлягають ті види господарської та іншої діяльності, що можуть сприяти поширенню інфекційних хвороб.

    Види і тривалість обмежувальних протиепідемічних заходів встановлюються залежно від особливостей перебігу інфекційної хвороби, стану епідемічної ситуації та обставин, що на неї впливають.".

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Владиславе!

    Наразі на більшій частині території України встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки («червона зона»).

    Постановою КМУ № 1236 від 09.12.2020 визначено ряд обмежень для територій в «червоній зоні»: заборона приймати відвідувачів у закладах громадського харчування, ТРЦ, спортивних залах та ін.

    Проте за наявності в усіх осіб (мається на увазі відвідувачів, працівників, учасників, користувачів тощо) документу, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації (COVID-сертифікат) відповідні обмеження не діють та дозволяється:

    1) приймання відвідувачів у закладах громадського харчування;

    2) приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, інших закладах розважальної діяльності;

    3) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;

    4) приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів;

    5) приймання відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах;

    6) проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;

    7) діяльність ринків;

    8) діяльність закладів, що надають послуги з розміщення.

    Крім того, наявність у пасажирів документів, які підтверджують вакцинацію хоча б однією дозою дводозної вакцини, надає право:

    - перевізникам на здійснення перевезень пасажирів авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному та міжнародному сполученнях;

    - пасажирам користуватися послугами регулярних та нерегулярних перевезень автомобільним транспортом у міжобласному та міжнародному сполученнях.

    Також, додатково можуть встановлюватись обмеження щодо здійснення перевезень у відповідному регіоні.

    Наприклад, у Києві за відсутності в пасажирів документів, які підтверджують вакцинацію хоча б однією дозою дводозної вакцини, забороняється перевезення таких пасажирів громадським транспортом (автомобільний, електричний транспорт, метрополітен).

    НА КОГО ТА У ЯКОМУ РОЗМІРІ НАКЛАДАЄТЬСЯ ШТРАФ ЗА ВІДСУТНІСТЬ COVID‑СЕРТИФІКАТУ:

    Статтею 44-3 КУпАП за вказані вище порушення передбачено штраф в сумі:

    - від 17 000,00 грн до 34 000,00 грн – для громадян;

    - від 34 000,00 грн до 170 000,00 грн – для посадових осіб.

    У випадку використання послуг регулярних/нерегулярних перевезень автомобільним транспортом у міжобласному та міжнародному сполученнях пасажирами, які не мають документів, що підтверджують вакцинацію хоча б однією дозою дводозної вакцини, штраф підлягає накладенню на таких пасажирів.

    У всіх інших, перерахований у розділі 1 цієї статті випадках, відсутність COVID-сертифікату матиме наслідком накладення штрафу на відповідальних осіб суб’єктів господарювання, які здійснюються відповідну господарську діяльність.

    Штрафи накладаються судом на підставі протоколів, складених органами Національної поліції, охорони здоров’я та ін.

    ЯК ЗАХИСТИТИСЬ ВІД ШТРАФУ ЗА ВІДСУТНІСТЬ COVID-СЕРТИФІКАТУ:

    Як свідчить практика, якщо працівники поліції чи інші уповноважені особи вирішили скласти протокол, то їм уже нічого не завадить це зробити: ні заперечення особи, на яку складається протокол або очевидців, ні їхні пояснення чи зауваження.

    Натомість складання протоколу – це лише початок, оскільки саме суд вирішує питання про необхідність/відсутність необхідності накладення штрафу.

    Тому досить дієвим варіантом буде – використати недоліки та обставини, які мали місце при складанні протоколу, на свою користь, що унеможливить накладення на особу штрафу.

    Приклади:

    Суть правопорушення:

    Норма статті 44-3 КУпАП носить бланкетний характер, а тому у протоколы серед ознак суті такого адміністративного правопорушення обов`язково повинно бути зазначено, яку конкретно заборону відповідного пункту нормативно-правового акту, яким встановлюються правила карантину, порушила особа, щодо якої складено протокол.

    Замість цього, часто у протоколі працівники поліції (інших) органів лише формально переписують зміст ст. 44-3 КУпАП без посилання на конкретне положення, наприклад, Постанови КМУ № 1236 від 09.12.2020.

    Складання протоколу на неналежну особу:

    Як було зазначено вище, за різні порушення відповідальність несуть різні особи, на що досить часто не звертають уваги, особи, які складають протокол.

    Наприклад: працівник поліції може скласти протокол за відсутність COVID-сертифікату у працівника ресторану на «адміністратора». Однак часто виявляється, що такий адміністратор не має будь-яких повноважень та обов’язків щодо забезпечення дотримання карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм у такому закладі.

    Недостатність доказів:

    Досить часто працівники поліції, інші особи, не додають до протоколів достатньої кількості доказів, необхідних для притягнення особи до відповідальності.

    Наприклад: працівники поліції виявили, що у фітнес-залі присутній відвідувач без COVID-сертифікату. Однак працівники поліції не долучили до матеріалів справи пояснень такого працівника, фотографій відеозаписів, які б підтверджували присутність такого працівника у фітнес-залі.

    Відсутність повноважень щодо перевірки COVID-сертифікату:

    У мережі Інтернет наразі можна знайти багато інформації про те, що працівники Національної поліції, Національної гвардії та ін. не мають права перевіряти COVID-сертифікати.

    Аргументація вказаного висновку на прикладі працівника поліції наступна: Закон України «Про національну поліцію» не надає працівникам поліції права перевіряти COVID-сертифікати. У свою чергу, відповідно до ст. 24 зазначеного закону виконання інших (додаткових) повноважень може бути покладене на поліцію виключно законом. Однак жодним законом на поліцію не покладено повноважень щодо перевірки COVID-сертифікатів. Зазначене повноваження лише передбачено у Постанові КМУ № 1236 від 09.12.2020, яка не є законом. Крім того, перевірка COVID-сертифікату є конфіденційною інформацією про особу.

    У цьому контексті хотіли б застерегти, що сам по собі зазначений аргумент у більшості випадків не допоможе виграти справу. Зі свого досвіду спрогнозуємо, що якщо основним аргументом у справі буде відсутність у поліції права перевіряти COVID-сертифікат, то більшість суддів у засіданні обов’язково поцікавляться тим чи був наявним у відповідної особи COVID-сертифікат на момент складання протоколу (тобто чи була особа вакцинованою). Якщо не було, то цей аргумент втратить своє значення.

    ВИСНОВКИ:

    Відсутність COVID-сертифікатів у конкретних випадках має наслідком накладення значних штрафів.

    З метою запобігання накладенню штрафу слід використовувати недоліки та порушення, які були допущені працівниками поліції чи іншими особами під час складання протоколу.

    Проте звертаємо особливу увагу, що суд не буде самостійно шукати підстави для непритягнення особи до відповідальності. Якщо нічого не робити на стадії судового розгляду справи, то суд скоріш за все притягне особу, на яку складено протокол, до відповідальності. Тому рекомендуємо одразу після складання протоколу консультуватись з адвокатами, які допоможуть у складанні необхідних документів, що допоможуть виграти справу в суді.

    Буду вдячний за оцінку своєї консультації.

    Якщо буде потрібна допомга, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України